0 продукта

Лекарствен справочник

БРОМОКРИПТИН табл. 2.5 мг. * 30

БРОМОКРИПТИН табл. 2.5 мг. * 30 - изображение
Цена:  7.68 лв.

НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ЗАКУПЕН ОНЛАЙН

 

BROMOCRIPTINE NIHFI

БРОМОКРИПТИН НИХФИ

 

 

СЪСТАВ

Лекарствено вещество: Bromocriptine mesylate 2,87 mg, екв. на Bromocriptine 2,5 mg в една таблетка.Помощни вещества: Лактоза монохидрат, инозитол, пшенично нишесте, силициев колоидален диоксид, винена киселина, магнезиев стеарат, карбоксиметил целулоза натриева сол.

 

 

ЛЕКАРСТВЕНА ФОРМА И ОПАКОВКА

Таблетки по 2,5 mg, по 30 броя в опаковка.

 

 

ПРОИЗВОДИТЕЛ

НИХФИ АДСофия 1797, бул. "Кл. Охридски" No 3

 

 

ДЕЙСТВИЕ

Бромокриптин потиска повишената секреция на пролактин. Не влияе върху другите хормони на хипофизата, с изключение при пациенти с акромегалия, при които употребата на препарата намалява повишеното съдържание на растежния хормон. Тези действия се дължат на стимулиране на рецепторите за допамин. Бромокриптин възстановява нормалния овулационен и менструален цикъл при жени с вторична липса на менструация. Препаратът повлиява и патологичната млечна секреция, като тя намалява значително или изчезва напълно по време на лечението. Посредством допаминергичното си действие подобрява проявите на паркинсонизма.

Около 30% от приетата доза се резорбира в храносмилателната система. Препаратът се свързва 90-96% с плазмените протеини. Главният път на отделяне на препарата е чрез жлъчката, а само 2,5-5% чрез бъбреците с урината.

 

 

ПОКАЗАНИЯ

Смущения в менструалния цикъл, инфертилитет у жената, предменструални симптоми, хиперпролактинемия при мъжа, пролактиноми, акромегалия, потискане на лактацията, доброкачествени заболявания на млечната жлеза, болест на Паркинсон.

 

 

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

Тежки сърдечни съдови заболявания, неконтролирана хипертония, различни форми на ендогенни психози, токсикози на бременността, свръхчувствителност към ергоалкалоиди и към някоя от съставките на препарата.

 

 

ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ

Особено внимание е необходимо, когато се приемат високи дози бромокриптин от пациенти с придружаващи разстройства на психиката, тежки сърдечно-съдови заболявания, асбестоза, язва или кървене от стомашно-чревния тракт.

При продължително използване е необходим системен гинекологичен контрол на пациентките.Да се прилага с внимание при жени след раждане, особено при наличие на рискови фактори (хипертония, тютюнопушене, затлъстяване, периферна артериопатия).

Този продукт съдържа лактоза и нишесте. Неподходящ е при хора с лактазна недостатъчност, галактоземия или глюкозен/галактозен синдром на малабсорбция. Може да представлява опасност за пациенити с цьолиакия (глутенова ентеропатия).

 

 

Употреба при бременност и кърмене.

При настъпване на бременност по време на терапията бромокриптин трябва да се спре веднага при пациентки, които желаят да запазят плода с изключение на случаите, при които има медицински показания за продължаване на терапията.

 

 

Влияние върху активното внимание, способността за шофиране и работа с машини.

Да се избягва управление на моторни превозни средства или работа с машини в случаите, когато приемът на бромокриптин предизвиква понижаване на кръвното налягане.

 

 

ЛЕКАРСТВЕНИ И ДРУГИ ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ

Бромокриптин трябва да се употребява с внимание едновременно с лекарствени средства, които понижават кръвното налягане. Да се избягва едновременен прием с диуретици, фенотиазинови средства, ергоалкалоиди, макролиди, алфа-симпатомиметици, допаминови антагонисти и алкохол.

 

 

ПРИЛОЖЕНИЕ И ДОЗИРОВКА

Препаратът трябва да се приема винаги по време на хранене.

Дисфункции, свързани предимно с хиперпролактинемия: При галакторея, аменорея, смущения в менструалния цикъл и инфертилитет, лечението започва с 1,25 mg 2 пъти дневно. Дозата се увеличава през 3-7 дни с по 1,25 mg до получаване на желания ефект. Т

ерапевтичната доза обикновено е 5-7,5 mg дневно и варира от 2,5-15 mg дневно. При пуерперално набъбване на гърдите и начален мастит - еднократно 2,5 mg, като при необходимост дозата може да се повтори след 6-12 часа. При хипогонадизъм 5-10 mg дневно. При пролактинсекретиращи аденоми - по 1,25 mg 2-3 пъти дневно. При нужда дозата се увеличава постепенно до достигане на дозата, осигуряваща оптимално ниво на пролактина в плазмата.Акромегалия : Започва се с 1,25-2,5 mg дневно и се повишава до 10-20 mg дневно в течение на 1-2 седмици, в зависимост от индивидуалната потребност и поносимостта на болния.

Паркинсонова болест : Лечението започва с 2,5 mg дневно и през 2 седмици се увеличава с ло 2,5 mg до достигане на доза 15-20 mg дневно. При някои болни са необходими значително по-високи дози - 40-50 mg дневно. Максималната дневна доза не трябва да превишава 100 mg. Комбинирането на бромокриптин с други антипаркинсонови средства засилва специфичните ефекти и прави възможно намаляването на дозите.

 

 

ПРЕДОЗИРАНЕ

Наблюдавани са гадене, повръщане, замайване, рязко понижаване на кръвното налягане със загуба на съзнание, изпотяване, световъртеж и халюцинации. При приемане на по-високи дози от предписаните, пациентът трябва своевременно да се консултира със своя лекуващ лекар.

 

 

НЕЖЕЛАНИ ЛЕКАРСТВЕНИ РЕАКЦИИ

В началото на лечението са възможни главоболие, световъртеж, умора, гадене, повръщане, които не налагат прекъсване на лечението. В редки случаи се наблюдава понижение или повишение на кръвното налягане, поради което е необходимо неговите стойности да се контролират. Много рядко са срещани нарушения в чернодробните функции, анемия, бъбречна недостатъчност. Наблюдавани са някои кожни реакции като обриви, сърбеж и повишена чувствителност към слънчева светлина. При лечение с високи дози бромокриптин са наблюдавани също сънливост и запек; в по-редки случаи - липса на ориентация, халюцинации и сухота в устата. Всички тези нежелани лекарствени реакции са в зависимост от дозата и обикновено се поддават на контрол посредством намаляването й.

Поносимостта спрямо бромокриптин може да бъде намалена при приемане на алкохол.

 

СЪХРАНЕНИЕ

На сухо и тъмно място, при температура под 25°С. Да се съхранява на места, недостъпни за деца!

 

СРОК НА ГОДНОСТ

Две (2) години

Препаратът да не се употребява след изтичане срока на годност, посочен върху опаковката!

Информация за продукта по НЗОК
Код по НЗОК:GF086
Цена за НЗОК:7.68 лв.
Реимбурсация:6.46 лв.
Пациентът заплаща:1.22 лв.
Безплатно:ДА
Тип рецепта:Нормална и хронична
Наркотично:НЕ
Протокол:Без протокол
Възрастова граница:Няма възрастово ограничение
За повече информация, поръчки и въпроси можете да се свържете с нас по следните начини:
  • На телефони: 042 605 300, 0893 376 735.
    Понеделник - Петък, от 9.00 до 17.30 часа
  • Като ни пишете на електронната поща (натиснете тук)

Взаимодействия

на БРОМОКРИПТИН табл. 2.5 мг. * 30 с продукти, активни съставки, заболявания, храни и напитки.

Силно клинично значими взаимодействия (17)

Умерено клинично значими взаимодействия (263)

Маловажно клинично значими взаимодействия (6)

Виж подробно всички.

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.0, 98 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "БРОМОКРИПТИН табл. 2.5 мг. * 30" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "БРОМОКРИПТИН табл. 2.5 мг. * 30"
--- 61 скрити --- Прочети всички тук

62. www.framar.bg отговаря: (2012-01-19 14:20:10)

Loreta

Bromokriptina okazva li vliqnie na stoinostite na chg (pri testove za bremennost)

Не би трябвало да въздейства на теста за бременност. Ако е положителен се консултирайте с лекуващия лекар, за да Ви каже какво да правите.

63. wolfi: (2012-11-24 19:44:56)

zdraveite ami ako s prieme paracetaol sus bromokriptina shte ima li nqkakvi nejelani efekti

64. miglena: (2012-11-24 21:13:45)

Предписаха ми го заради високия пролактин сега съм бременна трябва ли да спра лекарството?Ще увредя ли плода?

65. www.framar.bg отговаря: (2012-11-25 11:45:10)

wolfi

zdraveite ami ako s prieme paracetaol sus bromokriptina shte ima li nqkakvi nejelani efekti

Не.

66. www.framar.bg отговаря: (2012-11-25 11:50:51)

miglena

Предписаха ми го заради високия пролактин сега съм бременна трябва ли да спра лекарството?Ще увредя ли плода?

Ако по време на лечение с бромокриптин настъпи бременност, то лечението се прекратява. Може да се продължи приема на бромокриптин само ако има медицински показания за продължаване на терапията. Консултирайте се с вашия лекар.

Кърменето на обществени места – естествено, допустимо или неприемливо?

Майката има право да кърми детето си независимо от възрастта му когато и където пожелае, без разголването й да се отъждествява с форма на ексхибиционизъм. Собствениците на търговския комплекс следва да бъдат осъдени и да платят обезщетение.
Кърменето на обществени места не подлежи на коментар, когато майката се стреми да запази интимността на този акт встрани от чуждите погледи като наметне себе си и бебето с шал. Искът на БХК не следва да бъде удовлетворен.
Кърменето на бебето и детето извън дома е редно да се практикува в уединението на специални помещения, предназначени за хранене и преобличане. Майката основателно е била помолена да преустанови храненето на детето си, щом не желае да завоалира процеса.
Не само тютюнопушенето, но и кърменето на обществена места трябва да бъде забранено.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.