ДЖАРОУ ФОРМУЛАС ВЪРДЖИН СУРОВАТЪЧЕН ПРОТЕИН ИЗОЛАТ 450 гр.
Арт. №: 30076520ДЖАРОУ ФОРМУЛАС ВЪРДЖИН СУРОВАТЪЧЕН ПРОТЕИН ИЗОЛАТ 450 гр.
Суроватъчният протеин през годините е обект на множество и най-различни научни изследвания. Смята се за функционална храна, която влияе благоприятно върху редица аспекти от човешкото здраве. Конвенционалните суроватъчни протеини представляват страничен продукт от процеса на производство на сирене, което включва излагане на топлина и подкисляване. Съставът им варира в зависимост от конкретната обработка. Често пъти протеинът е денатуриран в значителна степен.
Суроватъчният протеин изолат на Jarrow Formulas представлява високо концентриран източник на естествени (неденатурирани) биоактивни фракции суроватъчен протеин, изолирани директно от мляко при ниски температури. Благодарение на този процес се създава продукт с високо съдържание на белтъчини със съхранена биологична активност, по-богат на ключови аминокиселини (в т.ч. левцин, цистеин и триптофан) от обикновения суроватъчен протеин, получаващ се като страничен продукт при производството на сирене.
Полезни действия на неденатурирания суроватъчен протеин
Ефектите, които суроватъчният протеин оказва върху човешкото здраве, се определят от различния процент на усвояване от организма и неговия аминокиселинен профил. Суроватъчният протеин изолат е "бърз" що се отнася до скорост на абсорбция и преминаване на аминокиселините в кръвообращението. Този факт влияе върху метаболитните реакции, протичащи в редица тъкани, и от там и върху енергийния метаболизъм на целия организъм. Физиологичните функции на биоактивните протеини и пептиди, получени от неденатуриран суроватъчен протеин, се свързват с благоприятния ефект, който той оказва върху работата на имунната система и стомашно-чревния тракт, защитата от патогенни микроорганизми и токсини в червата, улесняване абсорбцията на минералните и мастноразтворимите хранителни вещества и ефективното му противовъзпалително действие.
Суроватъчният протеин се цени високо, тъй като съдържа редица есенциални аминокиселини. Това е най-богатият натурален източник на аминокиселини с разклонена верига (ВСАА): левцин, изолевцин и валин. Те, и най-вече левцинът, изпълняват редица важни роли за метаболизма в човешкото тяло. Подпомагат синтеза на протеини - ключови енергийни субстрати за мускулите по време на тренировка и допринасят за преодоляване на метаболитния стрес, по-бързо възстановяване и ограничаване приема на калории. Аминокиселините с разклонена верига са първични донори на азот за производството на глутамин в мускулите.
Суроватъчният протеин, също така, е богат източник на цистеин, чието наличие в организма е много важно за вътреклетъчното производство на глутатион (GSH) - жизненоважен антиоксидант и детоксикиращ агент. По своята същност глутатионът представлява малък трипептид, срещащ се в човешкото тяло. Той не може да влезе директно в повечето клетки и следователно трябва да се синтезира вътре в тях. За целта са необходими 3 аминокиселини - глутамат, цистеин и глицин. Глутатионът е необходим за протичането на редица сложни процеси, свързани с имунния отговор.
Доказано е, че приемът на неденатуриран суроватъчен протеин повишава нивата на антиоксиданта вътре в тъканите. Така се поддържа оптималното функциониране на имунната система и се възстановят нивата на глутатион, изчерпани в резултат на излагането на хроничен окислителен стрес. Суроватъчният протеин в своята неденатурирана форма изглежда е решаващ фактор за наличието на цистеин в организма, необходим за синтеза на глутатион, доколкото е възможно цистеинът да се окисли или разгради в стомашно-чревния тракт.
Любопитен е фактът, че същото количество яйчен протеин с идентично съдържание на цистеин не повишава нивата на глутатион в тъканите.
Увеличените нива на захари и липиди в кръвта могат да увеличат оксидативния стрес и възпалителните реакции в организма. Това, от своя страна, с течение на времето влияе негативно и нарушава метаболитните функции на тялото. Доказано е, че приемът на суроватъчен протеин преди хранене намалява повишаването на захарта и липидите в кръвта.
Съхраняване на мускулната маса и доброто общо здраве
Приемът на суроватъчен протеин в комбинация с редовни физически упражнения и спорт повишава мускулната маса и влияе благоприятно върху здравето и външния вид. Степента, в която той стимулира протеиновия синтез в мускулите, зависи от дневната доза (или способността му да увеличава циркулацията на аминокиселини, най-вече левцин, в кръвта) и неговия аминокиселинен профил. Суроватъчният протеин, за разлика от други висококачествени протеинови източници, се абсорбира много бързо. Това води до значително повишаване на концентрацията на аминокиселини в кръвта и стимулиране синтеза на протеин в мускулите. Когато се консумира заедно с храни, богати на мазнини и въглехидрати, той трайно и в голяма степан намалява разграждането и ускорява синтеза на протеин в мускулите.
Добавките със суроватъчен протеин могат да бъдат особено ефективни за повишаване на мускулната маса. Също така влияят благоприятно за подобряване работата на мускулите. Това е особено важно за хората в напреднала възраст. Суроватъчният протеин може да намали загубата на мускулна маса - естествен процес, свързан със стареенето. Клиничните изследвания сочат, че приемът на до 8,7 гр. неденатуриран суроватъчен протеин - точно толкова, колкото се съдържа в продукта на Jarrow Formulas - удвоява количеството на левцина в кръвта, което увеличава мускулния протеинов синтез след хранене. Допълнителни клинични проучвания показват, че краткосрочен (10 дневен) прием на 15 гр. неденатуриран суроватъчен протеин, но не и еквивалентно количество казеин, ускорява синтеза на протеин в скелетната мускулатура при възрастни мъже. Редовен прием (в продължение на 4 месеца) на същата доза протеин пък намалява умората в мускулите при мъже на средна възраст.
Суроватъчният протеин увеличава изразходването на енергия в по-голяма степен от казеина и соевия протеин. Освен това неговата консумация преди хранене намалява глада и увеличава чувството за ситост.
За кого се препоръчва добавката?
- Влияе благоприятно върху здравето на хора от всякаква възраст;
- Препоръчва се най-вече за спортисти и по-възрастни индивиди.
Акценти:
- Получен директно от мляко, а не като вторичен продукт при производството на сирене;
- Обработен при ниски температури за запазване на биологично активните и напълно естествени (неденатурирани) протеинови структури;
- С по-високо съдържание на ключови аминокиселини (левцин, цистеин и триптофан) в сравнение с конвенционалните протеини (получени като странични продукти при производството на сирене);
- Без мазнини, изкуствени овкусители и подсладители, лактоза (< 1G) и казеин.
Съдържание: | 1 мерителна лъжичка (около 25 гр.) | % ПДП |
Калории | 100 | |
Общо мазнини | 0 гр. | 0% |
|
0 гр. | 0% |
Холестерол | 0 мг | 0% |
Натрий | 25 мг | 1% |
Калий | 100 мг | 3% |
Общо въглехидрати | < 1 гр. | < 1 % |
|
< 1 гр. | |
Протеин | 22 гр. | 44% |
Калций | 7% |
Незначителен източник на калории от мазнини, трансмазнини, диетични фибри, витамин А, витамин С и желязо.
Състав: Суроватъчен протеин изолат и соев лецитин.
Съдържа: Мляко и соя.
Без пшеница, глутен, яйца, риба, миди, фъстъци и ядки.
Не съдържа изкуствени аромати и подсладители.
Начин на употреба:
Смесете 1 лъжица (около 25 гр.) прах с 180 - 240 мл. вода, мляко, плодов сок или друга любима напитка. Може да си направите и шейк - просто добавете вода, лед и плодове.
Съхранение: На място, недостъпно за деца.
Опаковка: 450 гр.
Производител: Jarrow Formulas, САЩ.
Подобни продукти на ДЖАРОУ ФОРМУЛАС ВЪРДЖИН СУРОВАТЪЧЕН ПРОТЕИН ИЗОЛАТ 450 гр.
ДЖАРОУ ФОРМУЛАС ВЪРДЖИН СУРОВАТЪЧЕН ПРОТЕИН ИЗОЛАТ 450 гр. е свързан към
- По кое време на деня се пият витамините и добавките
- Хранителни добавки и витамини за напълняване и апетит
- Лекарства и добавки срещу нервно напрежение и стрес
- Кои добавки са ефективни при артрит?
- Гарциния камбоджа, Индийска ягодка
- Кръвният шоколад Хематоген - полезният десерт от СССР
- Алтернативно лечение при албумин в урината
- Сауна: лечебни ефекти, ползи и рискове
- Рутин (витамин Р): полезни свойства и приложение
- Диета №15 - общовъзстановяваща
Коментари към ДЖАРОУ ФОРМУЛАС ВЪРДЖИН СУРОВАТЪЧЕН ПРОТЕИН ИЗОЛАТ 450 гр.