0 продукта

Лекарствен справочник

ВЕРАПАМИЛ табл.240 мг.* 20 ЧАЙКАФАРМА

ВЕРАПАМИЛ табл.240 мг.* 20   ЧАЙКАФАРМА - изображение
Цена:  4.86 лв.

НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ЗАКУПЕН ОНЛАЙН

ВЕРАПАМИЛ - ЧАЙКАФАРМА ®

VERAPAMIL - TCHAIKAPHARMA©

240 mg таблетки с удължено освобождаване

 

Състав:

Активна съставка:

Всяка таблетка с удължено освобождаване съдържа 240mg verapamil hydrochloride.

Помощни вещества:

Магнезиев стеарат, микрокристална целулоза, лактоза монохидрат, натриев алгинат, хидроксипропилметилцелулоза, син оцветител OY-30944.

 

Притежател на разрешението за употреба:

"Чайка фарма - висококачествените лекарства" АД ул. Н.Й. Вапцаров 1 гр. Варна 9000 България

 

Фармако-терапевтична група:

ВЕРАПАМИЛ-ЧАЙКАФАРМА® 240 mg таблети с удължено освобождаване са предназначени за лечение на високо кръвно .налягане (хипертония). Това лекарство е от групата на калциевите антагонисти.Верапамил подтиска навлизането на калциеви йони в гладкомускулната клетка на сърцето, упражнява своето фармакологично действие като изменя навлизането на калциеви йони през клетъчната мембрана на артериалната гладка мускулатура, както и през проводимите и контрактилни клетки на сърдечната мускулатура.

 

Показания:

• Есенциална хипертония (лека до среднотежка)

ИНФОРМАЦИЯ, КОЯТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕТЕ УПОТРЕБАТА НА ТОВА ЛЕКАРСТВО

 

Противопоказания:

- остра миокардна недостатъчност;

- хипотония (кръвно налягане под 90 mm Hg) или кардиогенен шок;

- нарушен синусов ритъм;

- атриовентрикуларен блок - втора или трета степен;

- пациенти с предсърдна фибрилация или мъждене и WPW и LGL синдром;

- пациенти с брадикардия (пулс по-малко от 50 удара/мин),

- остър инфаркт на миокарда;

- нестабилна ангина пекторис (стенокардия);

- порфирия;

Предпазни мерки:

Берапамил трябва да се използва с особено внимание при пациенти със сърдечни заболявания (сърдечна недостатъчност, WPW синдром, AV блок -1 степен) и ниско кръвно налягане.Трябва да се прилага внимателно при пациенти с бъбречни или чернодробни заболявания както и при пациенти с мускулна дистрофия.

 

Лекарствени и други взаимодействия:

-Едновременната употреба на верапамил и кардиодепресивни лекарства, т.е лекарства с отрицателен ефект върху атриовентрикуларната (предсърдно-камерната) проводимост (т.е. бета рецепторни блокери, антиаритмици, инхалационни анестетици) води до усилване на този ефект. Комбинацията трябва да се използва само след препоръка от кардиолог; -Приложен с орални антихипертензивни средства (вазодилататори, АСЕ-инхибитори, диуретици, бета-блокери), верапамил оказва допълнително въздействие към техния ефект;

-Тъй като верапамил увеличава серумната концентрация на дигиталис, неговата дозировка трябва да се намали с 40-50%;

-Верапамил се свързва във висока степен с пазмените протеини и следователно трябва да се прилага с внимание когато се използва едновременно с лекарства, които се свързват във висока степен към плазмените протеини (перорални антикоагуланти, хидантоин, салицилати, сулфонамиди и сулфанилурейни производни);

-Верапамил усилва действието на карбамазепин и теофилин, увеличава серумните нива на циклоспорин и литий (което може да доведе до невротоксичност);

-Rifampin намалява бионаличността на верапамил а фенобарбитон увеличава клирънса на верапамил;

-Дозировката трябва да се прецизира при едновременна употреба на верапамил и нервномускулни блокери, симвастатин, sirolismus)

-Калциеви соли, витаминВ и йохамбин противодействат на повлияването от верапамил;

-Верапамил води до величаване концентрацията на кофеин и етанол. Грейпфрутът води до увеличаване концентрацията на верапамил. Жълтият кантарион, ментовото масло, женското биле (Glycyrrhiza glabra) и псевдоефедринът от Ма Huang намаляват ефективността на калциевите антагонисти.

 

Специални противопоказания и специални предупреждения при употреба:

Съществува риск за увеличаване честотата на страничните ефекти от страна на сърцето при пациенти с хипертрофична кардиомиопатия. При пациенти с предсърдно мъждене или фибрилация (трептене) и с допълнителен път на предностепенна проводимост - например при WPW синдром, верапамил може да индуцира тежка предсърдна тахикардия. Дозата верапамил следва да се намали при пациенти с нарушена чернодробна функция, както и когато верапамия се употребява едновременно с дигиталис.Дозата на верапамил трябва да се намали при пациенти с понижена нервно-мускулна проводимост.Понякога се наблюдават ефекти на повишаване на стойностите на чернодробните ензими - трансаминази, (което може да се придружава или не с повишаване в стойностите на алкалната фосфатаза и билирубина), но те са преходни и могат да изчезнат, в хода на лечението с верапамил. Верапамил трябва да се употребява с внимание при пациенти с нарушена бъбречна и чернодробна функция. Тези пациенти трябва да се проследяват внимателно.

 

Бременност и кърмене:

Верапамил преминава през плацентарната бариера и може да се използва по време на бременност, само след внимателна преценка на съотношението полза/ риск.Верапамил се отделя в майчиното мляко. Поради риска от нежелани ефекти за новороденото, верапамил не трябва да се употребява по време на кърмене.

 

Ефекти върху способността за шофиране и работа с машини:

Приложен в терапевтични дози, верапамил не повлиява способността за шофиране и работа с машини.

 

ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО ПРАВИЛНАТА УПОТРЕБА

Дозировка и начин на приложение:

Началната препоръчвана дозировка ВЕРАПАМИЛ - ЧАЙКАФАРМА е 240 mg веднъж дневно сутрин (по-ниска доза от 120 mg е необходима при възрастни и пациенти с ниско телесно тегло). Ако се постигне съответен отговор в рамките на 24 часа след перорално приложение, дозата трябва да се съобрази според него. Препоръчва се прием от 180 мг два пъти дневно, или 240 мг всяка сутрин и 120 мг вечер преди лягане, или 240 мг на всеки 12 часа.

 

Предозиране:

Остро предозиране с верапамил обикновено води до сърдечносъдови симптоми като: тежка брадикардия (много забавена сърдечна дейност), AV блок -I или II степен и в крайни случаи до пълен блок с или без асистолия, изразена хипотония (много ниско кръвно налягане) и намалена периферна перфузиясъс загуба на периферен пулс, цианоза и студени ръце и крака.Лечението е симптоматично и поддържащо. Верапамил не се отстранява чрез хемодиализа.

 

Пропусната доза:

Пропусната доза трябва да се вземе колкото е възможно по-скоро. Ако почти е настъпило времето за следващата редовна доза, пропуснатата доза трябва не трябва да се взема. Не приемайте допълнително лекарство за да наваксате пропуснатата доза.

 

Нежелани лекарствени реакции:

Обикновено лечението с верапамил се понася добре.Нежелани лекарствени реакции от страна на сърцето включват брадикардия, атриовентрикуларен блок (I или II степен), влошаване на сърдечната недостатъчност и преходна асистолия. Тези реакции са по-често срещани при парентералната, отколкото при пероралната терапия. Най-обезпокояващата нежелана лекарствена реакция, която не е свързана със сърцето е запек. По-рядко срещана нежелана лекарствена реакция е гадене. Другите реакции включват хипотония, замайване, горещи вълни, главоболие, уморяемост, затруднено дишане и периферен оток. Има съобщения за кожни реакции и някои случаи на нарушена чернодробна функция и чернодробна токсичност. Наблюдавана е хиперплазия на венците. Рядко има случаи на гинекомастия. В случаи на предозиране се наблюдават тежка кардиотоксичност и изразена хипотония.При първи признак на поява на някаква нежелана реакция, трябва да се потърсите лекарски съвет, преди да продължите лечението с ВЕРАПАМИЛ -ЧАЙКАФАРМА 240 mg таблети с удължено освобождаване.

 

Съхранение:

Да се съхранява при температура под 25 °С.

ДА СЕ СЪХРАНЯВА НА НЕДОСТЪПНО ЗА ДЕЦА МЯСТО!

 

Фармацевтична форма и опаковка:

Блистер Алуминий/ PVC фолио20 обвити таблетки (2 блистера х 10 обвити таблети) в картонена кутия.

 

Срок на годност:

Три (3) години. Да не се употребява след изтичане на срока на годност обозначен върху опаковката.

Информация за продукта по НЗОК
Код по НЗОК:CF546
Цена за НЗОК:4.86 лв.
Реимбурсация:1.15 лв.
Пациентът заплаща:3.71 лв.
Безплатно:НЕ
Тип рецепта:Нормална и хронична
Наркотично:НЕ
Протокол:Без протокол
Възрастова граница:Няма възрастово ограничение
За повече информация, поръчки и въпроси можете да се свържете с нас по следните начини:
  • На телефони: 042 605 300, 0893 376 735.
    Понеделник - Петък, от 9.00 до 17.30 часа
  • Като ни пишете на електронната поща (натиснете тук)

Взаимодействия

на ВЕРАПАМИЛ табл.240 мг.* 20 ЧАЙКАФАРМА с продукти, активни съставки, заболявания, храни и напитки.

Силно клинично значими взаимодействия (52)

Умерено клинично значими взаимодействия (317)

Маловажно клинично значими взаимодействия (35)

Виж подробно всички.

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 2.9, 13 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "ВЕРАПАМИЛ табл.240 мг.* 20 ЧАЙКАФАРМА" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "ВЕРАПАМИЛ табл.240 мг.* 20 ЧАЙКАФАРМА"

Случвало ли ви се е да ви откажат лекарство, ако нямате рецепта за него?

Фармацевтите винаги ми отказват дадено лекарство, ако нямам рецепта за него.
Фармацевтите отказват, но променят решението си, ако съм редовен клиент или много им се помоля.
Някъде искат, другаде не искат рецепта, въпрос на фирмена политика.
Никога не съм имал проблем с получаването на лекарства, рецептата е само формалност.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.