ВОЛКАНО УРЕД ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ДОМАШНО ПРОБИОТИЧНО КИСЕЛО МЛЯКО
Арт. №: 30098168
1 от 2
4.5/5 13 оценки
ВОЛКАНО УРЕД ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ДОМАШНО ПРОБИОТИЧНО КИСЕЛО МЛЯКО
Киселото мляко е традиционна, здравословна и полезна храна, позната не само на българите, но и на други народи на балканския полуостров. Киселото мляко е продукт, който съдържа полезни пробиотични култури, оказващи благоприятно действие върху стомашно-чревния тракт и общия имунитет. Малко известно е, че има разлика в състава на обикновеното и пробиотичното кисело мляко. И в двата вида има т.нар. стартерни култури (предизвикващи начало на закваската), но в пробиотичното мляко се съдържат и други полезни щамове, които повишават неговата биологична активност и сила.
Характеристики:
- Модерен външен вид и революционен дизайн;
- Тройна термостатна система;
- Автоматичен контрол на температурата;
- Лесен и безопасен за употреба;
- Двойна система за затваряне, предпазваща от проникване на вируси и бактерии;
- Купа от неръждаема стомана с капацитет 1 литър, лесна за почистване и достатъчна за цялото семейство;
- Минимален разход на електроенергия - 15 W/h
- Пълен контрол над работния процес, посредством прозрачен капак;
- Допълнителен капак за купата - за лесно съхраняване на киселото мляко в хладилник;
- Компактни размери 18/18/15 см.
- Без съдържание на ВРА (Бисфенол А).
Приготвяне на кисело или пробиотично мляко:
Подготовка на уреда:
- Измийте купата и капака много внимателно, за да сте сигурни, че няма да компрометирате процеса на заквасване. Същото се отнася и за ръцете и всички уреди, с които боравите.
- Пазете корпуса от намокряне.
Избор на закваска и суровини
- За да приготвите кисело или пробиотично мляко може да използвате домашно, фермерско или висококачествено пастьоризирано мляко от магазина. Също така добра суровина е соевото мляко.
За закваска може да използвате:
- Пробиотик Максимус - добавете съдържанието на 1 капсула към прясното мляко
- закваска за кисело мляко (според инструкцията)
- Закваска от вече направено кисело мляко или кисело мляко закупено от магазина с високо качество - 50 гр кисело мляко / на 1 литър прясно мляко
Приготвяне:
- Сварете 1 литър прясно мляко (над 90°)
- Охладете до 40-45° (ако нямате термометър, можете с пръст да тествате, трябва да е горещо, но търпима температура за пръста)
- Добавете избраната от вас закваска към 50-100 мл прясно мляко, разбъркайте до пълно разтваряне и прибавете към охладеното вече до 40-45° мляко
- Изсипете заготовката в купата и затворете с малкия капак, поставете в уреда и затворете и с големия капак. За да предотвратите замърсяване или прекъсване на процеса, дръжте и двата капака затворени.
- Времето за заквасване започва веднага, след като включите уреда в захранването (обикновено е между 7 и 12 часа).
- След като мине времето за заквасване, изключете уреда, извадете купата с готовото мляко и я съхранявайте в хладилник.
Съхранение:
- Преди да започнете консумиране на готовото мляко е необходимо да изчакате поне 4-5 часа, след като сте го прибрали в хладилника. Максималната активност на пробиотичните бактерии в подквасеното мляко се запазва до 3 дни (72 часа).
- Съхранено в хладилник млякото е годно за употреба до 10 дни
Забележка:
- Ако след подквасване в млякото има мехурчета и плесени и не е гладко, то е замърсено от бактерии и е негодно за консумация. Добре подквасеното мляко е млечно бяло или светло жълто, няма големи шупли и няма неприятна миризма и вкус.
- При по-дълъг период на ферментация е нормално да се отдели т.нар. цвик (бяло-жълта кисела течност). Цвикът е богат на витамин B и млечна киселина, може да се консумира самостоятелно или да се разбърка заедно с млякото.
- Препоръчително е да контролирате времето на приготвяне, тъй като степента на ферментация влияе пряко на вкуса на приготвеното кисело мляко. През лятото трябва да бъде в рамките на 7-8 ч., а през зимата 10-12 ч.(ако помещението е хладно)
- При удължаване на процеса повече от 12 ч. (включен уред) - млякото може да е с по-кисел вкус и да се появи кисела течност (цвик).
- След охлаждането на готовото мляко, то може да бъде преместено в друг съд с капак.
- При неуспешно подквасване на млякото и ако няма плесени, неприятен вкус и миризма, може да охладите и консумирате, като млечно-кисела напитка до 3 дни.
- Причини за неуспешен процес на заквасване са прясно мляко с лошо качество, неправилна температура или замърсяване на съда.
- Старото кисело мляко може да се използва като закваска до 3 пъти, тъй като бактериите се израждат.
Безопасност:
- Проверете мрежовото напрежение дали съответства на работното напрежение на уреда.
- Използвайте уреда, далеч от запалителни предмети.
- За да предотвратите токов удар, не пипайте с мокри ръце щепсела на уреда.
- Не почиствайте и не мокрете с вода тялото на уреда.
- Поставяйте уреда при употреба на сухи и стабилни повърхности.
- Уредът не може да се разглобява.
- Препоръчително е да съхранявате уреда далеч от малки деца.
Почистване:
- Почистването на уреда се извършва при изключено захранване и след пълното му охлаждане.
- Уредът се почиства след всяка употреба, за да избегнете поява на неприятна миризма.
- При почистването не трябва да се използват абразиви, разредители и агресивни почистващи препарати.
- Избягвайте мокренето на корпуса на уреда, почиствайте с навлажнена кърпа.
- Не използвайте съдомиялна за почистването на уреда или неговите части.
- Ако няма да използвате уреда по-дълго време, го съхранявайте на сухо и проветриво място, по възможност в транспортната му опаковка.
Комплектът включва:
- Корпус на уред за кисело мляко – 1 бр.
- Купа от неръждаема стомана – 1 бр.
- Капак – 1 бр.
- Капак на купа от неръждаема стомана – 1 бр.
- Захранващ кабел – 1 бр.
Произведено за:
"ГРИЙН МАСТЪР ГРУП" ЕООД, България
Подобни продукти на ВОЛКАНО УРЕД ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ДОМАШНО ПРОБИОТИЧНО КИСЕЛО МЛЯКО
ВОЛКАНО УРЕД ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ДОМАШНО ПРОБИОТИЧНО КИСЕЛО МЛЯКО е свързан към
- Какво е скир, състав и ползи за организма
- Същност и ползи от консумацията на натурално кисело мляко
- Магнитно-електрически апарат за лечение на нервни заболявания
- Веган кисело мляко
- Кисело мляко с бисквити, сушени плодове, ядки и мед
- Ето как са изглеждали ранните образци на познати електроуреди
- Създаване на микроскопа
- Почистете лицето с маска от активен въглен и кисело мляко
- Д-р Стамен Григоров - откривателят на бактерията Лактобацилус булгарикус
- Класическа рецепта за чабата
Коментари към ВОЛКАНО УРЕД ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ДОМАШНО ПРОБИОТИЧНО КИСЕЛО МЛЯКО
Рени
Как се контролира температурата да се запази? Какво значи напълно автоматично? Мерси!
Здравейте! Уредът само поддържа необходимата за закваска температура. В комплекта се съдържат подробни указанията за работа с уреда.
Как се контролира температурата да се запази? Какво значи напълно автоматично? Мерси!