0 продукта

е-Аптека

ТАЛЦИД табл. 500 мг. * 20

ТАЛЦИД табл. 500 мг. * 20 - изображение
Цена:  5.18 лв.

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ТАЛЦИД И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА

 Продукт за намаляване на стомашната киселинност.

За комплексно лечение на заболявания, при които е необходимо свързване на стомашната киселина:

- оплаквания, свързани с повишена киселинност,

- гастро-езофагеален рефлукс (ГЕР),

- язви на стомаха и дванадесетопръстника

- остър и хроничен гастрит

2. ПРЕДИ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ТАЛЦИД

Не използвайте Талцид

- ако сте алергични (свръхчувствителни) към хидроталцит или към някоя от останалите съставки на  

Талцид;

- при увредена бъбречна функция (креатининов клирънс < 30 ml/min), Талцид може да се взема само

при редовен контрол на нивата на магнезий и алуминий в серума;

- при намалена концентрация на фосфати в кръвта (хипофосфатемия) може да вземате Талцид само

след консултация с лекар;

- ако страдате от миастения гравис.

Обърнете специално внимание при употребата на Талцид


По-продължителни и непрекъснато повтарящи се стомашни оплаквания могат да бъдат симптом засериозно заболяване, напр. язва на стомаха или дванадесетопръстника. Поради това лечението с Талцид не бива да продължава без лекарски преглед по-дълго от 14 дни.

При поява на черни изпражнения, примеси на кръв в изпражненията или повръщане на кръв незабавно потърсете лекар.

При продължителна употреба на Талцид Вашият лекар редовно ще следи нивото на алуминия.

При пациенти с увредена бъбречна функция и хроничен прием на високи дози съществува възможност от повишаване на нивата на магнезия, както и от покачване нивата на алуминий в серума.

При продължителна употреба на високи дози и бедно на фосфати хранене (напр. при неправилно или недостатъчно хранене) може да настъпи обедняване на организма от фосфати с риск от недостатъчно вграждане на минерални вещества в белтъчно-костната конструкция (остеомалация).

Поради това при пациенти с увредена бъбречна функция (особено пациенти на хемодиализа), при пациенти с болест на Алцхаймер или други форми на деменция, и при пациенти с хипофосфатемия или с ограничен прием на фосфати, трябва да се избягва приложението на високи дози и продължителната употреба.

Употреба на други лекарства

Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

Моля имайте предвид, че тези данни може да се окажат валидни и за лекарствени продукти, прилагани малко преди настоящето лечение.

Талцид не трябва да се приема едновременно с лекарства, чията абсорбция може да се повлияе, когато се прилагат едновременно (напр. глюкозиди, тетрациклини или хинолонови деривати като офлоксацин и ципрофлоксацин, блокиращи агенти на H2 рецептор, деривати на кумарин, натриев флуорид, хенодезоксихолат).

Следва да се има предвид и възможно повлияване на разтворимостта на медикаменти, които се отделят с урината, напр. салицилат или хинидин.

Ето защо приемът на други лекарствени продукти трябва да става по принцип 1-2 часа преди или след приема на Талцид.

Употреба на Талцид с храни и напитки

Едновременният прием на Талцид и съдържащи киселини напитки (напр. плодови сокове, вино) води до нежелано повишаване на усвояването на алуминий от червата. Също така и разтворимите таблетки съдържат плодови киселини, които могат да повишат резорбцията на алуминий.

Бременност и кърмене

Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство.

Бременност

Като се имат предвид данните от фармакокинетичните проучвания, че алуминиевите нива остават в нормални стойности, Талцид трябва да се използва само за кратък период от време по време на бременност, за да се намали контакта на плода с алуминия.

Кърмене

Обикновено съдържащите алуминий субстанции се отделят в кърмата. Няма данни за отделяне на Талцид в кърмата и, поради ниската чревна резорбция в майката и детето, не могат да се очакват здравословни проблеми за новороденото.

Шофиране и работа с машини

Не са наблюдавани ефекти върху способността за шофиране и работа с машини.

3. КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ТАЛЦИД

Винаги използвайте Талцид точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт. Моля, придържайте се към предписанията за употреба, тъй като това е особено важно за правилното действие на Талцид!

Обичайната доза е: 500-1000 mg хидроталцит, при необходимост няколко пъти дневно. Дневната доза не бива да надхвърля 6000 mg хидроталцит.

За симптоматично лечение на:

- киселини и оплаквания, свързани с повишена киселинност: 500-1000 mg хидроталцит, когато е необходимо.

- гастро-езофагеален рефлукс (ГЕР), остър и хроничен гастрит: 500-1000 mg хидроталцит 1-2 часа след храна, по време на лягане и когато симптоматичните оплаквания се появят. Не трябва да се превишава общата дневна доза от 6000 mg хидроталцит.

- стомашна и дуоденална язва: 1000 mg хидроталцит 3-4 пъти дневно след храна, по време на лягане. Не трябва да се превишава общата дневна доза от 6000 mg хидроталцит. Лечението трябва да продължи поне 4 седмици след пълното отзвучаване на симптомите.

Талцид се взема няколко пъти дневно между храненията и преди лягане. Вземането на други лекарствени продукти да става по принцип един до два часа преди или след приема на Талцид (вижте точка 2).

Продължителността на лечението се съобразява с вида и степента, както и протичането на заболяването.

В случай че оплакванията продължат и след 2-седмично лечение, следва да се потърси лекар.

Ако сте използвали повече от необходимата доза Талцид

Предозиране с Талцид е невъзможно поради незначителната резорбция на алуминия и магнезия. Предозирането може да доведе до промени в изпражненията, като омекотяване им и увеличаване честотата на позивите за голяма нужда.

По принцип не са необходими терапевтични мерки.

Ако сте пропуснали да използвате Талцид

Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата таблетка, а продължете лечението с предписаната доза.

Ако сте спрели употребата на Талцид

Консултирайте се с Вашия лекар – напр. поради поява на странични ефекти – преди да прекъснете или по-рано да прекратите лечението с Талцид.

Употреба при педиатрични пациенти

Талцид да не се използва за лечение на деца под 12 години, тъй като за тази възрастова група няма достатъчно информация.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ


Както всички лекарства, Талцид може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Висока доза може да доведе до кашоподобни изпражнения и чести изпражнения, повръщане, диария.

При препоръчаната доза подобни явления са редки.

При силно увредена бъбречна функция е възможно приемът на съдържащи магнезий и алуминий медикаменти, като напр. Талцид, да доведе до повишено съдържание на магнезий в кръвта (хипермагнезиемия) и покачване нивото на алуминия в серума.

При недостатъчна функция на бъбреците (бъбречна недостатъчност) и при продължителен прием на високи дози може да настъпи натрупване на алуминий преди всичко в нервната и костната тъкан и обедняване на организма с фосфати.

Поради това при бъбречна недостатъчност и продължителен прием нивото на алуминия в серума трябва редовно да се контролира от Вашия лекар.

Уведомете Вашия лекар, ако при лечение с Талцид се появи диария. По правило намаляването на дозата облекчава оплакванията.

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

5. КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ ТАЛЦИД

Съхранявайте на място, недостъпно за деца.

Не използвайте Талцид след срока на годност отбелязан върху блистера и картонената опаковка. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Какво съдържа Талцид

  Активното вещество е: хидроталцит (hydrotalcite).

Всяка таблетка съдържа 500 mg хидроталцит
-    Другите съставки са: манитол, царевично нишесте, магнезиев стеарат, захарин натрий, есенция – мента и банан.

За повече информация, поръчки и въпроси можете да се свържете с нас по следните начини:
  • На телефони: 042 605 300, 0893 376 735.
    Понеделник - Петък, от 9.00 до 17.30 часа
  • Като ни пишете на електронната поща (натиснете тук)
Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.1, 88 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

По темата във форума. Включете се в дискусията сега!

1. stanislav_d:

Здравейте! Искам да попитам има ли някакво ограничение относно приема на Талцид? Питам понеже на мен ми действа страхотно, но все пак се чудя дали безразборният му прием, така да се каже, е допустим!...

2. bisertaskov:

В листовката пише че курса на лечение е 4 седмици, вероятно не трябва да се прекалява....

3. stanislav_d:

Аз не го използвам за лечение, а при обостряне и поява на киселини, пия по някое хапче! И като се оправя не вземам хапчета. Това ми е мисълтта, ей така от време на време! За това питам дали мога да си ги пия при проблем?...

4. FramarModEli:

Няма никакъв проблем да го приемате в периода на обостряне, не мисля че трябва да се притеснявате -> ->...

5. eli:

Моят свекър има киселини и от години го използвам, а и лекарката му каза че няма проблем ,когато се приема само при нужда....

6. Iveto:

Определено талцид помага при киселини, но за да се появят киселини има проблем не мисля че е решение постоянно да се пие талцид без да си се обърнал към лекар да се изясни какъв е точно проблема ...

7. totka_lukanova:

Ако се съобразяваме и с какво се храним, ако бъдем малко по съобразителни, може и да не се наложи да прибягваме към лекарства. Ама то българина, като седне на масата не подбира много -> ->...

8. southern_sun:

А ако киселините са се появили през бременността може ли да се пие продукта?...

9. FramarModEli:

В листовката от произвоителя е посочено, че може да се приема, но само за кратък период от време,за да се намали контакта на плода с алуминия, който се съдържа в лекарството....

10. georgi_78:

Аз също го употребявам само когато имам нужда и съм доволен -> ->...

11. totka_lukanova:

Това е добре, че може да се приема и от бременни, защото наистина е неприятно да имаш киселини и да не можеш да пиеш нищо, зареди бебето....

12. borislav.bo:

Незнам, но на мен май не ми помага особено ...

13. eli:

Ами трябва да се спазва и режим, да не ядеш каквото ти падне. Тогава може би ще ти помогне....

14. totka_lukanova:

Е да, то всеки с киселини се съобразява с това какво яде. Ако знаеш кои храни ти действат така, просто спираш да ги приемаш....

15. southern_sun:

Никога не съм имала киселини дори когато съм била бременна -> ->...

16. borislav.bo:

И аз нямах никакви проблеми със стомяха, но ми изписаха едни лекарства за вените и от тях много ми се раздразни и получих и киселини. Пия Талцид и ми действа добре....

17. bubulina:

Ами да някои лекарства не влияят много добре на стомаха, затова трябва да се приемат с лекарства подтискащи стомашната секреция....

18. qproin:

Ти колко често го вземаш, може би ако прекалиш ще спре да ти действа....

19. micky:

Е ако спазваш указанията няма как да прекалиш. А и когато е при нужда само, не виждам как ще спре да ти действа. Не са описани такива реакции в листовката. -> ->...

20. ninars:

Ти колко често го вземаш, може би ако прекалиш ще спре да ти действа. Точно така. В началото ми помагаше моментално, но след по - продължителна употреба спря да действа...Явно не бива да се прекалява....

?. www.framar.bg:

Коментирайте "ТАЛЦИД табл. 500 мг. * 20"
--- 36 скрити --- Прочети всички тук

37. www.framar.bg отговаря: (2014-02-06 18:25:16)

диана

добър вечер аз искам да попитам нещо защото се стресирах като разбрах че преди малко моето момиченце на 2 годинки и половина ги е докопала хапчетата талцид и е изпила май едно защото и помирисах устата и миришеше на тях на мента имам ли основания за притеснение ако е изпила цяло хапче от тях

Възможно е да се появят някои от нежеланите реакции като повръщане, диария или отделяне на кашави изпражнения. Консултирайте се с лекаря на детето, ако забележите някакви симптоми. 

38. диана: (2014-02-06 20:01:54)

www.framar.bg отговаря

диана

добър вечер аз искам да попитам нещо защото се стресирах като разбрах че преди малко моето момиченце на 2 годинки и половина ги е докопала хапчетата талцид и е изпила май едно защото и помирисах устата и миришеше на тях на мента имам ли основания за притеснение ако е изпила цяло хапче от тях

Възможно е да се появят някои от нежеланите реакции като повръщане, диария или отделяне на кашави изпражнения. Консултирайте се с лекаря на детето, ако забележите някакви симптоми. 

А след колко време мога да се успокоя?,Че няма да има последствия от това защото вече минаха два часа и нищо и няма държи се нормално за нея.

39. www.framar.bg отговаря: (2014-02-07 10:39:55)

диана

www.framar.bg отговаря

диана

добър вечер аз искам да попитам нещо защото се стресирах като разбрах че преди малко моето момиченце на 2 годинки и половина ги е докопала хапчетата талцид и е изпила май едно защото и помирисах устата и миришеше на тях на мента имам ли основания за притеснение ако е изпила цяло хапче от тях

Възможно е да се появят някои от нежеланите реакции като повръщане, диария или отделяне на кашави изпражнения. Консултирайте се с лекаря на детето, ако забележите някакви симптоми. 

А след колко време мога да се успокоя?,Че няма да има последствия от това защото вече минаха два часа и нищо и няма държи се нормално за нея.

Ако има реакция би трябвало да се появи най-късно до сутринта.

40. gospodin: (2015-03-12 12:36:27)

imam kisilini i poduvane na korema sled xranene talcid shte mi pomogne li da se spravq s problema

41. www.framar.bg отговаря: (2015-03-12 14:19:01)

gospodin

imam kisilini i poduvane na korema sled xranene talcid shte mi pomogne li da se spravq s problema

Може да опитате. Но Ви препоръчвам все пак консултация с гастроентеролог, който да уточни диагнозата и да Ви предпише подходящо лечение.

Кърменето на обществени места – естествено, допустимо или неприемливо?

Майката има право да кърми детето си независимо от възрастта му когато и където пожелае, без разголването й да се отъждествява с форма на ексхибиционизъм. Собствениците на търговския комплекс следва да бъдат осъдени и да платят обезщетение.
Кърменето на обществени места не подлежи на коментар, когато майката се стреми да запази интимността на този акт встрани от чуждите погледи като наметне себе си и бебето с шал. Искът на БХК не следва да бъде удовлетворен.
Кърменето на бебето и детето извън дома е редно да се практикува в уединението на специални помещения, предназначени за хранене и преобличане. Майката основателно е била помолена да преустанови храненето на детето си, щом не желае да завоалира процеса.
Не само тютюнопушенето, но и кърменето на обществена места трябва да бъде забранено.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.