Начало Е-Аптека Лекарства С рецепта ADIPHARM ЛЕВОФЛОКСАЦИН таблетки 500 мг. * 7 АДИФАРМ

ЛЕВОФЛОКСАЦИН таблетки 500 мг. * 7 АДИФАРМ

Арт. #30047439
Последна цена: 12.57 лв.

Продуктът не е наличен.

Продуктът не може да бъде закупен онлайн.

НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ ›
4.7, 3 гласа
Виж всички от ADIPHARM ›Виж всички Лекарствени продукти отпускащи се по лекарско предписание ›Виж още от левофлоксацин (J01MA12) ›

ЛЕВОФЛОКСАЦИН таблетки 500 мг. * 7 АДИФАРМ

ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ
Левофлоксацин Адифарм 500 mg филмирани таблетки
Levofloxacin Adipharm 500 mg fflm-coated tablets
(Левофлоксацин / Levofloxacin)
Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.

Запазете тази листовка. Може да се наложи, да я прочетете отново.
Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
Това лекарство е предписано единствено и лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо, че признаците на тяхното заболяване са същите, като Вашите.
Ако получите някакви нежеланите лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка.


Какво съдържа тази листовка:
1. Какво представлява Левофлоксацин Адифарм и за какво се използва
2. Преди да приемете Левофлоксацин Адифарм
3. Как да приемате Левофлоксацин Адифарм
4. Възможни нежелани реакции
5. Как да съхранявате Левофлоксацин Адифарм
6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

1. Какво представлява Левофлоксацин Адифарм и за какво се използва
Името на Вашето лекарство е Левофлоксацин Адифарм. То съдържа левофлоксацин, широкоспектърен антибиотик от групата на хинолоните. Има бактерицидно действие, като спира растежа на редица бактерии, предизвикващи инфекции във Вашето тяло.

Вашият лекар Ви е предписал Левофлоксацин Адифарм за лечение на някоя от следните бактериални инфекции:

 • инфекции на синусите;
 • инфекции на белите дробове, дихателните пътища и пневмония;
 • инфекции на пикочните пътища, включително на пикочния мехур и бъбреците;
 • инфекции на простатната жлеза;
 • инфекции на кожата и меките тъкани.


2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Левофлоксацин Адифарм
Не приемайте Левофлоксацин Адифарм и информирайте Вашия лекар:

 • Ако сте алергични (свръхчувствителни) към левофлоксацин или към някое от помощните вещества, съдържащи се в това лекарство (виж т. 6.), или сте алергични към друг хинолонов антибиотик (напр. офлоксацин, ципрофлоксацин). Признаци на алергична реакция могат да бъдат: обрив, проблеми при преглъщане и дишане, подуване на устните, езика или гърлото;
 • Ако страдате от епилепсия;
 • Ако сте имали проблеми със сухожилията, свързани с лечение с антибиотици от класа на хинолоните;
 • Ако сте бременна, или има вероятност да сте бременна, или планирате бременност;
 • Ако кърмите, лекарството може да увреди Вашето бебе;
 • Лекарството е предназначено само за възрастни и не трябва да се дава на деца и юноши в периода на растеж (под 18 години), тъй като има риск от увреждане.

He приемайте това лекарство, ако някое от по-горе изброените се отнася за Вас. Ако не сте сигурни, говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемате Левофлоксацин Адифарм.

Предупреждения и предпазни мерки
Говорете с Вашия лекар или фармацевт или медицинска сестра, преди да приемете Левофлоксацин Адифарм, ако:

 • сте на 60 години или по-възрастни;
 • използвате кортикостероиди (вижте точка Други лекарства и Левофлоксацин Адифарм);
 • някога сте имали припадък (гърч);
 • имате предшестващо мозъчно увреждане (напр. мозъчен удар или тежка мозъчна травма);
 • сте имали или имате проблеми с бъбреците;
 • страдате от дефицит на глюкозо-6-фосфат дехидрогеназа - има по-голяма вероятност да имате сериозни проблеми с кръвта, когато приемате това лекарство;
 • сте имали психични проблеми;
 • някога сте имали проблеми със сърцето - необходимо е повишено внимание при употребата на това лекарство. Рискът е повишен ако сте родени или имате фамилна анамнеза за удължен QT интервала (вижда се на ЕКГ), ако имате дисбаланс на солите в кръвта (особено ниски нива на калия и магнезия в кръвта), ако имате много бавен сърдечен ритъм (брадикардия), имате слабо сърце (сърдечна недостатъчност), имали сте сърдечен инфаркт, ако сте жена или сте в старческа възраст, или приемате други лекарства, които водят до промени в ЕКГ (вижте точка Други лекарства и Левофлоксацин Адифарм);
 • имате диабет;
 • имате или някога сте имали заболяване на черния дроб;
 • имате миастения гравис.

Ако не сте сигурни, че някое от изброените се отнася за Вас, говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемете Левофлоксацин Адифарм.

Други лекарства и Левофлоксацин Адифарм

Говорете с Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали или може да приемете някакви други лекарства.
Това се налага, тъй като Левофлоксацин Адифарм може да повлияе действието на някои лекарства, а други лекарства, могат да повлияят действието на Левофлоксацин Адифарм.

Особено важно е да говорите с Вашия лекар, ако приемате някое от следните лекарства:

 • Кортикостероиди - може да се увеличи вероятността от възпаление или скъсване на сухожилие;
 • Теофилин - използван за лечение на проблеми с дишането. При комбиниран прием с Левофлоксацин Адифарм, проблемите могат да се задълбочат, по-вероятно е да получите гърч;
 • Варфарин (Антагонисти на витамин К) - употребява се за разреждане на кръвта. При комбиниране с Левофлоксацин Адифарм, кървенето може да се увеличи, Вашият лекар ще Ви назначи определяне на специфични кръвни показатели;
 • Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) - използват се за лечение на болка и възпаления, такива са аспирин, фенбуфен, ибупрофен, кетопрофен, индометацин и др. При едновременното им приемане с Левофлоксацин Адифарм се повишава риска от получаване на гърчове;
 • Циклоспорин - потискащ имунната система лекарствен продукт, използван след трансплантация. Вие може да получите повече нежелани лекарствени реакции от циклоспорина, а левофлоксацин може да удължи действието на циклоспорин;
 • Пробенецид (лекарства против подагра) и циметидин (против язва и киселини) намаляват способността на бъбреците да елиминират Левофлоксацин Адифарм, поради което е необходимо специално внимание;
 • Лекарства, употребявани за лечение на сърдечната дейност и за нарушение в сърдечния ритъм (антиаритмици - хинидин, хидрохинидин, дизопирамид, соталол, дофетилид, ибутилид, амиодарон);
 • Антидепресанти (трициклични антидепресанти - амитриптилин и имипрамин);
 • Лекарства против бактериални инфекции - макролидни антибиотици (еритромицин, азитромицин, кларитромицин). Вижте раздела "Обърнете специално внимание при употребата на Левофлоксацин Адифарм".

Не приемайте Левофлоксацин Адифарм едновременно с:
Лекарства, съдържащи желязо (против анемия), хранителни добавки, съдържащи цинк, с антиацидни средства (лекарства срещу киселини и болки в стомаха), съдържащи магнезий или алуминий, диданозин или сукралфат (лекарства за предпазване на стомашната стена).

Тест на урина за опиати
При изследване на урината за опиати, е възможно да се получи фалшив "положителен" резултат, в случаите когато приемът на Левофлоксацин Адифарм е комбиниран с приема на болкоуспокояващо лекарство. В случай, че е необходим тест на урината за опиати, уведомете Вашия лекар, че приемате Левофлоксацин Адифарм.

Левофлоксацин Адифарм с храни, напитки и алкохол
Левофлоксацин Адифарм може да се приема по време на или между храненията. Не употребявайте алкохол, по време на лечение с Левофлоксацин Адифарм.

Бременност, кърмене и фертилитет
Преди употребата на което и да е лекарство, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт.
Не приемайте Левофлоксацин Адифарм, ако сте бременна, мислите да забременеете или мислите, че може да сте бременна. Не приемайте Левофлоксацин Адифарм ако кърмите или планувате да кърмите.

Шофиране и работа с машини
След прием на Левофлоксацин Адифарм е възможно да получите нежелани лекарствени реакции, напр. замайване, сънливост, световъртеж, промени в зрението и др. Тези нежелани реакции, могат да доведат до промяна в способността Ви да се концентрирате и да контролирате скоростта на реакцията си. Поради тази причина е противопоказано да шофирате или да извършвате дейности изискващи повишено внимание, ако в периода на прием на Левофлоксацин Адифарм сте получили някоя от горе описаните нежелани реакции.

3. Как да приемате Левофлоксацин Адифарм
Винаги приемайте Левофлоксацин Адифарм точно както ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашият лекар или фармацевт.
Филмираните таблетки Левофлоксацин Адифарм, трябва да се поглъщат цели, с достатъчно количество течност. Предписаната доза трябва да се приема на редовни интервали от 12 до 24 часа. Таблетките могат да се приемат по време на или между две хранения.

Предпазвайте се от излагане на пряка слънчева светлина
Докато приемате Левофлоксацин Адифарм и два дни след приключване на лечението избягвайте излагане на слънце и вземете мерки за да се предпазите - носете шапка, ползвайте слънцезащитни продукти, тъй като е повишен риска кожата ви да се зачерви и да получите обрив.

Ако вече приемате таблетки, съдържащи желязо, добавки, съдържащи цинк, антиацидни лекарства, диданозин или сукралфат
Не приемайте тези лекарства по едно и също време с Левофлоксацин Адифарм. Приемайте Левофлоксацин Адифарм поне 2 часа преди или 2 часа след приема на посочените лекарства - така ще избегнете възможността да намалее действието на левофлоксацин.

Колко таблетки Левофлоксацин Адифарм да приемате

 • Вашият лекарят ще реши колко таблетки Левофлоксацин Адифарм е необходимо да вземате.
 • Дозата се определя от мястото и вида на инфекцията в тялото Ви.
 • Продължителността на лечението зависи от тежестта на инфекцията.
 • Ако имате усещането, че ефектът на лекарството е много слаб или прекалено силен, говорете с Вашия лекар, а не променяйте дозата сами.

Възрастни и хора в старческа възраст

 • Инфекция на синусите - 500 mg веднъж дневно.
 • Инфекция на белите дробове при хора с продължителни проблеми с дишането - 500 mg веднъж дневно.
 • Пневмония - 500 mg веднъж или два пъти дневно.
 • Инфекция на пикочните пътища, включително на пикочния мехур и бъбреците - 250 mg или 500 mg дневно.
 • Инфекция на простатната жлеза - 500 mg веднъж дневно.
 • Инфекция на кожата и меките тъкани - 500 mg веднъж или два пъти дневно.

Възрастни и хора в старческа възраст с нарушена бъбречна функция
Тъй като Левофлоксацин Адифарм се екскретира главно чрез бъбреците, може да се наложи Вашият лекар да Ви даде по-ниска доза. Следвайте инструкциите на Вашия лекар.

Деца и юноши
Левофлоксацин Адифарм не трябва да се дава на деца и юноши.

Ако сте приели повече от необходимата доза Левофлоксацин Адифарм
Ако по случайност приемете повече таблетки от предписаното, уведомете Вашия лекар или отидете в най-близкото медицинско заведение. Вземете опаковката от лекарството, за да я покажете на лекаря. Може да усетите следните нежелани лекарствени реакции: обърканост, замаяност, световъртеж, гърчове, гадене, сърцебиене.

Ако сте пропуснали да приемете Левофлоксацин Адифарм
Ако сте пропуснали да вземете доза, приемете я веднага, когато се сетите за това, освен ако не е дошло времето за прием на следващата доза. В този случай просто продължете да приемате Левофлоксацин Адифарм в обичайното време. Не приемайте двойна доза, за да наваксате пропусната.

Ако сте спрели приема на Левофлоксацин Адифарм
Не спирайте приема на Левофлоксацин Адифарм, защото се чувствате по-добре. Курсът на лечение, предписан от Вашия лекар, трябва да бъде завършен, за да не нарушите ефикасността му. Ако преустановите лечението твърде скоро има съществена вероятност инфекцията да се възстанови, състоянието Ви да се влоши или бактериите да станат устойчиви на лекарството.

Ако имате допълнителни въпроси относно употребата на Левофлоксацин Адифарм, моля обърнете се за съвет към Вашия лекар или фармацевт.

4. Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, Левофлоксацин Адифарм може да предизвика нежелани лекарствени реакции, въпреки че не всеки ги получава. Тези реакции обикновено се понасят леко и изчезват за кратък период от време.

Честотата на нежеланите реакции се категоризира така:

 • Много чести (може да засегнат повече от 1/10 лекувани с левофлоксацин пациенти);
 • Чести (засегнати до 1/10 пациенти);
 • Нечести (засегнати до 1/100 пациенти);
 • Редки (засегнати до 1/1000 пациенти);
 • Много редки (засегнати до 1/10 000);
 • С неизвестна честота (Честотата не може да бъде изчислена от наличните данни).

Спрете приема на Левофлоксацин Адифарм и уведомете веднага Вашия лекар, ако отидете в най-близката болница или ако получите някой от симптомите на сериозна алергична реакция:
Много редки нежелани реакции:

 • Оток на лицето, устните или гърлото, затруднения в дишането или преглъщането.

Спрете приема на Левофлоксацин Адифарм и уведомете веднага Вашия лекар или отидете в най-близката болница, ако получите някоя от следните сериозни реакции:
Редки нежелани реакции:

 • Тежка водниста диария с примес на кръв, понякога с коремни болки и спазми и висока температура - може да се дължи на възпаление на червата;
 • Болка, оток и/или зачервяване на сухожилия и ставни връзки - най-често е засегнато ахилесовото сухожилие;
 • Припадъци, гърчове.

Много редки нежелани реакции:

 • Парене, смъдене, изтръпване, схващане на крайниците - признаци на невропатия.

Други нежелани реакции:

 • Тежък, сърбящ кожен обрив - може да засегне лигавиците на устата, носа, очите или половите органи, може да се образуват мехури и лющене около устата и носа;
 • Загуба на апетит, пожълтяване на кожата или бялото на очите, потъмняване на урината, сърбеж, болезнен корем (признаци на чернодробни проблеми).

Ако зрението ви се наруши или имате други проблеми с очите по време на лечението с Левофлоксацин Адифарм, незабавно се консултирайте с очен лекар.

Уведомете Вашия лекар, ако се появи някоя от следните нежелани реакции и продължава повече от няколко дни или стане сериозна:
Чести нежелани реакции:

 • Проблеми със съня;
 • Главоболие, замайване;
 • Гадене, повръщане, диария;
 • Повишаване на кръвните нива на някои чернодробни ензими.

Нечести нежелани реакции:

 • Растеж на гъбички (гъбична инфекция) и/или на други резистентни бактерии;
 • Промени в броя на белите кръвни клетки при някои кръвни изследвания;
 • Тревожност (безпокойство), обърканост, нервно напрежение, световъртеж, сънливост, треперене;
 • Задух (диспнея);
 • Промени във вкуса, загуба на апетит, стомашно разстройство, нарушено храносмилане (диспепсия), болки в областта на корема, подуване на корема и газове (метеоризъм) или запек;
 • Сърбеж и кожен обрив, тежък сърбеж или копривна треска (уртикария), прекомерно изпотяване (хиперхидроза);
 • Ставни или мускулни болки;
 • Промени в кръвните изследвания, дължащи се на нарушена чернодробна (повишен билирубин) или бъбречна (повишен креатинин) функция;
 • Обща отпадналост.

Редки нежелани реакции:

 • Намаляване на броя на кръвните клетки (тромбоцити) - склонност към по-лесно образуване на синини и кървене (тромбоцитопения);
 • Намаляване на броя на белите кръвни клетки (неутропения);
 • Свръхчувствителност (изострен и прекомерен имунен отговор);
 • При хора с диабет - понижени нива на кръвната захар (хипогликемия);
 • Психотични реакции (промяна в мнението и/или мислите), халюцинации и чувство за преследване (параноя) и вероятност за самоубийствени мисли и действия;
 • Депресия, психични проблеми, чувство на безпокойство и превъзбуда (ажитации), ярки сънища и кошмари;
 • Болка в ставите и мускулите, гръдния кош, крайниците;
 • Треперене / изтръпване на ръцете и краката (парестезия);
 • Проблеми със слуха (шум в ушите) и зрението (замъглено зрение);
 • Ускорено и неравномерно сърцебиене (тахикардия) или необичайно понижаване на кръвното налягане (хипотония);
 • При хора с миастения гравис (рядко заболяване на нервната система) - мускулна слабост;
 • Влошаване на бъбречната функция, рядко остра бъбречна недостатъчност, вследствие на алергична бъбречна реакция (интерстициален нефрит);
 • Треска.

Други възможни нежелани реакции:

 • Намаляване на броя на червените кръвни телца, което може да доведе до бледост на кожата, пожълтяване, слабост, задух (анемия) или намаляване броя на всички видове кръвни клетки (панцитопения);
 • Драстично намаляване броя на белите кръвни клетки (агранулоцитоза), което води до постоянен рецидив на треска: температура, болезнено преглъщане, чувство на неразположение, зачервено гърло, които не отминават;
 • Рязко нарушение на кръвната циркулация (шок, подобен на анафилактичен шок);
 • При хора с диабет повишаване на кръвната захар (хипергликемия) или понижаване на нивото на кръвната захар (хипогликемия);
 • Нарушения в движението и ходенето, мускулната координация (дискинезия, екстрапирамидални нарушения);
 • Нарушение на обонянието, загуба на обонянието или вкуса (паросмия, аносмия, агеузия);
 • Временна загуба на съзнание или припадък (синкоп);
 • Временна загуба на зрение;
 • Увреждане или загуба на слуха;
 • Необичайно бърз, неравномерен, животозастрашаващ, сърдечен ритъм (нарушена сърдечна функция), включително сърдечен арест, отклонение в сърдечния ритъм (наречено удължаване на QT интервал, което се вижда на ЕКГ, електрическа активност на сърцето);
 • Затруднено дишане, хрипове, задух (бронхоспазъм);
 • Белодробни алергични реакции - възпаление, температура, задух, кашлица;
 • Панкреатит;
 • Възпаление на черния дроб (хепатит);
 • Повишена чувствителност на кожата спрямо слънчева или ултравиолетова светлина (фоточувствителност);
 • Алергично възпаление на малките кръвоносни съдове (алергичен васкулит);
 • Възпаление на тъканите в устата (стоматит);
 • Скъсване или разрушаване на мускул, изразени като силни болки, напрежение: слабост или крампи в мускулите (рабдомиолиза);
 • Зачервяване и подуване на ставите (артрит);
 • Болка, включително болка в гърба, гръдния кош или крайниците;
 • Обостряне на порфирията - за хора страдащи от порфирия (много рядко метаболитно заболяване);
 • Продължително главоболие със или без замъглено зрение (доброкачествена интракраниална хипертония).

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни, неописани в тази листовка нежелани лекарствени реакции.

5. Как да съхранявате Левофлоксацин Адифарм
Да се съхранява при температура под 25° С.
Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
Не използвайте Левофлоксацин Адифарм след изтичане на срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка и блистера.
Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация
Какво съдържа Левофлоксацин Адифарм
Активно вещество
- левофлоксацин. Всяка таблетка съдържа 500 мг левофлоксацин.

Другите съставки са:

 • Таблетно ядро: микрокристална целулоза, хипромелоза, кросповидон, силифицирана микрокристална целулоза, натриев стеарилфумарат, силициев диоксид, колоиден безводен;
 • Филмово покритие: талк, титанов диоксид (Е171), макрогол, поливинилалкохол, сънсет жълто (Е110), тартразин (Е 102), соев лецитин.

Как изглежда Левофлоксацин Адифарм и какво съдържа опаковката:
Левофлоксацин Адифарм са филмирани таблетки за перорално приложение.
Таблетките са кръгли, двойно изпъкнали филмирани таблетки с оранжев цвят.
Опаковани са по 7 филмирани таблетки в блистер от PVDC/Al фолио.
Един или два блистера, заедно с листовка за пациента са поставени в картонена кутия.

Притежател на разрешението за употреба и производител:
АДИФАРМ ЕАД, България.

Дата на последна редакция на листовката: Март, 2014 г.

ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ НА ЛЕВОФЛОКСАЦИН таблетки 500 мг. * 7 АДИФАРМ

 • Силно клинично значими взаимодействия (58)
 • Умерено клинично значими взаимодействия (290)
 • Маловажно клинично значими взаимодействия (4)
Виж подробно всички ›

ФАЙЛОВЕ ЗА СВАЛЯНЕ КЪМ ЛЕВОФЛОКСАЦИН таблетки 500 мг. * 7 АДИФАРМ

Аналози на ЛЕВОФЛОКСАЦИН таблетки 500 мг. * 7 АДИФАРМ

КОМЕНТАРИ КЪМ ЛЕВОФЛОКСАЦИН таблетки 500 мг. * 7 АДИФАРМ

ЛЕВОФЛОКСАЦИН таблетки 500 мг. * 7 АДИФАРМ Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияМаркаЗаболявания (МКБ)АнатомияФармакологични групи (Активни съставки):