Начало Е-Аптека Лекарства С рецепта MEDOCHEMIE LTD МЕДОЦЕФ фл. 2.0 гр.

МЕДОЦЕФ фл. 2.0 гр.

Арт. #13001239

ЛИСТОВКА ЗА ПАЦИЕНТА

MEDOCEF 1G / МЕДОЦЕФ 1G

MEDOCEF 2G / МЕДОЦЕФ 2G

(Cefoperazone)

Моля, прочетете внимателно тази листовка, преди лекарят, медицинската сестра или фармацевтът да Ви дадат Вашия лекарствен продукт. Тази листовка съдържа само резюме от наличната информация за Вашето лекарство. Ако не сте сигурни за нещо или имате някакви въпроси, попитайте Вашия лекар, медицинска сестра или фармацевт.

Какво трябва да знаете за Вашия лекарствен продукт?

Наименованието на Вашия лекарствен продукт е Medocef / Медоцеф. Той е стерилен прах за интравенозно и интрамускулно приложение и трябва да бъде разтворен, със стерилна вода за инжекции. При интравенозно приложение е необходимо и разреждане. Има две количества на лекарственото вещество:

• Medocef 1 g - съдържа 1 g Cefoperazone, като Cefoperazone sodium;

• Medocef 1 g - съдържа 2 g Cefoperazone, като Cefoperazone sodium

Лекарственият продукт не съдържа помощни вещества.

Фармако-терапевтична група:

Cefoperazone е антибиотик от групата на цефалоспорините. Той убива бактериите, причиняващи инфекции.

Притежател на разрешението за употреба / Производител:

Medochemie Ltd., р.о. box 51409, Limassol, CY-3505, Cyprus.

Показания:

Medocef се използва за лечение на различни типове бактериални инфекции, причинени от чувствителни на cefoperazone микроорганизми. Използва се при:

• белодробни инфекции;

• урогенитални инфекции;

• перитонит, холецистит (възпаление на жлъчния мехур), холангит (възпаление на жлъчните пътища) и други интраабдоминални инфекции (вътрекоремни инфекции);

• септицемия (инфекции, разпространяващи се в кръвта);

• Менингит (възпаление на мозъчните обвивки); 

• Инфекции на кожата и меките тъкани;

• Инфекции на костите и ставите

• Тазово-възпалителна болест (инфекции в малкия таз), ендометрит (възпаление на лигавицата на матката), гонорея (трипер), инфекции на гениталния тракт.

Вашият лекар ще Ви каже за какъв тип инфекция ще се лекувате. Повечето инфекции могат да бъдат лекувани адекватно само с този антибиотик. Въпреки това обаче, cefoperazone може да бъде прилаган в комбинация и с други антибиотици, когато тези комбинации са показани.

Преди да започнете лечение с Medocef!

Преди да започнете лечението с Medocef, уведомете Вашия лекар, ако:

• сте имали обрив, сърбеж на кожата, зачервяване на кожата, затруднено дишане или оток на лицето, след употреба на някакъв антибиотик;

• имате свръхчувствителност към антибиотици, известни като "цефалоспорини";

• сте имали чернодробно заболяване;

• сте имали бъбречно заболяване;

• имате история на стомашно-чревно заболяване;

• не се храните добре или страдате от алкохолизъм;

• сте бременна или предполагате, че сте бременна.

Вие трябва да уведомите Вашия лекар, медицинска сестра или фармацевт, ако използвате антикоагулантни лекарствени продукти (за намаляване на кръвосъсирването), диуретици или сте приемали друга антибиотици. Добра идея е да уведомите Вашия лекар и за всички лекарствени продукти, които взимате, включително и тези без рецепта.

Лечение с Medocef!

Вашия лекар ще Ви предпише Медоцеф и прилагането му става по един от следните три начина:

1. Medocef се разтваря със стерилна течност във флакона и след това се инжектира в мускула Ви. Това се нарича интрамускулна инжекция.

2. Medocef се разтваря със стерилна течност във флакона и след това се инжектира в някоя от вените Ви. Това се нарича интравенозна инжекция.

3. Medocef се разтваря със стерилна течност във флакона. След това се разрежда с по-голям обем течност и се прилага с венозна система, като изисква по-продължително време за приложение. Това се нарича интравенозно вливане.

Вашият лекар ще Ви каже повече за различните начини на прилагане на Medocef и ще ви обясни защо лекарството се прилага по определен начин.

Колко Medocef трябва да Ви се прилага зависи от това колко сте болен, от възрастта и от придружаващите Ви заболявания.

Възрастни: обичайната доза на Cefoperazone при възрастни е 2 до 4 g/дневно, разделена на равни части и прилагани на всеки 12 часа. При тежки инфекции общата дневна доза може да достигне 8 g/дневно, разделени на равни части, през 12 часа. Приложението на 12 g/дневно, разделени на равни дози през 8 часа, както и приложението на дози до 16 g/дневно, разделени на равни дози дневно, не е довело до усложнения.

Вашият лекар ще Ви каже какво количество Medocef трябва да приемете и за колко време.

Гонорея: препоръчва се еднократно мускулно приложение на 500mg cefoperazone. Лекарственият продукт трябва да се прилага дълбоко мускулно в голям мускул.

Приложение при пациенти с чернодробна недостатъчност:
Може да е необходимо коригиране' на дозата в случаите на тежка жлъчна обструкция, тежка чернодробна недостатъчност или съпътстваща бъбречна недостатъчност. В тези случаи дозата не трябва да надвишава 2 g/дневно, без лекарят Ви стриктно да проследява серумните концентрации.

 

Приложение при пациенти с бъбречна недостатъчност
При пациенти с бъбречна недостатъчност не е необходимо коригиране на обичайното дозиране (2 до 4 g/дневно).

При пациенти, при които скоростта на глумерулната филтрация е_по-ниска от 18ml/min или при които серумният креатинин е по-висок от 3,5 mg/dl, максималната доза на cefoperazone не трябва да надвишава 4 g/дневно. 

Приложение при пациенти с чернодробна недостатъчност и съпътстваща бъбречна недостатъчност:

При пациенти с чернодробна и съпътстваща бъбречна недостатъчност е необходимо лекарят Ви да проследява серумните концентрации на cefoperazone и при необходимост да се коригира дозата. В тези случаи дневната доза не трябва да надвишава 2 g/дневно, без да се проследяват серумните концентрации.

Приложение при деца

За деца дозата се изчислява според теглото. Вашият лекар ще ви обясни това. Дневната доза на cefoperazone при кърмачета и деца е от 50 до 200 mg/kg/дневно, разделена на равни части на всеки 8 до 12 часа. Максималната дневна доза не трябва да надвишава 12 g/ дневно.

Приложение при новородени

При новородени на възраст под 8 дни, лекарственият продукт е необходимо да се прилага на 12-часови интервали.

Предупреждения и предпазни мерки:

Докато се лекувате с Medocef и три дни след лечението, Вие не трябва да приемате алкохол. Това се отнася и за лекарства съдържащи алкохол. Ако приемете алкохол може да получите неприятни реакции като: зачервяване на лицето, сърцебиене, потене и главоболие.

Cefoperazone трябва да се използва предпазливо при пациенти със стомашно-чревни заболявания, по специално колит, тъй като цефалоспорините могат да предизвикат т. нар. псевдомембранозен колит.
Ако Ви се наложи да си правите тест на кръв или урина, уведомете този, който ще Ви прави теста, че използвате Medocef, тъй като Medocef може да предизвика фалшиви резултати на теста Ви.

Бременност и кърмене:

Лекарственият продукт се прилага на бременни, само ако потенциалната полза за майката, надвишава възможния риск за плода. Cefoperazone се екскретира в малки количества в кърмата. Препоръчва се кърменето да се прекрати по време на лечението с Cefoperazone

Влияние върху способността за шофиране и работа с машини

 Не е известно Cefoperazone да повлиява способността за шофиране и опериране с машини.

След лечение с Medocef!

Както при всички лекарствени продукти, някои хора получават нежелани ефекти от Medocef. Те се наричат странични ефекти. Уведомете веднага Вашия лекар, медицинска сестра или фармацевт ако имате:

• обрив, сърбеж и зачервяване на кожата, задъхване, отичане на лицето;

• остра диария, особено ако е придружена с кървене;

• инфекция с гъбички;

• болка или възпаление на мястото на инжектиране.

Ако имате някой от изброените по-горе симптоми и те са особено изразени, или Вие се притеснявате заради тях, кажете на Вашия лекар, медицинска сестра или фармацевт:

• диария;

• болка или възпаление на мястото на инжектиране;

• инфекция.

Medocef може да причини обратими промени на кръвните клетки или на чернодробните ензими, но това може да се разбере само с изследване. Вашият лекар, медицинска сестра или фармацевт ще Ви обясни по-подробно това.

Не се притеснявайте за тези възможни ефекти. Вие може да нямате нито един от тях.
Ако се появят други нежелани реакции, за които предполагате , че са причинени от Medocef, кажете на Вашия лекар, медицинска сестра или фармацевт.

Как да съхранявате Вашето лекарство?

Medocef трябва да се съхранява на сухо и тъмно място, при температура под 25 °С. Стерилният прах трябва да се разтвори внимателно преди да се използва. Остатъкът от разтвора трябва да се изхвърли Медицинското лице, което приготвя инжекционния разтвор ще го направи много внимателно, за да се предотврати npoнинкването на бактерии във флакона. Медицинското лице трябва да провери срока на

годност и да не използва лекарството, ако той е изтекъл. Срокът на годност е отбелязан на вторичната опаковката, както и на етикета на флакона.

Вторичната опаковка съдържа 10 флакона Medocef.

Тази листовка не съдържа пълна информация за Medocef. Ако искате да знаете повече за Вашия лекарствен продукт или имате някакви въпроси, питайте Вашия лекар, медицинска сестра или фармацевт.

Помнете: Лекарят е предписал това лекарство на Вас. Никога не го давайте на друг.

 
MEDOCEF е запазена търговска марка.
Информацията в тази листовка се отнася само за MEDOCEF.
 

ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ НА МЕДОЦЕФ фл. 2.0 гр.

  • Силно клинично значими взаимодействия (2)
  • Умерено клинично значими взаимодействия (35)
  • Маловажно клинично значими взаимодействия (2)
Виж подробно всички ›

Аналози на МЕДОЦЕФ фл. 2.0 гр.

КОМЕНТАРИ КЪМ МЕДОЦЕФ фл. 2.0 гр.

МЕДОЦЕФ фл. 2.0 гр. Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияМаркаЗаболявания (МКБ)АнатомияЛеченияФармакологични групи (Активни съставки):Микробиология