Начало Е-Аптека Хранителни добавки Енергийни JARROW FORMULAS INC ДЖАРОУ ФОРМУЛАС АЦЕТИЛ L-КАРНИТИН капсули 500 мг. * 120

ДЖАРОУ ФОРМУЛАС АЦЕТИЛ L-КАРНИТИН капсули 500 мг. * 120

Арт. #30058620

ДЖАРОУ ФОРМУЛАС АЦЕТИЛ L-КАРНИТИН капсули 500 мг * 120

Ацетил-L-карнитинът е аминокиселина, присъстваща във висока концентрация в човешкия мозък, нерви, сърце, черен дроб и сперматозоиди.

За кого се препоръчва продуктът?

За хора, които искат да запазят здравето на нервната система и мозъка си.

Предимства на добавката:

  • съдържа чиста ацетилирана форма на L-карнитин - ацетил-L-карнитин, която присъства в тялото и се отличава с превъзходна бионаличност (в сравнение с обикновения L-карнитин);
  • подпомага метаболизма на мастните киселини.

Как действа активната съставка на продукта?

Ацетил L-карнитинът подпомага производството на енергия и когнитивното здраве, благодарение на ролята, която изпълнява при транспорта на мастни киселини, способността си "дарява" ацетилна група и антиоксидантната си активност.

Ацетил L-карнитин

Ацетил L-карнитинът (ALC) е естерен дериват на L-карнитина и като такъв притежава редица биохимични функции. На първо място, L-карнитинът е известен с ролята си за транспорта на мастните киселини до митохондриите, където те се използват за синтез на аденозин трифосфат (АТФ) -  универсалният енергиен източник за човешкото тяло. Проучванията показват, че дефицитът на карнитин понижава нивата на АТФ в различни тъкани (както може да се очаква), но по-важното е, че увеличава значително умората и намалява степента на възстановяване след напрегната физическа активност.

Ефективност

Въпреки че е полезно за клетките, приемането на чист L-карнитин не винаги е най-ефективният метод за допълване на вътреклетъчните нива. Изследвания показват, че бионаличността на ALC надвишава тази на L-карнитина.

Експериментите ин витро показват, че въпреки че някои форми на ALC се хидролизират до L-карнитин по време на храносмилателния процес, голяма част от ацетилирания карнитин остава непокътнат. Както е доказано при доброволци, приемът на 2 гр. ALC в продължение на 50 дни повишава неговите нива в кръвната плазма с 43%. Допълнителни факти по темата постъпват от проучвания, които сочат, че ацетилната група на радиоактивно белязан ALC в чревните клетки все още е прикрепена към него.

L-карнитина в мозъка

Запасите на ALC в мозъка често се оказват недостатъчни за индивиди с високи нива на кръвна захар и обвързания с тях оксидативен стрес. При двойно слепи проучвания, състоянието на пациенти със затруднена функция на нервната система, свързана с дисбаланса на кръвната захар, се е подобрило след прием на 1500-3000 mg ALC (веднъж дневно) в продължение на една година. По същия начин е установено, че 1000 mg ALC, вземани два до три пъти дневно, подобряват като цяло работата на нервната система.

Няколко контролирани клинични проучвания пък установяват, че приемът на 2-3 грама ALC дневно в продължение на 6-12 месеца влияе благоприятно върху когнитивните функции на пациенти в напреднала възраст с проблеми с краткосрочната памет. Доказано е, че в мозъка ALC поддържа оптималния антиоксидантен статус. Това спомага за нормализиране нивата на мозъчните енергийни метаболити и допълнително стабилизира клетъчните мембрани.

ALC притежава способността да въздейства върху запасите на карнитин в мозъка - нещо, което обикновеният L-карнитин не успява да постигне.

Подвижност на сперматозоидите

Сперматозоидите са клетки, изразходващи голямо количество енергия. Те се нуждаят от лесно достъпна форма на АТФ, за да могат да се придвижват с помощта на своите камшичета. Подобрение в мобилността на сперматозоидите е демонстрирано в плацебо-контролирано проучване на ефекта на ALC.

Доброволци, страдащи от лоша подвижност на сперматозоидите, приемат L-карнитин (по 3 грама на ден), ALC (също по 3 грама дневно), комбинация от двете (L-карнитин - 2 грама и ALC 1 грам на ден) или плацебо за един месец. Групите, вземащи ALC и комбинацията Ацетил-L-карнитин и чист L-карнитин показват статистически значими резултати (като при тези субекти първоначално се е наблюдавала най-ниска степен на подвижност на сперматозоидите).

Кетоновите тела - алтернативното гориво в организма

Освен че е източник на L-карнитин и подпомага придвижването на мастните киселини в клетките, където те се превръщат в АТФ, ALC е източник на ацетилни групи, които улесняват работата на алтернативните пътища за производство на енергия. ALC може да помогне за генерирането на кетонни тела, които се използват при синтеза на енергия, когато нивата на глюкоза са ниски. Има доказателства, че тялото може да съхранява ацетилни групи чрез генериране на ALC от L-карнитин, именно поради тази причина.

Състав на 1 капсула: 

  • Ацетил-L-карнитинът - 500 mg (във вид на ацетил-L-картитин хидрохлорид).

Други съставки: Целулоза, магнезиев стеарат (от растителен източник) и силициев диоксид. Капсулата се състои от желатин.

Не съдържа: пшеница, глутен, соя, млечни продукти, яйца, риба, миди, фъстъци и друг тип ядки.

Начин на употреба: Приемайте по 1 капсула 1 до 2 пъти на ден на празен стомах или според указанията на вашия лекар.

Начин на съхранение: На хладно и сухо място. Не дръжте добавката в хладилник.

Внимание: Ако сте на възраст под 18 години, страдате от някакво заболяване, бременна сте, кърмите, опитвате се да забременеете или приемате лекарства по рецепта, консултирайте се с вашия лекар преди да използвате този продукт.

Опаковка: 120 капсули.

Производител: Jarrow FORMULAS, САЩ.

Аналози на ДЖАРОУ ФОРМУЛАС АЦЕТИЛ L-КАРНИТИН капсули 500 мг. * 120

КОМЕНТАРИ КЪМ ДЖАРОУ ФОРМУЛАС АЦЕТИЛ L-КАРНИТИН капсули 500 мг. * 120

ДЖАРОУ ФОРМУЛАС АЦЕТИЛ L-КАРНИТИН капсули 500 мг. * 120 Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияМаркаЗаболявания (МКБ)АнатомияЛеченияФизиологияФармакологични групи (Активни съставки):Здравни проблемиСпортЗдравни съветиЛюбопитноАлт. медицинаХранене при...ПсихологияБотаникаДиетиЛайфстайлИсторияПроизводителиНовиниСнимкиРецептиСпорт и туризъмИнтервютаСоциални грижиОбразованиеЗаведенияТестовеАнкетиСпециалистиНормативни актовеОрганизацииСъставкиЕ-тата в хранитеКалкулаториИзследванияХрани и ястияПатологияКлинични пътекиОткрития