ЯМАМОТО РИСЪРЧ МАКУЙ капсули * 30
Арт. №: 30088522ЯМАМОТО РИСЪРЧ МАКУЙ капсули * 30
Макуй е подобен на боровинка, синьо-виолетов плод. Има тъмна пулпа и много сок. Нарича се още „боровинката на Патагония“. В сравнение със самите боровинки, е най-богатият на антиоксиданти плод в света. Растението е родом от Чили, ендемичен вид за субантарктическите гори, широко разпространено в Патагония, на островите Хуан Фернандес и в Аржентина. Обича влажни почви с изобилие от хумус и до 2500 метра надморска височина. Често се среща в изгорени или обезлесени райони. През септември-декември (антарктическата пролет) цъфти с бели цветя, от които се раждат тъмнолилави плодове, които узряват до януари-февруари и се берат до април. Традиционно, от тях народът Мапуче (индианско племе в Чили) приготвя ферментирала напитка. Благодарение на своите изключителни антиоксидантни свойства, днес Макуй се смята за истински „супер плод“. Счита се, че плодовете му имат най-високата „ORAC“ стойност (Капацитет за абсорбция на кислородните радикали, от английски - „Oxygen Radical Absorbance Capacity“).
За да синтезира енергия, тялото ни изгаря макронутриентите, които поглъщаме с храната: въглехидрати, мазнини и протеини. В този процес се произвежда не само енергия, но - като странични продукти - метаболитни отпадъци и свободни радикали. Основните виновници за клетъчното стареене са именно тези свободни радикали. Те попадат в организма заради тютюнопушенето, замърсяването, лошите хранителни навици, стреса и дори заседналия начин на живот. Техните нива в тялото се увеличават, ускорявайки процеса на стареене. Хората, занимаващи се е интензивна физическа дейност, "произвеждат" повече свободни радикали.
Спортистите знаят, колко важно е да се предпазят от свободните радикали, защото оксидативният стрес, който причиняват, води не само до ускорено стареене на тъканите, но и до опасни възпаления и отслабване на имунната система. Това благоприятства появата на потенциални невродегенеративни и сърдечно-съдови проблеми. Антиоксидантите са антагонистични молекули на свободните радикали. Те защитават нашите тела от всички тези рискове, причиняващи вреди на здравето, като противодействат на клетъчното стареене и всичко, което следва. Плодовете на макуй притежават изключителни концентрации на антиоксиданти, както и изобилие от витамини, по-специално витамин Е и от група В. Характерното за тях е много високото съдържание на делфинидин (82-83% от общото съдържание са антоцианидини). Делфинидинът е вид антоцианин (полифенол), за който е доказано, че притежава най-голямата антиоксидантна сила в природата. „ORAC“ стойността на плодовете на макуй е всъщност около 7 пъти по-голяма от тази на нара и 3 пъти по-висока от тази на черната боровинка. Делфинидинът наистина е елемент с изключителна антиоксидантна сила. Способен е за 4 минути да неутрализира 42% свободни радикали, докато останалите антоцианини могат да "обезвредят" само 10 до 33%. Установено е, че за разлика от други антоцианини, които са активни само спрямо определени представители, делфинидинът действа срещу голяма група различни видове свободни радикали. Това мощно антиоксидантно действие осигурява защита както за кожата, така и за артериите. По този начин се бори със стареенето, вследствие излагането на ултравиолетови лъчи и слънчева светлина. Антиоксидантният ефект на делфинидина предотвратява окисляването на LDL холестерола в съдовите стени и противодейства на отлагането на атеросклеротични плаки в артериите.
Плодовете на Макуй имат още много други предимства, благодарение на силните си антиоксидантни свойства. Те защитават лещата на окото и предотвратяват макулната дегенерация на ретината, свързана с процеса на стареене. Проведено наскоро проучване установява, че приемът дори на ниски дози макуй намалява значително индуцираното от светлина увреждане на фоторецепторите (клетки, чувствителни към светлина) на ретината. Плодът инхибира образуването на ROS (реактивни видове кислород) - една от по-важните групи свободни радикали, отговорни за фосфорилирането на р38 протеина, водещ до смърт на фоторецепторите в ретината. Това действие е много полезно за борба с редица различни нарушения на зрението, като свързана с възрастта макулна дегенерация (AMD) и ретинит пигментоза.
Макуй има умерено "стягащи" свойства. Може да се използва в случай на диария и за възстановяване на нарушена бактериална флора.
Доказано е, че наличието на съединението делфинидин-3-самбубиозид-5-глюкозид подобрява клетъчната чувствителност към инсулин. По този начин стимулира навлизането на кръвната захар в мускулните клетки с цел повишаване производството на енергия. В същото време инхибира освобождаването на глюкоза от чернодробните клетки, което има интересен хипогликемичен ефект. Този супер плод притежава противовъзпалително действие както по отношение на костите, така и върху ставите. Успокоява раздразненията на устната лигавица, гърлото и устата. Делфинидинът инхибира активирането на NFkB - фактор, отговорен за експресията на някои медиатори на възпалителни реакции (сърдечно-съдови заболявания, артрит и др.). Съединението противодейства конкретно и на синтеза на циклооксигеназа-2 (COX-2) в отговор на активирането на т.нар. „възпалителна каскада“, показваща „избирателно“ противовъзпалително действие, без всякакви странични ефекти.
Към днешна дата липсват достатъчно проучвания за възможните странични ефекти и за точните противопоказания, произтичащи от приема на плодове на макуй, въпреки че те все още се считат за 100% безопасно хранително вещество. Тъй като на този етап взаимодействията не са ясни, би било по-добре да се избягват комбинациите с други фармакологични лечения, по-специално лекарства за намаляване нивата на холестерол или гликемия. Възможно е плодовете на макуй да увеличи ефекта от тях. Въпреки че няма точно статистическо представяне, някои потребители се оплакват от запек - страничен ефект, вероятно свързан със стипчивите характеристики на плода.
Съдържание: | в 1 капсула |
Екстракт от макуй, от който:
|
300 mg
|
Състав: Сух екстракт от макуй (Aristotelia chilensis (Molina) Stuntz.), стандартизиран до 10% антоцианини и 8% делфинидини, пълнители: целулоза, дикалциев фосфат; капсула (желатин), анти-слепващи агенти: магнезиеви соли на мастни киселини, силициев диоксид; оцветител: E171
Начин на употреба: Приемайте по 1 капсула на ден с вода.
Важно: Препоръчителната дневна доза не трябва да се превишава. Добавките не заместват разнообразното хранене. Балансираната диета и здравословният начин на живот са изключително важни.
Съхранение: На хладно и сухо място, недостъпно за деца под три години, при стайна температура.
Опаковка: 30 капсули.
Производител: Yamamoto Nutrition, Италия.
Подобни продукти на ЯМАМОТО РИСЪРЧ МАКУЙ капсули * 30
ЯМАМОТО РИСЪРЧ МАКУЙ капсули * 30 е свързан към
- По кое време на деня се пият витамините и добавките
- Домашни средства срещу подути и възпалени сливици
- Хранителни добавки и витамини за напълняване и апетит
- Лекарства и добавки срещу нервно напрежение и стрес
- 13 кожни образувания, които е добре да се прегледат от специалист
- Кои добавки са ефективни при артрит?
- Билки и домашни средства за лечение на фарингит
- Гарциния камбоджа, Индийска ягодка
- Диабет
- Как да свалим холестерола и триглицеридите без лекарства
Коментари към ЯМАМОТО РИСЪРЧ МАКУЙ капсули * 30