ШИПКОВО БРАШНО 300 гр. ЗДРАВНИЦА
Арт. №: 30076180ШИПКОВО БРАШНО 300 гр. ЗДРАВНИЦА
- Брашно от цели плодове на шипка;
- Без ГМО;
- 100% натурален продукт;
- Не съдържа глутен.
Шипката изпреварва цитрусите по съдържание на витамин С. Плодовете й са богати още на витамини В1, В2 и Р, пектин, каротин, минерали и органични киселини. Семената съдържат витамин Е и масло от 12 до 16%, което ги прави ценна суровина за производството на комбиниран фураж и за козметиката.
Внимателно изсушените и добре узрели плодове се използват за направата на шипково масло. Те се смилат цели до получаване на фин прах. Брашното има приятно кисел послевкус и характерен червеникав цвят. Използва се в комбинация с други брашна.
Състав: Брашно от изсушени и смлени на прах цели плодове от шипка (Fr. Rosa Canina).
Съдържание | за 100 гр. |
Хранителна стойност | 162 kcal / 678 kJ |
Въглехидрати, от които:
|
38.22 гр. 2.58 гр. |
Диетични фибри | 24.1 гр. |
Белтъчини | 1.6 гр. |
Мазнини, от които:
|
0.50 гр. 0.34 гр. 0.16 гр. |
Сол | 0.00 гр. |
Предназначение: За употреба в кулинарията. С нисък гликемичен индекс и леко кисел вкус.
Указания за употреба: Подходящо за печива и сладки.
Може да се използва като добавка към основните съставки на кремове, сурови десерти или топинги за придаване на кисела възбуждаща апетита жилка. За да стане съставът им още по-хранителен, добавете 1 супена лъжица към шейкове и смутита. Подходящо е за приготвяне на освежителни напитки, студен или топъл чай.
Смлените шипки в печивата внасят билков аромат, хранителна плътност и приятен цвят. Може да се смесят със зърнени или ядкови брашна за приготвяне на кексове, плодови хлебчета, каша или бисквити. Лесно попиват голяма част от влагата и спойват сместа, заради високото съдържание на пектин. Шипковото брашно е изключително подходящо за постни ястия.
Рецепти с шипково брашно:
Вино с шипково брашно:
С 4 литра предварително преварена хладка вода се заливат 500 гр. от брашното. Слага се 1 кг. захар (или натурален подсладител). Може да се прибави жива мая, разтворена във вода, за да стимулирате ферментацията. Сместа се оставя на стайна температура в отворен съд за около 20 дни. Преди употреба се прецежда.
Чай от шипково брашно:
В 250 мл. вряща вода се запарва 1 с.л. шипково брашно. Престоява 1 час, след което се прецежда и се пие като чай.
Имуностимулатор с шипково брашно:
1 с.л. шипково брашно се разбърква с натурален пчелен мед (плодов, букет или акациев). Приемът е по 1 с.л. на ден. Възрастните хора могат да го вземат постоянно. Приемът за деца е половин супена лъжица дневно.
Опаковка: 300 гр.
Произход на суровината: България.
Производител: "Ню Ес Нет" ЕООД, България.
Коментари към ШИПКОВО БРАШНО 300 гр. ЗДРАВНИЦА