Начало Е-Аптека Лекарства С рецепта UNIPHARM ПРАВАСТАТИН табл. 20 мг. * 30

ПРАВАСТАТИН табл. 20 мг. * 30

Арт. #03005002

  Моля прочетете тази информация внимателно преди да започнете да приемате това лекарство!

 

ПРАВАСТАТИН / PRAVASTATIN / Табл.20 mg

 

СЪСТАВ

Всяка таблетка Правастатин съдържа лекарствено вещество Pravastatin sodium в количество 20 mg. В състава на таблетката са включени и следните помощни вещества: лактоза, микрокристална целулоза, кроскармелоза, магнезиев хидроокис, магнезиев стеарат.

 

 

ЛЕКАРСТВЕНА ФОРМА

Таблетки

 

 

СВОЙСТВО НА ЛЕКАРСТВОТО И НАЧИН НА ДЕЙСТВИЕ

Правастатин се отнася към лекарствата, които блокират синтезата / образуването / на холестерол в организма. По този начин нивото на общия холестерол, ЛНП холестерол / "лошия холестерол" /, триглицериди и аполипопротеин В / протеин, необходим за образуването на холестерол в кръвта / се понижават. Това води до забавяне на по-нататъшното увреждане на съдовете от атеросклеротичния процес. В резултат на това се намаляват рисковете от развитието на исхемичната болест на сърцето, инсулти и се забавя прогресирането на атеросклерозата.

 

 

ПОКАЗАНИЯ

В КАКВИ СЛУЧАИ СЕ ИЗПОЛЗВА ПРАВАСТАТИН?

Лечението с правастатин се провежда при липса на адекватен терапевтичен отговор от приложената диета и физическите натоварвания. Показан е при: Хиперхолестеролемия.

• За понижаване на повишените стойности на общия и LDL холестерол при пациенти с първична хиперхолестеролемия.

Прогресиране на атеросклеротични заболявания и клиничните сърдечно-съдови инциденти.

• Забавяне на на прогресирането на атеросклероза;

• Намаляване на честотата на клиничните сърдечно-съдови инциденти. Предпазване от коронарните инциденти.

• Намаляване на необходимост от миокардна реваскуларизация;

• Подобряване на преживаемост чрез намаляване на сърдечно - съдовата смъртност.

Инфаркт на миокарда

• Намаляване на риска от повторен миокарден инфаркт и нуждата от миокардни реваскуларизационни процедури.

 

 

В КАКВИ СЛУЧАИ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ УПОТРЕБЯВА ПРАВАСТАТИН?

Противопоказания са заболявания или състояния, при които употребата на лекарството е свързана с висок риск от поява на сериозни нежелани реакции или влошаване на състоянието на болния.

Поради тези причини приемането на Правастатин е противопоказано в следните случаи:

• При данни за свръхчувствителност към лекарственото вещество или някое от помощните вещества;

• При наличие на активно чернодробно заболяване или постоянно повишени чернодробни показатели;

• По време на бременност и кърмене;

• Деца под 18 годишна възраст.

 

СПЕЦИАЛНИ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ И ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ

• Не се препоръчва лечение с Правастатин на пациенти с така наречена "хомозиготна фамилна хиперхолестеролемия тъй като неговата ефективност при такива пациенти е съмнителна;

• Пациенти, които злоупотребяват с алкохол, трябва да информират лекуващия лекар за това, тъй като в такива случаи рискът от увреждане на черния дроб се повишава;

• Необходимо е да информирате лекуващия лекар, ако сте имали отклонения в чернодробните показател и. преди започване на лечението;

• По време на лечението с Правастатин е необходимо пациентите да бъдат проследявани внимателно за появата на мускулни болки, мускулна слабост, за функционалното състояние на черния дроб и бъбреците, а също и за повишаване на активността на ензима креатининкиназа. Подобно наблюдение е особенно важно при пациенти с бъбречна трансплантация и на лечение със циклоспорин.

• Консултирайте се незабавно с лекуващия лекар при поява на слабост или чувство на умора в мускулите и сухожилията; при поява на симптоми "подобни на настинка" или ако забележите пожълтяване на кожата и очите.

 

ЛЕКАРСТВЕНИ И ДРУГИ ФОРМИ НА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ

• По време на лечението с Правастатин е необходимо да се употребява храна, бедна на холестерол и да се избягват мазнините в диетата. Храната може да намали резорбцията на лекарството, поради което то трябва да се приема преди или след хранене. Препоръчва се то да става вечер преди лягане.

• Винаги трябва да се съветвате с лекуващия лекар относно едновременното лечение с други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта или от растителен произход, тъй като Правастатин може да има неблагоприятни взаимодействия с тях!

• Информирайте лекуващия лекар, ако Вие приемате такива лекарства, като циклоспорин, гемфиброзил и други фибрати, никотинова киселина, кларитромицин, еритромицин, итраконазол. Едновременното лечение с изброените лекарства и правастатин е свързано с риск от увреждане на мускулната система.  

• Преди започване на лечението с Правастатин е необходимо да информирате лекуващия лекар за всички други лескарства, понижаващи нивото на холестерола, които приемате, например, холестирамин, колестипол. Приемът на правастатин в тези случаи трябва да бъде 1 час преди или 4 часа след холестирамин или колестипол съответно.

• Също така трябва да информирате лекуващия лекар и за приемани от Вас лекарства за лечение на тромбоемболични заболявания, и по-специално, перорални кумаринови антикоагуланти.

 

 

КАК СЕ УПОТРЕБЯВА ПРАВАСТАТИН?

ДОЗИРОВКИ И НАЧИН НА УПОТРЕБА

Лекарството Правастатин се назначава от лекар. Само лекуващия Ви лекар ще определи точната дозировка и продължителност на лечението. Спазвайте точно препоръчваните дозировки и начин на приемане от лекар!

Приемайте таблетката с достатъчно количество вода, като най-добре назначената доза да се взема вечер преди лягане. Не приемайте лекарството по време на хранене.

 

Възрастни:

Препоръчваната начална дневна доза е 10 mg дневно, като дозата може да се повиши при необходимост до 40 mg постепенно чрез 4 седмичен интервал. Терапевтичната дозировка е индивидуална за всеки пациент.

 

Деца:

Терапевтичната ефективност и безопасност на Правастатин при деца не е проучена, поради което не се назначава при тях.

 

Пациенти над 65 год. възраст:

Няма данни за повишена чувствителност към лекарството и промяна в терапентичните му параметри при пациенти на възраст над 65 години, поради което не е необходимо специално намаляване на препоръчваните дозировки при тях.

 

Пациенти с бъбречна недостатъчност:

При пациенти с леки и средно тежки бъбречни увреждания лечението с Правастатин трябва да се провежда с по-ниска дозировка и при постоянен контрол на бъбречните функции.При тежки бъбречни нарушения необходимостта от лечението с правастатин трябва да бъде преценена внимателно от лекар.

 

 

НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

При лечение с Правастатин, как-то и с всяко друго лекарство, при отделни пациенти могат да се появят нежелани реакции, за които трябва да соъбщите на лекуващия лекар.

При поява на следните нежелани реакции е необходимо да спрете да приемате лекарството и незабавно да потърсите консултацията с лекар: Реакции на свръхчувствителност - затруднено дишане, оток на устни, езика или лицето; слабост или болки в мускулите; симптоми " подобни на настинка";  намаляване на количеството на урината или потъмняването й; виждане в синьо или пожълтяване на еклерите и кожата.

Възможни са и други нежелани реакции, които са по-малко сериозни. При тяхната поява е необходимо, без да прекъсвате лечението, да съобщите за това на лекуващия лекар, който ще реши относно необходимостта да бъде намалена дозировката на лекарството.

Към такива нежелани реакции се отнасят гадене, повръщане, коремни болки, запек, диария, образуване на газове, кашлица, главоболие, виене на свят, нарушения на съня.

Необходимо е да информирате лекуващия Ви лекар за всички други неблагоприятни събития, които могат да се появят по време на лечението с Правастатин и не са описани в тази листовка! ПРЕДОЗИРАНЕПри приемане на много висока доза правастатин не са били наблюдавани клинични симптоми на интоксикация или отклонения в лабораторните показатели.

Въпреки това, в случай на случаен прием на много висока доза на лекарството / няколко пъти презишаваща назначената от лекар / е необходимо незабавно да потърсите консултация с лекар за оказване на медицинска помощ.

 

ОПАКОВКА

Таблетки по 20 mg в блистери от PVC/алуминиево фолио по 10 таблетки във всеки. По 3 блистера в картонена кутия.

 

 

СЪХРАНЕНИЕ

Лекарството трябва да се съхранява на сухи проветриви места, защитени от пряка светлина при температура не по-висока от 25°С. Съхранявайте лекарството на места недостъпни за деца!

 

 

СРОК НА ГОДНОСТ

2 / две / години.

Не употребявайте лекарството след изтичане срока на годност, обозначен върху опаковката!

 

 

РЕЖИМ НА ОТПУСКАНЕ

Лекарството се отпуска само по лекарско предписание!

 

 

ПРИТЕЖАТЕЛ НА РАЗРЕШЕНИЕ ЗА УПОТРЕБА

УНИФАРИ АД, София, ул. Тр. Станоев №3 

ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ НА ПРАВАСТАТИН табл. 20 мг. * 30

  • Силно клинично значими взаимодействия (11)
  • Умерено клинично значими взаимодействия (100)
  • Маловажно клинично значими взаимодействия (4)
Виж подробно всички ›

ФАЙЛОВЕ ЗА СВАЛЯНЕ КЪМ ПРАВАСТАТИН табл. 20 мг. * 30

ПО НЗОК

Информация за ПРАВАСТАТИН табл. 20 мг. * 30 по НЗОК

Код по НЗОК:CF397
Цена за НЗОК:19.34 лв.
Реимбурсация:4.84 лв.
Пациентът заплаща:14.50 лв.
Безплатно:НЕ
Тип рецепта:Нормална и хронична
Наркотично:НЕ
Протокол:Без протокол
Възрастова граница:Няма възрастово ограничение

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ПРАВАСТАТИН табл. 20 мг. * 30

КОМЕНТАРИ КЪМ ПРАВАСТАТИН табл. 20 мг. * 30

ПРАВАСТАТИН табл. 20 мг. * 30 Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияМаркаЗаболявания (МКБ)АнатомияФармакологични групи (Активни съставки):