Начало Е-Аптека Лекарства С рецепта ASTELLAS PHARMA ПРОТОПИК унгв. 0.1 %

ПРОТОПИК унгв. 0.1 %

Арт. #30013587
Последна цена: 26.80 лв.

Продуктът не е наличен.

Продуктът не може да бъде закупен онлайн.

НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ ›
3.2, 30 гласа
Виж всички от ASTELLAS PHARMA ›Виж всички Лекарствени продукти отпускащи се по лекарско предписание ›Виж още от такролимус (D11AX14) ›

ПРОТОПИК унгв. 0.1 %

ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ
Protopic 0,1% маз
Такролимус (tacrolimus) монохидрат
Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да използвате това лекарство.

Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо от това, че техните симптоми са същите като Вашите.
Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

В тази листовка:
1. Какво представлява Protopic и за какво се използва
2. Преди да използвате Protopic
3. Как да използвате Protopic
4. Възможни нежелани реакции
5. Как да съхранявате Protopic
6. Допълнителна информация

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА PROTOPIC И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА
Активното вещество на Protopic такролимус монохидрат, е имуномодулатор.
Protopic 0,1% маз се използва за лечение на умерен до тежък атопичен дерматит (екзема) при възрастни, които не отговарят адекватно или не понасят общоприетите лечения като локални кортикостероиди.
Ако след лечение на пристъп, продължаващо до 6 седмици, умереният до тежък атопичен дерматит е изчистен или почти изчистен и ако при Вас пристъпите се появяват често (т.е. 4 или повече пъти годишно), възможно е да се предотврати повторната поява на пристъпи или да се удължи времето без пристъпи, като се използва Protopic 0,1% маз два пъти седмично.
При атопичен дерматит свръхреактивността на кожната имунна система предизвиква възпаление на кожата (сърбеж, зачервяване, сухота). Protopic променя абнормния имунен отговор и облекчава кожното възпаление и сърбежа.

2. ПРЕДИ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ PROTOPIC
Не използвайте Protopic:

 • Ако сте алергични (свръхчувствителни) към такролимус или към някоя от останалите съставки на Protopic или към макролидни антибиотици (напр. азитромицин, кларитромицин, еритромицин).

Обърнете специално внимание при употребата на Protopic
Съобщете на Вашия лекар, ако:

 • имате чернодробна недостатъчност;
 • имате кожни злокачествени заболявания (тумори) или ако имате отслабена имунна система (имунокомпрометирана) независимо от причината;
 • имате наследствено кожно заболяване, като синдром на Нетертон, ламеларна ихтиоза (усилено лющене на кожата, поради задебеляване на външния слой на кожата) или ако страдате от генерализирана еритродермия (възпалително зачервяване и лющене на цялата кожа);
 • кожна реакция при болест "присадка срещу приемател" (имунна реакция на кожата, която е често усложнение при пациенти, претърпели костно-мозъчна трансплантация);
 • имате подути лимфни възли при започване на лечението. Ако по време на лечението с Protopic лимфните Ви възли се уголемят, консултирайте се с Вашия лекар;
 • имате инфектирани лезии. Не прилагайте мазта върху инфектирани лезии;
 • забележите промяна на външния вид на кожата си, моля, уведомете Вашия лекар.

Моля, имайте предвид, че:

 • Protopic 0,1% маз не е одобрен за деца под 16-годишна възраст. Следователно не трябва да се използва в тази възрастова група. Моля, консултирайте се с Вашия лекар;
 • Ефектът от лечението с Protopic върху развиващата се имунна система при деца, особено при малки деца, не е установен;
 • Безопасността при употребата на Protopic за продължително време не е известна. Много малък брой хора, които са използвали Protopic маз, са имали злокачествени новообразувания (напр. кожни или лимфома). Все пак не е доказано, че има връзка с лечението с Protopic маз;
 • Трябва да избягвате продължителното излагане на кожата на естествена или на изкуствена слънчева светлина, например солариум. Ако прекарвате време на открито след прилагане на Protopic, използвайте слънцезащитен продукт и носете широка дреха, която предпазва кожата от слънцето. Освен това поискайте съвет от Вашия лекар за други подходящи методи за защита от слънцето. Ако са Ви предписали лечение със светлина, информирайте Вашия лекар, че използвате Protopic, тъй като не се препоръчва едновременната употреба на Protopic с лечение със светлина;
 • Ако Вашият лекар Ви каже да прилагате Protopic два пъти седмично, за да поддържате изчистването от атопичния дерматит, той трябва да проверява Вашето състояние най-малко на 12 месеца, дори ако то е под контрол. При деца поддържащото лечение трябва да бъде прекратено след 12 месеца, за да се прецени дали все още има нужда от продължаване на лечението.

Приемане или употреба на други лекарствени продукти или козметични продукти
Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.
Може да използвате хидратиращи кремове и лосиони по време на лечението с Protopic, но те трябва да се прилагат най-малко 2 часа след Protopic.
Употребата на Protopic едновременно с други продукти за приложение върху кожата или с перорални кортикостероиди (напр. кортизон), или с продукти, които влияят върху имунната система, не е проучена.

Употреба на Protopic с храни и напитки
Докато използвате Protopic, пиенето на алкохол може да предизвика зачервяване на кожата или на лицето и усещане за топлина.

Бременност и кърмене
Не използвайте Protopic, ако сте бременна или кърмите.
Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство.

3. КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ PROTOPIC
Винаги използвайте Protopic точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

 • Нанасяйте тънък слой Protopic върху засегнатите участъци на Вашата кожа;
 • Protopic може да се използва върху повечето части на тялото, включително лицето, шията и сгъвките на лактите и коленете;
 • Избягвайте употребата на мазта във вътрешността на носа, устата или в очите. Ако мазта попадне в някоя от тези области, трябва да се избърше добре и/или да се изплакне с вода;
 • Не покривайте третираната кожа с никакви превръзки;
 • Измивайте ръцете си след като нанесете Protopic, освен ако и ръцете Ви трябва да се третират;
 • Преди да нанесете Protopic след вана или душ проверете дали кожата Ви е напълно суха.

Възрастни (на 16 години и по-големи)
При възрастни (на 16 години и по-големи) се предлагат две концентрации Protopic (Protopic 0,03% и Protopic 0,1% маз). Вашият лекар ще реши коя от тях е най-добра за Вас.
Обикновено лечението започва с Protopic 0,1% маз два пъти дневно, веднъж сутрин и веднъж вечер, докато екземата се изчисти. В зависимост от повлияването на екземата Вашият лекар ще реши дали ще се намали честотата на приложение или ще се продължи с по-ниската концентрация Protopic 0,03% маз.
Всеки засегнат участък от кожата се третира, докато екземата отзвучи. Обикновено подобрението се вижда след една седмица. Ако след 2 седмици не се наблюдава подобрение, трябва да се обърнете към лекаря за друго възможно лечение.
Когато атопичният Ви дерматит е изчистен или почти изчистен, Вашият лекар може да Ви каже да употребявате Protopic 0,1% маз два пъти седмично. Protopic 0,1% маз трябва да бъде прилаган веднъж на ден, два пъти в седмицата (например понеделник и четвъртък) върху участъците от тялото Ви, които често се засягат от атопичния дерматит. Трябва да има 2 - 3 дни без лечение с Protopic между приложенията.
Ако симптомите се появят отново, трябва да използвате Protopic два пъти дневно, както е описано по-горе и да си запишете час за преглед при Вашия лекар.

Ако случайно погълнете от тази маз
Ако случайно погълнете от тази маз, веднага трябва да се консултирате с Вашия лекар. Не трябва да предизвиквате повръщане.

Ако сте пропуснали да използвате Protopic
Ако забравите да нанесете в предвиденото време мазта, направете го веднага щом си спомните и след това продължете както преди.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Както всички лекарства, Protopic може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Много чести (вероятно засягат повече от 1 на 10):

 • чувство за парене и сърбеж.

Обикновено тези симптоми са леки до умерени и отзвучават една седмица след употребата на Protopic.

Чести (вероятно засягат до 1 на 10):

 • зачервяване;
 • усещане за топлина;
 • болка;
 • повишена кожна чувствителност (по-специално към топло и студено);
 • боцкане по кожата;
 • обрив;
 • ограничени кожни инфекции, независимо от специфичния причинител, включително но не само: възпалени или инфектирани космени фоликули, обикновен херпес, генерализирана инфекция, причинена от вируса на обикновен херпес, генерализирана инфекция с херпес симплекс вирус (вирус, който причинява обикновен херпес);
 • зачервяване на лицето или дразнене на кожата след пиене на алкохол също се наблюдава често.

Нечести (вероятно засягат по-малко от 1 на 100):

 • акне.

След лечение два пъти седмично при възрастни има съобщения за инфекции на мястото на приложение.
Розацея (зачервяване на лицето), розацея-подобен дерматит и подуване на мястото на приложение са съобщавани по време на постмаркетинговия опит.
Откакто е наличен на пазара, много малък брой от хората използвали Protopic маз, са имали злокачествени новообразувания (например лимфом, включително кожен лимфом и други кожни тумори). Връзка с лечението с Protopic маз обаче не е потвърдена или опровергана на базата на наличните досега доказателства.

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

5. КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ PROTOPIC
Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
Не използвайте Protopic след срока на годност отбелязан върху тубата и картонената опаковка "Годен до:". Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Да не се съхранява над 25 °C.
Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
Какво съдържа Protopic
Активното вещество
е такролимус монохидрат.
Един грам Protopic 0,1% маз съдържа 1,0 mg такролимус (като такролимус монохидрат).
Другите съставки са: бял мек парафин, течен парафин, пропилен карбонат, бял пчелен восък и твърд парафин.

Как изглежда Protopic и какво съдържа опаковката
Protopic е бяла до бледожълта маз. Предлага се в туби, съдържащи 10, 30 или 60 g маз.
Не всички видове опаковки може да са пуснати на пазара.
Protopic се предлага в две концентрации (Protopic 0,03% и Protopic 0,1% маз).

Притежател на разрешението за употреба:
Astellas Pharma Europe B.V., Нидерландия.

Производител:
Astellas Ireland Co. Ltd, Ирландия.

Дата на последно одобрение на листовката: 06.2011.

ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ НА ПРОТОПИК унгв. 0.1 %

 • Силно клинично значими взаимодействия (142)
 • Умерено клинично значими взаимодействия (344)
 • Маловажно клинично значими взаимодействия (20)
Виж подробно всички ›

ФАЙЛОВЕ ЗА СВАЛЯНЕ КЪМ ПРОТОПИК унгв. 0.1 %

Аналози на ПРОТОПИК унгв. 0.1 %

КОМЕНТАРИ КЪМ ПРОТОПИК унгв. 0.1 %

ПРОТОПИК унгв. 0.1 % Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияМаркаЗаболявания (МКБ)АнатомияФармакологични групи (Активни съставки):