Начало Е-Аптека Лекарства С рецепта GEDEON RICHTER ЛЕНЗЕТО трансдермален спрей 8.1 мл.

ЛЕНЗЕТО трансдермален спрей 8.1 мл.

Арт. #30056514

ЛЕНЗЕТО трансдермален спрей 8.1 мл.

Листовка: информация за потребителя

Лензето 1,53 мг/ впръскване трансдермален спрей, разтвор
Lenzetto 1,53 mg/ spray transdermal spray, solution
Естрадиол/ Estradiol


Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да използвате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.
- Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
- Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
- Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите.
- Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте точка 4.

Какво съдържа тази листовка
1. Какво представлява Лензето и за какво се използва
2. Какво трябва да знаете, преди да използвате Лензето
3. Как да използвате Лензето
4. Възможни нежелани реакции
5. Как да съхранявате Лензето
6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

1. Какво представлява Лензето и за какво се използва
Лензето се използва за хормонално - заместителна терапия (ХЗТ). Лензето съдържа женски хормон от групата на естрогените. Лензето се използва при жени в менопауза и поне 6 месеца след техния последен нормален цикъл.

Лензето може да се използва при жени, които са претърпели операция за отстраняване на яйчниците, тъй като това води до незабавна менопауза.

Лензето е разтвор за впръскване, който съдържа малки количества лекарствено вещество, наречено естрадиол. Когато се впръсква директно върху кожата, то преминава през нея в кръвообращението.

Лензето се използва за:

Облекчаване на симптомите, появяващи се след менопауза
По време на менопаузата, количеството естроген, което се произвежда в женския организъм, спада. Това може да причини симптоми като усещане за парене по лицето, шията и гърдите („горещи вълни”). Лензето облекчава тези симптоми след менопауза. Лензето ще Ви бъде предписан само, ако симптомите Ви сериозно затрудняват Вашето ежедневие.

Лензето е показан за лечение на симптомите на естрогенен дефицит след менопауза, когато менструацията е спряла. Симптомите на естрогенен дефицит включват топли вълни (внезапни приливи на топлина и изпотяване на цялото тяло), проблеми със съня, раздразнителност и
сухота на вагината.
Опитът при лечение на жени по-възрастни от 65 години е ограничен.
Лензето не е контрацептивно средство.

2. Какво трябва да знаете, преди да използвате Лензето Медицинска анамнеза и редовни контролни прегледи

Използването на ХЗТ е свързано с рискове, които трябва да се имат предвид при вземането на решение дали да започнете да използвате или да продължите лечението.

Опитът с лечение на жени с преждевременна менопауза (поради недостатъчна функция на яйчниците или операция) е ограничен. Ако имате преждевременна менопауза, рисковете от използването на ХЗТ могат да бъдат различни. Необходимо е да се консултирате със своя лекар.

Преди да започнете (или възобновите) ХЗТ, Вашият лекар ще попита за Вашата медицинска история и тази на семейството Ви. Вашият лекар може да реши да проведе физикален преглед. Това може да включва преглед на гърдите и/или вътрешните органи, ако е необходимо.

След като започнете употреба на Лензето, трябва да посещавате Вашия лекар за редовни контролни прегледи (поне веднъж годишно). По време на тези прегледи, обсъдете с Вашия лекар ползите и рисковете от продължаване на лечението с Лензето.

Редовно преглеждайте гърдите си, ако е препоръчано от Вашия лекар.

Не използвайте Лензето ако някое от следните състояния се отнася за Вас. Ако не сте сигурни за някое от състоянията по-долу, говорете с Вашия лекар, преди да започнете да използвате Лензето.

Не използвайте Лензето
- ако имате, имали сте или подозирате, че имате рак на гърдата;
- ако имате, имали сте или подозирате, че имате рак, който е чувствителен към
- естрогени, като рак на лигавицата на матката (ендометриума);
- ако имате необяснимо вагинално кървене;
- ако имате прекомерно разрастване на лигавицата на матката (хиперплазия на ендометриума), което не е лекувано;
- ако имате или сте имали кръвен съсирек във вена (тромбоза), например в краката (тромбози на дълбоките вени) или в белите дробове (белодробен емболизъм); ако имате нарушение на кръвосъсирването (напр. дефицит на протеин С, дефицит на протеин S или антитромбинов дефицит);
- ако имате или наскоро сте имали заболяване, причинено от образуване на кръвни съсиреци в артериите, например сърдечен инфаркт, инсулт или стенокардия; ако имате или сте имали чернодробно заболяване и показателите на чернодробната Ви функция не са се нормализирали;
- ако имате рядко заболяване на кръвта, наречено „порфирия“, което се предава в семейството (наследствено).
- ако сте алергични (свръхчувствителни) към естрадиол или някоя от останалите съставки на това лекарство (описани в точка 6).

Ако някое от посочените по-горе състояния се появи за пръв път, докато използвате Лензето, прекратете веднага употребата и незабавно се консултирайте с Вашия лекар.

Предупреждения и предпазни мерки
Говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да използвате Лензето.

Преди употреба, кажете на Вашия лекар, ако някога сте имали някой от следните проблеми, тъй като те могат да се проявят отново или да се влошат по време на лечението с Лензето. В такъв случай, трябва да посещавате Вашия лекар по-често за извършване на контролни прегледи: - фиброми в матката;
- разрастване на маточната лигавица извън матката (ендометриоза) или прекомерно разрастване на лигавицата на матката (хиперплазия на ендометриума) в миналото; повишен риск от образуване на кръвни съсиреци (вж. „Кръвни съсиреци във вена (тромбоза)“);
- повишен риск от развитие на естроген чувствителен рак (например, ако имате майка, сестра или баба, която е имала рак на гърдата); високо кръвно налягане;
- чернодробно нарушение, като доброкачествен тумор на черния дроб; диабет;
- камъни в жлъчката; мигрена или силно главоболие;
- заболяване на имунната система, което засяга много органи в тялото (системен лупус
- еритематодес (СЛЕ));
- епилепсия;
- астма;
- заболяване, засягащо тъпанчето и слуха (отосклероза);
- много високо ниво на мазнини в кръвта (триглицериди);
- задържане на течности поради сърдечни или бъбречни нарушения.

Спрете употребата на Лензето и незабавно отидете на лекар Ако забележите някое от следните състояния при употреба на ХЗТ:
- някое от състоянията, изброени в точка „Не използвайте Лензето”;
- пожълтяване на кожата и бялото на очите (жълтеница). Те могат да са признаци на чернодробно заболяване;
- силно повишение на кръвното налягане (симптомите могат да бъдат главоболие, умора, замайване);
- подобно на мигрена главоболие, което се появява за първи път;
- ако забременеете;
- ако забележите признаци на кръвен съсирек, като:
- болезнено подуване и зачервяване на краката,
- внезапна болка в гърдите,
- затруднение в дишането,
- нарушения в зрението.

За повече информация вижте „Кръвни съсиреци във вена (тромбоза)“.

Забележка: Лензето не е контрацептивно средство. Ако са минали по-малко от 12 месеца от Вашия последен менструален цикъл или сте на възраст под 50 години, Вие може да се нуждаете от допълнителна контрацепция, за да се предпазите от бременност. Посъветвайте се с Вашия лекар.

ХЗТ и рак

Прекомерно разрастване на маточната лигавица (хиперплазия на ендометриума) и рак на лигавицата на матката (рак на ендометриума).

Употребата на ХЗТ само с естроген може да повиши риска от прекомерно удебеляване на лигавицата на матката (ендометриална хиперплазия) и рак на лигавицата на матката (ендометриума).

Приемът на прогестаген в допълнение към естроген в продължение на най-малко 12 дни на всеки 2 8-дневен цикъл, Ви предпазва от този допълнителен риск. В този случай Вашият лекар ще предпише прогестаген отделно, ако имате матка. Ако матката Ви е отстранена (хистеректомия), обсъдете с Вашия лекар дали може спокойно да приемате този продукт без прогестаген.

Средно 5 от 1 000 жени, които имат матка и не използват ХЗТ» биват диагностицирани с рак на ендометриума на възраст между 50 и 65 години.

Между 10 и 60 жени от 1 000 жени на възраст 50 до 65 години, които имат матка и приемат ХЗТ само с естроген, биват диагностицирани с рак на ендометриума (т.е. между 5 и 55 допълнителни случаи) в зависимост от дозата и продължителността на лечението.

Лензето съдържа по-висока доза естроген в сравнение с други продукти за ХЗТ само с естроген. Рискът от рак на ендометриума при използване на Лензето заедно с прогестаген не е известен.

Необичайно кървене
Вие ще имате кървене веднъж месечно (т.нар. отпадно кървене), докато използвате Лензето, ако е комбиниран с циклично дозиран прогестагенен продукт. Но ако имате необичайно кървене или капки кръв (зацапване) освен месечното ви кръвотечение, което: продължава след първите 6 месеца
започне, след като сте използвали Лензето повече от 6 месеца започне, след като сте спрели да използвате Лензето посетете Вашия лекар възможно най-скоро.

Рак на гърдата
Данните сочат, че употребата на комбинираното лечение с естроген-прогестаген, а вероятно и на ХЗТ само с естроген, повишава риска от рак на гърдата. Допълнителният риск зависи от това колко време приемате ХЗТ. Допълнителният риск става ясен в рамките на няколко години.

След спиране на лечението обаче той се връща към нормалните нива в рамките на няколко години (най-много 5 години).

За жени с отстранена матка, които приемал ХЗТ само с естроген в продължение на 5 години, е доказано незначително или никакво увеличение на риска от развитие на рак на гърдата.

Средно 9 до 14 на 1 000 жени на възраст между 50 до 79 години, които не използват ХЗТ, биват диагностицирани с рак на гърдата в рамките на 5 години. При жените на възраст между 50 до 79, които използват ХЗТ с естроген-прогестаген в продължение на 5 години, има 13 до 20 случая на 1 000 пациентки (т.е. още 4 до 6 случая).

Редовно проверявайте гърдите си. Посетете Вашия лекар, ако забележите някакви промени, като например:
- набръчкване на кожата промени на зърното на гърдата
- всякакви бучки, които може да видите или да напипате

Допълнително, съветваме Ви да се включите в програми за мамографско изследване, ако Ви бъдат предложени. При мамографско изследване е важно да информирате сестрата/здравния специалист, който провежда рентгеновото изследване, че използвате ХЗТ, тъй като това лекарство може да повиши плътността на гърдите и така да повлияе резултата от мамограмата. Мамографията може да не открие всички бучки, когато е повишена плътността на гърдите.

Рак на яйчниците
Ракът на яйчниците е рядко срещан. Леко повишен риск от рак на яйчниците е съобщен жени, приемащи ХЗТ в продължение на най-малко 5 до 10 години.

Средно между 2 на 1 000 жени на възраст от 50 до 69 години, които не приемат ХЗТ, са диагностицирани с рак на яйчниците в продължение на 5 години. При жени, които са приемали ХЗТ в продължение на 5 години, са диагностицирани между 2 и 3 случая на 1 000 пациентки (т.е. до 1 допълнителен случай).

Ефект на ХЗТ върху сърцето и кръвообращението

Кръвни съсиреци във вена (тромбоза)
Рискът от образуване на кръвни съсиреци във вените е около 1,3 до 3 пъти по-висок при жените, които приемат ХЗТ, в сравнение с тези, които не приемат, особено през първата година на лечението.

Кръвните съсиреци могат да са сериозни и ако някой от тях достигне белите дробове, може да причини болки в гърдите, задух, загуба на съзнание и дори смърт.

Вероятността да получите кръвен съсирек във вените е по-голяма с напредване на възрастта и ако някое от следните състояния се отнася за Вас. Информирайте Вашия лекар, ако някое от тези състояния се отнася за Вас:
- ако не можете да ходите продължително време поради голяма операция, травма или заболяване (вж. също точка 3 Ако се нуждаете от операция), - ако сте със значително наднормено тегло (ИТМ >30 kg/m2).
- ако имате проблем с кръвосъсирването, който се нуждае от продължително лечение с лекарство, използвано за предотвратяване образуването на кръвни съсиреци.
- ако някой Ваш близък роднина някога е имал кръвен съсирек в крака, белия дроб или друг орган.
- ако имате системен лупус еритематодес (CJIE). ако имате рак.

При поява на признаци на кръвен съсирек, вижте „Спрете употребата на Лензето и незабавно отидете на лекар“.

Очаква се средно 4 до 7 от 1 000 жени на възраст над 50 години, които не използват ХЗТ, да получат кръвен съсирек във вена в рамките на 5 години.

При жените на възраст над 50 години, които са използвали ХЗТ с естроген-прогестаген в продължение на 5 години, има 9 до 12 случая на 1 000 потребители (т.е. 5 допълнителни случая).

При жените на възраст над 50 години, които са с отстранена матка и са използвали ХЗТ само с естроген в продължение на 5 години, има 5 до 8 случая на 1 000 пациентки (т.е. 1 допълнителен случай).

Сърдечно заболяване (инфаркт)
Няма данни, че ХЗТ предотвратява инфаркт.

Съществува по-голяма вероятност жените на възраст над 60 години, приемащи ХЗТ с естроген-прогестаген, да развият сърдечно заболяване, отколкото жени, които не приемат никаква ХЗТ.

Не се наблюдава повишен риск от развитие на сърдечно заболяване при жени с отстранена матка, които получават лечение само с естроген.

Инсулт
Рискът от получаване на инсулт е около 1,5 пъти по-висок при жените, които при сравнение с тези, които не приемат. Броят на допълнителните случаи на инсулт прилагане на ХЗТ се повишава с възрастта.

Очаква се средно 8 от 1 000 жени на възраст над 50 години, които не използват ХЗТ, да получат инсулт в рамките на 5 години. При жените на възраст над 50 години, които са използвали ХЗТ, има 11 случая на 1 000 пациентки в рамките на 5 години (т.е. 3 допълнителни случая).

Други състояния
ХЗТ не предпазва от загуба на паметта. Има някои доказателства за по-висок риск от загуба на паметта при жени, които започват да прилагат ХЗТ след навършване на 65 години. Консултирайте се с Вашия лекар.

Деца
Естрогенът в Лензето спрей може да бъде случайно пренесен върху други хора от мястото на кожата, където е приложен, към други хора. Не позволявайте на други хора, особено деца, да докосват мястото на третиране. Ако дете докосне част от ръката, където е в пръскан Лензето, измийте кожата му с вода и сапун възможно най-бързо. При малки деца, които случайно са били в контакт с мястото, където Лензето е бил впръскан, могат да се наблюдават признаци на неочакван пубертет (например развитие на гърди).

Свържете се с Вашия лекар веднага, ако забележите признаци и симптоми (развитие на гърди или други полови промени) при дете, които могат да са възникнали вследствие случаен контакт с Лензето. В повечето случаи гърдите се връщат към нормалното си състояние, ако детето не е изложено продължително време на Лензето.

Домашни животни
Не позволявайте на домашно животно да ближе или докосва ръката, където е впръскан Лензето. Малките животни могат да бъдат особено чувствителни към естрогена в Лензето. Свържете се с ветеринарен лекар, ако при Вашият домашен любимец се наблюдава увеличаване на гърдите/зърната и/или подуване на вулвата, или някакви други признаци на заболяване.

Други лекарства и Лензето
Информирайте Вашия лекар, ако използвате, наскоро сте използвали или е възможно да използвате други лекарства.

Някои лекарства могат да възпрепятстват ефекта на Лензето. Това може да доведе до нередовно кървене. Това се отнася за следните лекарства:
- лекарства за епилепсия (като фенобарбитал, фенитоин и карбамазепин)
- лекарства за туберкулоза (като рифампицин, рифабутин)
- лекарства за лечение на инфекция с ХИВ (като невирапин, ритонавир, нелфинавир или ефавиренц)
- (традиционни) растителни лекарства, съдържащи жълт кантарион (Hypericum perforatum)

Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата, на каквото и да е лекарство.

Лабораторни изследвания
Ако се нуждаете от изследване на кръвта, информирайте Вашия лекар или лаборантите, че използвате Лензето, тъй като това лекарство може да повлияе на резултатите на някои изследвания.

Бременност и кърмене
Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бре посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.

Лензето е само за употреба при жени в менопауза. Ако забременеете, спрете употребата на Лензето веднага и се свържете с Вашия лекар.

Не използвайте Лензето, докато кърмите.

Шофиране и работа с машини
Лензето не оказва влияние на способността за шофиране и работа с машини.

Лензето съдържа алкохол
Продуктите на алкохолна основа са запалими. Избягвайте излагане на огън, пламък или тютюнопушене, докато изсъхне спреят.

3. Как да използвате Лензето

Винаги използвайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Вашият лекар ще се стреми да предпише най-ниската доза за лечение на симптомите Ви за възможно най-кратко време, колкото е необходимо. По време на лечението Вашият лекар може да коригира дозата според индивидуалната Ви нужда. Говорете с Вашия лекар, ако смятате, че тази доза е твърде висока или не е достатъчна.

Ако не сте имали хистеректомия, Вашият лекар ще Ви даде таблетки, съдържащи друг хормон, наречен прогестоген за компенсиране на влиянието на естрогените върху лигавицата на матката. Вашият лекар ще ви обясня как да се вземат тези таблетки. Отпадно кървене може да настъпи в края на периода на лечението с прогестоген. (Виж раздел "Необичайно кървене").

Къде да приложите Лензето

Спреят трябва да се приложи върху вътрешната част на предмишницата.
Не прилагайте Лензето върху гърдите или на място, което е близо до гърдите.

Как се прилага Лензето
Преди да впръскате първата доза от нов контейнер върху суха и здрава кожа, апликаторът трябва да се подготви за употреба като се впръска три пъти в капака.

Контейнерът трябва да се държи точно както е показано на Фигура 1. Като капакът е затворен, натиснете бутона надолу три пъти с палец или показалец.

Сега лекарството е готово за употреба.

Не подготвяйте апликатора преди всяка доза, а само веднъж преди да започнете да използвате нов контейнер.

Уверете се, че кожата, където искате да впръскате лекарството е чиста и суха.

За да приложите дневната доза, свалете пластмасовия капак, задръжте контейнера в изправено положение и поставете повърхността на конусовидния накрайник върху кожата.

Може да е необходимо да преместите ръката си или конусовидния накрайник на контейнера към ръката, така че конусът да прилепне върху кожата и да няма разстояние между него и сухата и здрава кожа.

Натиснете бутона надолу веднъж.

Ако е необходимо второ впръскване, преместете конуса по ръката, така че да е до мястото, където вече сте впръскали. Натиснете бутона надолу веднъж.

Ако е необходимо трето впръскване, преместете конуса отново по ръката и натиснете бутона надолу веднъж.

Ако второто или третото впръскване не могат да се поберат на една и съща вътрешна част на предмишницата, или ако имате проблем с поставянето на конуса на вътрешната част на предмишницата, както е показано на Фигура 3, или имате затруднение да прилагате върху предмишницата, може също да впръскате спрея върху другата вътрешна част на предмишницата или върху вътрешната повърхност на крака.

Винаги поставяйте обратно капака на контейнера, след употребата на Лензето.

Оставете спрея да изсъхне поне 2 минута преди да поставите дреха и поне 60 минути преди да се къпете или миете. Ако е попаднал спрей Лензето на други повърхности на Вашата кожа» например по ръцете, веднага измийте мястото със сапун и вода.

Лензето не трябва да се прилага върху наранена или увредена кожа.

Не масажирайте и не втривайте Лензето в кожата.

Не позволявайте на други хора да докосват мястото на кожата, където сте приложили спрея, поне 60 минути след това. Ако друг човек (особено деца) случайно докосне мястото на кожата, където сте впръскали Лензето, трябва веднага да измие кожата си със сапун и вода.

Какво количество Лензето трябва да използвате

Вашият лекар вероятно ще започне с най-ниската доза (едно впръскване на ден) и Вие трябва да кажете на лекаря си как Ви действа това лекарство. Ако е необходимо, Вашият лекар може да повиши дозата на две впръсквания дневно. Максималната дневна доза е 3 впръсквания.

Колко често ще използвате Лензето

Общият брой впръсквания (доза(и)), които Вашият лекар Ви е предписал, трябва да се прилагат по едно и също време всеки ден.

Колко време ще употребявате Лензето

На всеки 3 - 6 месеца обсъждайте със своя лекар колко време ще употребявате Лензето. Вие трябва да използвате Лензето толкова време, колкото е необходимо, за да се осигури облекчаване на топлите вълни, свързани с менопаузата.

Друга полезна информация

Слънцезащитните продукти могат да повлияят на абсорбцията на естрогена от Лензето. Избягвайте да прилагате слънцезащитен продукт върху тази част на кожата, която е предназначена за впръскване на лекарството, поне един час след като сте използва

Лензето трябва да се използва внимателно при екстремни температурни условия, като сауни или слънчеви бани.

Съществуват ограничени данни, че скоростта и степента на абсорбция на Лензето може да бъде понижена при жени с наднормено тегло или затлъстяване. Говорете за това с Вашия лекар. По време на лечение Вашият лекар може да коригира дозата според Вашите индивидуални нужди.

Ако сте използвали повече от необходимата доза Лензето
Ако сте използвали повече от необходимата доза Лензето или ако деца са използвали случайно този лекарствен продукт, свържете се с Вашия лекар или отидете в най-близката болница, за да се консултирате относно риска и какво трябва да направите.

Ако сте използвали повече от необходимата доза Лензето, може да почувствате неразположение, повръщане или да имате отпадно кървене (необичайно вагинално кървене).

Ако сте пропуснали да използвате Лензето
Ако сте пропуснали да използвате Лензето в обичайното време, впръскайте лекарството възможно най-скоро след като се сетите, като след това го използвайте както обикновено на следващия ден. Не използвайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Ако сте спрели употребата на Лензето
Вашият лекар ще Ви обясни също как да спрете да използвате това лекарство, когато приключи Вашето лечение.

Ако трябва да се подложите на операция
Ако Ви предстои операция, кажете на хирурга, че използвате Лензето. Може да се наложи да спрете приложението на Лензето за около 4 до 6 седмици преди операцията, за да се намали рискът от образуване на кръвен съсирек. Попитайте Вашия лекар кога може да започнете да прилагате Лензето отново.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4. Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Следните заболявания се съобщават по-често при жени, които използват ХЗТ, в сравнение с жените, които не използват ХЗТ:
- Рак на гърдата
- Необичайно разрастване или рак на лигавицата на матката (ендометриална хиперплазия или рак)
- Рак на яйчниците
- Кръвни съсиреци във вените на краката или белите дробове (венозен тромбоемболизъм)
- Сърдечен удар
- Инсулт
- Болест на жлъчния мехур
- Високо кръвно налягане
- Чернодробни проблеми
- Висока кръвна захар
- Вероятна загуба на памет, ако ХЗТ се започне след 65-годишна възраст.
За повече информация за тези нежелани реакции, вижте точка 2.

Някои нежелани реакции може да бъдат сериозни.
Следните симптоми изискват незабавна лекарска намеса.
- Внезапна болка в гърдите;
- Болка в гърдите, която се разпространява към ръката или врата;
- Затруднено дишане;
- Болезнено подуване и зачервяване на краката;
- Пожълтяване на очите и лицето (жълтеница);
- Неочаквано вагинално кървене (пробивно кървене) или зацапване след употребата на Лензето за определено време или след като сте спрели лечението;
- Промени в гърдите, включително набръчкване на кожата на гърдите, промени в зърното на гърдата, бучки, които може да видите или усетите;
- Болезнен менструален цикъл;
- Замайване и отпадналост;
- Промени в говора;
- Промени в зрението;
- Необяснимо главоболие, подобно на мигрена.

Ако някоя нежелана реакция стане сериозна или забележите нежелани реакции, неописани в тази листовка, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

Следните нежелани реакции, изброени по-долу са съобщени с Лензето:

Чести нежелани реакции (могат да засегнат не повече от 1 на 10 души)
Главоболие, болка в корема, гадене, обрив, сърбеж, нередовно маточно кървене или вагинално кървене, включително зацапване, повишаване или понижаване на теглото.

Нечести нежелани реакции (могат да засегнат не повече от 1 на 100 души)
Реакции на свръхчувствителност, депресия, безсъние, замаяност, световъртеж, зрителни нарушения, палпитации (усещане за сърцебиене), диария, диспепсия (нарушено храносмилане), повишено кръвно налягане, еритема нодозум (характеризираща се със зачервени кожни нодули), уртикария (общ или локализиран обрив или подуване), кожно дразнене, оток поради задръжка на течности (едем), мускулна болка, напрежение и болки в гърдите, обезцветяване на гърдите, секреция от гърдите, полипи (малки израстъци) в матката или шийката на матката, ендометриална хиперплазия, киста на яйчниците, възпаление на гениталиите (вагинит), повишени чернодробни ензими, повишен холестерол в кръвта, болка в подмишницата.

Редки нежелани реакции (могат да засегнат до 1 на 1 000 човека)
Безпокойство, понижаване или повишаване на либидото, мигрена, непоносимост към контактни лещи, подуване на корема, повръщане, засилено окосмяване, акне, мускулни спазми, болезнена менструация, вагинално кръвотечение, подобен на предменструален синдром, увеличение на гърдите, умора.

Други нежелани реакции с „неизвестна” честота са съобщавани с Лензето през периода на наблюдение след пускане в продажба: косопад, хлоазма (златистокафяви пигментни петна, наречени „петна на бременността”, особено по лицето), обезцветяване на кожата.

Следните нежелани реакции са съобщавани при лечение с други ХЗТ: сериозна алергична реакция, която причинява подуване на лицето или гърлото (ангионевротичен оток), анафилактоидни/анафилактични реакции (сериозни алергични реакции, които причиняват затруднено дишане или замаяност), непоносимост към глюкоза, депресия, промени в настроението, раздразнителност, обостряне на хорея (т.нар. „танц на Св. Вит”), обостряне на епилепсия, деменция, обостряне на астма, пожълтяване на кожата (жълтеница), възпаление на панкреаса, доброкачествено новообразувание на гладката мускулатура на матката, обезцветяване на кожата, особено на лицето или шията, известно като „петна на бременността” (хлоазма или мелазма), което може да остане постоянно, дори и след спиране на прилаганото лекарство; болезнени зачервени кожни възелчета (еритеманодозум), обрив със зачервяване в центъра или мехури (еритема мултиформе), обрив с кръвоизлив, косопад, болка в ставите, отделяне на кърма от гърдите, бучки в гърдите, увеличаване размера на доброкачествено новообразувание на гладката мускулатура на матката, промени в секрецията на вътрешната лигавица на шийката на матката, възпаление на вагината, гъбични инфекции на вагината (вагинална кандидоза), необичайно ниски нива на калций в кръвта.

Съобщаване на нежелани реакция
Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез национал на система за съобщаване към Изпълнителната агенция по лекарствата, ул., Дамян Груев“ № 8,1303 София, тел.: +35928903417, уебсайт: www.bda.bg. Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

5. Как да съхранявате Лензето

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка и етикета на контейнера.
Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Да се използва в рамките на 56 дни след първата употреба.

Да не се съхранява в хладилник или замразява.
Да не се съхранява над 25°С.
Съдържа етанол, който е запалим. Да се съхранява далеч от нагреватели или открит пламък.

Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

Какво съдържа Лензето
- Активното вещество е естрадиол (като естрадиолов хемихидрат). Всяко впръскване съдържа 1,53 mg естрадиол (еквивалентен на 1,58 mg естрадиолов хемихидрат).
- Другите съставки са октил-салицилат и 96% етанол.

Как изглежда Лензето и какво съдържа опаковката
Лензето е трансдермален спрей, съдържащ разтвор на естрадиол и октил-салицилат в етанол. Той се освобождава чрез дозираща помпа.

Лензето се предлага в пластмасов контейнер с пластмасов капак. В него е поставен стъклен контейнер. Един контейнер е пълен с 8,1 ml разтвор и е предназначен за 56 впръсквания. Всяко впръскване съдържа 1,53 mg естрадиол.

Не използвайте контейнера Лензето повече пъти, отколкото е броят на впръскванията, дори и да си мислите, че бутилката не е напълно празна.

Видове опаковки:
Един пластмасов контейнер 8.1 мл (56 впръсквания).
Три пластмасови контейнери 3x8.1 мл (3x56 впръсквания).
Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.

Притежател на разрешението за употреба и производител

Gedeon Richter Plc.
Н-1103 Budapest
Gyomrol ut 19-21.
Унгария

Производител:
Gedeon Richter Romania S.A.
Cuza Voda street 99-105
Targu-Mures, 540306
Румъния

Gedeon Richter Pic.
GyOmroi ut 19-21,
Н-I 103 Budapest, Унгария

Този лекарствен продукт е одобрен в страните членки на ЕИП със следните наименования:

HU  - Lenzetto
BE - Lenzetto
BG - Лензето
CY - Lenzetto
CZ - Lenzetto
DE  - Lenzetto
DK  - Lenzetto
ЕЕ  - Lenzetto
EL  - Lenzetto
ES  - Lenzetto
FI - Lenzetto
HR - Lenzetto
IE - Lenzetto
IS - Lenzetto
IT - Lenzetto
LT - LENZETTO
LU - Lenzetto
LV - Lenzetto
MT - Lenzetto
NL - Lenzetto
NO - Lenzetto
PL - Lenzetto
RO - Lenzetto
SE - Lenzetto
SI - Lenzetto
SK - Lenzetto
UK - Lenzetto

ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ НА ЛЕНЗЕТО трансдермален спрей 8.1 мл.

  • Силно клинично значими взаимодействия (9)
  • Умерено клинично значими взаимодействия (130)
  • Маловажно клинично значими взаимодействия (23)
Виж подробно всички ›

ФАЙЛОВЕ ЗА СВАЛЯНЕ КЪМ ЛЕНЗЕТО трансдермален спрей 8.1 мл.

Аналози на ЛЕНЗЕТО трансдермален спрей 8.1 мл.

КОМЕНТАРИ КЪМ ЛЕНЗЕТО трансдермален спрей 8.1 мл.

ЛЕНЗЕТО трансдермален спрей 8.1 мл. Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияМаркаЗаболявания (МКБ)АнатомияФизиологияФармакологични групи (Активни съставки):