Начало Е-Аптека Книги Здравна литература STENO ХЕРОИНОВА ЗАВИСИМОСТ - ЛЕЧЕНИЕ И ПРОГНОЗА

ХЕРОИНОВА ЗАВИСИМОСТ - ЛЕЧЕНИЕ И ПРОГНОЗА

Арт. #30026363
10.00 лв.
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ ›
4.0, 2 гласа
Виж всички от STENO ›Виж всички Здравна литература ›

Описание
Автор(и)
: Христо Кожухаров
Издание: първо
Година на издаване: 2010
Обем: 148 стр.
Формат: 145 x 200 мм
Тип корица: мека
Език: български

Въведение
Понастоящем са известни повече от 500 наркотични вещества. Древни източници свидетелстват, че наркотици са употребявани в Месопотамия, Индия и Египет 2000 години преди новата ера. Едва от 60-те години на миналия век употребата на наркотици прераства в проблем първо в САЩ, а по-късно завладява бързо останалите страни. От 70-те години наркоманията се разпространява широко сред младежите. Мащабите на явлението достигнаха колосални размери, а свързаните с него проблеми – здравни, социални, икономически, психологически, застрашаваха устоите на държавите и развитието на обществата. Според Интерпол оборотът на световната наркомафия днес възлиза на 400 милиарда долара годишно и е вторият по доходност бизнес след търговията с оръжие.
Решаването на тези проблеми беше издигнaто в ранг на държавна политика и първостепенна задача на гражданските общества.
В България след няколко десетилетия „тихо“ натрупване на проблемите през последните 20 години те се „взривиха“. Традиционно съществуващата злоупотреба с алкохол и никотин рязко нарасна преди всичко за сметка на младите хора. Значимо се увеличи немедицинската употреба на лекарства за справяне със стреса, безсънието и болката до степен на злоупотреба и зависимост спрямо тези медикаменти. Но общественото внимание беше привлечено преди всичко от впечатляващо бързото разпространение на нелегални дроги като хероин, марихуана, кокаин, екстази и свързаните със злоупотребата им проблеми сред младите хора. Мащабът на злоупотребата с хероин в България ни изведе на едно от първите места в Европа. В същото време се оказа, че държавата и обществото ни не са подготвени за това, което се случва. Като цяло липсваше необходимият ресурс за противопоставяне на явлението. (Попов, Г., 2000) Европейският център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите публикува следните приблизителни оценки за употреба на опиати в Европа за 2006 година: Проблемна употреба на опиати: между един и осем случая на 1000 души от възрастното население (на възраст 15-64 години). Сборната оценка за броя на проблемно употребяващите хероин в България е между 20 000 и 30 000.

Аналози на ХЕРОИНОВА ЗАВИСИМОСТ - ЛЕЧЕНИЕ И ПРОГНОЗА

КОМЕНТАРИ КЪМ ХЕРОИНОВА ЗАВИСИМОСТ - ЛЕЧЕНИЕ И ПРОГНОЗА

ХЕРОИНОВА ЗАВИСИМОСТ - ЛЕЧЕНИЕ И ПРОГНОЗА Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияМаркаЗаболявания (МКБ)НовиниЛеченияИсторияЛюбопитноЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиСнимкиСоциални грижиЗаведенияИнтервютаОрганизацииКлинични пътекиНормативни актовеСпециалистиДиетиАнкетиСпортГеографияЛичностиБотаникаНаправления в медицинатаРецепти