Начало Е-Аптека Лекарства С рецепта ORGANON ОРГАМЕТРИЛ таблетки 5 мг. * 30

ОРГАМЕТРИЛ таблетки 5 мг. * 30

Арт. #15000293

 ОРГАМЕТРИЛ таблетки 5 мг. * 30

Листовка: информация за потребителя

Оргаметрил 5 mg таблеткки
Orgametril 5 mg tablets
линестренол (lynestrenol)

Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство.
Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Това лекарство е предписано лично на Вас и не трябва да го преотстъпвате на други хора. То може да им навреди, независимо от това, че техните симптоми са същите като Вашите. Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или ако забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

В тази листовка:
1. Какво представлява Оргаметрил и за какво се използва
2. Преди да приемете Оргаметрил
3. Как да приемате Оргаметрил
4. Възможни нежелани реакции
5. Как да съхранявате Оргаметрил
6. Допълнителна информация

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ОРГАМЕТРИЛ И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА
Оргаметрил съдържа линестренол - прогестаген, подобен на естествения хормон прогестерон.
Прогестагените, както в Оргаметрил, се предписват често при нарушения в менструалния цикъл. Оргаметрил може също да бъде предписан:
за ендометриоза (необичайно разрастване на лигавицата на матката); за лечение на рак на ендометриума; за лечение на някои заболявания на гърдите;
за потискане отделянето на яйцеклетки (овулация) или менструацията; като допълнение към естрогенова терапия по време на или след менопауза.

2. ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ ОРГАМЕТРИЛ

Не приемайте Оргаметрил, ако:
• сте бременна или подозирате, че може да сте бременна;
• имате тежко чернодробно заболяване, като например жълтеница, възпаление на черния дроб (хепатит), чернодробен тумор, редките чернодробни заболявания Синдром на Ротор или Синдром на Дъблин-Джонсън, или ако черният дроб не се е възстановил напълно от подобно тежко състояние;
• имате неустановено вагинално кървене, за което не сте се консултирали с Вашия лекар;
• при Вас се налице състояния, които са се влошили по време на бременност или предишно хормонално лечение като: жълтеница, остър сърбеж, кожен обрив (гестационен херпес), метаболитно заболяване на черния дроб (порфирия) или наследствена форма на загуба на слуха (отосклероза);
• имате тромбоза. Тромбозата представлява образуване на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове (напр. на краката (дълбока венозна тромбоза) или на белите дробове (белодробен) емболизъм)).
• сте свръхчувствителни към Оргаметрил или някоя от неговите съставки.

Обърнете специално внимание при употребата на Оргаметрил
В някои случаи може да са необходими редовни прегледи при Вашия лекар.

Ето защо е важно да информирате Вашия лекар, ако имате или сте имали някое от следните състояния:
• нарушения в кръвосъсирването (напр. тромбоза)
• заболяване на сърцето или кръвоносните съдове
• тежко депресивно настроение
• чернодробно заболяване като например жълтеница или чернодробен тумор
• неочаквано вагинално кървене
• висок холестерол или други липиди в кръвта
• хлоазма (кафеникави петна по кожата, които се появяват често по време на бременността)
• акне, себорейна кожа или увеличено окосмяване на тялото или лицето

Употреба на други лекарства
Другите лекарства могат да повлияят върху ефектите на Оргаметрил, или Оргаметрил може да повлияе върху други лекарства. Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство. Информирайте Вашия лекар, ако в момента употребявате или смятате да започнете да употребявате някое от следните лекарства:

• рифампицин или тролеандомицин (лекарства за бактериални инфекции)
• хидантоини, барбитурати и карбамазепин (лекарства за епилепсия)
• аминоглутетимид (лекарство за лечение на Синдром на Къшинг)
• циклоспорин (лекарство, употребявано след трансплантация)
• теофилини (лекарства за астма, бронхит и емфизем)
• бета-адренергични блокери (лекарства за високо кръвно налягане или заболявания на сърцето)
• инсулин (лекарство за диабет)

Бременност и кърмене
Ако сте бременна или мислите, че е възможно да сте бременна, не приемайте Оргаметрил. Ако кърмите, не приемайте Оргаметрил, без да се посъветвате с Вашия лекар.
Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата, на което и да е лекарство. Шофиране и работа с машини
Оргаметрил може да причини замайване. Ако почувствате замайване, не шофирайте и не работете с машини.

Важна информация относно някои от съставките на Оргаметрил
Таблетките Оргаметрил съдържат лактоза монохидрат. Ако Вашият лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои захари, посъветвайте се с него, преди да вземете този лекарствен продукт.

3. КАК ДА ПРИЕМАТЕ ОРГАМЕТРИЛ
Винаги приемайте Оргаметрил точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
Обичайната доза при нарушения в менструалния цикъл и някои други нарушения е 1 таблетка дневно от 14-ия до 25-ия ден на цикъла. За първи ден на цикъла се приема първия ден на менструалното кървене. Обичайната доза за лечение на твърде обилно или продължително кървене е 2 таблетки дневно за 10 дни. При лечение на някои други нарушения, Оргаметрил трябва да се приема всеки ден за продължителен период от време. В този случай няма месечен интервал без прием на таблетки.

Приемайте таблетките всеки ден приблизително по едно и също време с достатъчно количество течност (напр. с чаша вода). Ако забележите, че ефектът на Оргаметрил е твърде силен или недостатъчен, уведомете Вашия лекар или фармацевт.

Ако сте приели повече Оргаметрил, отколкото трябва:
Ако сте приели повече Оргаметрил, отколкото трябва, незабавно уведомете Вашия лекар или фармацевт. Приема на твърде много Оргаметрил може да причини гадене и повръщане.

Ако сте пропуснали да приемете Оргаметрил:
Вземете пропуснатата таблетка веднага щом си спомните, освен ако не са изминали повече от 24 часа. В този случай, прескочете пропуснатата доза.

Никога не приемайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.

Ефекти след спиране на лечението с Оргаметрил:
Линестренол оказва силно влияние върху лигавицата на матката и затова може да бъде използван за лечение на нарушенията в менструалния цикъл. В повечето случаи цикълът може да се нормализира с прием на Оргаметрил за няколко дни всеки месец. Няколко дни (често в рамките на три дни) след края на лечението с Оргаметрил, лигавицата на матката се излющва, което е придружено от влагалищно кървене (наподобяващо нормалното менструално кървене).

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Оргаметрил може да предизвика нежелани реакции, в зависимост от дозата и чувствителността на пациентката. Наблюдавани са следните нежелани реакции:
Свръхчувствителност, натрупване на течности в тъканите (задръжка на течности), леко повишена кръвна захар след хранене (понижен глюкозен толеранс), промени в нивата на липиди и холестерол в кръвта, нервност, депресивно настроение, повишено или намалено сексуално желание (либидо), главоболие, мигрена, замайване, гадене, повръщане, болки в корема, диария, запек, жълтеница (пожълтяване на бялото на окото), обилно потене, хлоазма (“петна на бременността” т.е. обезцветяване на участъци от кожата), сърбеж, мазна кожа (себорея), акне, кожен обрив, увеличено окосмяване на тялото или лицето, вагинално кървене (между нормалните периоди), особено през първите два месеца, чувствителност на гърдите, липса на менструация, промяна във влагалищната секреция.

Ако забележите някоя от тези нежелани реакции, свържете се с Вашия лекар, особено при неустановено вагинално кървене, което не е преценено от Вашия лекар.

Ако забележите нежелана реакция, която не е описани в тази листовка или се появяват сериозни нежелани реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт.

Съобщаване на нежелани реакции
Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез
Изпълнителна агенция по лекарствата ул. „Дамян Груев“ № 8 1303 София тел.:+359 2 8903417 уебсайт: www.bda.bg.

Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

Оргаметрил да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Да се съхранява под 30°С. Съхранявайте в оригиналната опаковка, за да се предпази от светлина и влага.

Не използвайте Оргаметрил след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка след ,Ходен до:”. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Какво съдържа Оргаметрил

  • Активното вещество в Оргаметрил е линестренол. 
  • Другите съставки са картофено нишесте, алфа-токоферол, глицерол, магнезиев стеарат, талк и лактоза монохидрат.

Как изглежда Оргаметрил и какво съдържа опаковката
Бели, кръгли, плоски със скосени ръбове таблетки, с делителна черта и надпис от едната страна “Organon”; другата страна има надпис “ТТ” над делителната черта и “4” под нея. Опаковката съдържа 1 блистер с 30 таблетки от 5 mg с делителна черта или 10 блистера с 30 таблетки от 5 mg с делителна черта. Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.

Притежател на разрешението за употреба и производител
Притежател на разрешението за употреба
Мерк Шарп и Доум България ЕООД
бул. "Никола Вапцаров" №55, ЕКСПО 2000, ет.1
Източно крило, Сектори В1 и В2
район Лозенец
гр. София 1407, България

Производител
N.V. Organon, Kloosterstraat 6, 5349 АВ Oss, Нидерландия

ФАЙЛОВЕ ЗА СВАЛЯНЕ КЪМ ОРГАМЕТРИЛ таблетки 5 мг. * 30

Аналози на ОРГАМЕТРИЛ таблетки 5 мг. * 30

КОМЕНТАРИ КЪМ ОРГАМЕТРИЛ таблетки 5 мг. * 30

ОРГАМЕТРИЛ таблетки 5 мг. * 30 Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияМаркаЗаболявания (МКБ)АнатомияФармакологични групи (Активни съставки):