Начало Е-Аптека Лекарства С рецепта SOPHARMA СОФАНАКС табл. 0.5 мг. * 30

СОФАНАКС табл. 0.5 мг. * 30

Арт. #30023750
Последна цена: 4.81 лв.

Продуктът не е наличен.

Продуктът не може да бъде закупен онлайн.

НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ ›
2.8, 11 гласа
Виж всички от SOPHARMA ›Виж всички Лекарствени продукти отпускащи се по лекарско предписание ›Виж още от алпразолам (N05BA12) ›

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА СОФАНАКС И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА?

Софанакс под формата на таблетки се отнася към лекарствата, наречени анксиолитици. Притежава също така успокояващо и противогърчово действие.
Софанакс се прилага за лечение на състояния на тревожност, смесени тревожно-депресивни състояния, пристъпи на паника с или без агорафобия. Тези състояния се диагностицират от лекар, който определя подходящото лечение.

ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ СОФАНАКС

Не приемайте Софанакс ако имате:

- Свръхчувствителност към активното вещество, други бензодиазепинови производни или някое от помощните вещества
- ако страдате от миастения гравис
- остра дихателна недостатъчност
- синдром на сънна апнея
- тежки чернодробни заболявания.

Обърнете специално внимание при лечение със Софанакс

- При продължително приложение на продукта може да се развие психическа или физическа зависимост. С особено внимание трябва да се употребява при болни, склонни към злоупотреба с алкохол, други лекарства и наркотици
- Не трябва да спирате приема на лекарството рязко, а чрез постепенно понижаване на дозата, според предписанието на лекуващия Ви лекар!
- лекарството не се препоръчва за първоначално лечение на психични заболявания
- предупредете лекуващия Ви лекар ако имате чернодробни или бъбречни заболявания.

Прием на други лекарства:

Лечението може да се повлияе ако приемате едновременно: други лекарства за лечение на възбуда и тревожност, сънотворни, лекарства за лечение на депресия, наркотични болкоуспокояващи, противогърчови, някои лекарства за лечение на алергии, противозачатъчни таблетки, някои антибиотици, циметидин. По време на лечение със Софанакс не трябва да приемате противогъбични лекарства като кетоконазол или итраконазол.

Употреба на Софанакс с храни или напитки

По време на лечение със Софанакс не трябва да се употребява алкохол поради възможното усилване на потискащото действие на лекарството!

БРЕМЕННОСТ И КЪРМЕНЕ:

Бременност:

Употребата на продукта по време на бременност трябва да се избягва поради възможно увреждане на плода и новороденото.

Кърмене:

Софанакс се отделя в майчината кърма, поради което употребата му не се препоръчва по време на кърмене.
Ако лечението с продукта е наложително, кърменето трябва да бъде прекратено.

Шофиране и работа с машини:

По време на лечение със Софанакс трябва да избягвате шофиране и работа с машини, тъй като продуктът може да предизвика сънливост, отпуснатост, световъртеж и нарушена концентрация.

Важна информация относно някои от съставките на Софанакс:

Този продукт съдържа лактоза и пшенично нишесте. Неподходящ е за хора с лактазна недостатъчност, галактоземия или глюкозен/галактозен синдром на малабсорбция. Може да представлява опасност за пациенти с цьолиакия.


КАК ДА ПРИЕМАТЕ СОФАНАКС?

Дозировката зависи от това какви симптоми лекувате. Тя се определя индивидуално от лекуващия Ви лекар.
Продуктът се прилага перорално, след хранене, с достатъчно количество течност.

Възрастни:

Състояния на тревожност:
Обичайната начална доза е 0,25 до 0,5 мг 3 пъти дневно. Терапевтичната дозировка е в границите 0,5-4 мг дневно, разделена на няколко приема.

Смесени тревожно-депресивни състояния:

Лечението започва с 0,5 мг 3 пъти дневно. Терапевтичен ефект се постига с дози между 1,5 и 4 мг на ден, разделени на няколко приема.

Смесени тревожно-депресивни състояния:

Лечението започва с 0,5 мг 3 пъти дневно. Терапевтичен ефект се постига с дози между 1,5 и 4 мг на ден, разделени на няколко приема.

Пристъпи на паника:

Дозата може да варира от 1 мг до 10 мг, като средната дозировка е около 5-6 мг дневно. Започва се с по-ниски дози, за да се избегне появата на нежелани лекарствени реакции.

Деца и юноши под 18  години:

Продуктът не се препоръчва за употреба при деца, тъй като не е доказана ефективността и безопасността му в тази възрастова група.

Пациенти в напреднала възраст и такива в увредено общо състояние

При пациенти над 65 години обичайната начална доза е по-ниска - 0,25 мг 2 или 3 пъти дневно. Ефективната доза е между 0,5 - 0,75 мг дневно, разделена на няколко приема.

Ако сте приели повече от необходимата доза:

Може да се появят някои от следните симптоми на предозиране: неясен говор, сънливост, обърканост, нарушения в координацията, забавяне на рефлексите, различна степен на нарушение на съзнанието - от замаяност до безсъзнание.

Ако сте пропуснали да приемете Софанакс:

Ако пропуснете една доза, вземете я колкото е възможно по-скоро. Ако почти е станало време за следващата доза, вземете я както обикновено. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате забравената. Продължете да вземате лекарството, както ви е предписано.

ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Нежелани ефекти, ако се появят, се наблюдават, обикновено в началото на лечението и изчезват при неговото продължаване или при намаляване на дозата. Най-често срещаните нежелани реакции при лечение с продукта са сънливост и световъртеж. По-рядко срещани нежелани реакции са главоболие, безсъние, потиснатост ,нарушения в паметта и координацията, промени в апетита и теглото, мускулна слабост, сухота в устата, запек или диария, гадене, повръщане, ускоряване на пулса, понижаване на кръвното налягане, нарушения в менструалния цикъл и сексуалната функция, жълтеница, зрителни смущения.
При продължителна употреба може да се развие зависимост към продукта.

В редки случаи може да се наблюдават някои парадоксални прояви при употреба на продукта като силно безпокойство и раздразнителност, агресивност, пристъпи на гняв, кошмари, халюцинации, други промени в обичайното поведение.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:

Какво съдържа Софанакс?
Всяка таблетка Софанакс съдържа активна съставка алпразолам
Другите съставки са: натриев докузат, натриев бензоат, пшенично нишесте, лактоза монохидрат, микрокристална целулоза, талк, безводен колоидален силициев диоксид, магнезиев стеарат.

ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ НА СОФАНАКС табл. 0.5 мг. * 30

  • Силно клинично значими взаимодействия (18)
  • Умерено клинично значими взаимодействия (330)
  • Маловажно клинично значими взаимодействия (44)
Виж подробно всички ›

ФАЙЛОВЕ ЗА СВАЛЯНЕ КЪМ СОФАНАКС табл. 0.5 мг. * 30

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С СОФАНАКС табл. 0.5 мг. * 30

КОМЕНТАРИ КЪМ СОФАНАКС табл. 0.5 мг. * 30

СОФАНАКС табл. 0.5 мг. * 30 Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияМаркаЗаболявания (МКБ)АнатомияФармакологични групи (Активни съставки):