УРЕД ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА НИТРАТИ ГРИЙНТЕСТ ЕКO 5
Арт. №: 30072202УРЕД ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА НИТРАТИ ГРИЙНТЕСТ 5 ЕК
Известен е фактът, че при производството на земеделска продукция, хората прибягват до третирането й с минерални торове. Те се натрупват в хранителните продукти във вид на нитратни съединения. Попаднали в телата ни тези съединения биват подложени на химични реакции, които ги трансформират до вредните за здравето нитрити.
Grееntest, Grееntest ECO и Grееntest Mini са специални измервателни уреди, отчитащи прецизно нитратния състав в хранителни продукти като пресни плодове и зеленчуци, месо и риба. Освен това апаратите показват какви са стойностите на фоновата радиация и твърдостта на водата. Боравят с база от данни за 56 от най-често срещаните плодове и зеленчуци.
Предимства от употребата на устройствата:
- разчитате на безкомпромисна прецизност, потвърдена с лабораторни изследвания;
- притежават сертификати (SGS certificate, CCIC – SET, EMC certificate LVD certificate SQC certificate) от калибровката, извършена въз основата на над 1000 изследвания, проведени в утвърдени лаборатории, оборудвани със спектрометрични апарати;
- разполагат със сензорен контрол, интуитивен интерфейс, модерен дизайн, компактен размер;
- провеждат точен и бърз анализ, благодарение на който уредът е удобен за всекидневна употреба;
- вече можете да подбирате и консумирате чисти и полезни храни, за да пазите себе си и любимите си хора.
Как функционира устройството:
Уредът отчита какъв е нитратният състав в плодовете и зеленчуците. Данните се формират при измерване на индивидуалната електропроводимост на отделните храни. Например, известно е, че плодовете и зеленчуците съдържат йони на соли на магнезия, калия, натрия и флуорида. Когато измерваме проводимостта на тези храни, устройството тестер отчита броя на йонните соли.
Уредите Грийнтест притежават сигурни настройки, калибрирани посредством сравнителни резултати на апаратите и лабораторното оборудване.
Анализите, извършени в сертифицирани реномирани лаборатории, сочат, че нитратните йони най-често съставляват над 98% от всички проводящи соли в храните. Техният ефект над окончателните резултати на други соли е по-малък от 2%, а те, на практика, са незначителни за нашите цели.
Съгласно лабораторните резултати, компания GREENTEST въвежда в устройствата си някои зависимости на измервателната проводимост от концентрацията на нитратни йони, фиксирани за различни плодове и зеленчуци.
Освен че изписват резултатите от експресните анализи, уредите ги сравняват с максимално допустимите концентрации (MPC) за продуктите, които се измерват.
Уредът отчита съдържанието на:
Нитратите в пресните храни: солевата концентрация в тестваните продукти, включително и солите, които биха могли да навредят на здравето. Технологията на уредите открива концентрациите на йонните соли по тегло на: (CI) хлориди, (SO4) сулфати, (NO3) нитрати и (NO2) нитрити. Те са опасни, защото техните високи стойности увреждат хомеостазата в организма.
Твърдостта на водата: уредите разполагат с TDS метър, който отчита общо разтворените твърди вещества и засича концентрацията на различните соли, твърдите вещества и киселините. Пестицидите, въглеводородите и хербиците са високомолекулни органични съединения и са неоткриваеми за уредите. Скалата на уредите GREENTEST е калибрирана в ppm (части на милион) и отчита количеството чужди йони за 1 000 000 молекули вода. По тази причина 1 ppm се равнява на 1 mg / l, който от своя страна, е равен на 0,02 mg - еквивалент / литър (равен на 0,01 mM еквивалент / литър). Нормите са представени от Германския институт по стандартизация (DIN19643).
Радиационното фоново състояние: определя се от силата на йонизиращото лъчение (потокът от гама-лъчи и бета-частици). Уредът събира радиационните йони и сигнализира, ако радиационният фон надвишава нормите.
Параметри на уреда Grееntest 3:
- Минимално / максимално количество на отчетената нитратна концентрация - 0-9999 mg/kg;
- Времетраене на измерването - ~ 3 сек;
- Допустима грешка - <10%;
- Диапазон на радиационния фон, uSv/h – 0 - 9,99;
- Грешка на измерването на гама лъчение ±15%;
- Капацитет на батерията - Li-Ion батерия от 720 mА (издържа до 6 часа в режим на работа);
- Цветен TFT екран, резолюция - 320 х 240 точки;
- Работна температура - 20 - +60 °С;
- Меню, преведено на руски, сръбски, турски, английски и др. езици;
- Поддържа - APP за IOS и Android;
- Размери - 122 x 52 x 14 mm;
- Тегло - 85 грама;
- Гаранция - 2 години.
Начин на работа с уреда Grееntest 5 ЕК:
- махнете зеленото капаче;
- изчистете сондата с мокра или суха мека тъкан;
- включете тестера;
- при всяко включване се провежда автоматично калибриране, за да се гарантира, че сондата е напълно; чиста и готова за експлоатация;
- разгледайте настройките в "единици за тегло" и удобно ползване;
- изберете групата на продукта, който следва да се тества;
- сложете сондата в продукта на дълбочина над 10 мм (върхът на сондата трябва да се вкара в твърдата маса и не бива да излиза или да се докосва до семена, костилки или вътрешни кухини);
- включете бутончето "Старт тест" и задръжте в стабилно положение по време на отчитането;
- изчакайте в продължение на 3 секунди и вижте резултатите.
Съвети при работа с уреда Grееntest 5 ЕК:
Проверка на овощни и тропически плодове |
Могат да се проверяват от всички страни. Сондата трябва да се вкара изцяло в плодовата кора. За дребните плодове, единствено първото тестване дава точни резултати. Поради нарушаването на клетъчната цялост, следващите отчитания ще дадат неточни резултати. Големите семена и костилки следва да се тестват с повишено внимание, така че щифтът на сондата не бива да се докосва или доближава до тях. |
Проверка на тиква, диня, пъпеш | Те могат да се проверяват от всички страни през кората. Тя ще помогне да опазите уреда стабилен при отчитането, защото разместването би могло да доведе до неточни резултати. За максимално достоверни измервания трябва да подберете място в центъра, защото така ще разберете средното съдържание на нитрати в целия продукт. Имайте предвид, че горната и долната част съдържат повече нитрати. |
Проверка на кореноплодни и грудки | Проверяват се от всички страни. Добре е, обаче, сондата да се постави в сърцевината на стеблото. Внимавайте да не създадете пукнатина в корените, грудките и луковиците. Те създават пространство край щифта и могат да опорочат резултатите. |
Проверка на зеленолистни стъбла и луковици | Сондата се вмъква в центъра на зеленчука. Проверява се дали щифтът не е попаднал извън или между зеленчуковите слоеве. Имайте предвид, че последващите отчитания до 2 см от първоначалното може да покажат грешни резултати. Структурата на тези зеленчуци обуславя провеждане на тестове единствено в сърцевината им. |
Опаковка: 1 брой уред Grееntest 5 ЕК.
Производител: Grееntest.
Коментари към УРЕД ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА НИТРАТИ ГРИЙНТЕСТ ЕКO 5