Витамин К

34 продукта
Сортирай:
На страница по:

 

Основните свойства на витамин К са да подпомага кръвосъсирването и да поддържа здравината на костите, зъбите и хрущялите. Той е важен и за правилното функциониране на бъбреците.

Витамин К съществува под две форми - К1 (филохинон) и К2 (менаквинон). Витамин К1 се среща най-често в листните зеленчуци, а витамин К2 - в животинските продукти и ферментиралите храни.

Витамин К1 се използва предимно от черния дроб, за да активира калциево-свързващите протеини, участващи в съсирването на кръвта.

К2 служи за активиране на протеини, които регулират мястото, където минералът се натрупва в тялото. Той се грижи за здравето на сърцето и може да предотврати появата на сърдечни заболявания.

Дефицит на витамин К може да се получи, ако не се консумират достатъчно зелени зеленчуци. На риск са изложени хората, страдащи от продължителна диария, чернодробни проблеми или неправилно усвояване на хранителните вещества от червата. Най-уязвими са новородените и възрастните хора.

Дефицитът на този витамин е свързан с проблеми с костите и продължителни кръвотечения. За да избегнете недостиг, е важно да приемате поне препоръчителната дневна доза витамин K, която е 90 mcg/дневно за жени и 120 mcg/дневно за мъже.

Тук ще откриете голямо разнообразие от различни видове хранителни добавки с витамин К1 и К2, необходими за вашето здраве.

© 2007 - 2019 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook