СПИРТОМЕР ГОЛЯМ
Арт. №: 30025901СПИРТОМЕР ГОЛЯМ
Указания за измерване на алкохолното съдържание с битов спиртомер
1. Измерването трябва да се извършва преди добавянето на каквито и да са оцветители или захарни разтвори.
2. Спиртомерът и измервания съд трябва да бъдат предварително измити с хладка вода и подсушени.
3. В измервания съд се налива алкохолната течност, след което внимателно се потапя спиртомера. След леко разбъркване, течността се оставя в покой за няколко минути. Това време е необходимо за коректното измерване на температурата, както и за постигането на равновесие в нивото на течността.
4. Показанието на спиртомера се отчита по линията, с която нивото на течността пресича измервателната скала. Температурата се отчита по скалата на вградения термометър.
5. Температурна корекция на показанието:
Тъй като спиртомерът е калибриран при температура 20°С, в случай че измерваната течност е с температура, различна от 20°С, се налага да се извърши температурна корекция на показанието на спиртомера. За тази цел се използва следната таблица:
Алкохол (%V) |
||||||||
30% | 40% | 50% | 60% | 70% | 80% | 90% | 95% | |
10° | +4.12 | +3.98 | +3.67 | +3.42 | +3.19 | +2.92 | +2.45 |
+2.06 |
15° | +2.03 | +2.00 | +1.85 | +1.73 | +1.61 |
+1.47 |
+1.25 | +1.06 |
20° | 0.00 | 0.00 | 0.00 | 0.00 | 0.00 | 0.00 | 0.00 | 0.00 |
25° | -2.01 | -1.95 | -1.88 | -1.76 | -1.65 | -1.51 | -1.31 | -1.12 |
30° | -4.06 | -3.94 | -3.87 | -3.55 | -3.33 | -3.05 | -2.67 | -2.31 |
35° | -6.15 | -5.98 | -5.82 | -5.4 | -5.13 | -4.67 | -4.07 | -3.54 |
40° | -8.29 | -8.05 | -7.92 | -7.41 | -7.03 | -6.35 | -5.5 | -4.8 |
Пример: Ако се отчете показание на спиртомера 50%V при температура 25°С, от таблицата се отчита корекция(-1.88%V). Тогава реалната стойност на спиртното съдържание е 50-1.88=48.12%V
Ако измерената температура е 15°С, корекцията е (+1.85%V)и тогава получаваме 50+1.85=51=85%V.
Коментари към СПИРТОМЕР ГОЛЯМ