Начало Е-Аптека Лекарства С рецепта NOVARTIS PHARMA SERV МИАКАЛЦИК СПРЕЙ 200 UI

МИАКАЛЦИК СПРЕЙ 200 UI

Арт. #30000768

 

Miacalcic® Nasal 200, nasal spray /

Миакалцик Назал 200, спрей за нос

 

Листовка за пациента

Прочетете тази листовка внимателно, преди да започнете да взимате Миакалцик® назален спрейЗапазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.Това лекарство е предписано лично на Вас. Никога не го преотстъпвайте на други хора и не го използвайте за лечение на други заболявания.Ако имате допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт._

В тази листовка:

1. Какво е Миакалцик® назален спрей и за какво се използва?

2. Преди да използвате Миакалцик® назален спрей

3. Как правилно да използвате Миакалцик® назален спрей?

4. Възможни нежелани реакции

5. Съхранение на Миакалцик® назален спрей

6. Допълнителна информация

Miacalcic® 200 IU назален спрей

• Активното вещество е синтетичен калцитонин от сьомга.

* Помощните вещества са бензалкониев хлорид (като консервант), натриев хлорид, солна киселина и пречистена вода.

 

Производители

Novartis Pharma SASSite Industriel de Huningue, 26 Rue de la Chapelle, BP 349, 68330 Huningue Cedex, FranceMipharm S.P.AVia Bernardo Quaranta 12,20141 Milano, Italy Novartis Pharma GmbH, Roonstrasse 25, 90429 Nuernberg, Germany

1. Какво е Миакалцик назален спрей и за какво се използва?

 

Името на Вашето лекарство е Миакалцик® назален спрей. Разтворът на назалния спрей съдържа активното вещество синтетичен калцитонин от сьомга и е под формата на Флакон спрей, снабден с мерителна помпа, освобождаваща минимум по 14 дози от по 200 IU на впръскване.

Една международна единица (IU) съответства на около 0.2 микрограма от активното вещество синтетичен калцитонин от сьомга

Как действа Миакалцик® назален спрей

Лекарственото вещество на Миакалцик® принадлежи към група лекарствени продукти, известни като калцитонини. Калцитонинът е хормон, който се произвежда естествено от организма при хората и животните. Калцитонинът регулира нивото на калций в кръвта. Синтетичният калцитонинът от сьомга, лекарственото вещество на Миакалцик®, е форма на този хормон, която е особено мощна и има дълготрайно действие. Миакалцик® назален спрей се използва за лечение на остеопороза (тънки и слаби кости) при жени след настъпване на менопаузата.

 

2. Преди да използвате Миакалцик® назален спрей

Не използвайте Миакалцик® назален спрей

• ако сте алергичен/на (свръхчувствителен/лна) към калцитонин от сьомга или към някое от помощните вещества на Миакалцик® назален спрей, описани в началото на листовката.Обърнете се към Вашия лекар за съвет, ако предполагате, че може да сте алергични към Миакалцик® назален спрей. Може да се наложи да Ви бъде направен кожен тест за алергии преди да започнете лечението.

 

Употреба при пациенти в напреднала възраст

Миакалцик® назален спрей може да се използва от пациенти в напреднала възраст; няма специални изисквания.

 

Употреба при деца

Не се препоръчва употребата на Миакалцик® от деца под 18-годишна възраст. БременностБременните жени не трябва да използват Миакалцик

Кърмене

Кърмещите майки не трябва да използват Миакалцик'

Шофиране и работа c машини

Миакалцик може да причини умора, замаяност и промени в зрението, което може да наруши Вашите реакции. Ако това се случи, не трябва да шофирате и да работите с машини.Прием на други лекарства

Информирайте Вашия лекар или фармацевт за всички други лекарства, които взимате или сте взимали скоро, включително и тези, които не са били предписани от лекар.Важно е да кажете на лекаря си ако използвате лекарства, съдържащи литий, защото може да се наложи промяна в дозировката му.

 

3. Как правилно да използвате Миакалцик® назален спрей?

Кога и как да използвате Миакалцик® назален спрей

Това лекарство е само за приложение в ноздрите Всеки път когато използвате Миакалцик® назален спрей трябва да сменяте ноздрата, в която го впръсквате.

Вашият фармацевт е съхранявал Миакалцик® назален спрей в хладилник. Преди да започнете да го употребявате, трябва да оставите флакона на стайна температура.

Инструкции за употреба и съхранение на Миакалцик назален спрей

Моля прочетете внимателно инструкциите, за да знаете как да използвате назалният спрей.Тази инструкция ще Ви изясни:

• Съставните части на спрея за нос

• Подготовка на назалния спрей за употреба

• Употреба на назалния спрей

Ако впръскващият механизъм се блокира силно натиснете помпата; не се опитвайте да я отблокирате, използвайки остри предмети, защото това може да го повреди.Върнете спрея за нос в аптеката, ако мислите че не работи правилно. Не ремонтирайте сами спрея за нос, защото това може да доведе до промени в дозирането.

• Използвате спрея за нос в дозата, в която Ви го е предписал Вашият лекар.

• Пазете тази листовка, за да можете да я прочетете отново.

 

 

Съставни части на Вашия спрей за нос

1.Предпазна капачка: поддържа апликатора чист и предпазва отвора за впръскване на струята. Винаги я поставяйте обратно след употреба.

2. Отвор за струята: малък отвор, през който се изпомпва лекарството.

3. Апликатор: частта, която поставяте в ноздрата.

4. Помпа: частта, която натискате надолу, за да се извърши впръскването.

5. Брояч: Прозорчето на новия спрей за нос показва както е на картинката. При всяко натискане на помпата цифрата в прозорчето на брояча се променя

6. Тръбичка: поставена е вътре. Тя всмуква разтвора, когато натиснете помпата.

7. Флакон: съдържа разтвор на лекарството, достатъчен поне за 14 еднократни дози.

 

Подготовка на спрея за нос за употреба

Никога не разклащайте флакона с назалния спрей, защото това може да предизвика появата на балончета, което може да компрометира дозирането

Прозорчето на брояча на нов спрей за нос показва ®> както е на картинката.

Първо, отстранете прозрачния предпазител.

• Задръжте спрея за нос вертикално с едната или двете ръце и натиснете силно надолу помпичката 3 пъти.

По този начин ще издухате въздуха от потопената в течността тръбичка. Тази процедура е необходимо да се прави еднократно при отварянето на всеки нов флакон.Не се безпокойте, ако изпръскате и малко количество от лекарството. Това е нормално.

• Докато натискате помпичката, наблюдавайте промените в прозорчето на брояча.

 

• Когато прозорчето се оцвети в зелено, Вашият спрей за нос е готов за употреба.

• Следвайте инструкциите за „Употреба на Миакалцик® назален спрей".

 

Употреба на Миакалцик® назален спрей

• След като отстраните предпазителя, наклонете главата си леко напред и поставете края на апликатора в една от Вашите ноздри. Опитайте се да задържите флакона вертикално, както е показано на картинката.

• Натиснете силно помпичката еднократно.

• Извадете апликатора от носа и вдишайте дълбоко, като се опитвате да задържите разтвора в носа си.

• Ако лекаря Ви е казал да правите по две впръсквания на веднъж, повторете същата процедура в другата си ноздра.

• След употреба, почистете апликатора със суха кърпа и поставете отново предпазителя.

 

Проверка на брояча:

След всяко приложение цифрата в прозорчето на брояча се променя. Поредният номер показва колко впръсквания вече сте приели. Спреят за нос Ви гарантира приема на 14 отделни дози. Възможно е да приложите и 2 допълнителни дози.

Когато прозорчето на брояча показва цифра , вече сте изразходвали 16 дози от лекарството и флаконът е изчерпан Възможно е да забележите, че малко количество течност е останала във флакона, но това е нормално.Ако не сте сигурни как да използвате флакона със спрей, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Какво количество да приемате

Приемайте лекарството точно както са Ви казали Вашия лекар и фармацевт. Не променяйте дозата или спирайте лечението без първо да говорите с вашия лекар.Вашият лекар ще Ви каже точно по колко Миакалцик® назален спрей трябва да приемате.Дозата зависи от състоянието Ви и от това как тялото Ви реагира на терапията. Могат да се дадат следните препоръки.

Лечение на постменопаузална остеопороза: 200 ill веднъж дневно.

Костна болка: 200 - 400 IU веднъж дневно. Количества до 200 IU може да се прилагат като единична доза; по- високите дози трябва да се разделят на няколко приема.

Болест на Пейджет: 200 IU веднъж дневно като единична доза или разделени на няколко приема. При започване на лечението лекаря Ви ще реши дали се нуждаете от по - висока доза.

Невродистрофични нарушения: 200 IU ежедневно като единична доза, в продължение на 2 до 4 седмици.Лекарят Ви ще реши дали да продължи лечението Ви. В зависимост от това как реагирате на терапията лекаря Ви може да предложи повишаване или намаляване на дозата.

 

Колко дълго може да се използва Миакалцик® назален спрей

Не трябва да използвате спрея, ако флаконът е отворен преди 4 седмици или повече

Ако забравите за използвате Миакалцик® назален спрей

Приложете дозата веднага щом се сетите, освен ако остават по-малко от 4 часа до времето за следващата доза. В този случай, пропуснете забравената доза и приложете следващата в обичайното време.

 

Ако приемете повече от необходимото количество

Информирайте незабавно Вашия лекар, ако случайно сте приели повече от необходимото количество Миакалцик® назален спрей. Може да се нуждаете от лекарски грижи.

 

4. Възможни нежелани реакции

Миакалцик® назален спрей може да причини някои нежелани лекарствени реакции у някой хора.

Ако при Вас се прояви някой от следните сериозни нежелани ефекти:

• тежки алергични реакции проявяващи се под формата на обрив, ускорен пулс, затруднено дишане, подуто гърло или стягане в областта на гръдния кош.

• внезапни живото-застрашаващи алергични реакции, водещи до спадане на кръвното налягане или до шок.

• Подуване на лицето, крайниците или цялото тяло. Веднага се консултирайте с лекар.

 

Други нежелани реакции: Много чести нежелани реакции:

С вероятност да засегнат повече от 10 на всеки 100 пациента

Болки в носа, течащ или запушен нос (ринит), зачервяване и нараняване на носния епител, кихане, сухост в носа, носни алергии, носни възпаления, усещане за мирис на мухъл.

 

Чести нежелани реакции:

С вероятност да засегнат 1 до 10 на всеки 100 пациента

Замаяност, главоболие, промени във вкуса, внезапно зачервяване на лицето и/или на врата, кървене от носа, възпаление на синусите (чувство за натиск или болка в носа, бузите и зад очите), възпаления на носа, болки в гърлото и неприятно усещане при преглъщане (фарингит), гадене, диария, болки в корема, болка в костите и ставите, умора.

Нечести нежелани реакции;

С вероятност да засегнат 1 до 10 на всеки 1 000 пациентаНарушено зрение, повишено кръвно налягане (хипертония), кашлица, повръщане, болки в мускулите в костите или ставите, грипоподобни симптоми (напр. умора, треска, болки в гърлото, чувство на неразположение, зачервяване).

 

Редки нежелани реакции;

С вероятност да засегнат 1 до 10 на всеки 10 000 пациента Алергични реакции включващи зачервяване на кожата и сърбеж. Ако изпитате някой от тези ефекти, кажете на Вашия лекар!Ако забележите нежелани ефекти, които не са отбелязани в тази листовка информирайте Вашия лекар или фармацевт.

 

5. Съхранение на Миакалцик® назален спрей

Дръжте флакона изправен през цялото време, за да намалите риска от навлизане на въздушни мехурчета в помпата.

Съхранявайте в хладилник (2 - 8°C). Да не се замразява.

След като веднъж е бил отворен, флаконът трябва да се съхранява на стайна температура (под 25° С) и да се използва в продължение на не повече от 4 седмици.

Да се съхранява в оригиналната опаковка. Да се съхранява на места, недостъпни за деца.

 

Запознайте се с "Инструкции за употреба и съхранение на Миакалцик назален спрей"

 

 

6. Допълнителна информация

Ако имате някакви въпроси относно този лекарствен продукт, моля, обърнете се към Вашия лекар или фармацевт.

 

ПРЕДСТАВИТЕЛ НА ПРИТЕЖАТЕЛЯ НА РАЗРЕШЕНИЕТО ЗА УПОТРЕБА

Novartis Pharma Services Inc., Бизнес парк София, Сграда 11 А, Младост 4, София 1766 Тел.: 02/976 98 28 Факс: 02/ 976 98 29

ФАЙЛОВЕ ЗА СВАЛЯНЕ КЪМ МИАКАЛЦИК СПРЕЙ 200 UI

Аналози на МИАКАЛЦИК СПРЕЙ 200 UI

КОМЕНТАРИ КЪМ МИАКАЛЦИК СПРЕЙ 200 UI

МИАКАЛЦИК СПРЕЙ 200 UI Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияМаркаЗаболявания (МКБ)АнатомияФармакологични групи (Активни съставки):Любопитно