Начало Е-Аптека Лекарства С рецепта TCHAIKAPHARMA КО-ХИПЕРТОНИК табл. 50 мг. / 12.5 мг. * 30

КО-ХИПЕРТОНИК табл. 50 мг. / 12.5 мг. * 30

Арт. #30024460

КО-ХИПЕРТОНИК табл. 50 мг. / 12.5 мг. * 30

ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ
Ко-Хипертоник 50 mg/12,5mg филмирани таблетки
Co-Hypertonic 50mg/12,5mg film-coated tablets
(лосартан калий/ хидрохлоротиазид)
(losartan potassium/hydrochlorothiazide)
Прочетете внимателно  цялата листовка преди  да започнете да приемате това лекарство.

Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо от това, че техните симптоми са същите като Вашите.
Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

В тази листовка:
1. Какво представлява Ко-Хипертоник и за какво се използва
2. Преди да приемете Ко-Хипертоник
3. Как да приемате Ко-Хипертоник
4. Възможни нежелани реакции
5. Как се съхранява Ко-Хипертоник
6. Допълнителна информация


1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА КО-ХИПЕРТОНИК И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА
Ко-Хипертоник е комбинация от ангиотензин II рецепторен антагонист (лосартан) и диуретик (хидрохлоротиазид).
Ко-Хипертоник е показан за лечение на есенциална хипертония (високо кръвно налягане).

 

2. ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ КО-ХИПЕРТОНИК
Не приемайте Ко-Хипертоник:

 • ако сте алергични (свръхчувствителни) към лосартан, хидрохлортиазид или към някой от останалите съставки на това лекарство;
 • ако сте алергични (свръхчувствителни) към група лекарства наречени "сулфонамидни производни" (напр. други тиазиди, някои антибактериални лекарства като ко-тримоксазол, попитайте Вашия лекар, ако не сте сигурни);
 • ако сте бременна повече от три месеца (вижте също „Бременност и кърмене”);
 • ако кърмите;
 • ако сте с тежко увредена чернодробна функция;
 • ако имате тежко увредена бъбречна функция или бъбреците Ви не произвеждат никаква урина;
 • ако сте с ниско ниво на калий, ниско ниво на натрий, или високи нива на калций, които не могат да бъдат коригирани с лечение;
 • ако боледувате от подагра;

Обърнете специално внимание при употребата на Ко-Хипертоник

 • ако преди сте имали подуване на лицето, устните, гърлото и/или езика;
 • ако приемате диуретици (хапчета за отделяне на повече урина);
 • ако сте на диета с ограничен прием на сол;
 • ако имате или сте имали тежко повръщане и/или диария;
 • ако имате сърдечна недостатъчност;
 • ако имате стеснение на артериите към Вашите бъбреци (стеноза на бъбречната артерия) или сте само с един функциониращ бъбрек, или неотдавна Ви е бил присъден бъбрек;
 • ако имате стеснение на артериите (атеросклероза), стенокардия (болка в гърдите поради слаба сърдечна функция);
 • ако сте с "аортна или митрална стеноза” (стеснение на клапите на сърцето) или "хипертрофична кардиомиопатия” (заболяване, причиняващо задебеляване на сърдечния мускул);
 • ако сте с диабет;
 • ако сте имали подагра;
 • ако имате или сте имали алергично състояние, астма или състояние, което причинява ставна болка, кожни обриви и треска (системен лупус еритематодес);
 • ако сте с високи нива на калций и ниски на калий или сте на диета с ограничен прием на калий;
 • ако ще Ви бъде прилагана анестезия (дори при зъболекар) или преди операция, или ще Ви бъдат правени изследвания за определяне на паратироидната функция, трябва да уведомите своя лекар или медицински персонал, че вземате таблетки лосартан калий и хидрохлоротиазид;
 • ако боледувате от първичен хипералдостеронизъм (синдром свързан с повишена секреция на хормона алдостерон от надбъбречните жлези, причинен от аномалии в жлезите);
 • ако считате, че сте, че може да сте бременна или планирате да забременеете трябва да уведомите Вашия лекар, тъй като Ко-Хипертоник не се препоръчва в ранна бременност и може да причини сериозни увреждания след третия месец от бременността. (вж. също “Бременност и кърмене”);

Употребата на Ко-Хипертоник може да предизвика положителни резултати при допинг контрол.

Прием на други лекарства

Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

Диуретичните продукти, съдържащи се в Ко-Хипертоник могат да взаимодействат с други медикаменти. Препарати, съдържащи литий не трябва да се приемат с Ко-Хипертоник без непрекъснат контрол от Вашия лекар. Могат да бъдат уместни и специални предпазни мерки (напр. кръвни изследвания, ако приемате калиеви хранителни добавки, калий-съдържащи заместители или калий съхраняващи медикаменти, други диуретици (медикаменти за отделяне на повече урина), някои слабителни, медикаменти за лечение на подагра, медикаменти за контролиране на сърдечния ритъм или за диабет (орални продукти или инсулини). Важно е също Вашият лекар да е информиран, ако приемате други медикаменти, които понижават кръвното налягане, стероиди, медикаменти за лечение на рак, болкоуспокояващи, медикаменти за лечение на гъбични инфекции или артрит, смоли използвани при висок холестерол, като холестирамин, медикаменти за мускулно релаксиране, хапчета за сън, опиати като морфин, „пресорни амини” като адреналин или други лекарства от същата група; (орални продукти за лечение на диабет или инсулини).
Моля, информирайте Вашия лекар, ако се планира приложение на йод съдържащи контрастни материи, че провеждате лечение с Ко-Хипертоник.

Прием на Ко-Хипертоник с храни и напитки
Избягвайте употребата на алкохол докато приемате тези таблетки: алкохол плюс –Ко-Хипертоник таблетки могат взаимно да потенцират ефекта си.
Прекомерната употреба на сол с храната може да противодейства на ефекта на таблетки Ко-Хипертоник. Таблетки Ко-Хипертоник могат да се вземат по време или след хранене.

Бременност и кърмене
Трябва да уведомите Вашия лекар ако смятате, че сте бременна или възнамерявате да забременеете. Вашия лекар ще Ви посъветва да приемате друго лекарство вместо Ко-Хипертоник.
Не се препоръчва приемането на Ко-Хипертоник през ранна бременност. Може да причини сериозни увреждания на Вашето бебе ако се приема след третия месец от бременността. Преминаване към подходящо алтернативно лечение следва да се направи преди планирана бременност.
Не трябва да приемате това лекарство по време на втория и третия триместър от бременността. Ако забременеете, докато приемате Ко-Хипертоник, незабавно уведомете своя лекар. Вие не трябва да приемате Ко-Хипертоник ако кърмите. Консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт преди да вземете каквото и да е лекарство.

Употреба при деца
Ефикасността и безопасността на лекарствения продукт при деца и юноши не е установена.


Употреба при пациенти в напреднала възраст
Ко-Хипертоник действа еднакво добре и се понася еднакво добре както от възрастни така и от по-млади пациенти. Повечето по-възрастните пациенти се нуждаят от същата доза, какво се прилага и при по-млади.

Шофиране и работа с машини
Когато започнете лечение с Ко-Хипертоник, не трябва да извършвате дейности изискващи специално внимание (например, да карате кола или да работите на опасни машини) докато не разбере как понасяте лекарството.

Важна информация относно някои от съставките на Ко-Хипертоник
Ко-Хипертоник съдържа лактоза. Ако знаете, че не понасяте и не можете да приемате определени захари (имате непоносимост към някои захари), консултирайте се вашия лекар преди да приемете лекарството.

 

3. КАК ДА ПРИЕМАТЕ КО-ХИПЕРТОНИК
Винаги приемайте Ко-Хипертоник точно както Ви е казал Вашия лекар. Ако не сте сигурни в нещо, консултирайте се с Вашия лекар или фарамцевт.
Вашият лекар ще реши коя е подходящата доза Ко-Хипертоник в зависимост от Вашето състояние и това дали приемате други медикаменти. Важно е да продължите да приемате Ко-Хипертоник толкова дълго, колкото е предписал Вашия лекар, това ще осигури постоянен контрол на Вашето кръвно налягане.
Таблетките трябва да се приемат с чаша вода, по време или извън хранене.

Метод и режим на приложение
Високо кръвно налягане
Обичайната доза е една таблетка Ко-Хипертоник 50 mg/12,5 mg венъж дневно за контрол на кръвното налягане за период от 24 часа. Тя може да бъде увеличена до 2 таблетки един път дневно. Максималната дневна доза е 2 таблетки веднъж дневно.

Ако сте приели повече от необходимата доза Ко-Хипертоник
Ако сте приели повече от необходимата доза Ко-Хипертоник незабавно уведомете Вашия лекар или незабавно отидете в болница, за да получите нужната медицинска помощ своевременно. Предозирането може да причини спад на кръвното налягане, палпитации, забавен пулс, промяна в кръвните електролити и дехидратация.

Ако сте пропуснали да приемете Ко-Хипертоник
Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата. Пропуснете тази доза и приемете следващата доза в обичайното време следващия ден.

 

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ
Както всички лекарства, Ко-Хипертоник може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава. Ако получите някои от следните реакции, спрете да приемате таблетките и незабавно уведомете Вашия лекар или отидете в спешното отделение на най-близката болница:
Тежка алергична реакция (обрив, сърбеж, оток на лицето, устните, устата или гърлото, което може да причини затруднено преглъщане или дишане).
Това е рядка нежелана реакция, която засяга повече от 1 на 10,000 пациенти, но по-малко от 1 на 1,000 пациенти. Може да Ви е нужна спешна медицинска помощ или хоспитализация.

Следните нежелани реакции са наблюдавани:
Чести (случващи се при по-малко от 1 човек на 10, но повече от един човек на 100):

 • Кашлица, инфекция на горните дихателни пътища, запушване на носа, синузит, нарушения в синусите;
 • Диария, коремна болка, гадене, разстройство;
 • Мускулна болка или спазъм, болка в крака, болка в гърба;
 • Безсъние, главоболие, замайване;
 • Слабост, умора, болка в гърдите;
 • Повишени нива на калий (което може да причини нарушение на сърдечния ритъм), понижени нива на хемоглобин.

Нечести (случващи се при по-малко от 1 човек на 100, но повече от един човек на 1 000):

 • Анемия, червени или кафеникави петна по кожата (понякога особено по ходилата, краката, ръцете и хълбоците, със ставна болка, подуване на ръцете и ходилата и стомашна болка), навяхване, понижение на белите кръвни клетки, проблеми със съсирването и навяхване;
 • Загуба на апетит, повишени нива на пикочна киселина или подагра, повишени нива на кръвна захар, абнормни кръвни нива на електролити;
 • Тревожност, нервност, паническо разстройство (повтарящи се пристъпи на паника), объркване, депресия, абнормни сънища, нарушен сън, сънливост, увредена памет;
 • Изтръпване или подобно усещане, болка в крайниците, тремор, мигрена, загуба на съзнание;
 • Замъглено зрение, парене или смъдене в очите, конюнктивит, влошено зрително поле, виждане на предметите в жълто;
 • Различни шумове в ушите – звънене, жужене, грохот или щракане;
 • Ниско кръвно налягане, което може да е свързано с промяна на позата (замайване или слабост при ставане, гръдна жаба (болка в гърдите), абнормно сърцебиене, цереброваскуларен инцидент (преходен исхемичен пристъп, „мини инсулт”), сърдечен пристъп, сърцебиене;
 • Възпаление на кръвоносните съдове, често свързано с кожен обрив или натъртване;
 • Възпалено гърло, задух, бронхит, пневмония, вода в белите дробове (причиняваща затруднено дишане), кървене от носа, отделяне на секреция от носа, запушване;
 • Запек, отделяне на газове, нервен стомах със стомашни спазми, повръщане, сухота в устата, възпаление на слюнчените жлези, зъбобол;
 • Жълтеница (пожълтяване на очите и кожата), възпаление на панкреаса;
 • Уртики, сърбеж, възпаление на кожата, обрив, зачервяване на кожата, чувствителност към светлина, суха кожа, изчервяване, изпотяване, косопад;
 • Болка в ръцете, раменете, бедрата, колената или други стави, подуване на ставите, схващане, мускулна слабост;
 • Често уриниране, включително нощем, абнормна бъбречна функция, включително възпаление на бъбреците, инфекция на пикочните пътища, захар в урината;
 • Понижено сексуално желание, импотентност;
 • Оток на лицето, треска.

Редки (случващи се при повече от 1 на 10000 пациенти и по-малко от 1 на 1000 пациенти)

 • Хепатит (възпаление на черния дроб), нарушени показатели на чернодробната функция.

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка, моля уведомете Вашия лекар.

 

5. КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ КО-ХИПЕРТОНИК
Съхранявайте на място, недостъпно за деца. Не използвайте Ко-Хипертоник след срока на годност отбелязан върху картонената опаковка. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец. Да се съхранява под 30оС. Да се съхранява в оригиналната опаковка, за да се предпази от влага.
Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

 

6. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
Какво съдържа Ко-Хипертоник
Активните вещества са лосартан калий и хидрохлоротиазид.
Ко-Хипертоник 50 mg/12,5 mg, съдържа следните помощни вещества: микрокристална целулоза, лактоза монохидрат, прежелатинирано царевично нишесте, натриев нишестен гликолат (тип А), магнезиев стеарат, хидроксипропил целулоза, хипромелоза, титаниев диоксид (E171).
 

Как изглежда Ко-Хипертоник и какво съдържа опаковката
Ко-Хипертоник 50 mg/12,5 mg са бели, продълговати, двойноизпъкнали филмирани таблетки с приблизителни размери 13.7 × 6.7 mm и делителна черта от двете страни. Делителната черта служи за по-лесно разделяне на таблетката, за да се улесни поглъщането, а не за разделяне на равни дози.

Ко-Хипертоник се предлага в PVC/PE/PVDC блистери от алуминиево фолио, по 30 таблетки в картонена опаковка.

Притежател на разрешението за употреба
"Чайкафарма Висококачествените Лекарства" АД, България.

Производител
"Чайкафарма Висококачествените Лекарства" АД, България.

ФАЙЛОВЕ ЗА СВАЛЯНЕ КЪМ КО-ХИПЕРТОНИК табл. 50 мг. / 12.5 мг. * 30

ПО НЗОК

Информация за КО-ХИПЕРТОНИК табл. 50 мг. / 12.5 мг. * 30 по НЗОК

Код по НЗОК:CF935
Цена за НЗОК:10.44 лв.
Реимбурсация:2.77 лв.
Пациентът заплаща:7.67 лв.
Безплатно:НЕ
Тип рецепта:Нормална и хронична
Наркотично:НЕ
Протокол:Без протокол
Възрастова граница:Няма възрастово ограничение

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С КО-ХИПЕРТОНИК табл. 50 мг. / 12.5 мг. * 30

КОМЕНТАРИ КЪМ КО-ХИПЕРТОНИК табл. 50 мг. / 12.5 мг. * 30

КО-ХИПЕРТОНИК табл. 50 мг. / 12.5 мг. * 30 Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияМаркаЗаболявания (МКБ)АнатомияФармакологични групи (Активни съставки):Любопитно