0 продукта

Лекарствен справочник

ЕРИУС табл. 5 мг. * 10

ЕРИУС табл. 5 мг. * 10 - изображение
Последна цена:  3.72 лв.

НЕ Е В НАЛИЧНОСТ

ЕРИУС таблетки 5 мг. * 10

ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ
Aerius 5 mg филмирани таблетки
деслоратадин (desloratadine)
Прочетете внимателно цялата листовка преди да започнете да приемате това лекарство.

Запазете тази листовка. Може да имате нужда да я прочетете отново.
Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо от това, че техните симптоми са същите като Вашите.
Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани ефекти, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

В тази листовка:
1. Какво представлява Aerius и за какво се използва
2. Преди да приемете Aerius
3. Как да приемате Aerius
4. Възможни нежелани реакции
5. Как да съхранявате Aerius
6. Допълнителна информация

 

1.КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА AERIUS И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА
Aerius е противоалергично лекарство, което не причинява сънливост. То помага за контролиране  на алергичните реакции и симптомите им.
Aerius облекчава симптомите на алергичен ринит  възпаление на носните пътища, причинено от алергия, като например сенна хрема или алергия към домашен прах/. Тези симптоми включват кихане, сърбеж и секреция от носа, сърбеж на небцето, сърбеж, зачервяване или насълзяване на очите.
Aerius се използва и за облекчаване на симптомите на уртикария /състояние на кожата, причинено от алергия/. Тези симптоми включват сърбеж и копривна треска.
Облекчаването на тези симптоми продължава цял ден и ви помага да възстановите нормалната си ежедневна активност и съня си.


2. ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ AERIUS
Не приемайте Aerius

  • ако сте алергични /свръхчувствителни/ към деслоратадин или към някоя от останалите  съставки на Аerius или към лоратадин. Aerius е предназначен за възрастни и юноши /над 12 години/.

Обърнете специално внимание при лечението с Aerius

  • ако бъбречната ви функция е влошена.

Ако това се отнася за вас или не сте сигурни, моля консултирайте се с вашия лекар, преди да приемете Aerius.

Прием на други лекарства
Не са известни взаимодействия между Aerius и други лекарства.

Прием на Aerius с храни и напитки
Aerius може да се приема с или без храна.

Бременност и кърмене
Посъветвайте се с вашия лекар или фармацевт преди употребата, на което и да е лекарство, ако сте бременна или кърмите.
Ако сте бременна или кърмите, не се препоръчва да приемате Aerius.

Шофиране и работа с машини
При препоръчваната доза не се очаква да предизвика сънливост или влошаване на вниманието. Все пак, макар и много рядко, някои хора имат усещане за сънливост, която може да се отрази върху способността за шофиране и работа с машини.

Важна информация относно някои от съставките на Aerius
Таблетките Aerius съдържат лактоза. Ако вашият лекар ви е казвал, че имате непоносимост към захариди, посъветвайте се с лекаря си, преди да приемете това лекарство.

 

3. КАК ДА ПРИЕМАТЕ AERIUS
Възрастни и юноши /над 12 години/: приемайте една таблетка дневно.
Глътнете таблетката цяла с вода, със или без храна.
По отношение на продължителността на курса на лечение  - лекарят ви ще определи вида ви алергичен ринит, от който страдате и в зависимост от това и в зависимост от това ще прецени колко време трябва да приемате Aerius.
Ако страдате от интермитентен алергичен ринит /наличие на симптоми в продължение на по-малко от 4 дни седмично или в продължение на по-малко от 4 седмици/ , Вашият лекар ще ви препоръча схема на лечение, съобразена с данните за хода на болестта ви.
Ако страдате от персистиращ хроничен ринит, Вашият лекар може да ви препоръча по-продължително лечение.
При различните пациенти с уртикария може да се налага различна продължителност на лечението и поради това трябва да спазвате препоръките на лекаря си.

Ако сте приели повече от необходимата доза
Приемайте Aerius само така, както Ви е предписан. При случайно предозиране не се очакват сериозни проблеми. Все пак, ако вземете по-висока доза Aerius от предписаната Ви, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт.

Ако сте пропуснали да приемете Aerius

Ако забравите да приемете дозата си навреме, приемете я при първа възможност, след което продължете приема му по предписаната ви схема. Не вземайте двойна доза , за да компенсирате пропуснатата доза.

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ
Както всички лекарства, Aerius може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава. При възрастни нежеланите реакции са практически същите като при прием на плацебо. Все пак, нежелани реакции, за които се съобщава по-често, отколкото при прием на плацебо, са отпадналост, сухота в устата и главоболие.
По време на постмаркетинговия период на Aerius много рядко е съобщавано за тежки алергични реакции /затруднено дишане, хрипове, сърбеж, копривна треска и отоци/. За случаи на сърцебиене, ускорена сърдечна дейност, болки в корема, гадене /повдигане/, повръщане, разстроен стомах, диария, виене на свят, сънливост, безсъние, болки в мускулите, халюцинации, гърчове, чернодробно възпаление  и отклонения в чернодробните изследвания е съобщавано също много рядко.
Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или забележите други, неописани в тази листовка нежелани ефекти, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

 

5. КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ AERIUS
Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
Да не се съхранява над 30°С. Да се съхранява в оригиналната опаковка.
Не използвайте Aerius след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка и блистера.
Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Ако забележите промяна във външния вид на таблетките, съобщете на Вашия фармацевт.
Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
Какво съдържа Aerius

Активното вещество е деслоратадин 5 mg.
Другите съставки на таблетката са калциев хидрогенфосфат дихидрат, микрокристална целулоза, царевична скорбяла, талк. Обвивката на таблетката съдържа филм (съдържащ лактоза монохидрат, хипромелоза, титанов диоксид, макрогол 400, индиготин (Е132)), прозрачна обвивка (съдържаща хипромелоза, макрогол 400), карнаубски восък и бял восък.

Как изглежда Aerius и какво съдържа опаковката
Aerius 5 mg филмирани таблетки са опаковани в блистери от 1, 2, 3, 5, 7, 10, 14, 15, 20, 21, 30, 50, 90 или 100 таблетки.
Възможно е не всички видове опаковки да бъдат пуснати в продажба.

Притежател на разрешението за употреба и производител
Притежател на разрешението за употреба:
Merck Sharp & Dohme Ltd, Обединено Кралство.
Производител: SP Labo N.V., Белгия.

За повече информация, поръчки и въпроси можете да се свържете с нас по следните начини:
  • На телефони: 042 605 300, 0893 376 735.
    Понеделник - Петък, от 9.00 до 17.30 часа
  • Като ни пишете на електронната поща (натиснете тук)

Взаимодействия

на ЕРИУС табл. 5 мг. * 10 с продукти, активни съставки, заболявания, храни и напитки.

Умерено клинично значими взаимодействия (10)

Маловажно клинично значими взаимодействия (3)

Виж подробно всички.

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.1, 102 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "ЕРИУС табл. 5 мг. * 10" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "ЕРИУС табл. 5 мг. * 10"
--- 63 скрити --- Прочети всички тук

64. Краси: (2014-12-23 09:35:01)

Благодаря ви!

65. Октай Стефанов: (2015-01-30 23:40:01)

От около два месеца имам проблем с ушите, особено с дясното. Чувството е на тежест, намален слух и дискомфорт. Първоначално личният ми лекар ми изписа антибиотик, спрей за нос и антибиотични капки за нос и уши Гентазон. Лекувах се така около 2 седмици, но нямаше ефект. После се консултирах с УНГ специалист, който ми изписа Ксизал за отбъбване на лигавицата, заедно с Ксилофарм капки за нос. Капките ги спрях за 5 дни, а с Ксизал продължих 20 дни. Ефектът не беше особено голям и беше временен - само за около седмица и половина, а наскоро пак се появи същият проблем с ушите. Днес бях при УНГ лекаря и той отново ми изписа Ксизал за 20 дни със същите капки. Но вчера бях и при личния си лекар, който ми назначи лечение с Ериус. Бих искал да попитам за мнението Ви - кой от двата медикамента все пак е по-ефикасен в подобна ситуация с моя проблем с ушите. Да опитам ли с Ксизал отново за 20 дни или Ериус е по-добрата алтерантива ? Благодаря предварително !

66. www.framar.bg отговаря: (2015-01-31 11:47:41)

Октай Стефанов

От около два месеца имам проблем с ушите, особено с дясното. Чувството е на тежест, намален слух и дискомфорт. Първоначално личният ми лекар ми изписа антибиотик, спрей за нос и антибиотични капки за нос и уши Гентазон. Лекувах се така около 2 седмици, но нямаше ефект. После се консултирах с УНГ специалист, който ми изписа Ксизал за отбъбване на лигавицата, заедно с Ксилофарм капки за нос. Капките ги спрях за 5 дни, а с Ксизал продължих 20 дни. Ефектът не беше особено голям и беше временен - само за около седмица и половина, а наскоро пак се появи същият проблем с ушите. Днес бях при УНГ лекаря и той отново ми изписа Ксизал за 20 дни със същите капки. Но вчера бях и при личния си лекар, който ми назначи лечение с Ериус. Бих искал да попитам за мнението Ви - кой от двата медикамента все пак е по-ефикасен в подобна ситуация с моя проблем с ушите. Да опитам ли с Ксизал отново за 20 дни или Ериус е по-добрата алтерантива ? Благодаря предварително !

Следвайте съвета на специалиста УНГ!

67. Таня: (2015-02-24 13:45:15)

Искам да попитам Еруиса подходящ ли е за дете на 15 с бъбречни проблеми - глумеролунефрит? И вариянт за замяната му?

68. www.framar.bg отговаря: (2015-02-25 16:07:45)

Таня

Искам да попитам Еруиса подходящ ли е за дете на 15 с бъбречни проблеми - глумеролунефрит? И вариянт за замяната му?

При нарушена бъбречна функция трябва да се обърне специално внимание на приема на Ериус. Консултирайте се с лекуващия лекар на детето.

Случвало ли ви се е да ви откажат лекарство, ако нямате рецепта за него?

Фармацевтите винаги ми отказват дадено лекарство, ако нямам рецепта за него.
Фармацевтите отказват, но променят решението си, ако съм редовен клиент или много им се помоля.
Някъде искат, другаде не искат рецепта, въпрос на фирмена политика.
Никога не съм имал проблем с получаването на лекарства, рецептата е само формалност.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.