Начало Е-Аптека Книги Психология и философия JANUA-98 ЛЕЧЕНИЕТО ДА ОЗДРАВЕЕШ И ДА ОСТАНЕШ ЗДРАВ - БЕРТ ХЕЛИНГЕР

ЛЕЧЕНИЕТО ДА ОЗДРАВЕЕШ И ДА ОСТАНЕШ ЗДРАВ - БЕРТ ХЕЛИНГЕР

Арт. #30026294
10.00 лв.
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ ›
3.0, 3 гласа
Виж всички от JANUA-98 ›Виж всички Психология и философия ›

Да оздравееш и да останеш здрав

Накъде поглеждаме първо, когато имаме нужда от лечение? Най-напред отправяме поглед към нашето тяло. Отвъд нашето тяло важна роля при лечението играят и нашите душа и дух. Те също трябва да бъдат третирани по един добър начин. Защото често душевната болка се чувства по-интензивно от болката в тялото ни. На кого се подчинява нашата душа? Откъде тя черпи доверието в лечението на тялото и душата? Това доверие тя черпи от любовта. Черпи го от една любов, далеч отвъд любовта, която ни разболява, която първо ни разболява в душата и после в тялото.


Тази книга ви води във всяка една от тези три области. Тя ви поема чрез медитации и упражнения в лично целебно движение. Това е книга, даряваща надежда.

ВЪВЕДЕНИЕ

Откъде идва лечението? Какво го е причинило? В тялото ли е? В душата ли е? В духа ли е? Откъде идва нуждата от лечение? И болестта и лечението в крайна сметка идват от духа.

Тялото

Накъде поглеждаме първо, когато имаме нужда от лечение? Гледаме там, където ни боли. Това означава, че първо поглеждаме към тялото си. Преди всичко в тялото си очакваме облекчение. И търсим лекар, който да е запознат с тялото и неговите функции. Той ни преглежда и намира мястото, което ни боли и органа, който страда.

Лекарят обработва болното място и помага на органа, който не функционира добре или е спрял.

Как той обаче обработва мястото, нуждаещо се от лечение? Третира го със средства, които са му достъпни като лекар. Например със средства, които намаляват болката. И дори само това е облекчение за нас.

Например той третира рана на ръка, като поставя нещо, а понякога може и да изреже. Или зашива раната и я маже с мехлем.

Понякога вижда, че на тялото не му достига някаква храна или нещо друго, което може да възстанови неговите способности. И ни предписва неща, които да приемаме. Но преди всичко ни предписва медикаменти, които да потискат бактериите и вирусите в тялото ни.

В същото време при лекаря се чувстваме в сигурни ръце. Оказваме му доверие и дори само от това ни става по-добре. Създаваме си надежда, че това третиране ще ни помогне.

Душата

Какво научихме за лечението чрез и отвъд третирането на тялото? Извън нашето тяло важна роля играе нашата душа и нашето чувство. И те също трябва да бъдат третирани по добър начин. Защото понякога болката на душата се чувства много по-интензивно от болката в тялото.

Какви болки на душата се има предвид преди всичко? Почти всички те са болки от раздала. Или са болки поради разделяне в миналото, или се появяват от спомените за разделите, които са се случили отдавна, понякога доста отдавна, назад в нашето детство. Тези болки се изживяват като травма, особено когато сме били изложени на тях беззащитни, без да можем да се отдръпнем.

И тези болки от раздяла са се натрупали в нашето тяло и по всяко време могат да бъдат извикани наново. Например чрез вътрешни картини, които събуждат чувствата от онова време, без да сме способни да се защитим срещу тях.

В този момент нашето отношение към другите хора се променя. Без да го осъзнаваме, ние очакваме от тях да ни поднесат нова раздяла.
В същото време тялото ни реагира като започва да се свива в себе си. Ставаме тесни. Например загубваме апетит или не ни достига въздухът. Или сърцето ни боли и стяга. Вместо да се движим, оставаме на едно място седнали или дори легнали в леглото. Жизнените ни сили и очакванията ни за щастлив живот започват да отслабват. Наляга ни печал и тялото ни започва да боледува.

Какъв е резултатът, когато в такова настроение се обърнем за помощ към лекар? Очакваме ли от него лечение? Или вътрешно разрушаваме неговите усилия? Не се ли разделяме и с него без надежда, както някога е било? И къде започва лечението?

То започва най-напред в душата с излекуване на по-ранните болки от раздялата. Връщаме се към хората, от които е трябвало да се разделим болезнено. Като по този начин се връщаме също и към надеждата. Как става това, ще покажа малко по-късно в тази книга. Там ще ви поведа чрез вътрешни практики и медитации на душевно лечебно пътуване.

Духът

Въпросът е: Откъде ще дойде разбирането и силата, за да поемем по този път? На кого принадлежи душата ни? Откъде се черпи упование за лечение в тялото и душата?

Това упование идва от любовта. Но извира от една друга любов, далеч отвъд тази любов, която ни разболява, която първо разболява душата ни, а после и тялото. Защото и любовта може да разболее. И затова е важно да можем да различаваме любовта, която разболява от любовта, която оздравява.

Учудвате ли се на този съвет? Това разбиране се доказва като истина при много семейни констелации в разнообразни форми. Но любовта, която разболява, е съвсем различна от любовта, която лекува.

Любовта, която лекува е любов на духа, за разлика от онази любов на нашите взаимоотношения. Тя е любовта на онази духовна мощ, която извиква всичко творческо в съществуването и го призовава за живот.

Как да сме в хармония с тази любов? Как да отидем чрез тази любов към лечението, което ни повежда в пълноценния живот, както тази творческа духовна сила го е поискала и го е определила за нас?

За всичко това ще намерите отговори в тази книга.

Ваш Берт Хелингер

Аналози на ЛЕЧЕНИЕТО ДА ОЗДРАВЕЕШ И ДА ОСТАНЕШ ЗДРАВ - БЕРТ ХЕЛИНГЕР

КОМЕНТАРИ КЪМ ЛЕЧЕНИЕТО ДА ОЗДРАВЕЕШ И ДА ОСТАНЕШ ЗДРАВ - БЕРТ ХЕЛИНГЕР

ЛЕЧЕНИЕТО ДА ОЗДРАВЕЕШ И ДА ОСТАНЕШ ЗДРАВ - БЕРТ ХЕЛИНГЕР Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияМаркаИсторияЗдравни съветиНовиниСнимкиЛеченияПсихологияЛюбопитноЗаведенияСоциални грижиИнтервютаКлинични пътекиНормативни актовеЛайфстайлОрганизацииСпециалистиСпортАнкетиДиетиГеографияБотаникаЛичностиНаправления в медицинатаРецепти