Начало Е-Аптека Лекарства С рецепта NOVARTIS PHARMA SERV ДИОВАН капс. 160 мг. * 28 NOVARTIS PHARMA

ДИОВАН капс. 160 мг. * 28 NOVARTIS PHARMA

Арт. #30000317

Diovan (INN valsartan)


Диован 160 mg филмирани таблетки

 

Прочетете внимателно тази листовка преди да започнете приемането на това лекарство.

- Запазете тази листовка. Може да Ви се наложи да я прочетете отново.

- Ако имате допълнителни въпроси, обърнете се към Вашия лекар или фармацевт.

- Това лекарство е предназначено само за Вас. Не го давайте на други хора. То може да им навреди дори и те да имат същите симптоми като Вашите.

 

В тази листовка:

1. Какво представлява Диован и за какво се използва ?

2. Преди да започнете приема на Диован

3. Как да приемате Диован ?

4. Възможни нежелани реакции

5. Съхранение на Диован

6. Допълнителна информация

 

Състав:

 

 - Активната съставка в Диован е валсартан (valsartan) 40 mg, 80 mg или 160 mg.

- Другите съставки в Диован са микрокристална целулоза, кросповидон, колоиден силициев диоксид, магнезиев стеарат, хипромелоза, титаниев диоксид (Е171), макрогол 8000, червен железен оксид (Е172), жълт железен оксид (Е172), черен железен оксид (Е172- само във филмираните таблетки от 40 mg и 160 mg ).

 

Притежател на разрешението за продажба:

Novartis Pharma GmbH, Roonstrasse 25, D-90429 Numberg, Germany

Производител:

Novartis Pharma Stein AG.Schaffhauserstrasse, CH-4332 Stein, SwitzerlandAllpack AG, Hofacherstrasse12, GH-4132 Muttenz, SwitzerlandKonapharma AG, Netzibodenstrasse 23 D,CH-4133 Pratteln, SwitzerlandNovartis Pharma Produktions GmbH, Oeflinger Strasse 44, D-79664 Wehr/Baden, GermanyNovartis Pharma GmbH, Roonstrasse 25, D-90429 Numberg, Germany

 

I. Какво представлява Диован и за какво се използва ?

Диован принадлежи към група лекарства, наречени ангиотензин-П-блокери на рецепторите и се използва за понижение на високо кръвно налягане. Ангиотензин II е вещество, предизвикващо свиване на кръвоносните съдове, което се намира в тялото и може да причини високо кръвно налягане. Диован действа чрез блокиране на ангиотензин II. Това води до разширяване на кръвоносните съдове и понижаване на кръвното налягане.

Диован 80 mg и Диован 160 mg филмирани таблетки се използват за лечение на високо кръвно налягане. Високото кръвно налягане повишава натоварването на сърцето и кръвоносните съдове. Ако това продължава дълго време, може да възникнат увреждания в мозъка, сърцето или бъбреците и до поява на удар, сърдечни проблеми или проблеми с бъбреците. Високото кръвно налягане увеличава също и риска от сърдечен инфаркт. Понижението на кръвното налягане до нормалното му ниво намалява риска от тези усложнения.

Диован 40 mg, 80 mg и 160 mg филмирани таблетки се използва за лечение на пациенти, прекарали сърдечен инфаркт, за да подобри живота им и да намали риска от нови сърдечни проблеми. Диован 80 mg и 160 mg филмирани таблетки се използва за лечение на пациенти със сърдечни проблеми. Те може да използват и други лекарства за тези заболявания (така наречените АСЕ-инхибитори) или като добавка към АСЕ-инхибитор, когато други лекарства, така наречените бета-блокери не може да бъдат използвани.

Диован се предлага под формата на филмирани таблетки в опаковка от 14 или 28 броя.

 

2. Преди да започне приема на Диован

Не трябва да приемате Диован ако:

- сте алергични към валсартан или към някоя от другите съставки в Диован

- сте бременна или кърмите

- имате сериозни проблеми с бъбреците или черния дроб или ако сте на хемодиализаДиован не се прилага при деца, тъй като липсват данни за лечението на тази група пациенти.

Бъдете особено внимателни с Диован ако:

- Имате проблеми с бъбреците или черния дроб.

- Приемате лекарства, съдържащи калий. Необходимо е да бъдат проверявани количествата на калий в кръвта Ви през определен интервал от време.

- Имате сърдечни заболявания.

- Наскоро сте имали бъбречна трансплантация.

- Страдате от алдостеронизъм, болест при която Вашите нови бъбреци образуват твърде голямо количество от хормона алдостерон.

- Имате диария или повръщания или приемате големи дози диуретици.

 

Прием на Диован с храна или вода:

Вие може да приемате Диован с или без храна.

 

Бременност

Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди приемането на каквото и да е лекарство. Не използвайте Диован, ако сте бременна. Използването на лекарства след първите три месеца от бременността може да причини сериозни увреди за плода. Не е известно дали тези лекарства са вредни през първите три месеци на бременността. Затова е много важно да се посъветвате незабавно с лекуващия Ви лекар, ако смятате, че сте бременна или планирате да забременеете.

 

Кърмене:

Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди приемането на каквото и да е лекарство. Не използвайте Диован ако кърмите. Кажете на Вашия лекар, случай че кърмите.

 

Способност за шофиране и работа с машини:

Подобно на много други лекарства за високо кръвно налягане Диован може да причини замаяност или да подейства на съсредоточаването в някои случаи. Поради тази причина е необходимо повишено внимание при шофиране или други дейности, изискващи пълна концентрация. Вие сте отговорни за решението си дали сте в състояние да шофирате или да извършвате някаква дейност, изискваща по-голямо внимание. Един от факторите, които може да повлияят на Вашата способност за шофиране е приемането на лекарства, поради тяхното действие и/или нежелани реакции. Описание на действието на Диован и възможните нежелани реакции са описани в друга част от тази листовка. Ето защо е необходимо да прочетете цялата информация в таза листовка, обърнете се към Вашия лекар или фармацевт, ако не сте сигурни в нещо.

 

Прием на други лекарства:

Кажете на лекуващия Ви лекар или фармацевт ако взимате или неотдавна сте взимали други лекарства, дори такива, които се отпускат без рецепта. Ефектът от лечението може да се повлияе от взимането на други лекарства едновременно с Диован. Може да е необходимо да се промени дозировката, да се предприемат други предпазни мерки или в отделни случаи да се спре лечението с някои от лекарствата. Това важи както за лекарствата с рецепта, така и за такива, отпускани без рецепта.

Това се отнася преди всичко за:

- лекарства, които понижават кръвното налягане, особено диуретици

- лекарства, съдържащи калий

- литий, лекарство, което се използва при психични заболявания

- АСЕ-инхибитори, лекарства, които се използват за понижаване на кръвното налягане и/или сърдечни проблеми

- бета-блокери, лекарства за понижаване на кръвното налягане, които се използват при лечение на високо кръвно налягане, съдови заболявания и сърдечни проблеми

- нестероидини противовъзпалителни лекарства (НСПВЛ), вид болкоуспокояващи лекарства

 

3. Как трябва да приемате Диован?

Приемайте лекарството само по лекарско предписание. Посъветвайте се с лекуващия лекар или фармацевт, ако не сте сигурни в нещо. Пациенти с високо кръвно налягане не винаги разпознават симптомите на това заболяване. Много от тях се чувстват нормално. Затова е важно да носите със себе си Вашето лекарство, предписано от лекуващия Ви лекар, когато отивате на посещение при него, дори и когато се чувствате добре.

При високо кръвно налягане:

Обичайната дозировка е 80 mg дневно. В отделни случаи Вашият лекар може да назначи по-висока дозира (например 160 mg) или да Ви предпише комбинация с друго лекарство (например диуретик).

След прекаран сърдечен инфаркт:

След прекаран инфаркт на миокарда, лечението може да започне 12 часа след това, обикновено с по-малка доза от 20 mg два пъти дневно. Лекуващият лекар ще увеличава постепенно дозировката през следващите няколко седмици до най-много 160 mg два пътидневно.Вие получавате доза от 20 mg, като разделяте филмирана таблетка от 40 mg

 

При сърдечни проблеми:

Обичайната дозировка е 40 mg два пъти дневно. Лекуващият лекар може да предпише по-висока дозировка чрез постепенното й увеличаване до 80 mg и 160 mg два пъти дневно. Крайната дозировка зависи от това как всеки пациент понася лекарството.

Диован може да се приема и с друго лекарство за сърдечни проблеми, като Вашият лекуващ лекар ще прецени кое лекарство е подходящо за това.

Можете да приемате Диован с или без храна. Глътнете таблетката с чаша вода. Лекарството трябва да се приема по едно и също време всеки ден, най-добре сутрин.

Много е важно да приемате лекарството точно както лекуващия лекар Ви е предписал, за да се постигане на най-добър резултат и да се избегне появата на нежелани реакции.Ако почувствате, че ефектът от Диован е твърде силен или твърде слаб, обърнете се към Вашия лекар или фармацевт.

 

Ако сте приели повече Диован от предписаното:

При силна замаяност и/или припадък, свържете се с лекуващия Ви лекар колкото се може по-скоро. Ако сте приели по-голямо количество от лекарството, свържете се с Вашия лекар или отидете в най-близкото спешно отделение.

Ако се забравили да приемете Диован:

Ако сте забравили да приемете една доза, продължете със следващата в обичайното за това време. Не приемайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата.

 

4. Възможни нежелани реакции

Подобно на всички лекарства Диован може да причини някои нежелани реакции.

По време на приема на Диован някои пациенти може да почувстват нежелани реакции.

По време на лечението при високо кръвно налягане може да настъпят следните реакции:

Чести (с вероятност да възникнат при повече от 1 от 100 пациента): вирусни инфекции.

Нечести (с вероятност да възникнат при по-малко от 1 от 100 пациента): инфекции на горните дихателни пътища (кашлица, възпаление на гърлото), кръвотечение от носа, симптоми на умора (отпадналост, сънливост), възпаление на очите (конюнктивит), стомашни проблеми (диария или болки в корема), мускулни болки и болки в гърба (спазми), световъртеж както и депресия.

Редки (с вероятност да възникнат при по-малко от 1 от 100 пациента):

Реакции на свръхчувствителност, кожни проблеми (подуване, обрив, сърбеж или други алергични симптоми), възпаление на повърхностните нервни окончания или кръвоносни съдове, временни проблеми с нервната система.

Много редки (с вероятност да възникнат при по-малко от 1 от 100 пациента): главоболие, хрема, болки в тялото, стомашни болки (неразположеност, катар), намаляване функцията на бъбреците, нарушения в кръвосъсирването.

При пациенти, които приемат Диован след прекаран сърдечен инфаркт може да настъпят следните нежелани реакции:

Нечести (с вероятност да възникнат при no-малко от 1 от 100 пациента): кашлица, временен световъртеж, сърдечни проблеми, понижение на дейността на бъбреците, повишаване на стойностите на калий, кожни проблеми (подуване и други алергични симптоми).

При пациенти със сърдечни проблеми, които приемат Диован можe да настъпят следните нежелани реакции:

Чести (с вероятност да възникнат при повече от 1 от 100 пациента): временен световъртеж и промени в кръвното налягане, понижение дейността на бъбреците.

Нечести (с вероятност да възникнат при по-малко от 1 от 100 пациента): главоболие, неразположеност.Свържете се незабавно с лекар ако почиствате сериозни алергични реакции или подуване на лицето, устните, езика и/или гърлото при преглъщане или дишане.

Ако забележите нежелани реакции, които не са споменати в тази листовка, информирайте за това Вашия лекар или фармацевт.

 

5. Съхранение на Диован

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Да се съхранява при температура под 30 °С.

Да се съхранява в оригиналната опаковка.

Не използвайте лекарството след изтичане на срока за годност, отбелязан върху опаковката.

ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ НА ДИОВАН капс. 160 мг. * 28 NOVARTIS PHARMA

  • Силно клинично значими взаимодействия (17)
  • Умерено клинично значими взаимодействия (172)
  • Маловажно клинично значими взаимодействия (2)
Виж подробно всички ›

ФАЙЛОВЕ ЗА СВАЛЯНЕ КЪМ ДИОВАН капс. 160 мг. * 28 NOVARTIS PHARMA

ПО НЗОК

Информация за ДИОВАН капс. 160 мг. * 28 NOVARTIS PHARMA по НЗОК

Код по НЗОК:CF259
Цена за НЗОК:20.36 лв.
Реимбурсация:1.76 лв.
Пациентът заплаща:18.60 лв.
Безплатно:НЕ
Тип рецепта:Нормална и хронична
Наркотично:НЕ
Протокол:Без протокол
Възрастова граница:Няма възрастово ограничение

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ДИОВАН капс. 160 мг. * 28 NOVARTIS PHARMA

КОМЕНТАРИ КЪМ ДИОВАН капс. 160 мг. * 28 NOVARTIS PHARMA

ДИОВАН капс. 160 мг. * 28 NOVARTIS PHARMA Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияМаркаЗаболявания (МКБ)АнатомияФармакологични групи (Активни съставки):