Начало Е-Аптека Хранителни добавки Спорт и фитнес Аминокиселини Л - Карнитин JARROW FORMULAS INC ДЖАРОУ ФОРМУЛАС L-КАРНИТИН капсули 500 мг * 100

ДЖАРОУ ФОРМУЛАС L-КАРНИТИН капсули 500 мг * 100

Арт. #30076463

ДЖАРОУ ФОРМУЛАС L-КАРНИТИН капсули 500 мг. * 100

L-карнитинът е необходим на всички животни за генериране на метаболитна енергия. В най-високи концентрации се съдържа в тъканите на сърцето, скелетните мускули, мозъка и спермата. Често наричан аминокиселина, той по своята природа представлява "кватернерно амониево съединение". Синтезира се основно в черния дроб и бъбреците от аминокиселините лизин и метионин, с помощта на витамин С, желязо, ниацин и витамин В6.
Дори когато работи ефективно, тялото не може да произведе достатъчно L-карнитин за задоволяване нуждите на клетките. Липсата му е най-осезаема през периодите на бурен растеж и през бременността. Червеното месо е един от най-добрите източници на L-карнитин. Като цяло по-големи количества от аминокиселината се съдържат в храните от животински произход. Ето защо вегетарианците успяват да си набавят само няколко милиграма L-карнитин. Дори и хората, които консумират месо, често приемат по-малко от 100 мг дневно. Ако за някой това е внушително количество, то той трябва да бъде наясно, че нашите предци са приемали цели 500 мг L-карнитин на ден.

Енергиен синтез
Основната роля на L-карнитина в организма е на биокатализатор или коензим. Една от най-важните му функции е участието му в окислението на дълговерижните мастни киселини - процес, протичащ в митохондриите или т.нар. "енергийните фабрики" на клетките. L-карнитинът е много важна съставна част от ензима ацетил-карнитин трансфераза, който придвижва мастните киселини до митохондриите и след това отстранява отпадните продукти от клетките. Мазнините са предпочитан източник на гориво за скелетните мускули и сърцето. 70% от енергията, генерирана в тях, идва именно от окислението на мастни киселини.
L-карнитинът, също така, увеличава скоростта на окисление на мазнините в черния дроб. Ето защо приемът на аминокиселината под формата на хранителна добавка при спазване на различни режими за отслабване помага за намаляване на отрицателните ефекти на кетозата, свързани с натрупването на отпадни продукти от метаболизма на масните киселини. Проучвания върху животни сочат, че L-карнитинът подобрява защитата на черния дроб от токсини.

Лека атлетика: възстановяване и защита
L-карнитинът е много важен, както за професионалните спортисти, така и за хората, любители на спорта и фитнеса. Изследванията показват, че лицата, приемащи аминокиселината под формата на хранителна добавка преди тренировка, по-рядко изпитват мускулни болки и дихателни затруднения. Двойно-сляпо проучване стига до извода, че приемът на 2 гр. L-карнитин дневно влияе положително върху дишането по време на физическо натоварване. 
Един от начините, по които L-карнитинът влияе върху тялото на спортиста, е посредством неговото антиоксидантно действие в мускулната тъкан. Всички ние знаем, че при окислителното фосфорилиране неизбежно се отделят странични продукти и реактивни кислородни видове (ROS). Нивата на отделените ROS се повишават с увеличаване на енергийните нужди. Това може да промени работата на клетките в организма. Също така неизбежно затруднява оптималната тренировка и възпрепятства възстановяването след нея. L-карнитинът защитава протичащите в тялото антиоксидантни процеси и сам по себе си притежава антиоксидантна активност. Освен това той винаги е в близост до митохондриите, защото пренася мастни киселини, използвани от организма за гориво. Ето защо можем да кажем, че осъществява непосредствена защита от ROS. Регенерира антиоксиданти, като витамин С, но и действа директно върху източника (т.е. митохондриите) и силно реактивните кислородни видове, преди те да поразят клетките. Такава антиоксидантна защита, най-вече срещу супероксидите, се счита за изключително важна за невроните, изложени на оксидативен стрес при повишени нива на кръвната захар.

Тази хранителна добавка на Jarrow Formulas® съдържа L-карнитин - съединение, подобно на аминокиселина, което се среща във високи концентрации в сърцето и тъканите на черния дроб, помагайки за превръщането на мазнините в енергия. Също така улеснява метаболизма на въглехидратите и подобрява процеса на производство на АТФ (т.е. енергия). Работи синергично с коензим Q10 - важен антиоксидант и енергиен кофактор, срещащ се във вътрешната мембрана на митохондриите.

За кого се препоръчва добавката?

  • Хора, които искат да повишат енергийните си нива;
  • Всички вегетарианци и вегани, които често получават недостатъчно количество L-карнитин от храната, защото най-добрите източници на аминокиселината са от животински произход.

Състав на 1 капсула: 

  • Л-карнитин (като Л-карнитин тартрат) - 500 мг.

Други съставки: Силициев диоксид, магнезиев стеарат (от растителен източник), целулоза и хидроксипропилметилцелулоза за капсулата.

Не съдържа: Пшеница, соя, глутен, яйца, млечни продукти, риба, миди, черупкови плодове и фъстъци.

Продукт, подходящ за вегани и вегетарианци.

Начин на употреба: Приемайте 1 капсула до 2 пъти на ден или както е указано от Вашия лекар.

Предупреждение:
Преди да използвате този продукт, консултирайте се с вашия лекар, ако сте бременна, кърмите, опитвате се да заченете, страдате от заболяване (особено херпес или хипотония), на възраст под 18 години сте или приемате лекарства (особено за кръвно налягане).

Съхранение: На място, недостъпно за деца.

Опаковка: 100 капсули.

Производител: Jarrow Formulas, САЩ.

Аналози на ДЖАРОУ ФОРМУЛАС L-КАРНИТИН капсули 500 мг * 100

По-изгодни опаковки

КОМЕНТАРИ КЪМ ДЖАРОУ ФОРМУЛАС L-КАРНИТИН капсули 500 мг * 100

ДЖАРОУ ФОРМУЛАС L-КАРНИТИН капсули 500 мг * 100 Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияМаркаСпортЛеченияЗдравни съветиЛюбопитноБотаникаСнимкиДиетиЛайфстайлХранене при...Спорт и туризъмАнкетиОбразованиеПроизводителиИсторияТестовеНовиниРецептиАлт. медицинаСоциални грижиСъставкиВидеоЗдравни проблемиФизиологияИзследванияОрганизацииИнтервютаПсихологияЗаведенияНормативни актовеСпециалистиЕ-тата в хранитеКалкулаториХрани и ястияОткрития