Начало Е-Аптека Лекарства С рецепта SOPHARMA ХАЛОПЕРИДОЛ амп. 5 мг. 1 мл. SOPHARMA

ХАЛОПЕРИДОЛ амп. 5 мг. 1 мл. SOPHARMA

Арт. #22002193

ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ

Халоперидол Софарма 5 mg/ml инжекционен разтвор

Haloperidol Sopharma 5 mg/ml solution for injection
халоперидол (haloperidol)


Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да използвате това лекарство.
Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново. Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт. Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо от това, че техните симптоми са същите като Вашите. Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете вашия лекар или  фармацевт.

В тази листовка:

1.    Какво представлява Халоперидол Софарма и за какво се използва?
2.    Преди да използвате Халоперидол Софарма
3.    Как да използвате Халоперидол Софарма?
4.    Възможни нежелани реакции
5.    Как да съхранявате Халоперидол Софарма?
6.    Допълнителна информация

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ХАЛОПЕРИДОЛ СОФАРМА И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА?

Халоперидол Софарма инжекционен разтвор съдържа активно вещество халоперидол, което се отнася към група лекарства, наречени антипсихотични. Той потиска възбудата и халюцинациите, като предизвиква успокояване и сънливост. Притежава изразено потискащо повръщането действие.
Използва се за лечение на психични нарушения, протичащи с обърканост, халюцинации, безпричинен страх, разпокъсани мисли, неадекватно поведение, силна възбуда; за потискане на гадене и повръщане от различен произход.

2. ПРЕДИ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ХАЛОПЕРИДОЛ СОФАРМА


Не използвайте Халоперидол Софарма

- ако сте алергични (свръхчувствителни) към активното вещество или към някоя от останалите съставки на Халоперидол Софарма;

- при наличие у пациента на забавени реакции, сънливост или замаяност вследствие на заболявания, употреба на лекарства или алкохол; при пациенти с Паркинсонова болест;

- при прекарани сърдечни заболявания с нарушения на нормалния сърдечен ритъм, силно забавена сърдечна честота, съпътстващо лечение с антиаритмични продукти; при пациенти с тежки бъбречни или чернодробни заболявания; при бременност и кърмене.

Обърнете специално внимание при употребата на Халоперидол Софарма

Преди започване на лечение с Халоперидол Софарма уведомете лекуващия Ви лекар, ако някое от следните заболявания или състояния:

- сърдечни проблеми, случаи на внезапна смърт на член от семейството Ви; мозъчен кръвоизлив;
депресия;

- бъбречни или чернодробни заболявания; глаукома (повишено вътреочно налягане);

- епилепсия или други заболявания, при които сте получавали гърчове; нарушения във функцията на щитовидната жлеза; тумор на надбъбречната жлеза (феохромоцитом);

- приемате диуретици (отводняващи), антиаритмични (лекарства за лечение на нарушения на сърдечния ритъм), антипаркинсонови продукти;

- приемате алкохол или се лекувате от алкохолизъм; възраст над 65 години;

- уведомете лекуващия Ви лекар, ако Вие или някой от семейството Ви в миналото е имал проблеми с кръвосъсирването (образуване на кръвни съсиреци), тъй като лекарства като халоперидол могат да доведат до образуване на кръвни съсиреци;

- преди започване на лечение с халоперидол се препоръчва ЕКГ контрол при всички пациенти, особено тези с данни за нарушения в кардиологичния статус;

- препоръчва се периодичен контрол на нивата на електролитите в кръвта, особено при пациенти, които са на лечение с диуретици.

Прием на други лекарства

Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.
Специално информирайте лекуващия лекар, ако приемате следните лекарствени продукти, тъй като халоперидол може да промени активността им или обратно, те могат да променят неговите ефекти при едновременна употреба:

- успокоителни или сънотворни;

- антипсихотици или невролептици;

- антиаритмични (хинидин, прокаинамид, амиодарон, соталол);

- трициклични или тетрациклнчни антидепресанти (лекарства за лечение на депресия), като амитриптилин, мапротилин;

- лекарства за понижаване на кръвното налягане, като гванетидин или метилдопа;

- лекарства, които се използват при тежки алергични реакции, като адреналин;

- лекарства за лечение на паркинсонизъм, като леводопа;

- болкоуспокояващи;

- противосъсирващи като фениндион;

- антидепресанти (флуоксетин, пароксетин);

- лекарства за лечение на малария (хинин, мефлохин);

- анксиолитици (буспирон);

- лекарства за лечение на епилепсия (карбамазепин, фенобарбитал); лекарства за лечение на алергии (терфенадин);

- антимикробни лекарства (спарфлоксацин, моксифлоксацин, еритромицин), както и лекарства за лечение на туберкулоза (рифампицин); отводняващи лекарства (диуретици); противогъбични лекарства (кетоконазол);

- необходимо е проследяване на концентрацията на литий при едновременна употреба на халоперидол и литиеви соли (за лечение на някои психични заболявания).

Употреба на Халоперидол Софарма с храни и напитки

Не се препоръчва употребата на алкохол или медикаменти, съдържащи алкохол, по време на лечение с Халоперидол Софарма.

Бременност и кърмене

Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата, на което и да е лекарство. Халоперидол Софарма преминава през плацентата. Прилагането му не се препоръчва по време на бременност, тъй като не е доказана неговата безопасност.

Следните симптоми могат да се появят при новородени бебета, от майки, които са използвали халоперидол през последното тримесечие (последните три месеца на бременността): треперене, скованост на мускулите и / или слабост, сънливост, възбуда, проблеми с дишането, и затруднения при хранен . Ако бебето развива някой от тези симптоми може да се наложи да се свържете с вашия лекар
Халоперидол Софарма се отделя в майчиното мляко. Не се препоръчва по време на кърмене, тъй като може да предизвика нежелани реакции у кърмачето.

Шофиране и работа с машини

При лечение с Халоперидол Софарма следва да се въздържате от дейности, изискващи повишено внимание и висока скорост на психомоторните реакции. Не се препоръчва шофиране и работа с машини.

3. КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ХАЛОПЕРИДОЛ СОФАРМА?

Винаги използвайте Халоперидол Софарма точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Халоперидол Софарма инжекционен разтвор се прилага мускулно или венозно от лекар или друг квалифициран медицински персонал. Дозировката и продължителността на лечение се определя от лекуващия лекар, в зависимост от характера и тежестта на заболяването и поносимостта към лекарствения продукт.

Ако сте използвали повече от необходимата доза Халоперидол Софарма

При въвеждане на Халоперидол Софарма инжекционен разтвор във високи дози могат да се появят двигателни нарушения, рязко понижаване на кръвното налягане, сънливост, в отделни случаи гърчове. В много високи дози Халоперидол Софарма инжекционен разтвор може да предизвика потискане на дишането, коматозно състояние, рязко понижение на кръвното налягане до поява на шоково състояние. Възможни са нарушения на сърдечния ритъм. Лечението на предозирането е симптоматично и е насочено към поддържане на жизненоважните функции на организма.

Ако сте пропуснали да използвате Халоперидол Софарма

Не прилагайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата.

Ако сте спрели употребата на Халоперидол Софарма

Спирането на лечението следва да се извършва с постепенно намаляване на дозите, тъй като рязкото му преустановяване може да доведе до повторна поява на симптомите на заболяването.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ


Както всички лекарства, Халоперидол Софарма инжекционен разтвор може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Уведомете Вашия лекар веднага, ако забележите внезапно подуване на лицето или гърлото, уртикария (известна като копривна треска), сърбеж по тялото, зачервяване или образуване на мехури по кожата. Това може да са признаци на тежка алергична реакция, която се наблюдава при малък брой пациенти. Рядко може да се наблюдава невролептичен малигнен синдром, който се изразява с ускорен пулс, промяна в кръвното налягане; изпотяване, учестено дишане, скованост на мускулите, загуба на съзнание, кома. Може да се наблюдава неправилен сърдечен пулс (аритмия), която в някои случаи може да доведе до внезапно спиране на сърцето. Случаи на внезапна смърт са наблюдавани рядко при пациенти в напреднала възраст, приемащи халоперидол. В някои случаи могат да се наблюдават резки движения, мудност, мускулна скованост, треперене и чувство на безпокойство. Повишено слюноотделяне, потрепване или необичайни движения на езика, лицето, устата, долната челюст или гърлото, нарушено движение на очите могат да бъдат наблюдавани при някои пациенти. При тези случаи може да се наложи добавяне на допълнително лечение. Много често се наблюдава главоболие, чувство на възбуда, проблеми със съня.

Други нежелани реакции, наблюдавани по-често, са: треперене, скована стойка, масковидно лице, разстройство на движенията и координацията, безпокойство, потиснатост, сънливост, замаяност при изправяне поради понижаване на кръвното налягане, халюцинации, замъгляване на зрението. По-рядко могат да се наблюдават развитие на жълтеница или леко нарушаване на функциите на черния дроб, обърканост, понижение на броя на белите кръвни клетки, което може да доведе до чести инфекции, припадъци или гърчове, затруднено дишане или хриптене, хормонални нарушения, които могат да доведат до: промени в теглото, сексуални нарушения, менструални нарушения, набъбване на гърдите, необичайно отделяне на кърма.

Рядко може да се наблюдава тризмус (затруднено отваряне на устата). Много рядко се наблюдава понижаване броя на тромбоцитите, което може да доведе до по-лесно кървене или образуване на синини, задържане на течности, засягащи мозъка, което може да предизвика слабост, умора или объркване. Други нежелани лекарствени реакции, които се наблюдават при лечение с халоперидол са: обрив, сухота в устата, забавени движения, гадене, повръщане, запек, задръжка на урина, реакции на мястото на приложение, повишена чувствителност на кожата към светлина, прекомерно изпотяване, повишена или понижена телесна температура, отоци около глезените, възпаление и лющене на кожата, понижаване на кръвната захар, ЕКГ промени. Кръвни съсиреци във вените, особено в краката (симптомите са подуване, болка и зачервяване), може да достигнат белите дробове, което предизвиква болка в гърдите и затруднено дишане. Ако забележите някои от тези симптоми незабавно потърсете лекарска помощ. При пациенти в напреднала възраст с деменция, лекувани с антипсихотици, е наблюдавано повишаване на случаите на смърт в сравнение с тези, които не са провеждали такова лечение.

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

5.    КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ ХАЛОПЕРИДОЛ СОФАРМА


Да се съхранява в оригиналната опаковка, за да се предпази от светлина, при температура под 25°С.
Да не се замразява!
Съхранявайте на място, недостъпно за деца.
Не използвайте Халоперидол Софарма инжекционен разтвор след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка и ампулата. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Не използвайте Халоперидол Софарма инжекционен разтвор, ако забележите наличие на утайка, твърди частици или промяна в цвета на разтвора.
Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6.    ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Какво съдържа Халоперидол Софарма?

Активното вещество е халоперидол 5 mg в 1 ml инжекционен разтвор. Другите съставки са: млечна киселина и вода за инжекции.

Как изглежда Халоперидол Софарма и какво съдържа опаковката?

Прозрачен, безцветен инжекционен разтвор, по 1 ml в безцветни стъклени ампули с маркировка за отваряне (точка). Отварянето на ампулите се извършва с натискане на палеца върху маркировката над шийката на ампулите.
По 10 ампули в блистер от PVC фолио; по 1 или 10 блистера в картонена кутия, заедно с листовка.

Притежател на разрешението за употреба и производител

СОФАРМА АД
ул. Илиенско шосе 16, 1220 София, България

Дозировка и начин на приложение на Халоперидол Софарма инжекционен разтвор

Дозировката и продължителността на лечение се определят индивидуално, според характера и тежестта на заболяването и поносимостта на пациента към продукта. Халоперидол трябва да се прилага в минимална доза, достатъчна за контрол на клиничните прояви. След овладяване на острата симптоматика се препоръчва лечението да продължи с перорални средства. Психози

При остри психози халоперидол се прилага по 2-5 mg дълбоко мускулно. Ако е необходимо, дозата може да се повтори през едночасови интервали или през 4-8-часови интервали, докато се постигне контрол на състоянието. Максималната дневна доза е 15-20 mg (3-4 ампули). За бързо повлияване на остри психози халоперидол може да се приложи и бавно интравенозно, по 5 mg за минута. При необходимост дозата може да се повтори след 30 минути. Алтернативно дозата може да се разреди в 30-50 ml инфузионен разтвор и да се приложи интравенозно под формата на инфузия за 30 минути. Гадене и повръщане

По 1 ампула (5 mg) дълбоко мускулно. Дозата може да се приложи и в интравенозна инфузия. Пациенти в напреднала възраст (над 65 години)

При възрастни хора се препоръчва редукция на дозата поради забавеното метаболизиране на халоперидол и повишен риск от развитие на екстрапирамидна симптоматика. Лечението трябва да започне с ХА от обичайната доза, последвана от постепенно титриране до постигане на оптимален ефект. Деца

Парентерално приложение на халоперидол при деца не се препоръчва. Прекратяване на терапията

Прекратяването на лечението с халоперидол следва да се извършва с постепенно намаляване на дозите, тъй като рязкото му преустановяване може да доведе до повторна поява на психотична симптоматика.

ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ НА ХАЛОПЕРИДОЛ амп. 5 мг. 1 мл. SOPHARMA

  • Силно клинично значими взаимодействия (144)
  • Умерено клинично значими взаимодействия (334)
  • Маловажно клинично значими взаимодействия (16)
Виж подробно всички ›

ФАЙЛОВЕ ЗА СВАЛЯНЕ КЪМ ХАЛОПЕРИДОЛ амп. 5 мг. 1 мл. SOPHARMA

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ХАЛОПЕРИДОЛ амп. 5 мг. 1 мл. SOPHARMA

КОМЕНТАРИ КЪМ ХАЛОПЕРИДОЛ амп. 5 мг. 1 мл. SOPHARMA

ХАЛОПЕРИДОЛ амп. 5 мг. 1 мл. SOPHARMA Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияМаркаЗаболявания (МКБ)АнатомияФармакологични групи (Активни съставки):