Начало Е-Аптека Лекарства С рецепта GEDEON RICHTER ЛИНДИНЕТ табл. 20 * 21

ЛИНДИНЕТ табл. 20 * 21

Арт. #11010266

ЛИНДИНЕТ табл. 20 * 21

ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ
ЛИНДИНЕТ 20 75 микрограма / 20 микрограма обвити таблетки
гестоден / етинилестрадиол
LINDYNETTE 20 75 micrograms / 20 micrograms coated tablets
gestodene / ethinylestradiol
Важна информация, която трябва да се знае за комбинираните хормонални контрацептиви (КХК):

 • Те са един от най-надеждните обратими методи на контрацепция, ако се използват правилно.
 • Те леко повишават риска от получаване на кръвен съсирек във вените и артериите, особено през първата година или когато се започва отново прием на комбиниран хормонален контрацептив след прекъсване от 4 или повече седмици.
 • Моля, бъдете внимателни и посетете лекаря си, ако смятате, че може да имате симптоми за наличие на кръвен съсирек (вж. точка 2 "Кръвни съсиреци").

Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство.
Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, дори ако техните симптоми са същите като Вашите.
Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

В тази листовка:
1. Какво представлява Линдинет 20 и за какво се използва
2. Какво трябва да знаете, преди да използвате Линдинет 20
3. Как да приемате Линдинет 20
4. Възможни нежелани реакции
5. Как да съхранявате Линдинет 20
6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

1. Какво представлява Линдинет 20 и за какво се използва
Линдинет 20 е контрацептив за приемане през устата, представител на групата лекарства, често наричани "таблетката". Линдинет 20 съдържа два вида хормони: естроген (етинилестрадиол) и прогестаген (гестоден). Тези хормони предотвратяват отделянето на яйцеклетка от яйчника всеки месец (овулация). Те също така водят до сгъстяване на секрета (мукус) в маточната шийка (цервикс) като го превръщат в трудно преодолима преграда за сперматозоидите, които не могат да достигнат яйцеклетката, а също така променят маточната лигавица, като я правят по-невъзприемчива за зрялата яйцеклетка.
Медицинските проучвания и натрупания опит показват, че при правилен прием таблетката е ефективна и обратима форма на предпазване от забременяване.    

Запомнете, комбинираните контрацептивни таблетки, какъвто е и Линдинет 20 няма да Ви предпазят от полово-предавани заболявания (като СПИН). Единствено кондомите (презервативите) могат да Ви предпазят в тези случаи.

ВИЕ И ТАБЛЕТКАТА
Как Вашият организъм се подготвя за настъпващата бременност (менструалният цикъл).
Обикновено при Вас може да настъпи забременяване (зачеване) от момента, в който започнете всеки месец да имате менструация (обикновено това се случва през пубертета) до момента в който менструацията спре (периода на менопауза). Всеки менструален цикъл се състои от около 28 дни. Около средата на този период една яйцеклетка се отделя от един от яйчниците Ви и попада в т.нар. Фалопиева тръба. Това се нарича овулация.
Яйцеклетката се движи низходящо през Фалопиевата тръба в посока към матката. Когато имате сексуален контакт, от пениса на Вашия партньор се изхвърлят милиони сперматозоиди, които попадат във влагалището Ви. Някои от тези сперматозоиди се предвижват възходящо през матката и достигат до Фалопиевата тръба. Ако в една от двете Фалопиеви тръби в този момент се намира яйцеклетка и един от сперматозоидите я достигне, може да настъпи бременност. Това се нарича зачеване (концепция).
Така оплодената яйцеклетка се закрепва към маточната лигавица и в продължение на девет месеца се превръща в зрял плод. Тъй като яйцеклетката може да бъде жизнеспособна в продължение на два дни, а жизнеспособността на сперматозоидите е пет дни, това означава че ако сте имали полов контакт в рамките на пет дни преди овулация и известно време след това, то може да настъпи бременност. Ако не настъпи оплождане, Вие ще загубите яйцеклетката в края на менструалния цикъл заедно с част от маточната лигавица. Това се нарича отпадно кървене (менструация).

Каква е естествената роля на хормоните?
Вашият менструален цикъл се контролира от два полови хормона, които се произвеждат от яйчниците Ви: естроген и прогестерон (или т.нар. прогестоген). Нивото на Вашия естроген се повишава по време на първата половина на менструалния Ви цикъл, което води до набъбване на маточната лигавица, т.е. до нейната подготовка за имплантиране на яйцеклетка, ако настъпи оплождане. Действието на прогестерон настъпва в по-късен стадий от менструалния Ви цикъл като води до промени в маточната лигавица свързани с предстоящата бременност.
Ако не настъпи бременност, тогава количеството на тези хормони ще се понижи, което ще доведе до отпадане на част от маточната лигавица. Както беше отбелязано по-горе отпадащата част от маточната лигавица напуска Вашето тяло при настъпването на отпадно кървене. Ако настъпи бременност, Вашите яйчници и плацентата (чрез нея плодът се закрепва за маточната стена и така получава хранителни вещества) произвеждат прогестерон и естроген, за да предотвратят по-нататъшното отделяне на яйцеклетки. Това означава, че докато сте бременна в организма Ви не настъпват овулация и менструация.

Как действат таблетките?
Комбинираните контрацептивни таблетки, към които се отнася и Линдинет 20 съдържат хормони, които са като тези произвеждани от Вашия организъм (естроген и прогестоген). Тези хормони Ви предпазват от настъпване на бременност, по същият начин както произвежданите от Вашия организъм хормони Ви предпазват от повторно забременяване, когато сте вече бременна.

Комбинираните контрацептивни таблетки Ви предпазват от забременяване по три начина:
1. Предотвратена е възможността за освобождаване на яйцеклетка, която да бъде оплодена от сперматозоид.
2. Секретът, намиращ се в маточната шийка се сгъстява, което го прави по-трудно преодолим за сперматозоидите.
3. Маточната лигавица не набъбва достатъчно, за да може в нея да се имплантира яйцеклетка и да нараства.

2. Какво трябва да знаете, преди да използвате Линдинет 20
Общи бележки
Преди да започнете да използвате Линдинет 20, трябва да прочетете информацията за кръвни съсиреци в точка 2. Особено важно е да прочетете симптомите за кръвен съсирек - вж. точка 2 "Кръвни съсиреци").

Кога не трябва да използвате Линдинет 20:
Не трябва да използвате Линдинет 20, ако имате някое от заболяванията, изброени по-долу.
Ако имате някое от тях, трябва да съобщите на Вашия лекар. Той ще обсъди с Вас каква друга форма на контрацепция би била по-подходяща:

 • ако имате (или някога сте имали) кръвен съсирек в кръвоносен съд в краката (дълбока венозна тромбоза (ДВТ)), белите дробове (белодробна емболия (БЕ)) или други органи;
 • ако знаете, че имате заболяване, засягащо кръвосъсирването - например недостиг на протеин С, недостиг на протеин S, недостиг на антитромбин III, Фактор V на Leiden или антифосфолипидни антитела;
 • ако се нуждаете от операция или ако сте обездвижени за дълъг период от време (вижте точка "Кръвни съсиреци");
 • ако някога сте имали сърдечен инфаркт или инсулт;
 • ако имате (или някога сте имали) стенокардия (заболяване, което причинява силна болка в областта на гръдния кош и може да бъде първия признак на сърдечен инфаркт) или преходна исхемична атака (ПИА - преходни симптоми на инсулт);
 • ако имате някое от следните заболявания, които могат да увеличат риска от образуване на съсирек в артериите:
  • тежък диабет с увреждане на кръвоносните съдове;
  • много високо кръвно налягане;
  • много високо ниво на мазнини в кръвта (холестерол или триглицериди);
  • заболяване, известно като хиперхомоцистеинемия;
 • ако имате (или някога сте имали) вид мигрена, наречена "мигрена с аура".

Не трябва да приемате Линдинет 20, ако страдате от някое от състоянията изброени по-долу. Ако страдате от някое от тези заболявания трябва да уведомите Вашия лекар. Вашият лекар може да прецени, че Линдинет 20 не е подходящ за Вас и да Ви препоръча да използвате друг метод на контрацепция.

Уведомете Вашия лекар ако:

 • сте страдали от заболяване, засягащо кръвната циркулация известно още като тромбоза (напр. кръвни съсиреци в кръвоносни съдове на краката, белите дробове, сърцето, мозъка, очите или в някои други органи на Вашето тяло);
 • сте преживели инфаркт или гръдна жаба (силна гръдна болка) или инсулт (напр. внезапно настъпила слабост или изтръпване на едната страна на тялото Ви);
 • Вие или Ваши близки родственици сте страдали от заболявания, които повишават риска за образуване на кръвни съсиреци (виж също раздела "Таблетката и развитието на тромбози");
 • страдате от диабет с придружаващи промени в кръвоносните съдове;
 • имате или сте имали в миналото зрителни нарушения, поради заболяване на органите на кръвообращението;
 • имате високо кръвно налягане (хипертония);
 • страдате или сте страдали от чернодробно заболяване;
 • страдате или сте страдали от тумор на черния дроб;
 • страдате от рак на млечната жлеза или други злокачествени заболявания, например рак на яйчниците, рак на шийката на матката или рак на матката;
 • имате необичайно кървене от влагалището;
 • страдате или сте страдали от мигрена;
 • ако сте алергични (свръхчувствителни) към гестоден, етинилестрадиол или някоя от другите съставки на Линдинет 20;
 • сте бременна или предполагате, че бихте могла да сте бременна.

Ако някое от тези състояния настъпи, докато приемате Линдинет 20, спрете приема на таблетките и уведомете Вашия лекар незабавно. През това време използвайте друг метод на контрацепция като например кондом или диафрагма заедно със спермициден крем.

Кога да вземете специални мерки при употребата на Линдинет 20:
Кога трябва да се свържете с Вашия лекар?
Потърсете спешна медицинска помощ

 • ако забележите възможни признаци за образуване на кръвен съсирек в крака (т.е. дълбока венозна тромбоза), на кръвен съсирек в белия дроб (т.е. белодробна емболия), за сърдечен инфаркт или инсулт (вижте точка "Кръвни съсиреци" по-долу).

За описание на симптомите на тези сериозни нежелани реакции, моля вижте "Как да разпознаем кръвен съсирек".

Периодични медицински прегледи
Преди да започнете да приемате Линдинет 20, Вашият лекар трябва да получи подробна информация, като Ви зададе въпроси, които касаят Вас и Ваши близки родственици. Вашият лекар ще измери кръвното Ви налягане и ще се увери, че не сте бременна. Също така може да Ви прегледа. След като веднъж сте започнали приема на Линдинет 20, ще се срещнете отново с Вашия лекар за извършване на редовен преглед. Това ще се случи, когато отидете отново при Вашия лекар, за да Ви предпише още таблетки.

Информирайте Вашия лекар, ако страдате от някое от следните заболявания.
Трябва също да информирате Вашия лекар и ако заболяването се развие или се влоши, докато използвате Линдинет 20:

 • ако имате болест на Crohn или улцерозен колит (хронична възпалителна болест на червата);
 • ако имате системен лупус еритематодес (CЛE - заболяване, засягащо Вашата естествена защитна система);
 • ако имате хемолитично-уремичен синдром (ХУС - нарушение на кръвосъсирването, причиняващо бъбречна недостатъчност);
 • ако имате сърповидно-клетъчна анемия (наследствено заболяване на червените кръвни клетки);
 • ако имате повишени нива на мазнини в кръвта (хипертриглицеридемия) или фамилна анамнеза за това заболяване. Хипертриглицеридемията е свързана с повишен риск от развитие на панкреатит (възпаление на панкреаса);
 • ако се нуждаете от операция или сте обездвижени за дълъг период от време (вижте точка 2 "Кръвни съсиреци");
 • ако току-що сте родили, сте изложени на повишен риск от образуване на кръвни съсиреци; Трябва да попитате Вашия лекар колко време след раждане можете да започнете да приемате Линдинет 20;
 • ако имате възпаление във вените под кожата (повърхностен тромбофлебит);
 • ако имате разширени вени.

Незабавно уведомете Вашия лекар ако...
получите някои от по-долу изброените състояния, докато приемате Линдинет 20. Също така, не приемайте повече таблетки, докато не разговаряте с Вашия лекар. През това време използвайте друг метод на контрацепция, например кондом или диафрагма заедно със спермициден крем:

 • Ако получите мигрена за пръв път, или ако мигрената, от която страдате се влоши или мигренозните пристъпи станат по-чести от преди;
 • Ако имате симптоми за образувани кръвни съсиреци. (виж също раздела "Таблетката и развитието на тромбози"). Тези симптоми включват:
  • необичайна болка или подуване на крака(та);
  • внезапна остра болка в областта на гърдите, която може да се разпространи към лявата Ви ръка;
  • внезапно настъпил задух или затруднено дишане;
  • внезапна кашлица без обяснима причина;
  • необичайно силно или продължително главоболие;
  • рязко настъпили промени в зрителното поле (като загуба на зрение или замъглен поглед);
  • нарушен говор или други затруднения в речта;
  • виене на свят (световъртеж);
  • замайване, прилошаване или колабиране (припадане);
  • внезапна слабост или сковаване на едната половина на тялото Ви;
  • затруднения при движение (известни като моторни нарушения);
  • силна болка в областта на корема (известна като остър корем);
 • Ако сте претърпели операция или обездвижване (не сте била способна да се движите както обичайно). Вие трябва да прекратите приема на Линдинет 20 най-малко четири седмици преди планирано хирургично лечение (напр. коремна операция), или при операции на долните крайници. Също, ако сте обездвижена за продължително време (напр. ако сте на легло след настъпил инцидент или операция, или имате поставен гипс след фрактура на долен крайник). Приема на таблетките не трябва да се възобновява до 2 седмици след пълното раздвижване. Вашият лекар ще Ви препоръча кога може да приемате Линдинет 20 отново;
 • Ако смятате, че може да сте бременна.

Уведомете Вашия лекар преди да започнете приема на Линдинет 20 ако...
Знаете, че страдате от някое от изброените по-долу заболявания. В тези случаи трябва да уведомите Вашия лекар, тъй като тези състояния могат да се влошат, докато приемате таблетките. Ако някое от изброените по-долу състояния се влошат или се появят за пръв път, уведомете Вашия лекар колкото е възможно по-скоро. Вашият лекар може да Ви накара да спрете приема на Линдинет 20 и да Ви препоръча да използвате друг метод на контрацепция:

 • Ако Вие или член на Вашето семейство, страдате от повишено ниво на мазнините (липидите) в кръвта, наричано хипертриглицеридемия, тъй като това нарушение може да повиши риска за развитие на заболяване засягащо панкреаса, наречено панкреатит;
 • Ако страдате от:
  • високо кръвно налягане (хипертония);
  • пожълтяване на кожата (жълтеница);
  • сърбеж по цялото тяло (пруритус);
  • камъни в жлъчния мехур;
  • наследствено заболяване наречено порфирия;
  • системен лупус еритематодес - СЛЕ (възпалително заболяване, което може да засегне голяма част от тялото, включително кожата, ставите и вътрешните органи);
  • кръвно заболяване наречено хемолитично - уремичен синдром - ХУС (състояние, при което кръвните съсиреци причиняват бъбречна недостатъчност);
  • двигателни нарушения наричани Хорея на Сиднъм;
  • обрив известен като херпес на бременността;
  • наследствена форма на глухота известна като отосклероза;
  • нарушена функция на черния дроб;
  • диабет;
  • депресия;
  • болест на Крон или улцерозен колит (хронично възпалително чревно заболяване);
  • кафеникави петна по лицето и тялото (хлоазма), които избледняват, ако не излагате кожата си на слънчева светлина и не използвате солариум и кварцови лампи.

КРЪВНИ СЪСИРЕЦИ
Ако се използва комбиниран хормонален контрацептив, като Линдинет 20, рискът от образуване на кръвни съсиреци е по-висок, отколкото ако не се използва такъв контрацептив. В редки случаи кръвен съсирек може да блокира кръвоносни съдове и да причини сериозни проблеми.
Кръвни съсиреци може да се образуват:

 • във вените (наричани "венозна тромбоза", "венозна тромбоемболия" или ВТЕ);
 • в артериите (наричани "артериална тромбоза", "артериална тромбоемболия" или АТЕ).

Възстановяването от кръвни съсиреци не винаги е пълно. Рядко може да има сериозни, продължителни ефекти или, много рядко, те могат да са фатални.
Важно е да помните, че общият риск от увреждащ кръвен съсирек вследствие на Линдинет 20 е малък.

КАК ДА РАЗПОЗНАЕТЕ КРЪВЕН СЪСИРЕК
Потърсете спешна медицинска помощ, ако забележите някой от следните признаци или симптоми.

Имате ли някой от тези признаци?От какво е възможно да страдате?
оток на единия крак или по продължение на вена в крака или ходилото, особено когато това е съпроводено от:
 • болка или болезненост в крака, която може да се усеща само при ставане или ходене;
 • затопляне на засегнатия крак;
 • промяна в цвета на кожата на крака, напр. става блед, червен или син.
Дълбока венозна тромбоза.
 • внезапен необясним задух или ускорено дишане;  
 • внезапна кашлица без видима причина, при която може да се откашля кръв;
 • остра болка в гръдния кош, която може да се усили при дълбоко вдишване;   
 • силно прималяване или замайване;
 • ускорен или неправилен сърдечен ритъм;
 • силна болка в стомаха;  
Ако не сте сигурни, говорете с лекар, тъй като някои от тези симптоми, като кашлица или задух могат да се объркат с по-леко заболяване, като инфекция на дихателните пътища (напр. простуда).
Белодробна емболия.
Симптоми, които най-често се получават в едното око:
 • внезапна загуба на зрение;
 • неболезнено замъгляване на зрението, което може да прогресира до загуба на зрение.
Ретинална венозна тромбоза (кръвен съсирек в окото).
 • болка, дискомфорт, напрежение, тежест в гръдния кош;
 • усещане за стягане или тежест в гърдите, ръката или под гръдната кост;
 • усещане за ситост, лошо храносмилане или задавяне;
 • дискомфорт в горната част на тялото, разпространяващ се към гърба, челюстта, гърлото, ръката и стомаха;
 • изпотяване, гадене, повръщане или замаяност;
 • прекомерна слабост, безпокойство или задух;
 • ускорен или неправилен сърдечен ритъм.
Инфаркт.
 • внезапна слабост или изтръпване на лицето, ръката или крака, особено от едната страна на тялото;
 • внезапно объркване, затруднен говор или затруднено разбиране;
 • внезапно затруднено виждане с едното или и с двете очи;
 • внезапно затруднение при ходене, замаяност, загуба на равновесие или координация;
 • внезапно, тежко или продължително главоболие без известна причина;
 • загуба на съзнание или припадък със или без гърч.
Понякога симптомите на инсулт могат да бъдат краткотрайни с почти незабавно и пълно възстановяване, но Вие все пак трябва да потърсите спешна медицинска помощ, тъй като може да имате риск от друг инсулт. 
Инсулт.
 • оток и леко посиняване на крайник;
 • силна болка в стомаха ("остър корем").
Кръвни съсиреци, блокиращи други кръвоносни съдове.


КРЪВНИ СЪСИРЕЦИ ВЪВ ВЕНА
Какво може да се случи, ако кръвен съсирек се образува във вена?

 • Употребата на комбинирани хормонални контрацептиви е свързана с увеличение на риска от образуване на кръвни съсиреци във вените (венозна тромбоза). Тези нежелани реакции обаче са редки. Най-често те се получават през първата година на употреба на комбиниран хормонален контрацептив;
 • Ако кръвен съсирек се образува във вена в крака или ходилото, той може да причини дълбока венозна тромбоза (ДВТ);
 • Ако кръвен съсирек премине през крака и попадне в белия дроб, той може да причини белодробна емболия;
 • Много рядко съсирек може да се образува във вена в друг орган, например в окото (ретинална венозна тромбоза).

Кога рискът от образуване на кръвен съсирек във вена е най-висок?
Рискът от образуване на кръвен съсирек във вена е най-висок в първата година от приема на комбиниран хормонален контрацептив за първи път. Рискът може също да бъде по-висок, ако подновите приема на комбиниран хормонален контрацептив (същия или различен продукт) след прекъсване от 4 седмици или повече
След първата година рискът намалява, но е винаги малко по-висок, отколкото ако не използвате комбиниран хормонален контрацептив.
Когато прекратите приема на Линдинет 20, рискът от образуване на кръвен съсирек при Вас се връща към нормалното в рамките на няколко седмици.

Какъв е рискът от образуване на кръвен съсирек?
Рискът зависи от Вашия естествен риск от ВТЕ и от вида комбиниран хормонален контрацептив, който използвате.
Общият риск от образуване на кръвен съсирек в крака или белия дроб (ДВТ или БЕ) при употреба на Линдинет 20 е малък:

 • От 10 000 жени, които не използват никакъв комбиниран хормонален контрацептив и не са бременни, около 2 ще развият кръвен съсирек в рамките на една година;
 • От 10 000 жени, които използват комбиниран хормонален контрацептив, съдържащ левоноргестрел, норетистерон, или норгестимат, около 5-7 ще развият кръвен съсирек в рамките на една година;
 • От 10 000 жени, които използват комбиниран хормонален контрацептив, съдържащ дезогестрел, като Линдинет 20, между 9 и 12 жени ще развият кръвен съсирек в рамките на една година;
 • Рискът от образуване на кръвен съсирек варира според Вашата лична история на заболяванията (вж. "Фактори, които увеличават риска Ви от образуване на кръвен съсирек" по-долу).

Риск от образуване на кръвен съсирек в рамките на една година

 • Жени, които не използват комбиниран хормонален контрацептив под формата на хапче / пластир / пръстен и не са бременни - Около 2 на 10 000 жени;
 • Жени, които използват комбиниран хормонален контрацептив под формата на хапче, съдържащ левоноргестрел, норетистерон или норгестимат - Около 5-7 на 10 000 жени;
 • Жени, които използват Линдинет 20 - Около 9-12 на 10 000 жени.

Фактори, които увеличават риска от образуване на кръвен съсирек във вена при Вас
Рискът от образуване на кръвен съсирек при Линдинет 20 е малък, но някои условия го повишават. Рискът за Вас е по-висок:

 • ако имате наднормено тегло (индекс на телесна маса (ИТМ) над 30 kg/m2);
 • ако някой от Вашите най-близки роднини е имал кръвен съсирек в крака, белите дробове или друг орган, когато е бил млад (напр. под 50 години). В този случай може да имате наследствено заболяване на кръвосъсирването;
 • ако трябва да Ви се направи операция, или ако сте обездвижени за дълъг период от време поради травма или заболяване, или ако кракът Ви е в гипсова превръзка. Може да се наложи употребата на Линдинет 20 да се прекрати няколко седмици преди операция или докато сте по-малко подвижни. Ако трябва да прекратите приема на Линдинет 20, попитайте Вашия лекар кога можете да започнете да го използвате отново;
 • с напредване на възрастта (особено над 35 години);
 • ако сте родили преди по-малко от няколко седмици.

Колкото повече заболявания имате, толкова повече се повишава рискът от образуване на кръвен съсирек.
Пътуване със самолет (>4 часа) може временно да повиши риска от образуване на кръвен съсирек при Вас, особено ако имате някои от другите изброени фактори.
Важно е да кажете на Вашия лекар, ако някое от тези състояния се отнася за Вас, дори ако не сте сигурна. Вашият лекар може да реши, че употребата на Линдинет 20 трябва да се прекрати.
Кажете на Вашия лекар, ако някое от горните условия се промени, докато използвате Линдинет 20, например близък Ваш роднина получи тромбоза по неизвестна причина; или ако теглото Ви много се увеличи.

КРЪВНИ СЪСИРЕЦИ В АРТЕРИЯ
Какво може да се случи, ако кръвен съсирек се образува в артерия?
Подобно на кръвния съсирек във вена, един съсирек в артерия може да причини сериозни проблеми. Така например, той може да причини сърдечен инфаркт или инсулт.

Фактори, които увеличават риска от образуване на кръвен съсирек в артерия при Вас
Важно е да се отбележи, че рискът от сърдечен инфаркт или инсулт поради употребата на Линдинет 20 е много малък, но може да се повиши:

 • с напредване на възрастта (след около 35 години);
 • ако пушите. Когато използвате комбиниран хормонален контрацептив като Линдинет 20, препоръчително е да спрете да пушите. Ако не Ви е възможно да спрете да пушите и сте на възраст над 35 години, Вашият лекар може да Ви посъветва да използвате различен вид контрацептив;
 • ако имате наднормено тегло;
 • ако имате високо кръвно налягане;
 • ако някой от Вашите най-близки роднини е имал сърдечен инфаркт или инсулт в млада възраст (под 50 години). В този случай рискът от получаване на сърдечен инфаркт или инсулт може да е по-висок и при Вас;
 • ако Вие или някой от най-близките Ви роднини имате високо ниво на мазнини в кръвта (холестерол или триглицериди);
 • ако получите мигрена, особено мигрена с аура;
 • ако имате проблем със сърцето (клапно заболяване, ритъмно състояние, наречено предсърдно мъждене);
 • ако имате диабет.

Ако имате повече от едно от тези заболявания или ако някои от тях са особено тежки, рискът от развиване на кръвен съсирек може да се увеличи дори още.
Кажете на Вашия лекар, ако някое от горните състояния се промени, докато използвате Линдинет 20, например започнете да пушите, близък Ваш роднина получи тромбоза по неизвестна причина, или ако теглото Ви много се увеличи.
Рискът да развиете тромбоза на дълбоките вени на краката временно се повишава след прекарана хирургична интервенция или в случаи, при които обичайната Ви двигателна активност е възпрепятствана (напр. ако един или и двата долни крайника са гипсирани или шинирани). Ако приемате контрацептивни таблетки, този риск може да бъде по-висок. Уведомете Вашият лекар, че приемате контрацептивни таблетки доста преди да постъпите в болница или да бъдете подложена на хирургично лечение. Вашият лекар може да Ви накара да спрете приема на контрацептивни таблетки няколко седмици преди или след операция. Ако няма достатъчно време да направите това, Вашият лекар би могъл да Ви препоръча лекарствено средство, което да намали риска за развитие на тромбоза. Вашият лекар също така ще Ви препоръча кога да подновите приема на контрацептивни таблетки, веднага след пълното Ви възстановяване.

Таблетката и развитието на злокачествени заболявания
Някои проучвания са установили, че може да има повишен риск от развитие на рак на шийката на матката, ако използвате контрацептивни таблетки за продължителен период от време. Този повишен риск може да не се дължи на приема на контрацептивни таблетки, а би могъл да се дължи на ефекта от сексуалното поведение или на други обстоятелства.
Всяка жена е подложена на риск за развитие на рак на гърдата, независимо от това дали използва или не контрацептивни таблетки. Ракът на гърдата се среща рядко при жени на възраст под 40 години. Ракът на гърдата се открива незначително по-често при жени, които употребяват контрацептивни таблетки отколкото при жени на същата възраст, които не са приемали такива таблетки. Ако прекратите приема на контрацептивни таблетки, това ще понижи Вашия риск, така че 10 години след прекратяване на приема на таблетките, рискът при Вас да бъде диагностициран рак на гърдата е същия както при жени, които никога, не са приемали контрацептивни таблетки. Тъй като ракът на гърдата е рядко състояние при жени под 40-годишна възраст, увеличението на броя диагностицирани случаи на рак на гърдата при жени, които приемат понастоящем или са приемали таблетката, е малко в сравнение с риска от рак на гърдата през целия им живот.
Рядко, употребата на контрацептивни таблетки е довела до развитие на чернодробни заболявания като жълтеница и доброкачествени чернодробни тумори. Много рядко, приемът на контрацептивни таблетки се свързва с някои форми на злокачествени чернодробни тумори (рак на черния дроб) при продължителна употреба. Чернодробните тумори могат да доведат до животозастрашаващ интраабдоминален кръвоизлив (кръвоизлив в коремната кухина). Така че, ако изпитвате болка в горната част на корема, която не отзвучава, уведомете Вашия лекар. Също така, ако кожата Ви пожълтее (жълтеница), трябва да уведомите Вашия лекар.

Прием на други лекарства
Моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или сте приемали наскоро някакви други лекарства, дори такива, които са без лекарско предписание.

Някои лекарства може да възпрепятстват правилното действие на Линдинет 20.
Ако приемате някакви други лекарства докато употребявате Линдинет 20, уведомете Вашия лекар (или стоматолог, ако те са Ви предписали антибиотици). Вашият лекар (или стоматолог) може да Ви посъветва дали да предприемете допълнителни контрацептивни мерки и за колко дълго време.

Лекарствата, които понякога биха могли да възпрепятстват правилното действие на Линдинет 20 са:

 • антибиотици (като ампицилин, тетрациклин и рифампицин);
 • лекарства използвани за лечение на епилепсия или други заболявания на нервната система, като примидон, карбамазепин, окскарбазепин, топирамат, хидантоини или барбитурати (като фенобарбитон);
 • ритонавир (лекарство използвано за лечение на HIV инфекции);
 • гризеофулвин (лекарство използвано за лечение на гъбични инфекции);
 • средства на растителна основа общо известни като St John’s Wort (hypericum perforatum).

Може да се наложи да използвате други методи на контрацепция като кондоми, докато приемате гореспоменатите лекарства и през следващите седем дни след това. Вашият лекар може да Ви посъветва да прилагате тези допълнителни мерки за по-дълго време.
Ако приемате антибиотици, винаги се обръщайте към Вашия лекар за съвет относно допълнителните предпазни мерки. Винаги отбелязвайте, че приемате комбинирани контрацептивни таблетки, когато Ви предписват някакви лекарства.
Билкови продукти на основата на жълт кантарион могат да възпрепятстват нормалното действие на оралните контрацептиви и поради това не трябва да се приемат съвместно. Ако вече приемате средства на основата на жълт кантарион, спрете приема им и уведомете Вашия лекар при следващото посещение при него.
Линдинет 20 може да повлияе действието на други лекарства като циклоспорин, ламотригин, поради това в такива случаи трябва да се консултирате с Вашия лекар.

Бременност
Ако предполагате, че може да сте бременна, преустановете приема на Линдинет 20 и незабавно информирайте Вашия лекар за това. Докато уведомите Вашия лекар, използвайте други методи на контрацепция като кондоми или диафрагма заедно със спермициден крем. Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди да приемете каквото и да е лекарство.

Кърмене
Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди да започнете да приемате Линдинет 20. Линдинет 20 не трябва да се приема по време на кърмене.

Шофиране и работа с машини
Линдинет 20 няма никакво или има незначително въздействие върху способността за шофиране и работа с машини.

Важна информация относно някои от съставките на Линдинет 20:
Ако Ви е било съобщено от Вашия лекар, че проявявате непоносимост към някои захари, посъветвайте се с Вашия лекар преди да започнете приема на този лекарствен продукт.
Линдинет 20 съдържа захароза.

Преди да Ви бъдат проведени лабораторни изследвания
Уведомете Вашия лекар или служителя на медицинската лаборатория за това, че приемате контрацептивни таблетки, тъй като пероралните контрацептиви могат да повлияят резултатите от някои тестове.

3. Как да приемате Линдинет 20
Винаги приемайте Линдинет 20 точно както Ви е казал Вашия лекар. Ако не сте сигурни, посъветвайте се с Вашия лекар.
Тази опаковка е изработена по начин, по който да Ви подсеща да приемате таблетките си.

Начало на първата опаковка
Приемете първата таблетка на първия ден от Вашия цикъл. Първият ден на Вашия цикъл е денят, когато започва кървенето.
Ако започнете приема на 2-5 ден от Вашия цикъл, Вие трябва да използвате също и други методи на контрацепция, като кондоми, през първите седем приема на таблетките, като това се отнася само за първата блистерна опаковка.
Вие може да приемате таблетките по всяко време на деня, но приемът на всички таблетки трябва да бъде винаги по едно и също време всеки ден. Вие можете сами да намерите най-лесния начин да се подсещате за приема на таблетките, например последното нещо, което ще направите вечерта или първото нещо, което ще направите сутринта. Приемайте таблетките всеки ден в указания ред докато свършите всички 21 таблетки от опаковката.
След като сте приели всички 21 таблетки, преустановете приема за седем дни. Вероятно ще получите кървене през някои от тези седем дни.
Вие не трябва да прилагате други форми на контрацепция по време на седем дневната пауза, при условие че сте приемали 21 таблетки правилно и започнете навреме следващата блистерна опаковка.

Следваща блистерна опаковка
След седем дневната пауза започнете следващата опаковка. Направете това независимо дали кървенето продължава или не. Вие винаги ще започвате новата опаковка на един и същи ден от седмицата.

Замяна на друг комбиниран хормонален контрацептив (комбинирани таблетки за перорално приложение, спирала или трансдермален пластир) с Линдинет 20
Приемът на Линдинет 20 трябва да започне в деня след като приемете последната таблетка от настоящата блистерна лента (или след последната активна таблетка, ако Вашата настоящата блистерна лента съдържа и плацебо таблетки), но не по-късно от деня, последващ обичайния период без приложение на хормони или плацебо таблетки, настъпващ при прилагането на предишния контрацептив.

Замяна на контрацептивни таблетки съдържащи само прогестаген с Линдинет 20
Вие можете да прекратите приема на контрацептивни таблетки съдържащи само прогестаген по всяко време и да започнете прием на Линдинет 20 на следващия ден в установеното време. В тези случаи трябва да предприемете допълнителни предпазни мерки (напр. кондоми или спермицидни кремове) при полови контакти осъществявани през първите 7 дни от приема на таблетките.

Замяна на контрацептивна инжекция или имплантат с Линдинет 20
Ако сте получила инжекция или имплантат с хормона прогестаген, Вие може да започнете приема на Линдинет 20 в деня, в който трябва да бъде приложена следващата инжекция, или в деня в който имплантатът е отстранен. Въпреки това, Вие трябва да използвате и други методи на контрацепция (напр. кондоми или спермицидни кремове) при полови контакти осъществявани през първите 7 дни от приема на таблетките.

Започване на приема след раждане, помятане или аборт
След раждане, аборт или помятане, Вашият лекар трябва да Ви посъветва относно приема на контрацептивни таблетки. Вие може да започнете приема на Линдинет 20 незабавно след помятане или след аборт през първите три месеца от бременността. В тези случаи не е необходимо да предприемате допълнителни контрацептивни мерки.
След раждане или аборт през вторите три месеца от бременността, Вие може да започнете приема на Линдинет 20 21-28 дни след раждането или след прекарания аборт. Ако кърмите, приемът на комбинирани контрацептивни таблетки не се препоръчва, тъй като те могат да намалят количеството на кърмата. Алтернативна контрацепция (като кондоми) трябва да се използва през първите 7 дни от приема на таблетките. Ако сте имала незащитен полов контакт, Вие не трябва да започвате прием на Линдинет 20, докато не получите отпадно кървене или докато се уверите, че не сте бременна. Ако имате някакви въпроси относно започването на Линдинет 20 след раждане или след аборт, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Ако приемете повече от необходимата доза Линдинет 20
Ако приемете повече от необходимата доза Линдинет 20, малко вероятно е това да Ви навреди, но е възможно да се почувствате зле, да Ви прилошее или да получите влагалищно кървене. Ако получите някои от тези симптоми, трябва да уведомите Вашия лекар, който може да Ви посъветва какво да предприемете, ако това е необходимо.

Ако забравите да приемете Линдинет 20
Ако забравите да приемете таблетка моля, следвайте тези указания.

Ако от момента, в който е трябвало да бъде приета таблетката са изминали по-малко от 12 часа.
Вашата контрацептивна защита не би трябвало да е повлияна, ако приемете пропуснатата таблетка веднага и продължите с приема на следващите таблетки в обичайното време. Това означава, че може да се наложи да приемете две таблетки в един и същи ден.

Ако от момента, в който е трябвало да бъде приета таблетката са изминали повече от 12 часа, или ако сте пропуснала повече от една таблетка.
Ако са изминали повече от 12 часа от момента, в който е трябвало контрацептивната таблетка да бъде приета, или ако сте пропуснала повече от една таблетка, Вашата контрацептивна защита може да бъде понижена, което означава че трябва да предприемете допълнителни предпазни мерки. Колкото по-голям брой таблетки сте пропуснали да приемете, толкова по-голям е рискът контрацептивната Ви защита да бъде намалена. В такъв случай следвайте указанията от ежедневната практика:

Как да постъпите, ако пропуснете прием на таблетка през първата седмица?
Вие трябва да приемете последната пропусната таблетка възможно най-скоро след като се сетите за това, дори ако това означава, че трябва да приемете 2 таблетки по едно и също време. По-нататък трябва да продължите приема на таблетките в обичайното време. Трябва да използвате едновременно и бариерен контрацептивен метод, напр. кондоми, за следващите 7 дни. При наличие на полови контакти през предшестващите 7 дни, трябва да се изключи възможна бременност. Колкото повече са пропуснатите таблетки и особено ако това се случи около обичайния период, в който не се приемат таблетки, толкова по-голям е рискът от бременност.

Как да постъпите, ако пропуснете прием на таблетка през втората седмица?
Вие трябва да приемете последната пропусната таблетка възможно най-скоро след като се сетите за това, дори ако това означава, че трябва да приемете 2 таблетки по едно и също време. По нататък трябва да продължите приема на таблетките в обичайното време. При условие, че таблетките са приемани коректно по време на 7 дневния период до първата пропусната таблетка, не е необходимо да прилагате допълнителни контрацептивни мерки. Ако обаче това не е така или ако е пропусната повече от 1 таблетка, Вие трябва да използвате допълнителен контрацептивен метод за 7 дни.

Как да постъпите, ако пропуснете прием на таблетка през третата седмица?
Рискът от неефективна контрацепция нараства с наближаването на периода, в който не се приемат таблетки. Намалената контрацептивна протекция обаче може да бъде избегната като се следва една от посочените алтернативи. Не е необходимо да предприемате допълнителни контрацептивни мерки, ако всички таблетки са приемани както трябва през 7 дни предшестващи първата пропусната таблетка.

Ако не сте приемали Линдинет 20 коректно през 7 дни предшестващи първата пропусната таблетка, Вие трябва да следвате първата от следващите алтернативи и да използвате допълнително контрацептивно средство (като кондом) за следващите 7 дни.
1. Приемете последната пропусната таблетка възможно най-скоро след като се сетите за това, дори ако това означава, че трябва да приемете 2 таблетки по едно и също време. Вие трябва да продължите приема на таблетките в обичайното време. Започнете следващата опаковка незабавно след като приемете последната таблетка от настоящата опаковка, т.е. без интервал между двете опаковки, в който не се приемат таблетки. Не трябва да се очаква настъпване на отпадно кървене до края на втората блистерна опаковка, но може да се появи спотинг или пробивно кървене по време на приема на таблетките.
2. Преустановете приема на таблетките от настоящият блистер. Следователно, трябва да имате 7 дни, в които не се приемат таблетки, включително и дните, в които сте забравила да приемете таблетките, преди да започнете приема на таблетките от следващата Ви опаковка.

Ако сте пропуснала прием на таблетки и не получите отпадно кървене през първия свободен от прием на таблетки интервал, трябва да се вземе под внимание възможна бременност.
Ако сте пропуснала да приемете една (или повече) таблетка/и и сте имали незащитен сексуален контакт е възможно да забременеете. Консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт относно спешната контрацепция.

Ако спрете приема на Линдинет 20
Ако спрете да приемате Линдинет 20, Вие може да забременеете. Вие трябва да обсъдите с Вашия лекар други методи на контрацепция, за да се предпазите от забременяване.

Как да постъпите, ако страдате от стомашно неразположение?
При повръщане или диария, в рамките на 3-4 часа след приема на таблетката, активните вещества на таблетката може да не са се абсорбирали напълно в тялото Ви. В такъв случай, трябва да се следва съвета относно пропуснати таблетки, описан по-горе. В случай на повръщане или диария, използвайте допълнителен метод на контрацепция, например кондом, при полови контакти осъществени през периода на стомашно неразположение, както и през следващите седем дни.

Как да отложите или изместите настъпването на менструация?
Ако желаете да отложите или да изместите настъпването на отпадно кървене, Вие трябва да потърсите за съвет Вашия лекар.

Ако искате да отложите настъпването на отпадно кървене, Вие трябва да продължите приема от следващия блистер Линдинет 20 след като сте приели последната таблетка от настоящия блистер, без да спазите периода, в който не се приемат таблетки. Вие може да приемете толкова таблетки, колкото желаете от следващия блистер, до края на втората блистерна опаковка. Когато приемате таблетките от втория блистер може да се появи пробивно кървене или зацапване, но това не означава, че трябва да спрете приема на таблетките. Обичайният прием на Линдинет 20 се възобновява след като се направи интервал от 7 дни, в които не се приемат таблетки.

Ако искате да изместите настъпването на отпадното кървене в друг ден от седмицата
Ако приемате Линдинет 20 както трябва, Вашият месечен цикъл ще настъпва в един и същи ден от седмицата. Ако искате да изместите настъпването на отпадно кървене в друг ден от седмицата, различен от досегашния, при настоящия прием на таблетки, Вие може да скъсите (но никога не удължавайте) предстоящия период, в който не се приемат таблетки, с толкова дни, колкото желаете. Например, ако месечния Ви цикъл обичайно настъпва в петък и Вие желаете да настъпва във вторник (т.е. три дни по-рано), Вие трябва да започнете приема на следващия блистер Линдинет 20 три дни по-рано. Колкото по-къс е периода, в който не се приемат таблетки, толкова по-голяма е възможността да не получите отпадно кървене и да имате пробивно кървене или зацапване при приема на втория блистер.

4. Възможни нежелани реакции
Както всички лекарства, Линдинет 20 може да има нежелани лекарствени реакции, въпреки че не всеки ги получава.
Ако получите някакви нежелани реакции, особено ако са тежки и упорити, или имате някаква промяна в здравословното състояние, за която смятате, че може да се дължи на Линдинет 20, моля, говорете с Вашия лекар.
При всички жени, приемащи комбинирани хормонални контрацептиви, съществува по-висок риск от кръвни съсиреци във вените (венозна тромбоемболия (ВТЕ)) или кръвни съсиреци в артериите (артериална тромбоемболия (АТЕ)). За по-подробна информация относно различните рискове от употребата на комбинирани хормонални контрацептиви, моля, вижте точка 2 "Какво трябва да знаете, преди да приемете Линдинет 20".

Следващите сериозни нежелани реакции са съобщавани при жени, използващи перорални контрацептиви, вижте точка 2 - "Кръвни съсиреци" и "Таблетката и развитието на злокачествени заболявания".

 • Цервикален рак (рак на шийката на матката).

ПРИЧИНИ, ПОРАДИ КОИТО ТРЯБВА ДА ПРЕУСТАНОВИТЕ НЕЗАБАВНО ПРИЕМА НА ЛИНДИНЕТ 20
Ако почувствате някои от по-долу изброените симптоми докато приемате Линдинет 20, преустановете приема на таблетки и веднага уведомете Вашия лекар. Междувременно, използвайте друг нехормонален метод за контрацепция напр. кондоми:

 • Чувство за неразположение или прилошаване;
 • Повишаване на телесното тегло или задръжка на течности (отоци);
 • Промени в желанието за секс (либидо);
 • Депресивно настроение;
 • Главоболие или мигрена;
 • Възпаление на роговицата на очите при употреба на контактни лещи;
 • Зрителни нарушения;
 • Напрежение в гърдите;
 • Кафеникави петна по кожата на лицето и тялото, подобни на тези които се появяват по време на бременност (хлоазма);
 • Нередовна менструация или липса на менструация;
 • Кървене или зацапващо кървене между менструалните кръвотечения за първите няколко месеца, но те обикновено спират веднага щом организма се приспособи към Линдинет 20 (но, ако това кървене или зацапване продължи, стане по-силно изразено или настъпи отново, потърсете Вашия лекар);
 • Промени във влагалищния секрет;
 • Кожни промени като акне, обриви;
 • Поява на мигрена за първи път или зачестяване, или утежняване на пристъпите на известна мигрена;
 • Необичайно главоболие или зачестяване на пристъпите на главоболие;
 • Внезапно настъпили промени в зрението или затруднен говор;
 • Необичайна болка или подуване на краката, остра болка в гърдите или внезапен задух, силна болка или чувство на тежест в гърдите, продължителна кашлица или отхрачване на кръв;
 • Сковаване на едната ръка или крак;
 • Пожълтяване на кожата (жълтеница);
 • Силно изразено повишаване на кръвното налягане;
 • Промени в кръвните нива на липидите (мазнините);
 • Бременност;
 • Определено влошаване на състоянието, което е било по-силно изразено по време на предхождаща бременност или при прием на контрацептивни таблетки в миналото;
 • Силна коремна болка.

Тези нежелани реакции са съобщавани при жени приемащи таблетката и могат да се проявят през първите няколко месеца след започване приема на Линдинет 20, но обикновено изчезват след като тялото Ви се адаптира към приема на таблетката.

Най-често съобщаваните нежелани реакции (повече от 1 на 100 жени) са:

 • нередовно кръвотечение, гадене, повишаване на теглото, напрежение в гърдите и главоболие.

Чести (повече или равно на 1 от 100 жени, но по-малко от 10 на 100):

 • Депресия, раздразнителност, акне, липсващо или намалено кръвотечение, задръжка на течности, промени в сексуалното желание (повишено или намалено желание), нервност, възпаление на очите, зрителни смущения и мигрена.

Нечести (повече или равно на 1 от 1000 жени, но по-малко от една на 100) и редки (повече или равно на 1 на 10 000 жени, но по-малко от една на 1000):

 • Повръщане, кафеникави петна по лицето и тялото (хлоазма), високо кръвно налягане, рак на гърдата, рак на шийката на матката, образуване на кръвен съсирек, повишени нива на мазнини в кръвта, намален слух (отосклероза), камъни в жлъчката, възпаление на панкреаса, чернодробни тумори, промени във влагалищния секрет, хорея (двигателно заболяване), системен лупус еритематозус (СЛЕ, заболяване на съединителната тъкан), увреждащи кръвни съсиреци във вена или артерия, например: в крак или ходило (т.е. ДВТ), в бял дроб (т.е. БЕ), инфаркт, инсулт, мини-инсулт или преходни симптоми, наподобяващи инсулт, известни като преходна исхемична атака (ПИА), кръвни съсиреци в черния дроб, стомаха / червата, бъбрека или окото. (Вероятността за образуване на кръвен съсирек може да бъде по-голяма, ако имате някакви други заболявания, които повишават този риск (вижте точка 2 за повече информация относно заболяванията, които увеличават риска от кръвни съсиреци, както и симптомите при кръвен съсирек).

Ако забележите някаква нежелана реакция, неописана в тази листовка, моля информирайте Вашия лекар или фармацевт.
Ако някоя от нежеланите реакции се влоши или забележите такава, която не е описана в тази листовка, моля информирайте Вашия лекар или фармацевт.

Съобщаване на нежелани реакции
Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни, неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез:

Изпълнителна агенция по лекарствата,
ул. "Дамян Груев" № 8,
1303 София,
Тел.: +35 928903417,
уебсайт: www.bda.bg.

Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

5. Как да съхранявате Линдинет 20
Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
Да се съхранява под 25°С. Да се съхранява в оригиналната опаковка, за да се предпази от светлина и влага.
Не използвайте лекарството след изтичане на срока на годност, отбелязан на опаковката след "Годен до:". Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация
Какво съдържа Линдинет 20
Активните вещества са: 75 микрограма гестоден (gestodene) и 20 микрограма етинилестрадиол (ethinylestradiol) в една обвита таблетка.

Другите съставки са:

 • Сърцевина на таблетката: Натриево-калциев едетат, Магнезиев стеарат, Силициев диоксид, колоиден безводен, Повидон К-30, Царевично нишесте, Лактоза монохидрат;
 • Покритие на таблетката: Квинолин жълт (Е104), Повидон К-90, Титанов диоксид (Е171), Макрогол 6000, Талк, Калциев карбонат (Е170), Захароза.

Как изглежда Линдинет 20 и какво съдържа опаковката
Бледо жълти, кръгли, двойноизпъкнали обвити таблетки, без надписи и от двете страни.

Данни за опаковката:
Блистер: PVC/PVDC/Al.
Блистер: PVC/PVDC/Al в РЕТР/Аl/РЕ пликчета.
Опаковка: 1 x 21 таблетки; 3 x 21 таблетки.

Притежател на разрешението за употреба и производител:
Gedeon Richter Plc., Унгария

Дата на последно одобрение на листовката: 01/2014.

ФАЙЛОВЕ ЗА СВАЛЯНЕ КЪМ ЛИНДИНЕТ табл. 20 * 21

Аналози на ЛИНДИНЕТ табл. 20 * 21

КОМЕНТАРИ КЪМ ЛИНДИНЕТ табл. 20 * 21

ЛИНДИНЕТ табл. 20 * 21 Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияМаркаЗаболявания (МКБ)АнатомияФармакологични групи (Активни съставки):