Лекарства за лечение на недостиг на витамини и минерали (за жени)

39 продукта
Сортирай:
Пол: Жена
На страница по:

 

Лекарствата за лечение на недостиг на витамини и минерали се назначават при доказан дефицит, за попълване на депата, за повишаване на имунната активност и оптимално функциониране на организма, както и при състояния, повлияващи се благоприятно от приема на субстанциите.

В зависимост от оплакванията и преценката на лекуващия лекар се назначават лекарства, съдържащи:

- Желязо: железни препарати, перорално или инжекционно, се назначават за профилактика и лечение на желязодефицитна анемия по време на бременност, кърмене, тежки чернодробни увреждания и доказан железен дефицит.

- Витамин Д: самостоятелно или в комбинация с калциеви препарати, се прилага за подпомагане на калциевия метаболизъм, при рахит, остеомалация, остеопороза, хипопаратиреоидизъм, хиперпаратиреоидизъм и други, протичащи с дефицит на витамин Д.

- Витамини от група В: най-често се използват витамин В1 (тиамин), витамин В6 (пиридоксин), витамин В9 (фолиева киселина) и витамин В12 (цианкобаламин), самостоятелно или в комбиниран препарат. Назначават се в комплексното лечение на невралгии, неврити, невропатии, мигрена, неврологични усложнения, свързани с херпес зостер. Допълнително могат да се назначат по лекарско предписание в терапията на тежки инфекции, продължително повръщане при бременност, при хемодиализа, алкохолизъм и други. Витамин В12 се прилага и за лечение на пернициозна и други видове анемия.

- Витамин А: най-често се използва за повишаване устойчивостта на организма към инфекциозни въздействия, зрителни нарушения (особено при хемералопия или кокоша слепота), в комплексното лечение на различни кожни заболявания (екзема, дерматит, себорея, псориазис) и други.

- Витамин С: по лекарско предписание витамин С се прилага инжекционно за лечение на скорбут (тежък дефицит на аскорбинова киселина), идиопатична метхемоглобинемия, тежки инфекции, продължителни диарии, операции на стомашно-чревния тракт и други.

- Минерали: най-често назначаваните по лекарско предписание минерали са калций, калий и магнезий. Калцият се предписва при нарушения в калциево-фосфорния баланс, калият при доказана хипокалиемия, а магнезий намира широко приложение в акушерството (при еклампсия, прееклампсия, за потискане на маточните контракции), лечение и профилактика на инфаркт на миокарда, аритмии, коронарни спазми.

Лекарствата за лечение на недостиг на витамини и минерали се използват под формата на перорални средства (таблетки, капсули, капки, сироп и други), а при нужда от бърза корекция на дефицита се предпочита инжекционно приложение (ампули за мускулни инжекции или венозни инфузии).

© 2007 - 2024 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook