Начало Е-Аптека Хранителни добавки Диабет и ендокринна система Диабет и висока кръвна захар HEALTHY LIFE USA ФАВИО витамини за диабетици табл. * 60

ФАВИО витамини за диабетици табл. * 60

Арт. #30023576

ФАВИО витамини за диабетици табл. * 60

МУЛТИВИТАМИНИ, СЪОБРАЗЕНИ СЪС СПЕЦИФИЧНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ И НУЖДИ НА ХОРА

СЪС ЗАХАРЕН ДИАБЕТ

Защо диабетиците имат специфична нужда от витамини?

Нарушеният глюкозен обмен при диабетиците и хората в преддиабетно състояние е причина за възникването на специфичен недостиг на витамини и минерали. Това определя необходимостта от допълнителния им прием.

Фавио е специализирана мултивитаминна формула. Тя цели да покрие дневните нужди от витамини, минерали и микроелементи, необходими за поддържане на нормалните функции в организма в състояние на нарушен глюкозен обмен. Формулата, обогатена с алфа липоева киселина и лутеин, е специално предназначена за:

 • диабетици и хора в преддиабетно състояние;
 • предразположени към диабет.

Какви са предимствата на Фавио?

 • Фавио спомага за постигането на оптимална антиоксидантна защита и регулиране нивата на кръвната захар, благодарение на богатата комбинация от алфа липоева киселина и лутеин в съчетание с 20 витамини и минерали.
 • Хромът, магнезият и алфа липоевата киселина подобряват инсулинния и енергиен обмен на организма. В комбинация трите съставки притежават взаимно подсилващо действие и съдействат постигането на баланс при обменните процеси. Това е особено важно за правилното функциониране на нервите и кръвоносните съдове. По този начин могат да се намалят неблагоприятните последици, като изтръпване и отслабване чувствителността на крайниците, характерни за диабета.
 • Фавио осигурява препоръчителното количество дневен прием на лутеин. Множество изследвания сочат, че приемът на 6 мг лутеин дневно понижава риска от увреждания на зрителния орган.

Ролята на антиоксидантите при диабет:

При наличие на захарен диабет клетките на организма стареят много бързо и се разрушават постепенно. Затова е необходим приемът на богат комплекс антиоксиданти. Антиоксидантите спомагат блокирането на вредните отпадни химични продукти (т.нар. свободни радикали) в организма. По този начин се възпрепятства разрушаването на клетката.

Как влияе алфа липоевата киселина?

 • Подобрява глюкозния обмен:

Алфа липоевата киселина отговаря за енергийния обмен на клетката, като подпомага превръщането на глюкозата в енергия.
Това води до понижаване нивата на кръвна захар.

 • Осигурява мощна антиоксидантна защита:

Алфа липоевата киселина е сред най-силните антиоксиданти. Тя благоприятства неутрализирането на свободните радикали. За разлика от повечето познати антиоксиданти, алфа липоевата киселина има и уникалното свойство да действа във водна и мастна среда. Така тя се дистрибутира до всички части на
тялото, което я прави изключително ценна.
Често срещано увреждане в резултат на диабета е появата на изтръпване, безчувственост или изгаряща болка в крайниците.

Алфа липоевата киселина намалява проявите на тези симптоми,благодарение на следните си функции:

• Подобрява глюкозния обмен и усвояването на необходимите количества енергия от нервната клетка;

• Намалява вредното въздействие на радикалите върху клетките. По този начин се запазват нормални функциите на периферните нерви и се намалява риска от клетъчно увреждане;

• Предпазва и стимулира действието на антиоксидантните витамини С и Е.

Какво е въздействието на лутеина?

При диабетно състояние зрението е изложено на сериозна опасност от увреждане. Това се дължи на високите нива на кръвна захар, които са предпоставка за значително увеличение на свободните радикали в организма. Затова е важен ежедневният прием на лутеин. Освен силен антиоксидантен ефект, растителният екстракт от лутеин:

• оказва благоприятно действие върху зрителните функции; 

• забавя процесите на увреждане на зрителния нерв.

Съчетанието на хром и биотин:

Множество клинични проучвания доказват благоприятното въздействие на комбинацията хром пиколинат и биотин върху глюкозния обмен. Двата елемента имат взаимноподсилващо действие и спомагат за:

 • намаляване нивата на лошия холестерол;
 • подобряване на мастния обмен, често проблемен при хора с диабет.

Хромът стимулира активността на инсулина и понижава кръвната захар.

Биотинът съдейства за превръщането на глюкозата в енергия и усвояването й от мускулните и нервни клетки.

Ролята на В витамините при диабет:

В групата на В витамините влизат общо 8 витамина: Тиамин (В1), Рибофлавин (В2), Ниацин (ВЗ), Пиридоксин хидрохлорид (В6), Фолиева киселина (В9), Цианокобалтамин (В12), Пантотенова киселина (В5) и Биотин (В7). Те имат огромно значение за правилното функциониране на нервната система. Така например В витамините спомагат за понижаването на кръвната захар, като благоприятстват усвояването на мазнините, протеините и захарите. Витамините от В групата отговарят за превръщането на хранителните вещества в усвоима клетъчна енергия.

 • Витамин В1 е важен за обмяната на веществата, спомага сърдечната дейност и влияе положително върху концентрацията, ендокринната и храносмилателната система. Витамин В1 има и антиоксидантно действие.
 • Витамин В2 участва в производството на червени кръвни телца, подсилва имунната система и улеснява работата на отделителната система.
 • Витамин В6 в комбинация с В12 и фолиева киселина спомага за предотвратяване уврежданията на бъбреците - едно от най-често срещаните усложнения при диабет. Алфа липоевата киселина и Вб съдействат за понижаване на риска от увреждане на периферните нерви. Витамин В6 спомага за нормализиране секрецията на инсулин и е препоръчителен при високи нива на кръвно налягане, артрити, лесна уморяемост. Витамин В12 спомага за нормалното функциониране на нервните клетки.
 • Ниацинът спомага функциите на задстомашната жлеза (панкреаса), отговорна за секрецията на инсулин. В комбинация с витамин В2 има положително въздействие и върху зрението.

Въздействието на останалите витамини и минерали върху диабета:

 • Витамините Е и С са мощни антиоксиданти. Витамин Е подпомага действието на инсулина. Той е отговорен и за намаляването на вредните влияния върху сърцето. Това е изключително ценно за диабетиците, тъй като при тях рискът от развитие на сърдечно заболяване е много висок. Витамин С способства за по-лесното проникване в клетките на инсулина. Това директно повлиява обменните процеси и понижава нивата на кръвната захар.
 • Цинкът спомага за повишаване на съпротивителните сили на организма към външни инфекции. Това е изключително важно за болните от захарен диабет, тъй като при тях рискът от развитие на инфекциозни заболявания е много висок.
 • Селенът допринася за повишаване на общата антиоксидантна защита. Освен това селенът има антитоксичен ефект и регулира функцията на щитовидната и задстомашната жлеза.

Начин на употреба:

Приемът на две таблетки дневно по време на хранене осигурява необходимия баланс от витамини, минерали и микроелементи, съобразен с нуждите на диабетиците.

Съвети за безопасна употреба:

Ежедневният прием на Фавио не може да замени установеното от лекаря лечение.

Хранителна добавка. Да не се превишава препоръчителната дневна доза. Да се съхранява на сухо и проветриво мястопри температура под 25°С.

Да не се използва след датата, посолена на опаковката. Да не се използва като заместител на разнообразното хранене.

Да се съхранява на място, недостъпно за малки деца.

ТАБЛИЦА с енергийни стойности:

 количество на приемдневна норма %
Витамин А800 µг50 %
Витамин С120 мг200 %
Витамин5 µг50 %
Витамин Е30 мг100 %
Витамин В11.4 мг93 %
Витамин В21.6 мг94 %
Ниацин18 мг90 %
Витамин В62 мг100 %
Фолиева киселина400 µг100 %

Витамин В12

10 µг167 %
Биотин15050 %
Пантотенова киселина6 мг60 %
Калций200 мг20 %
Йод100 µг67 %
Магнезий200 мг100 %
Цинк15 мг100 %
Селен60 µг85 %
Манган1 мг50 %
Хром100 µг84 %
Калий100 мг3 %
Алфа липоева киселина100 мг+
Лутеин6 мг+

+ Дневната доза не е установена

Не съдържа: захар, изкуствени оцветители и овкусители, мая, ечемик, жито, царевица, млечки продукти и деривати, консерванти.

Произведено за: Швейцария.

Производител: Индия

Аналози на ФАВИО витамини за диабетици табл. * 60

КОМЕНТАРИ КЪМ ФАВИО витамини за диабетици табл. * 60

ФАВИО витамини за диабетици табл. * 60 Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияМаркаЗаболявания (МКБ)АнатомияФармакологични групи (Активни съставки):НовиниЛюбопитноХрани и ястияБотаникаЗдравни съветиСъставкиЛеченияДиетиМедицински изследванияАлтернативна медицинаХранене при...СпортИнтервютаКлинични пътекиИсторияТестовеФизиологияЛайфстайлНормативни актовеСнимкиРецептиЕ-тата в хранитеАнкетиОрганизацииЗаведенияСпециалистиЗдравни проблемиПроизводителиСоциални грижиОткрития