КАРДИОСТИМ табл. * 30
Арт. №: 30010662КАРДИОСТИМ
ЛИКОПЕН - МОЩЕН АНТИОКСИДАНТ ОТ ДОМАТИТЕ, КОЙТО ДОПРИНАСЯ В БОРБАТА СРЕЩУ РАК И ЗАБОЛЯВАНИЯ НА СЪРЦЕТО
Доматите във висока степен съдържат един от най-мощните антиоксиданти в света - ликопен - важният "нов" участник в защитата на организма срещу някои видове рак, заболявания на сърцето и други сериозни болести. Според най-новите научни изследвания, ликопенът е ефикасен фактор за намаляване на риска.
ВЪТРЕШНИ ОХРАНИТЕЛИ
Антиоксидантите като ликопен са вътрешните охранители, защитаващи нашите клетки от окислените молекули, които разрушават клетъчните мембрани и атакуват ДНК. Разрушителното въздействие на свободните радикали, както се наричат тези изключително вредни, жадни за електрони молекули, е известно като "оксидативен стрес". Смята се, че то провокира развитието на рак и увреждане на артериите, възпаление и преждевременно стареене.
ФАКТОРИ ОТ НАЧИНА НА ЖИВОТ
Свободните радикали се произвеждат по естествен път от организма по време на обмяната. Тяхното образуване обаче може значително да бъде повлияно от инфекция, болест и фактори от начина на живот като пушене, радиационно въздействие или замърсяване на околната среда. Те се откриват навсякъде - в изгорелите газове, смог, слънчева светлина, прегорени и пържени храни. Създава се впечатлението, че възможността да се опазим от много сериозни болести може да зависи от високото ниво на прием на защитни антиоксиданти, какъвто е ликопен, борещи се със свободните радикали.
ПРОТИВОРАКОВО, ПРОТИВОКОРОНАРНО ДЕЙСТВИЕ
Ликопен, един от семейството пигменти, наречени каротеноиди (в тясна връзка с бета-каротин) е наситеният червен цвят, който дава на доматите ярката им окраска. Той също е и доказан антиоксидант, и според изследователите днес може да намали риска от някои болести, включително сърдечна болест и различни форми на рак, включително на простатата и на дебелото черво. Мъжете с по-висока концентрация на ликопен в мастните тъкани показват по-нисък риск от сърдечни пристъпи. Изследвания на университета в Илинойс показват, че при жените с високи нива на ликопен рискът от развитие на симптоми на цервикален рак е 5 пъти по-нисък от този при жените с най-ниски нива.
ОСВОБОДЕНА ТОПЛИНА
Изследванията показват също, че ликопенът в доматите се освобождава при температурни промени по време на обработката и става по-лесно усвоим. Пигментът ликопен в суровите домати е твърде здраво свързан с растителните протеини, което го прави труден за усвояване. Ликопен се открива в умерени количества в пъпеша и червения грейпфрут, и в по-малки количества в гуава, шипки, раци и омари, но основният източник е от доматите, които дават 85% от хранителния ликопен.
ИТАЛИАНСКА КУХНЯ
Може да ви се струва, че редовният прием на традиционните спагети и пици, придружени с доматени сосове може да се свърже с риска от рак на хранителния тракт при италианците. Според съобщение на университета в Милано, хората, които ежедневно консумират поне веднъж храна с домати, имат 50% по-нисък риск да развият рак на хранопровода от тези, които не ядат домати.
АТЕРОСКЛЕРОЗА
Учени в Торонто заключават, че редовният ежедневен прием на поне 40 мг ликопен е достатъчен да намали окислението на липопротеините с ниска плътност. Високата степен на окисляване се свързва с по-голям риск от атеросклероза и коронарна болест на сърцето. Другите въздействия на свободните радикали включват влошаване състоянието на ставите и нервната система. Веднъж резорбиран от организма, ликопен помага за защита и възстановяване на увредените клетки. Неговата концентрация в телесните тъкани по всяка вероятност е най-висока от всички останали каротиноиди. Той се складира в черния дроб, белите дробове, простатата, дебелото черво, тестисите, надбъбречната жлеза и кожата.
ЗАЩИТА НА КОЖАТА
Все повече доказателства потвърждават, че каротиноидите, като бетакаротин и доматен ликопен, когато се приемат вътрешно, могат да помогнат за защита на кожата от вредното влияние на слънцето. Човешкият организъм не произвежда ликопен самостоятелно, затова е важно да приемаме богати на ликопен храни. Топлинно обработените и богати на домати храни, особено тези, които съдържат по-малко мазнина, са за предпочитане пред продуктите със сурови домати и плодове. За онези, които не приемат достатъчно ликопен с храната, е важно да вземат добавка с естествен доматен ликопен.
Публикуваната изследователска информация е в отговор на обществения интерес, без да представлява медицинско твърдение по отношение на който и да е продукт. Консултирайте се с квалифициран здравен специалист (лекар или фармацевт) за диагнозата и лечението на всяка болест или медицинско състояние.
КАРДИОСТИМ табл. * 30 е свързан към
- Не килограмите, а обиколката на талията е опасна
- Болката при пристъп на стенокардия е специфична
- Горещата вана е вредна за сърцето
- Какво се крие зад болките в гърдите
- Кетчупът е алтернатива на лекарствата за високо кръвно
- Коронарно калциево сканиране "оглежда" плаките в артериите
- Уврежда ли сърцето таласемията?
- Уникална технология на Siemens имплантира аортна клапа без сърдечна операция
- Проф. Генчо Начев: Позитивно мислене за здраво сърце
- Проф. Джордж Сианос: Интервенционалната кардиология е една от най-добрите алтернативи на кардиохирургията
Коментари към КАРДИОСТИМ табл. * 30