Начало Е-Аптека Медицински изделия Стомашно – чревен дискомфорт Запек SHARDMAN HEALTHCARE LTD. РЕЛАКСИТ мини клизма за ректална употреба 5 мл. * 3

РЕЛАКСИТ мини клизма за ректална употреба 5 мл. * 3

Арт. #30024847

РЕЛАКСИТ мини клизма за ректална употреба 5 мл. * 3

Запек е всяка затруднена дефекация при повече от 3 дни, усещане за твърда фекална маса и чувство за недоизхождане, с изхождания с необходимост от напрягане. Изпражненията могат да бъдат малки по обем с твърда или суха консистенция. Обратната абсорбция на водното съдържание води до засядането на фекална маса в дебелото черво. Създава се усещане за подут корем, дискомфорт и болка при дефекация.

Причини за запека:

 • при бебетата - несъвършенството на храносмилателната система и липсата на активно движение, заболяване;
 • при децата - неправилен хранителен режим, обездвижване, психологически бариери;
 • при възрастните - намалено движение, относително нисък прием на течности и баластна храна, прием на медикаменти от различен характер, нарушено функциониране на стомашно-чревния тракт, стрес и др.

Средства за положително повлияване:

Увеличаващи обема агенти: Вещества, поемащи допълнително вода, придавайки обем на фекалната маса (Фибри). Удачни за продължителен прием, но действат бавно. Могат да нарушат абсорбцията на някои медикаменти (салицилати, тетрациклини, диуретици).

Омекотители: намаляват повърхностното напрежение и увеличават водното съдържание натриев и калциев докузат. Не са подходящи за продължителна употреба.

Прокинетици: Спомагат за функционирането на перисталтиката и подпомагат дефекацията поради дразнене на нервните окончания. Противопоказен при остри заболявания, ангажиращи гастроинтестиналния тракт, включително кървене. Действат на ниво дебело черво в рамките на 6-8 часа след приема. Не са подходящи за дълготрайна употреба.

Лаксативи: предизвикват задържане и допълнителна секреция на вода в чревния лумен, което разтяга стената и стимулира перисталтиката - солеви разтвори на магнезиев/натирев цитрат, магнезиев/натриев сулфат, действат бързо, противопоказани са при оперативни намеси в областта на чревния тракт и заболявания, водещи до електролитен дисбаланс.

Осмотични: Те задържат течност в дебелото черво и стимулират перисталтиката. Действат от 1/2 до 6 часа след прием - лактулоза, сорбитол, глицерол. Подходящи за дълговременна употреба при лица със забавена моторика и липса на ефект от фибри.

RELAXIT®/PEЛAKCИT

индивидуална мини клизма за ректална употреба

ИНСТРУКЦИЯ ЗА УПОТРЕБА

Прочетете внимателно тази листовка преди употребата на RELAXIT®/PEЛАКСИТ, тя съдържа важна за Вас информация!

1. Какво е RELAXIT®/PEЛАКСИТ и за какво се използва

RELAXIT®/PEЛАКСИТ е медицинско изделие за еднократна употреба. Продуктът представлява мини клизма/тубичка с накрайник, съдържаща 5 мл. разтвор за ректална употреба.
RELAXIT®/PEЛАКСИТ се използва за размекване на втвърдените изпражнения и улесняване на дефекацията при запек от различно естество.
Една мини клизма се вкарва в началото на ануса (ректума), съдържанието й се изстисква и тубичката се изважда и изхвърля.
Разтворът размеква втвърдените изпражнения и подпомага евакуацията на чревното съдържание.

2. Преди да използвате RELAXIT®/PEЛАКСИТ

 • Убедете се, че не сте алергични към някоя от съставките на продукта посочени в т. 6. Ако сте алергични не използвайте RELAXIT®/PEЛАКСИТ, а се обърнете към лекар за разрешаването на проблема с други средства.

Обърнете специално внимание при употребата на RELAXIT®/PEЛАКСИТ:

 • Ако имате установено заболяване на ануса/ректума;
 • Ако имате установена непоносимост към някой захари (т.6).

При всеки един случай на запек е уместно да се потърси съвета на личния лекар или фармацевт, преди да се пристъпи към неговото положително повлияване.
Моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте използвали други продукти за размекване на втвърдените изпражнения и подпомагане евакуацията на червата (напр. лаксативи).

Бременност и кърмене:

RELAXIT®/PEЛАКСИТ може да се използва без опасност по време на бременност и кърмене. Продуктът не се абсорбира от кръвта и не крие опасност от привикване. Ако имате притеснения относно употребата на RELAXIT®/PEЛАКСИТ се посъветвайте с Вашия лекар или фармацевт.

3. Как да използвате RELAXIT®/PEЛАКСИТ

RELAXIT®/PEЛАКСИТ е индивидуална мини клизма за ректална употреба и не трябва да се приема през устата!

 1. Свалете предпазната капачка от накрайника на тубичката.
 2. Изстискайте една капка от течността, за да смажете върха на накрайника.
 3. При деца над 3 години и възрастни вкарайте така смазания накрайник напълно в ануса (ректума).
 4. При деца под 3 годиш на възраст вкарайте само половината от дължина на накрайника, поради по-късия ректум в тази възраст.
 5. Изстискайте напълно съдържанието на тубичката (1 до 2 стискания) и след това извадете накрайника от ануса (ректума), като все още изстисквате плътно тубичката. При деца под 1 година е достатъчно еднократно изстискване на тубичката.
 6. След изваждането на накрайника на тубичката останете в състояние на покой за около 15 минути или до появата на усещане за нужда от дефекация. Обикновено ефектът след апликация настъпва в рамките на 5 до 20 минути.

Всяка индивидуална мини клизма е за еднократна употреба! Тубичката не трябва да се използва повторно, за да се избегне евентуална инфекция!

Винаги използвайте RELAXIT®/PEЛАКСИТ по начина указан в тази листовка.

Ако не сте сигурни как да използвате RELAXIT®/PEЛАКСИТ се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт!

4. Колко често да използвате RELAXIT®/PEЛАКСИТ

При възрастни и деца над 3 години съдържанието на една мини клизма 5мл. дневно е достатъчно, за да размекне втвърдените изпражнения и подпомогне дефекацията. При по-тежки случаи при възрастни е допустимо и употребата на втора тубичка, но не повече от две на ден.
При деца под 3 годишна възраст дозировката е като при възрастни, но поради факта, че анусът (ректумът) е по-къс се вкарва само половината от дължината на накрайника.
При деца под 1 годишна възраст се използва 1/2 от съдържанието на една мини клизма дневно [едно стискане на тубичката). В ануса (ректума) се вкарва само половината от дължината на накрайника, защото в тази възраст той е по-къс.
При всеки един случай на запек или затруднена евакуация на червата е препоръчително да се потърси съвета на личния лекар или фармацевт.

Ако сте използвали RELAXIT®/PEЛАКСИТ повече от обичайната дневна доза, приемайте повече течности, а ако честотата на дефекациите стане по-интензивна или настъпи неразположение се обърнете към лекар, поради опасност от дехидратация.
Ако сте приели/погълнали RELAXIT®/PEЛАКСИТ през устата потърсете веднага лекарска помощ.

5. Възможни нежелани реакции от употребата на RELAXIT®/PEЛАКСИТ
RELAXIT®/PEЛАКСИТ индивидуална мини клизма за ректална употреба няма регистрирани нежелани реакции в следствие на употреба и. В много редки случай може да се появи желанието за дефекация, след употреба на продукта, дори да няма какво да се евакуира от червата. При наличието на инфекциозни процеси в дебелото черво може да се наблюдава евакуация на слуз или следи от кръв в изпражненията. В тези случаи потърсете лекарска помощ, за да се установи естеството на инфекцията и постави правилната диагноза.

6. Какво съдържа и как действа RELAXIT®/PEЛАКСИТ
Разтворът, съдържащ се в RELAXIT®/PEЛАКСИТ представлява безцветна гъста течност, комбинация от соли първи ред сред използваните лаксативи.
Соленият разтвор на една тубичка от 5 мл. съдържа дихидрат на натриев цитрат (450mg. ЕР), натриев лаурил сулфат (75mg. ВР), както и глицерол, сорбинова киселина, 70% разтвор на сорбитол и пречистена вода.
След изстискване от тубичката разтворът привлича и задържа водата в долната част на дебелото черво, което омекотява втвърдените изпражнения и съдейства за бърза дефекация, т.е. евакуация на чревното съдържание.

7. В каква опаковка се предлага RELAXIT®/РЕЛАКСИТ на пазара.
Продуктът е медицинско изделие клас I А, предлага се в мини пластмасови тубички за еднократна мини клизма.
Една тубичка съдържа 5 мл. разтвор. Опаковката съдържа три тубички.

8. Съхранение на RELAXIT®/РЕЛАКСИТ

Съхранявайте при температура под 25° С и на място, недостъпно за деца!

Не използвайте RELAXIT®/PEЛАКСИТ, ако тубичката е повредена.

RELAXIT®/PEЛАКСИТ не бива да се използва след изтичане срока на годност, отбелязан на опаковката. Срокът на годност отговаря на последния ден от месеца. След употреба не изхвърляйте тубичката в канализацията или контейнера за домашни отпадъци. За опазване на околната среда, след употреба изхвърляйте тубичките в контейнерите за пластмаса.

Опаковка: 3 мини клизми х 5 мл.

Производител: Shardman Healthcare Ltd, Leicester, UK.

ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ НА РЕЛАКСИТ мини клизма за ректална употреба 5 мл. * 3

 • Силно клинично значими взаимодействия (3)
 • Умерено клинично значими взаимодействия (102)
 • Маловажно клинично значими взаимодействия (45)
Виж подробно всички ›

Аналози на РЕЛАКСИТ мини клизма за ректална употреба 5 мл. * 3

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЛАКСИТ мини клизма за ректална употреба 5 мл. * 3

РЕЛАКСИТ мини клизма за ректална употреба 5 мл. * 3 Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияМаркаЗаболявания (МКБ)АнатомияФармакологични групи (Активни съставки):ЛеченияЗдравни съветиФизиологияЛюбопитноАлт. медицинаЛайфстайлИсторияСнимкиХранене при...НовиниИзследванияКлинични пътекиБотаникаДиетиСпортЗдравни проблеми