ВОЛКАНО УРЕД ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ДОМАШНО ПРОБИОТИЧНО КИСЕЛО МЛЯКО
Арт. №: 30098168
1 от 2
4.5/5 13 оценки
ВОЛКАНО УРЕД ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ДОМАШНО ПРОБИОТИЧНО КИСЕЛО МЛЯКО
Киселото мляко е традиционна, здравословна и полезна храна, позната не само на българите, но и на други народи на балканския полуостров. Киселото мляко е продукт, който съдържа полезни пробиотични култури, оказващи благоприятно действие върху стомашно-чревния тракт и общия имунитет. Малко известно е, че има разлика в състава на обикновеното и пробиотичното кисело мляко. И в двата вида има т.нар. стартерни култури (предизвикващи начало на закваската), но в пробиотичното мляко се съдържат и други полезни щамове, които повишават неговата биологична активност и сила.
Характеристики:
- Модерен външен вид и революционен дизайн;
- Тройна термостатна система;
- Автоматичен контрол на температурата;
- Лесен и безопасен за употреба;
- Двойна система за затваряне, предпазваща от проникване на вируси и бактерии;
- Купа от неръждаема стомана с капацитет 1 литър, лесна за почистване и достатъчна за цялото семейство;
- Минимален разход на електроенергия - 15 W/h
- Пълен контрол над работния процес, посредством прозрачен капак;
- Допълнителен капак за купата - за лесно съхраняване на киселото мляко в хладилник;
- Компактни размери 18/18/15 см.
- Без съдържание на ВРА (Бисфенол А).
Приготвяне на кисело или пробиотично мляко:
Подготовка на уреда:
- Измийте купата и капака много внимателно, за да сте сигурни, че няма да компрометирате процеса на заквасване. Същото се отнася и за ръцете и всички уреди, с които боравите.
- Пазете корпуса от намокряне.
Избор на закваска и суровини
- За да приготвите кисело или пробиотично мляко може да използвате домашно, фермерско или висококачествено пастьоризирано мляко от магазина. Също така добра суровина е соевото мляко.
За закваска може да използвате:
- Пробиотик Максимус - добавете съдържанието на 1 капсула към прясното мляко
- закваска за кисело мляко (според инструкцията)
- Закваска от вече направено кисело мляко или кисело мляко закупено от магазина с високо качество - 50 гр кисело мляко / на 1 литър прясно мляко
Приготвяне:
- Сварете 1 литър прясно мляко (над 90°)
- Охладете до 40-45° (ако нямате термометър, можете с пръст да тествате, трябва да е горещо, но търпима температура за пръста)
- Добавете избраната от вас закваска към 50-100 мл прясно мляко, разбъркайте до пълно разтваряне и прибавете към охладеното вече до 40-45° мляко
- Изсипете заготовката в купата и затворете с малкия капак, поставете в уреда и затворете и с големия капак. За да предотвратите замърсяване или прекъсване на процеса, дръжте и двата капака затворени.
- Времето за заквасване започва веднага, след като включите уреда в захранването (обикновено е между 7 и 12 часа).
- След като мине времето за заквасване, изключете уреда, извадете купата с готовото мляко и я съхранявайте в хладилник.
Съхранение:
- Преди да започнете консумиране на готовото мляко е необходимо да изчакате поне 4-5 часа, след като сте го прибрали в хладилника. Максималната активност на пробиотичните бактерии в подквасеното мляко се запазва до 3 дни (72 часа).
- Съхранено в хладилник млякото е годно за употреба до 10 дни
Забележка:
- Ако след подквасване в млякото има мехурчета и плесени и не е гладко, то е замърсено от бактерии и е негодно за консумация. Добре подквасеното мляко е млечно бяло или светло жълто, няма големи шупли и няма неприятна миризма и вкус.
- При по-дълъг период на ферментация е нормално да се отдели т.нар. цвик (бяло-жълта кисела течност). Цвикът е богат на витамин B и млечна киселина, може да се консумира самостоятелно или да се разбърка заедно с млякото.
- Препоръчително е да контролирате времето на приготвяне, тъй като степента на ферментация влияе пряко на вкуса на приготвеното кисело мляко. През лятото трябва да бъде в рамките на 7-8 ч., а през зимата 10-12 ч.(ако помещението е хладно)
- При удължаване на процеса повече от 12 ч. (включен уред) - млякото може да е с по-кисел вкус и да се появи кисела течност (цвик).
- След охлаждането на готовото мляко, то може да бъде преместено в друг съд с капак.
- При неуспешно подквасване на млякото и ако няма плесени, неприятен вкус и миризма, може да охладите и консумирате, като млечно-кисела напитка до 3 дни.
- Причини за неуспешен процес на заквасване са прясно мляко с лошо качество, неправилна температура или замърсяване на съда.
- Старото кисело мляко може да се използва като закваска до 3 пъти, тъй като бактериите се израждат.
Безопасност:
- Проверете мрежовото напрежение дали съответства на работното напрежение на уреда.
- Използвайте уреда, далеч от запалителни предмети.
- За да предотвратите токов удар, не пипайте с мокри ръце щепсела на уреда.
- Не почиствайте и не мокрете с вода тялото на уреда.
- Поставяйте уреда при употреба на сухи и стабилни повърхности.
- Уредът не може да се разглобява.
- Препоръчително е да съхранявате уреда далеч от малки деца.
Почистване:
- Почистването на уреда се извършва при изключено захранване и след пълното му охлаждане.
- Уредът се почиства след всяка употреба, за да избегнете поява на неприятна миризма.
- При почистването не трябва да се използват абразиви, разредители и агресивни почистващи препарати.
- Избягвайте мокренето на корпуса на уреда, почиствайте с навлажнена кърпа.
- Не използвайте съдомиялна за почистването на уреда или неговите части.
- Ако няма да използвате уреда по-дълго време, го съхранявайте на сухо и проветриво място, по възможност в транспортната му опаковка.
Комплектът включва:
- Корпус на уред за кисело мляко – 1 бр.
- Купа от неръждаема стомана – 1 бр.
- Капак – 1 бр.
- Капак на купа от неръждаема стомана – 1 бр.
- Захранващ кабел – 1 бр.
Произведено за:
"ГРИЙН МАСТЪР ГРУП" ЕООД, България
Подобни продукти на ВОЛКАНО УРЕД ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ДОМАШНО ПРОБИОТИЧНО КИСЕЛО МЛЯКО
ВОЛКАНО УРЕД ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ДОМАШНО ПРОБИОТИЧНО КИСЕЛО МЛЯКО е свързан към
- Какво е скир, състав и ползи за организма
- Същност и ползи от консумацията на натурално кисело мляко
- Medisana AG
- 18 любопитни вещи, за които повечето хора не знаят, че съществуват
- Замразено кисело мляко с банан и какао
- Възстановете сухата и увредена кожа с маска от малини, мед и кисело мляко
- Моноаурален стетоскоп "Фъргюсън", ползван от 19 до началото на 20 век
- Кисело мляко с бисквити, сушени плодове, ядки и мед
- Намалете консумацията на кисело мляко, ако искате да имате плосък корем
- Киселото мляко има антиканцерогенно действие, смила мазнините и намалява теглото
Коментари към ВОЛКАНО УРЕД ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ДОМАШНО ПРОБИОТИЧНО КИСЕЛО МЛЯКО