ЯМАМОТО РИСЪРЧ ШИЙТАКЕ БИО капсули * 45
Арт. №: 30088545ЯМАМОТО РИСЪРЧ ШИЙТАКЕ БИО капсули * 45
В момента сме свидетели на нарастващ интерес от страна на западния здравен и нутрацевтичен свят към вещества, считани и доскоро използвани само в традиционната Ориенталска медицина. Този интерес проправя пътя към по-нататъшното им проучване с помощта на съвременни научни методи, които преди време обръщаха съвсем малко внимание на природните лекарства, като например „лечебните“ гъби. Сред най-разглежданите, като се има предвид и широката й употреба като храна, е Шийтаке.
Името "Shiitake" произлиза от японската дума "shii", с която се назовава разновидност на кестеновото дърво (Castanopsis cuspidata), и от думата "takeche", което означава гъба. Шийтаке понякога се нарича още „Горска гъба“ и „Черна горска гъба“. В Китай, където е широко култивирана, тя е известна като Shaingugu (pin yin = Shang Guor Shiang-ku), което означава „ароматна гъба“. Латинското й име е „Lentinus edodes“ (lent означава „податлив“, inus - „приличащ“, а edodes - „годни за консумация“).
Шийтаке има интензивен, приятен вкус. Оказва се, че след обикновената гъба, е най-известната кулинарна гъба в света. Отглеждането й в Китай е дори по-древно от това на ориза. Напоследък в Съединените щати, както и в Европа, разпространението й се увеличава значително.
Шийтаке расте върху стволовете на вече мъртви или умиращи дъбови и кестенови дървета. Освен че има невероятен вкус, тя притежава и редица различни терапевтични свойства, ценени от древните хора още от ерата на Минг. Характеристиките й се изучават от 60-те години на миналия век, когато група японски епидемиолози отбелязват, че в два изолирани планински района на практика липсват каквито и да било дегенеративни патологии. Учените откриват, че основната дейност и в двете области е свързана с отглеждането на Шийтаке, а гъбата присъства задължително в менюто на местните жители.
Шийтаке може да се похвали като истинска лечебна гъба, използвана от векове в традиционната китайска медицина, а също и в японските медицински кръгове. Характерните й свойства имат превантивно въздействие върху редица здравословни проблеми. Съдържат много ценни биоактивни вещества и имат висока хранителна стойност. В състава й влизат всички основни аминокиселини, включително "еритаденин" - много специфична аминокиселина, за която се смята, че има понижаващ холестерола ефект. Гъбата е богата и на бета глюкани и полизахариди (като лентинан), които стимулират имунната система. В изсушено състояние гъбата съдържа 58-60% въглехидрати, 20-23% протеини, 9-10% фибри и 3-4% липиди. Тя е отличен източник на витамини - като витамин Е и по-специално провитамин D (ергостерол), който се превръща в калциферол (витамин D2) при наличието на ултравиолетова светлина. Богата е и на витамини от група B (B1, B2, B3, B12 и пантотенова киселина). Съдържа, още, редица минерали, включително желязо, манган, калий, калций, магнезий, мед, фосфор и цинк.
В традиционната китайска медицина Шийтаке се използва при проблеми с липидния метаболизъм и при грип. Смята се, че "съживява" кръвта, осигурявайки жизненоважна енергия, и че премахва глада. Счита се за лекарство срещу обикновена настинка. Всъщност, според традиционната ориенталска медицина, тя стимулира „Чи” - първичната жизнена енергия, която съживява тялото.
Основното действие на Шийтаке е да поддържа имунната система, въпреки че се нуждае и зависи от активната автономна нервна система, от доброто състояние на хипофизно-надбъбречната ос и от оптимално функциониращия тимус.
От химическа гледна точка, тайната на полезните свойства на всички лечебни гъби е в наличието на полизахариди. Това са макромолекули с много променлива структура. Изградени са от повтаряща се последователност от захари с многобройни порции кислород, който при разграждане в организма се освобождават и абсорбират на клетъчно ниво. Тяло, който не е адекватно подхранено с кислород, има тенденция да "натрупва" дегенеративни състояния. Това благоприятства появата на рак, сърдечни заболявания, имунни разстройства и диабет. Микотерапията учи, че Шийтаке съдържа бета-глюкани - специални полизахариди, изграждащи клетъчните стени на гъбата. Тези съединения притежават способността да активират имунните клетки при наличие на инфекциозни, вирусни, бактериални и гъбични заболявания. Често са склонни да се съединяват с протеини, като създават протеогликани - вещества с по-мощно имуномодулиращо действие от обикновените бета-глюкани. Също така са в състояние да увеличат присъствието на макрофагите, NK клетките и субпопулации на хелперни Т клетки в организма.
Изследванията върху отделните компоненти на лечебните гъби и тяхното терапевтично и синергично действие все още продължават. Днес, обаче, Шийтаке може да се похвали с интересна колекция от проучвания, свидетелстващи за многобройните й ползи за здравето, в допълнение към нейното ефективно имуномодулиращо действие срещу грип, настинки, ринит и бронхит. В тази връзка гъбата се използва и заради своя антивирусен и антибактериален ефект. Бори се ефективно с Escherichia coli, Staphylococcus aureus и Herpes simplex. Освен това помага при някои гъбични инфекции като кандида. Действа върху червата като "пребиотик", стимулирайки образуването на добра чревна бактериална флора.
Сред най-интересните биоактивни вещества заедно с лентинан, е преди всичко еритаденинът. Той ускорява метаболизма на холестерола, противодействайки на появата и развитието на атеросклероза. В действителност, в микотерапията за тази гъба се счита, че подпомага лечението на сърдечно-съдови разстройства. Също така се бори ефективно с атеросклерозата. Всъщност Шийтаке подобрява липидния профил на кръвта, понижава общия холестерол и триглицеридите и повишава нивата на добрия (HDL) холестерол. Следователно, благодарение на нея, холестеролните отлагания се държат под контрол и се предотвратява появата на атеросклероза (чрез борба с нейната патогенеза). По този начин значително се подобрява състоянието при хипертония, причинена от холестеролни отлагания по стените на съдовете. Еритаденинът има, също така, и антитромботични свойства. Той разрежда кръвта, инхибирайки агрегацията на тромбоцитите.
Заради свойствата си да регулира кръвообращението, Шийтаке успешно се използва и за лечение на мигрена и шум в ушите. Освен това гъбата влияе благоприятно върху работата на черния дроб, осигурявайки му ефективна защита. Тя е отличен съюзник срещу чернодробната стеатоза. Проучвания доказват, че може да намали нивата на аспартат трансаминаза (AST) и аланин трансаминаза (ALT) в кръвта.
Съдържание: | в 1 капсула |
Био Шийтаке | 500 mg |
Състав: Шийтаке (Lentinula edodes (Berk. Pegler)) - прах от плодни тела **, капсула (глазиращ агент: хидроксипропил-метил целулоза), предварително желатинизирано царевично нишесте **.
** От биологично земеделие.
Начин на употреба: Приемайте по 1 капсула на ден с вода.
Важно: Препоръчителната дневна доза не трябва да се превишава. Добавките не заместват разнообразното хранене. Балансираната диета и здравословният начин на живот са изключително важни.
Съхранение: На хладно и сухо място, недостъпно за деца под три години, при стайна температура.
Опаковка: 45 капсули.
Производител: Yamamoto Nutrition, Италия.
Подобни продукти на ЯМАМОТО РИСЪРЧ ШИЙТАКЕ БИО капсули * 45
ЯМАМОТО РИСЪРЧ ШИЙТАКЕ БИО капсули * 45 е свързан към
- По кое време на деня се пият витамините и добавките
- Хранителни добавки и витамини за напълняване и апетит
- Лекарства и добавки срещу нервно напрежение и стрес
- Кои добавки са ефективни при артрит?
- Гарциния камбоджа, Индийска ягодка
- Как да свалим холестерола и триглицеридите без лекарства
- Висок холестерол
- Алтернативно лечение на задна хрема при деца и възрастни
- Кръвният шоколад Хематоген - полезният десерт от СССР
- Как да свалим температурата в домашни условия
Коментари към ЯМАМОТО РИСЪРЧ ШИЙТАКЕ БИО капсули * 45