Начало Е-Аптека Медицински изделия Контрацепция EUROGINE ГИНЕКОЛОГИЧНА СПИРАЛА EUROGINE НОВАПЛЮС Т Cu 380 + Ag МИНИ

ГИНЕКОЛОГИЧНА СПИРАЛА EUROGINE НОВАПЛЮС Т Cu 380 + Ag МИНИ

Арт. #30054580

ГИНЕКОЛОГИЧНА СПИРАЛА EUROGINE НОВАПЛЮС Т Cu 380 + Ag МИНИ

ИНТРАУТЕРИННИ (ВЪТРЕМАТОЧНИ) СПИРАЛИ
С "Y" форма на тялото
NOVA PLUS Т 380 Cu (нормал и мини)
NOVAPLUS Т 380 Ag (макси, нормал и мини)

Описание:
Тялото на спиралата под формата на "Y" е изработено от полиетилен. По протежението на вертикалната му ос е навита медна жичка, а в долния край има прикачени полиетиленови конци. Тялото е поставено във въвеждаща канюла със силиконов пръстен, който отбелязва дълбочината на маточната кухина. В комплекта с включено и бутало за въвеждане. Стерилизация чрез ЕТО.

Показания:

 • Вътрематочна контрацепция;
 • Маточни сраствания.

Суровини:
Мед, мед + сребро, полиетилен.

Несъвместимост: 
Не е установена.

Условия на съхранение:
Да се съхранява между 15 и 30°С. Да се пази от пряка слънчева светлина и влажност.

Опаковка:
Вътрематочната спирала и аксесоарите са опаковани в стерилна опаковка.

Инструкции за употреба:
Вътрематочната спирала е стерилизирана в индивидуална опаковка. Не стерилизирайте повторно. Не използвайте, ако опаковката е отворена или с нарушена цялост. Винаги спазвайте правилата за асептика. След отстраняване, унищожете спиралата съгласно изискванията на местното законодателство за унищожаване на потенциално заразни биологични изделия.

Модели:
1 брой вътрематочна спирала:

 • Novaplus Т 380 CU": Активна медна повърхност 380 mm2;
 • Novaplus Т 380 Ag": Активна медна повърхност 380 mm2 и сребърна сърцевина.
 • Pearl Index: Т 380 Cu - T 380 Ag: 0.7.

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ
Абсолютни:

 • Бременност;
 • Възпалителни заболявалия на малкия таз;
 • Остър цервицит;
 • Послеродов ендометрит или аборт;
 • Абнормално генитално кървене;
 • Малигнени гинекологични заболявания;
 • Вродени аномалии на матката;
 • Маточна лейомиоматоза;
 • Алергия към медта;
 • Болест на Уилсън.

Относителни:

 • Тежка дисменорея;
 • Нарушения на кръвосъсирването;
 • Сърдечно-съдови заболявания.

Ефикасност:
Противозачатъчната ефикасност е много висока. След отстраняване или изхвърляне на спиралата, вероятността от забременяване е напълно нормална.
Ако подозирате, че сте забременели по време на употребата на спиралата, свържете се с Вашия лекуващ лекар, за да я отстрани, ако е необходимо.

Техника на въвеждане
Преди поставянето на вътрематочна спирала е необходимо да се направят цитологични тестове, за да се изключат всички възможни противопоказания.

При въвеждане на спиралата, спазвайте следните процедури:

 • Направете гинекологичен преглед, за да определите дълбочина, и позицията на матката.
 • Използвайте спекулум, за да огледате шийката.
 • Дезинфекцирайте шийката като използвате антисептичен разтвор.
 • Клампирайте предната част на шийката, за да издърпате шийката ногато е необходимо.
 • Измерете дълбочината и посоката на цервикалния канал.

Следвайте стъпките за въвеждане:

Стъпка 1:
След като сте сондирали матката, отворете опаковката наполовина, за да разкриете подвижния пръстен на въвеждащата канюла. Нагласете пръстена така, че разстоянието от хоризонталните рамена на спиралата до долния ръб на пръстена да отговаря на разстоянието измерено със сондата.
Преди въвеждането може да огънете канюлата, така че да приеме позицията на матката. Огъването трябва да се извърши още докато спиралата е в стерилната опаковка и не е поставена във въвеждащата канюла.

Стъпка 2:
Хванете конците и издърпайте спиралата в канюлата докато краищата на хоризонталните рамена покрият отвора на канюлата. Вътрематочната спирала не трябва да престоява във въвеждащата канюла повече от 5 мин. Поставете буталото в канюлата, като междувременно с другата ръка държите конците опънати. Това гарантира, че полиетиленовите конци ще останат опънати вътре в канюлата и няма да се заплетат от буталото.

Стъпка 3:
Поставете буталото в посоката на отваряне на рамената. Въведете канюлата в цервикалния канал докато пръстена опре в цервикса.

Стъпка 4:
Проверете кръглата част на буталото. Освобождавайте рамената на спиралата като плъзгате канюлата спрямо буталото, докато края опре в кръглата част на канюлата. Убедете се, че разстоянието между пръстена и цервикалния вход е около 15 мм.

Стъпка 5:
Продължете въвеждането на спиралата с помощта на канюлата и буталото докато пръстена опре отново в шийката.

Стъпка 6:
Много важно!
Освободете спиралата изцяло от въвеждащата канюла, като издърпате канюлата навън, докато буталото остане напълно вътре в нея. Извадете внимателно буталото като придържате канюлата неподвижна. Убедете се, че полиетиленовите конци се движат свободно в канюлата и няма опасност да разместят спиралата.

Стъпка 7:
Срежете полиетиленовите конци така, че около 2 см от тях да останат извън шийката.

Кога да се постави вътрематочната спирала 
Препоръчително е спиралата да се постави по време на менструалния цикъл. След раждане или аборт е необходимо да се изчака докато матката възстанови нормалните си размери (4-6 седмици), за да се избегне риска от перфорация на матката и/или изхвърляне на спиралата.

Контролен преглед
Необходимо е лекарят да извърши първия контролен преглед след първата менструация след поставянето на спиралата. След това се правят контролни прегледи на всеки шест или дванадесет месеца.

Изваждане на спиралата
Най-удачно е да се направи по време на менструалния цикъл, тъй като шийката е леко разширена. След като поставите спекулум, за да огледате шийката на матката и след като я клампирате, издърпайте леко и постепенно конеца до пълното изваждане на вътрематочната спирала.

Предпазни мерки при поставяне на спиралата 
Преди да се постави спиралата е необходимо да се направи гинекологичен преглед. Спиралата трябва да се постави по лекарско предписание и от лекар. Не се препоръчва полов акт през първите 5-6 дни след поставянето на спиралата. През тези дни е препоръчително използването на превръзки вместо тампони.

Менструация
По време на първите менструации след въвеждането на спиралата може да се увеличи кървенето или то да продължи по-дълго от обичайното. Може да се появи случайно кървене между два цикъла.
Не е подходящо да се използва тампон по време на менструацията. Ако все пак се използва, необходимо е да се внимава при отстраняването му, за да не се издърпат конците на спиралата.

Рискове
Не е наблюдавана в практиката промяна във функционалната ефективност на изделието.

Взаимодействия с медикаменти
Не е наблюдавана в практиката промяна във функционалната ефективност на изделието.

Нежелани реакции:

 • Възпалителни заболявания на малкия таз / Кървене: достига максимално ниво по време на първия месец от въвеждането на спиралата, като след това започва да намалява. Ако се наложи, отстранете спиралата;
 • Изхвърляне: по време на първия цикъл след въвеждането е необходимо да се направи ултразвуков преглед, за да се контролира позицията на спиралата. Ако спиралата е изхвърлена, може да се установи наличието на кървене и/или болка;
 • Перфорация: при опасност от перфорация на стената или шийката на матката, отстранете незабавно спиралата;
 • Бременност: При установяване на бременност, спиралата трябва да се отстрани преди края на третия месец от бременността. В този случай не е доказано, че спиралата може да причини вродени деформации на плода.

Информация за пациента
Важно е пациентката да прочете тази инструкция за употреба, за да разбере ползите и рисковете от използването на вътрематочната спирала. Пациентката трябва да е информирана и да даде съгласието си преди поставянето на спиралата.

Срок на контрацепция: 5 години. 
Максимален срок "in situ": 5 години.

Размер: Мини - 24 мм х 30,5 мм.

Производител: Eurogine SL, Испания.

Аналози на ГИНЕКОЛОГИЧНА СПИРАЛА EUROGINE НОВАПЛЮС Т Cu 380 + Ag МИНИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ГИНЕКОЛОГИЧНА СПИРАЛА EUROGINE НОВАПЛЮС Т Cu 380 + Ag МИНИ

ГИНЕКОЛОГИЧНА СПИРАЛА EUROGINE НОВАПЛЮС Т Cu 380 + Ag МИНИ Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияМаркаЗаболявания (МКБ)АнатомияФизиологияФармакологични групи (Активни съставки):ЛюбопитноСнимкиИсторияСпециалистиАлтернативна медицинаНовиниЛеченияХранене при...Клинични пътекиЛайфстайлПсихологияЗдравни проблемиЗдравни съветиБотаникаСпортСоциални грижиНаучни публикацииМедицински изследванияНормативни актовеПроизводителиИнтервютаТестовеОрганизацииАнкетиЗаведенияРецептиДиети