ЯМАМОТО РИСЪРЧ ХОЛИН + ИНОЗИТОЛ капсули * 60
Арт. №: 30088504ЯМАМОТО РИСЪРЧ ХОЛИН + ИНОЗИТОЛ капсули * 60
Скъпоценните елементи и истински пазители на здравето - така могат да бъдат наречени холинът и инозитолът. Те действат в синергия и са основни елементи на съединението лецитин. Това вещество задържа мазнините в кръвта и в други органични течности и помага на тялото да контролира физиологичните нива на холестерола и триглицеридите.
Холинът и инозитолът са микронутриенти, които влияят благоприятно върху функционирането на черния дроб, предотвратявайки неговото „затлъстяване“. При заболяването "чернодробна стеатоза" в хепатоцитите се натрупват големи количества мазнини. В Италия това състояние засяга 25% от населението и е сред най-често срещаните чернодробни проблеми, дори при бебетата. Причинителите на стеатоза действат като инхибират синтеза на клетъчни протеини, които изграждат и липопротеините. По този начин те не позволяват на черния дроб да "излива" триглицеридите в кръвта. Те се натрупват в него - процес, който протича без особени външни прояви, но който може да има потенциално сериозни последици.
Съществуват различни причини за появата на чернодробна стеатоза. Към тях могат да се причислят диетите с прекомерно съдържание на мазнини. При тях липидите не могат да се изхвърлят от черния дроб. Те се натрупват в него, в резултат на което хората се разболяват от чернодробна стеатоза. Но това не е всичко: излишъкът от прости захари като фруктоза също може да има отрицателно влияние върху това състояние, особено при младите хора и децата. Хранителната индустрия непрекъснато "бълва" богати на фруктоза храни (царевичен сироп, подсладени напитки, бонбони, закуски, рафинирани храни и др.). Клетките ни не използват фруктозата за производството на енергия. 100% от приема на този въглехидрат се метаболизира в черния дроб. Органът трансформира въглехидрата до мастни киселини, LDL холестерол и триглицериди. Впоследствие те се съхраняват като телесни мазнини. Това обяснява защо излишната фруктоза, навлизаща в черния дроб, води до образуването на чернодробна мастна тъкан или т.нар. Неалкохолна чернодробна стеатоза (NAFLD) - най-често срещаното заболяване на черния дроб не само при италианските деца, но типично за западния свят като цяло, понастоящем признато като предупреждение за Метаболитен синдром на черния дроб.
Чернодробната стеатоза нанася множество негативни ефекти на тялото. Води до затлъстяване, хипергликемия, хипертония, увеличен риск от диабет и сърдечно-съдови заболявания.
Холинът и инозитолът са основни структурни елементи на фосфатидилхолина и фосфатидилинозитола, които от своя страна, допринасят за синтеза на липопротеини, мазнини и „преносители“ на холестерола в кръвта. Техният дефицит благоприятства натрупването на мазнини в черния дроб.
Холинът (витамин В7) е основен микроелемент, който подобно на фосфолипидите и ацетилхолина, е важен невротрансмитер. Допринася за поддържане физиологичната функция на черния дроб. Притежава липотропно действие и предотвратява появата на мастни отлагания в него.
Черният дроб е изключително важен орган, изпълняващ ролята на "химична лаборатория". Той отстранява мазнините с помощта на 2 липопротеина - VLDL и LDL. Те са съставени от протеини и фосфолипиди, сред които основна роля има фосфатидилхолинът.
Холинът е "предшественик" (прекурсор) на фосфатифдилхолина, позволяващ транспортирането на мазнините от черния дроб до мускулите и мастната тъкан. Той принадлежи към група вещества, наречени "липотрофи", които предотвратяват натрупването на липидни отлагания в черния дроб. Нещо повече, холинът е от съществено значение за образуването на основните компоненти на клетъчните мембрани (фосфолипиди) и ацетилхолин, участващ като невротрансмитер в много мозъчни и когнитивни процеси. Освен това притежава важни невропротективни, антиоксидантни и защитни свойства по отношение на сърцето. Някои проучвания сочат възможна корелация между диета с високо съдържание на холин за развитието на мозъка в пренаталния период и положителни ефекти върху когнитивните способности и паметта в зряла възраст.
В тази хранителна добавка Yamamoto Nutrition комбинира витамин В7 с инозитол. Последният е основен компонент на лецитина, който на свой ред е от съществено значение за използването на мазнините и холестерола в организма. Инозитолът не позволява окисляване и увеличаване на мастните натрупвания в черния дроб. Той е изключително важен както за здравето на черния дроб, така и за доброто състояние и оптималното функциониране на бъбреците и миелина.
Проучванията сочат, че инозитолът е важен за процесите на детоксикация на тялото и черния дроб. Помага за неутрализиране на ендогенните и екзогенни отпадни вещества в организма. Заслужава си, също така, да се спомене и неговото липотропно действие. Когато то се добави към това на холина, двете вещества работят в синергия. Така се постига мощен "липотропен ефект", водещ до премахване на натрупаните в черния дроб мазнини.
Инозитолът, също като холина, е съставна част на всички клетъчни мембрани. Изследванията сочат, че действието и полезните му свойства далеч не са само тези. Той е важен за енергийния синтез и метаболизма на въглехидратите и мазнините. Освен това изпълнява ролята на биорегулатор по отношение на редица витамини и хормони.
Науката доказва, че действието на инозитола е пряко свързано с митохондриите, които представляват енергийните центрове на клетките. Следователно той се съдържа основно в онези тъкани и органи, за работата на които е необходима повече енергия. Това преди всичко са черният дроб и мозъкът. Нека припомним, че митохондриите, освен че са незаменими за производството на енергия, представляват един от най-важните полюси на детоксикация на клетките. Това обяснява подчертаната им активност в черния дроб, чиято най-важна роля е, да произвежда различни вещества, влизащи в състава на миелиновата обвивка на невроните, необходими за предаване на информацията между клетките на нервната система (невротрансмитери).
Състав:
Съдържание: | в 1 капсула |
Холин битартарат, от който: |
250 mg |
|
102,5 mg |
Инозитол |
250 mg |
Помощни вещества: Пълнители: целулоза, дикалциев фосфат; капсула (желатин), противослепващи агенти: силициев диоксид, магнезиеви соли на мастни киселини; оцветител: E171.
Начин на употреба: Приемайте по 1 капсула на ден с чаша вода.
Внимание: Не превишавайте препоръчителната дневна доза. Хранителните добавки не трябва да се използват като заместител на разнообразното хранене. Балансираната диета и здравословният начин на живот са изключително важни.
Съхранение: На хладно и сухо място, недостъпно за деца под три години, при стайна температура.
Опаковка: 60 капсули.
Производител: Yamamoto Nutrition, Италия.
Подобни продукти на ЯМАМОТО РИСЪРЧ ХОЛИН + ИНОЗИТОЛ капсули * 60
ЯМАМОТО РИСЪРЧ ХОЛИН + ИНОЗИТОЛ капсули * 60 е свързан към
- По кое време на деня се пият витамините и добавките
- Хранителни добавки и витамини за напълняване и апетит
- Лекарства и добавки срещу нервно напрежение и стрес
- Как да свалим холестерола и триглицеридите без лекарства
- Кои добавки са ефективни при артрит?
- Висок холестерол
- Гарциния камбоджа, Индийска ягодка
- Кръвният шоколад Хематоген - полезният десерт от СССР
- Компютърна томография (КТ) на корем
- Рутин (витамин Р): полезни свойства и приложение
Коментари към ЯМАМОТО РИСЪРЧ ХОЛИН + ИНОЗИТОЛ капсули * 60