Хранителни добавки за намаляване на холестерол

509 продукта
Сортирай:
На страница по:

 Холестеролът е жизненоважен за организма, но високите му стойности са опасни, защото могат да доведат до отлагането му по стените на кръвоносните съдовете и намаляване на техния просвет. Това може да провокира развитието на много болести и проблеми със сърдечно-съдовата система.

Високият холестерол може да е свързан с генетична обремененост, но в по-голяма част от случаите той е вследствие на неправилен начин на живот. Честата консумация на месо, мазни храни, пълномаслени сирена, сметана, както и липсата на физическа активност са сериозни предпоставки за появата на висок холестерол.

Тъй като воденето на здравословен живот в наши дни е доста трудна задача, на помощ идват хранителните добавки за намаляване на холестерола. Те намаляват лошия холестерол и спомагат за увеличаване на добрия, подобряват концентрацията и паметта, предотвратяват натрупването на плака по стените на артериите и съсирването на кръвта.

Популярни добавки за борба с високите нива на холестерола

  • Ниацин (витамин B3) - той помага за понижаване на лошия холестерол (LDL) и триглицеридите и за повишаване на добрия холестерол (HDL).
  • Омега-3 мастни киселини - те също допринасят за намаляване на LDL и триглицеридите и за повишаване на HDL. Освен това, те имат благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система, като предотвратяват образуването на тромби и възпаления.
  • Растителни стероли - това са вещества, които имат подобна структура на холестерола и конкурират с него за абсорбция в червата. По този начин, те помагат за намаляване на общия холестерол и LDL в кръвта. Растителните стероли могат да се намерят в зехтин, авокадо, бадеми, слънчогледови семки или като добавка.
  • Люспи от псилиум - това са растителни влакна, които имат способността да абсорбират вода и да увеличават обема на храната в червата. Това води до по-добро усещане за ситост и по-ниско приемане на калории. Също така, люспите от псилиум свързват част от жлъчните киселини и ги изхвърлят от организма, което стимулира черния дроб да използва повече холестерол за производството им. Така се постига намаление на холестерола в кръвта. Люспите от псилиум могат да се приемат като добавка или като част от храната, като например овесена каша, смути или мюсли.
  • Екстракт от червен ориз - това е продукт, получен от ферментацията на бял ориз с гъбата Monascus purpureus. Той съдържа естествени статини - вещества, които благоприятстват нормални нива на холестерола.

Употребата им (заедно с режим на здравословно хранене и живот) може да ви предпази от развитието на язва, депресия, диабет и Алцхаймер. Повечето добавки за намаляване на холестерола, които ще откриете във framar.bg, са обогатени с Омега 3 и Омега 6 мастни киселини, които спомагат  и за ефективното изгаряне на мазнините в тялото.

© 2007 - 2024 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook