Начало Е-Аптека Книги Академична STENO ФАРМАКОЛОГИЯ - АННА БЕЛЧЕВА, РУСИ МАРЕВ, РАДОСЛАВ РАДЕВ

ФАРМАКОЛОГИЯ - АННА БЕЛЧЕВА, РУСИ МАРЕВ, РАДОСЛАВ РАДЕВ

Арт. #30026441
25.00 лв.
НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ ›
4.3, 3 гласа
Виж всички от STENO ›Виж всички Академична литература ›

Описание
Автор(и):
Анна Белчева, Руси Марев, Радослав Радев
Издание: второ преработено и допълнено
Година на издаване: 2009
Обем: 288 стр.
Формат: 200 x 290 мм
Тип корица: мека
Език: български


Предговор

Фармакологията е една от най-динамичните учебни дисциплини, която свързва фундаменталните науки с клиниката. Оттук произтичат трудностите в създаването на съвременен учебник по фармакология, основните от които са нуждата от дълбоко познаване на постиженията на поредица от теоретични медицински дисциплини и тяхното приложение в лечението на болестите. Съвременната фармакология трябва да свързва знанията за механизмите на действията на лекарствата с практическите изводи за лечебния процес.
Този учебник по фармакология е предназначен за изучаване на тази дисциплина от медицински сестри, акушерки, помощник-фармацевти, рехабилитатори, рентгенови лаборанти и клинични лаборанти в съответствие с приетите учебни програми. Преминаването на обучението на медицинските сестри и акушерки на образова тел но-квалификацион на степен „бакалавър" е свързано с необходимостта от повишаване нивото на преподаване и съответно с промяна в учебния материал, които обстоятелства са съобразени в настоящия учебник.
Учебният материал включва необходимите по обем и съдържание въпроси от общата и специална фармакология, както и данни за актуалните към момента лекарствени продукти. В раздела по обща фармакология са включени теми по история и развитие на фармакологията, за източниците и дозите на лекарствата, етапите и фазите в създаването и въвеждането в клиничната практика на нови лекарства, общите въпроси на фармакокинетиката и фармакодинамиката, както и факторите, влияещи върху лекарственото действие и лекарствения ефект. Специалната фармакология разглежда лекарствата по фармакологични групи с тяхната фармакокинетика, фармакодинамика, лекарствени взаимодействия, нежелани лекарствени реакции и токсични ефекти.
Лекарствата са дадени с техните международни непатентни наименования (INN), най-често съвпадащи с т. нар. генерични наименования. При някои лекарствени продукти са посочени по едно или повече търговски имена, без да се отбелязва фирмата производител за да се избегне фирмената реклама.
Учебникът по фармакология е съставен от автори, които участват пряко в учебния процес, и е съобразен с актуализираните програми по тази дисциплина. Към него са разработени въпроси за самоподготовка, които ще спомагат за по-пълното усвояване на учебния материал.
Авторският колектив ще бъде задължен на всеки, който намери начин да направи своите бележки и препоръки.
Септември, 2009 г.
Авторите

Аналози на ФАРМАКОЛОГИЯ - АННА БЕЛЧЕВА, РУСИ МАРЕВ, РАДОСЛАВ РАДЕВ

КОМЕНТАРИ КЪМ ФАРМАКОЛОГИЯ - АННА БЕЛЧЕВА, РУСИ МАРЕВ, РАДОСЛАВ РАДЕВ

ФАРМАКОЛОГИЯ - АННА БЕЛЧЕВА, РУСИ МАРЕВ, РАДОСЛАВ РАДЕВ Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияМаркаИсторияСпециалистиОбразованиеНовиниЗаведенияГеографияНормативни актовеСнимкиЛайфстайлКлинични пътекиЛюбопитноОрганизацииАлт. медицинаТестовеСоциални грижиПроизводителиЗдравни съветиНаправления в медицинатаЛичностиСпортОткритияБотаникаЛечения