Начало Е-Аптека Лекарства С рецепта MERZ КСЕОМИН флакон 100 UN * 1

КСЕОМИН флакон 100 UN * 1

Арт. #30066610
Последна цена: 338.63 лв.

Продуктът не е наличен.

Продуктът не може да бъде закупен онлайн.

НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ ›
5.0, 1 глас
Виж всички от MERZ ›Виж всички Лекарствени продукти отпускащи се по лекарско предписание ›Виж още от ботулинов токсин (M03AX01) ›

КСЕОМИН флакон 100 UN * 1

Листовка: информация за потребителя
КСЕОМИН 50 единици прах за инжекционен разтвор
КСЕОМИН 100 единици прах за инжекционен разтвор
КСЕОМИН 200 единици прах за инжекционен разтвор
XEOMIN 50 units powder for solution for injection
XEOMIN 100 units powder for solution for injection
XEOMIN 200 units powder for solution for injection
Clostridium Botulinum neurotoxin type А (Невротоксин тип А от Clostridium Botulinum)
(150 kD), без комплексообразуващи протеини
Прочетете внимателно цялата листовка преди да започнете да използвате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.
Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра.
Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте точка 4.

Какво съдържа тази листовка:
1. Какво представлява КСЕОМИН и за какво се използва
2. Какво трябва да знаете, преди да използвате КСЕОМИН
3. Как да използвате КСЕОМИН
4. Възможни нежелани реакции
5. Как да съхранявате КСЕОМИН
6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

1. Какво представлява КСЕОМИН и за какво се използва
КСЕОМИН е лекарство, което отпуска мускулите.

КСЕОМИН се прилага за лечение на следните състояния при възрастни:

 • спазъм на клепача (блефаростазъм);
 • крива шия (еластичен тортиколис);
 • повишен мускулен тонус / неконтролируемо схващане на мускулите на раменете, ръцете и дланите (еластичност на горните крайници).

2. Какво трябва да знаете, преди да използвате КСЕОМИН

Не използвайте КСЕОМИН:

 • ако сте алергични към ботулинов невротоксин тип А или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6);
 • ако страдате от генерализирано нарушение на мускулната активност (например, миастения гравис, синдром на Ламберт - Итън);
 • ако на мястото на инжектиране имате инфекция или възпаление.

Предупреждения и предпазни мерки
Нежелани реакции могат да се появят вследствие на инжектиране на ботулинов невротоксин тип А на грешно място, което може временно да парализира съседните мускулни групи. Има много малко на брой сведения за нежелани реакции, които могат да бъдат свързани с разпространението на токсина далече от мястото на инжектиране, което предизвиква симптоми, съответстващи на ефектите на ботулинов токсин тип А (напр. прекомерна мускулна слабост, затруднения в преглъщането или случайно поглъщане на храна или течност в дихателните пътища). Пациенти, които получават препоръчителната доза, може да страдат от прекомерна мускулна слабост.

Ако дозата е твърде висока или инжектирането твърде често, съществува риск от образуване на антитела. Образуването на антитела може да доведе до провал на лечението с КСЕОМИН, без значение каква е причината за неговата употреба.

Говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да ви бъде приложен КСЕОМИН:

 • ако имате някакво нарушение, свързано с кървене;
 • ако приемате лекарствени продукти, които намаляват съсирването на кръвта (напр. кумарин, хепарин, ацетилсалицилова киселина, клопидогрел);
 • ако страдате от изразена слабост или намален обем на мускулите, в които ще Ви бъде приложена инжекцията;
 • ако страдате от заболяване, наречено латерална амиотрофна склероза (ALS), което може да доведе до обща загуба на мускулна тъкан;
 • ако страдате от някакво заболяване, което нарушава взаимодействието между нервите и скелетната мускулатура (периферна невромускулна дисфункция);
 • ако имате или сте имали затруднено преглъщане;
 • ако получавате или сте получавали гърчове;
 • ако сте имали проблеми с инжектиране на ботулинов токсин тип А;
 • ако Ви предстои операция.

Незабавно се обадете на Вашия лекар и потърсете медицинска помощ, ако получите някое от следните състояния:

 • затруднено дишане, преглъщане или говор;
 • уртикарии, подуване, включително на лицето и гърлото, хрипове, усещане за загуба на съзнание и задух (възможни симптоми при тежки алергични реакции).

Многократно инжектиране на КСЕОМИН
Ако ви е приложено многократно инжектиране на КСЕОМИН, ефектът му може да се засили или да се намали. Евентуалните причини за това са:

 • Вашият лекар може да следва различни техники на приготвяне на инжекционния разтвор;
 • различни интервали на инжектиране;
 • инжектирания в друг мускул;
 • минимални различия в ефективността на активното вещество на КСЕОМИН;
 • липса на отговор / неуспех на терапията по време на лечението.

Ако продължително време сте били физически неактивни, след инжектирането на КСЕОМИН трябва постепенно да започнете отново активно раздвижване.

Спазъм на клепача (блефароспазъм)
Говорете с Вашия лекар, преди да Ви бъде приложен КСЕОМИН, ако:

 • сте имали операция на очите. В такъв случай Вашият лекар ще вземе допълнителни предпазни мерки;
 • сте изложени на риск от развитие на заболяване, наречено закритоъгълна глаукома. При това заболяване вътреочното налягане се повишава и това може да увреди зрителния Ви нерв. Вашият лекар ще знае дали при Вас има такъв риск.

По време на лечението е възможно в меките тъкани на клепачите да се появят точковидни кръвоизливи. Вашият лекар може да ограничи появата им, ако веднага приложи лек натиск на мястото на инжектиране.

След инжектиране на КСЕОМИН в мускула на окото Ви е възможно да намалее честотата на мигане. Това може да доведе до прекалено дълго откриване на прозрачната част на окото (корнеята). Това откриване може от своя страна да доведе до увреждане на повърхността и възпаление (разраняване на корнеята).

Крива шия (спастичен тортиколис)
След инжектирането при Вас е възможно да се появят леки до тежки затруднения в преглъщането. Това може да доведе до проблеми с дишането и е възможно да сте изложени на по-висок риск за вдишване на чужди тела и течности. В белите Ви дробове чуждите тела могат да причинят възпаление или инфекция (пневмония). Ако се налага, Вашият лекар ще Ви приложи специално лечение (напр. изкуствено хранене).

Затрудненията в преглъщането могат да продължат до две-три седмици след инжектирането, като е известно, че при един пациент това е продължило пет месеца.

Повишен мускулен тонус / неконтролируемо схващане на мускулите на раменете, ръцете и дланите (еластичност на горните крайници)
КСЕОМИН може да бъде използван за лечение на повишен мускулен тонус / неконтролирано схващане на мускулите в части от горните крайници, като например рамо, лакът, предмишница или длан. КСЕОМИН е ефективен в комбинация с обичайните стандартни методи за лечение.
КСЕОМИН трябва да се употребява едновременно с тези методи.

Малко вероятно е това лекарство да подобри обема на движенията в стави, където околните мускули са загубили способността да се разгъват.

Деца и юноши
Не давайте това лекарство на деца на възраст до 17 години, тъй като употребата на КСЕОМИН при деца и юноши още не е проучена и по тази причина не се препоръчва.

Други лекарства и КСЕОМИН
Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства.

Ефектът на КСЕОМИН може да бъде усилен от:

 • лекарства, които се използват за лечение на някои инфекциозни заболявания (спектиномицин или аминогликозидни антибиотици (напр. неомицин, канамицин, тобрамицин));
 • други лекарствени продукти, които отпускат мускулите (напр. мускулни релаксанти от тубокураринов тип). Подобни лекарства се използват напр. при обща анестезия. Преди операция, кажете на Вашия анестезиолог ако сте приемали КСЕОМИН.

В тези случаи КСЕОМИН трябва да се прилага с повишено внимание.

Ефектът на КСЕОМИН може да бъде намален от определени лекарства за малария и ревматизъм (известни като аминохинолини).

Бременност, кърмене и фертилитет
Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди приложението на това лекарство.

КСЕОМИН не трябва да се използва по време на бременност, освен ако Вашият лекар прецени, че необходимостта и евентуалните ползи от лечението оправдават възможния риск за плода.

Употребата на КСЕОМИН не се препоръчва, ако кърмите.

Шофиране и работа с машини
Не трябва да шофирате или да се ангажирате с други потенциално опасни дейности, ако се появят спадане на клепача, слабост (астения), мускулна слабост, замаяност или нарушения на зрението.

Ако се съмнявате в нещо, попитайте Вашия лекар.

3. Как да използвате КСЕОМИН

КСЕОМИН може да се прилага единствено от лекари с подходящи специализирани познания в приложението на ботулинов невротоксин тип А.

Оптималната дозировка, честота и броят на местата на инжектиране в лекувания мускул ще бъдат определени от Вашия лекар индивидуално. Резултатите от началното лечение с КСЕОМИН трябва да се анализират и това може да доведе до корекция на дозата до достигане на желания терапевтичен ефект.

Ако имате впечатление, че ефектът на КСЕОМИН е прекалено силен или прекалено слаб, информирайте Вашия лекар. В случаите без видим терапевтичен ефект трябва да се обмислят други възможности за лечение.

Спазъм на клепача (блефароспазъм)
Обикновено първите признаци от действието на този лекарствен продукт се наблюдават в рамките на четири дни след инжектирането. Ефектът от всяко приложение обикновено продължава приблизително 3-4 месеца, но е възможно да е значително по-продължителен или по-кратък. Ако се налага, лечението може да бъде повторено. Препоръчителната първоначална доза е до 25 единици на око, а общата препоръчителна доза за последващи терапевтични курсове е до 100 единици на курс.

Обикновено няма допълнителна полза, ако лечението се прилага по-често от един път на три месеца.

Крива шия (спастичен тортиколис)
Обикновено първите признаци от действието на този лекарствен продукт се наблюдават в рамките на седем дни след инжектирането. Ефектът от всяко приложение обикновено продължава приблизително 3-4 месеца, като обаче е възможно да е значително по-продължителен или по-кратък. Интервали на третиране по-кратки от 10 седмици не са препоръчителни. Препоръчителната доза за едно място на инжектиране е до 50 единици, а максималната доза за първия терапевтичен курс е 200 единици. Дози до 300 единици могат да Ви бъдат прилагани в последващи терапевтични курсове в зависимост от Вашия отговор към терапията.

Повишен мускулен тонус / неконтролируемо схващане на мускулите на раменете, ръцете и дланите (спастичност на горните крайници)
Пациентите съобщават за начало на действието 4 дни след лечението. Подобрение на мускулния тонус се усеща в рамките на 4 седмици. Като цяло, ефектът от лечението продължава 12 седмици, но може да продължи значително по-дълго или по-кратко. Препоръчителната доза е до 500 единици на един терапевтичен курс, като в мускулите на рамото не трябва да се прилагат повече от 250 единици. Времето между два терапевтични курса трябва да е най-малко 12 седмици.

Начин на приложение
Разтвореният КСЕОМИН е предназначен за инжектиране в мускул (интрамускулно приложение: вижте информацията за медицинските специалисти в края на тази листовка).

Ако Ви е приложена повече от необходимата доза КСЕОМИН

Симптоми на предозиране:
Симптомите на предозиране не се проявяват непосредствено след инжектирането и може да включват обща слабост, спадане на клепача, двойно виждане, затруднения в дишането, затруднения в говора и парализа на дихателната мускулатура или проблеми с преглъщането, които могат да доведат до пневмония.

Мерки в случаи на предозиране:
Ако усетите симптоми на предозиране, моля, потърсете спешна лекарска помощ или помолете роднините си да сторят това и постъпете в болница. Възможно е да се наложи да сте под медицинско наблюдение в продължение на няколко дни и може да Ви е необходимо изкуствено дишане.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра.

4. Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
Обикновено нежеланите реакции се наблюдават през първата седмица след лечението и са с преходен характер. Нежеланите реакции могат да бъдат свързани с лекарството, техниката на инжектиране или и с двете. Нежеланите реакции може да бъдат ограничени в областта около мястото на инжектиране (например локализирана мускулна слабост, локална болка, възпаление, иглички и мравучкане (парестезия), намалено усещане за допир (хипоестезия), чувствителност, подуване (общо), подуване на меките тъкани (едем), зачервяване на кожата (еритема), сърбеж, локализирана инфекция, хематом, кървене и/или посиняване.

Инжектирането с иглата може да причини болка. Тази болка или тревожност по отношение на иглите могат да доведат до загуба на съзнание, гадене, тинитус (пищене в ушите) или ниско кръвно налягане.
Нежеланите реакции, като прекомерна мускулна слабост или затруднения в преглъщането, могат да са причинени от отпускане на мускули, отдалечени от мястото на инжектиране на КСЕОМИН. Затрудненията в преглъщането могат да причинят вдишване на чужди тела, водещо до възпаление на белите дробове и в някои случаи до смърт.

При приложение на КСЕОМИН може да се появи алергична реакция. Сериозни и/или внезапни алергични реакции (анафилаксия) или алергични реакции към серума, съдържащ се в лекарствения продукт (серумна болест), причиняващи напр. затруднения в дишането (диспнея), копривна треска (уртикария) или подуване на меките тъкани (едем) са докладвани рядко. Някои от тези реакции са наблюдавани след приложение на конвенционален ботулинов токсин тип А комплекс. Те са се появили при самостоятелно приложение на токсина или в комбинация с други лекарствени продукти, за които е известно, че причиняват подобни реакции. Алергичната реакция може да има някои от следните симптоми:

 • затруднения в дишането, преглъщането или говоренето вследствие на подуване на лицето, устните, устата или гърлото;
 • подуване на ръцете, краката или глезените.

Ако забележите някои от тези нежелани реакции, моля, незабавно информирайте Вашия лекар или помолете роднините си да сторят това и отидете в спешното отделение или най близката болница.

Спазъм на клепача (блефароспазъм)
Има съобщения за следните нежелани реакции при приложение на КСЕОМИН

Много чести (могат да засегнат повече от 1 на 10 души):

 • Спадане на клепача (птоза), сухота в очите.

Чести (могат да засегнат до 1 на 10 души):

 • Замъглено зрение, нарушения на зрението, двойно виждане (диплопия), увеличено сълзене, сухота в устата, затруднения в преглъщането (дисфагия), главоболие, болка на мястото на инжектиране, умора, мускулна слабост, слабост на лицевите мускули (лицева пареза), обрив.

Нечести (могат да засегнат до 1 на 100 души):

 • Обрив.

Крива шия (спастичен тортиколис)

Има съобщения за следните нежелани реакции при приложение на КСЕОМИН:

Много чести (могат да засегнат повече от 1 на 10 души):

 • Затруднения в преглъщането (дисфагия).

Чести (могат да засегнат до 1 на 10 души):

 • Болка във врата, мускулна слабост, болки в мускулите и скелета (миалгия), мускулоскелетна скованост, мускулни спазми, главоболие, замаяност, болка на мястото на инжектиране, слабост (астения), сухота в устата, гадене, засилено изпотяване (хиперхидроза), инфекция на горните дихателни пътища, чувство за слабост (пресинкоп).

Нечести (могат да засегнат до 1 на 100 души):

 • Нарушения на говора (дисфония), недостиг на въздух (диспнея), обрив.

Лечението на крива шия може да причини затруднения в преглъщането с различна степен на тежест. Това може да доведе до вдишване на чужди тела, което да наложи лекарска намеса. Затрудненията в преглъщането може да продължат две до три седмици след инжектирането, но има съобщение за единичен случай, когато са продължили пет месеца. Изглежда, че затрудненията в преглъщането зависят от дозата.

Повишен мускулен тонус / неконтролируемо схващане на мускулите на раменете, ръцете и дланите (еластичност на горните крайници)
Има съобщения за следните нежелани реакции при приложение на КСЕОМИН:

Чести (могат да засегнат до 1 на 10 души):

 • Сухота в устата.

Нечести (могат да засегнат до 1 на 100 души):

 • Главоболие, намалена или необичайна чувствителност на кожата (хипоестезия), мускулна слабост, болка в крайниците, затруднения в преглъщането (дисфагия), слабост (астения), мускулоскелетна болка (миалгия), гадене.

С неизвестна честота (от наличните данни не може да бъде направена оценка):

 • Болка на мястото на инжектиране.

Някои от тези нежелани лекарствени реакции може да са свързани със заболяването.

Пост-маркетингов опит
Има съобщения за грипоподобни симптоми и реакции на свръхчувствителност като подуване, подуване на меките тъкани (оток, също и далече от мястото на инжектиране), зачервяване, сърбеж, обрив (локализиран и генерализиран) и задух.

Съобщаване на нежелани реакции
Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез националната система за съобщаване към:

Изпълнителната агенция по лекарствата,
ул. „Дамян Груев“ №8,
1303 София,
тел.: +35928903417,
уебсайт: www.bda.bg.

Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

5. Как да съхранявате КСЕОМИН

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка и етикета на флакона след „Годен до:“. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Неотворен флакон: Да се съхранява под 25°С.

Приготвен разтвор: Доказано е, че продуктът е химически и физически стабилен в периода на използване за 24 часа при температура от 2°С до 8°С.

От микробиологична гледна точка продуктът трябва да се използва незабавно. Ако не се използва незабавно, времето и условията на съхранение в периода на използването му са отговорности на потребителя и обикновено това не е повече от 24 часа при 2°С до 8°С, освен ако приготвянето не е станало в контролирани и валидирани асептични условия.

Вашият лекар не трябва да използва КСЕОМИН, ако разтворът е мътен или съдържа видими частици.

Не изхвърляйте лекарствата с домашните отпадъци.

За инструкции относно изхвърлянето, моля, вижте информацията за здравни специалисти в края на тази листовка.

6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

Какво съдържа КСЕОМИН

 • Активното вещество е: невротоксин тип А от Clostridium Botulinum (150 kD), без комплексообразуващи протеини. Един флакон съдържа 50, 100 или 200 единици невротоксин тип А от Clostridium Botulinum (150 kD), без комплексообразуващи протеини.
 • Другите съставки са: човешки албумин, захароза.

Как изглежда КСЕОМИН и какво съдържа опаковката
КСЕОМИН се предлага като прах за инжекционен разтвор. Прахът е бял на цвят. При разтваряне на праха се получава бистър, безцветен разтвор.

КСЕОМИН 50 единици прах за инжекционен разтвор: Опаковки с 1, 2, 3 или 6 флакона.
КСЕОМИН 100 единици прах за инжекционен разтвор: Опаковки с 1, 2, 3, 4 или 6 флакона.
КСЕОМИН 200 единици прах за инжекционен разтвор: Опаковки с 1, 2, 3, 4 или 6 флакона.

Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.

Притежател на разрешението за употреба
Merz Pharmaceuticals GmbH, Германия.

Производител
Merz Pharma GmbH & Co. KGaA, Германия.

Дата на последно преразглеждане на листовката: 28.12.2017 г.

Посочената по-долу информация е предназначена само за здравни специалисти:

Инструкции за приготвяне на инжекционния разтвор
КСЕОМИН се приготвя преди употреба с инжекционен разтвор на натриев хлорид 9 mg/ml (0,9 %).

КСЕОМИН може да се прилага само по предназначение за лечение на един пациент за един терапевтичен курс.

Съгласно добрата практика разтварянето на съдържанието на флакона и подготовката на спринцовката трябва да се извършват над хартиени кърпи с пластмасов филм, за да се избегне всякакво разливане. В спринцовка се аспирира съответното количество разтвор на натриев хлорид (вж. таблицата с разрежданията по-долу). Препоръчва се за разтварянето да се използва игла 20-27 G с късо скосяване. След вертикално въвеждане на иглата през гумената тапа, разтворителят трябва да се инжектира внимателно във флакона, за да се избегне образуването на пяна. Ако вакуумът във флакона не изтегли разтворителя, флаконът трябва да се изхвърли. Отстранете спринцовката от флакона и смесете КСЕОМИН с разтвора като внимателно разклащате и обръщате / почуквате флакона - не разклащайте твърде енергично. При необходимост, иглата, използвана за разтварянето може да остане във флакона и необходимото количество от разтвора да се издърпа с нова стерилна спринцовка, подходяща за инжектиране.

Разтвореният КСЕОМИН е бистър, безцветен разтвор.

КСЕОМИН не трябва да се използва, ако разтворът (приготвен както е описано по-горе) е мътен или съдържа парцалеста утайка или видими частици.

Трябва да се внимава да се използва правилният обем разредител за избраното количество активно вещество, за да се предотврати случайно предозиране. Ако се използват флакони КСЕОМИН с различни размери като част от една процедура на инжектиране, трябва да се внимава да се използва правилното количество разредител, когато се разтварят определен брой единици на 0,1 ml. Количеството на разредителя варира между КСЕОМИН 50 единици, КСЕОМИН 100 единици и КСЕОМИН 200 единици. Всяка спринцовка трябва да има съответния етикет.

Възможните разреждания за КСЕОМИН 50, 100 и 200 единици са посочени в следната таблица:

Получена доза в единици на 0,1 mlДобавено количество разтворител (натриев хлорид 9 mg/ml (0,9 %) инжекционен разтвор) 
Флакон с 50 единициФлакон със 100 единициФлакон с 200 единици
20 единици0,25 ml0,5 ml1 ml
10 единици0,5 ml1 ml2 ml
8 единици0,625 ml1,25 ml2,5 ml
5 единици1 ml2 ml 4 ml 
4 единици1,25 ml 2,5 ml 5 ml 
2,5 единици2 ml 4 ml Неприложимо
2 единици2,5 ml5 mlНеприложимо
1,25 единици4 mlНеприложимоНеприложимо

Инструкции за изхвърляне
Количества от разтвора за инжектиране, съхранявани повече от 24 часа, както и неизползваните количества от разтвора за инжектиране, трябва да се изхвърлят.

Процедури, които следва да се спазват при изхвърляне на употребявани флакони, спринцовки и материали
Всички неизползвани флакони или останал разтвор във флакона и/или в спринцовките, трябва да бъдат автоклавирани. Като алтернатива, всички остатъчни количества КСЕОМИН (могат да бъдат инактивирани чрез добавяне на някой от следните разтвори: 70 % етанол, 50 % изопропанол, 0,1 % SDS (анионен детергент), разреден разтвор на натриев хидроксид (0,1 N NaOH) или разреден разтвор на натриев хипохлорит (поне 0,1 % NaOCl).

След инактивиране употребяваните флакони, спринцовки и материали не трябва да се изпразват и трябва да се поставят в подходящи контейнери и изхвърлени съгласно местните разпоредби.

Препоръки при възникване на инцидент при боравене с ботулинов токсин тип А

 • Разсипаното количество от продукта трябва да се избърше: или с абсорбиращ материал, импрегниран с някой от горепосочените разтвори в случай на прах, или със сух, абсорбиращ материал при разтворен продукт.
 • Замърсените повърхности трябва да се почистят с абсорбиращ материал, импрегниран с някой от горепосочените разтвори, след което да се подсушат.
 • Ако се счупи флакон, обработете по описания по-горе начин, като внимателно съберете парчетата счупено стъкло и избършете продукта, като внимавате да не се порежете.
 • Ако продуктът влезе в контакт с кожата, изплакнете обилно засегнатото място с вода.
 • Ако продуктът попадне в очите, изплакнете обилно с много вода или с разтвор за очни промивки.
 • Ако продуктът проникне в рана, срязана кожа или кожа с нарушена цялост, изплакнете обилно с много вода и вземете подходящите медицински мерки в съответствие с инжектираната доза.

Тези инструкции за работа и изхвърляне трябва стриктно да се спазват.

ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ НА КСЕОМИН флакон 100 UN * 1

 • Силно клинично значими взаимодействия (88)
 • Умерено клинично значими взаимодействия (354)
Виж подробно всички ›

ФАЙЛОВЕ ЗА СВАЛЯНЕ КЪМ КСЕОМИН флакон 100 UN * 1

КОМЕНТАРИ КЪМ КСЕОМИН флакон 100 UN * 1

КСЕОМИН флакон 100 UN * 1 Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияМаркаЗаболявания (МКБ)АнатомияФизиологияФармакологични групи (Активни съставки):