Начало Е-Аптека Лекарства С рецепта PHARMA SWISS УРОРЕК капс. 8 мг. * 30

УРОРЕК капс. 8 мг. * 30

Арт. #30025437

УРОРЕК капс. 8 мг. * 30

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА УРОРЕК И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА

Urorec принадлежи към група лекарства, наречени алфа1A-адренорецепторни блокери.
Urorec е селективен за тези рецептори, разположени в простатата, пикочния мехур и пикочния канал. Блокирайки тези рецептори, той води до отпускане на гладките мускули в тези тъкани. Това улеснява уринирането и облекчава Вашите симптоми.

За какво се използва Urorec
Urorec се използва при пациенти от мъжки пол за лечение на симптомите на пикочната система, свързани с доброкачественото уголемяване на простатата (простатна хиперплазия), като:

 • трудно започване на уринирането,
 • усещане за непълно изпразване на пикочния мехур,
 • по-честа нужда за уриниране, дори нощем.

2. ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ UROREC
НЕ приемайте Urorec

 • Не трябва да приемате Urorec, ако сте алергични (свръхчувствителни) към силодозин или към някоя от останалите съставки на това лекарство.

Обърнете специално внимание при употребата на Urorec

 • Ако се подлагате на операция на перде на окото (катаракта), е важно незабавно да информирате Вашия очен лекар, че използвате или че в миналото сте използвали Urorec. Това е необходимо, тъй като някои пациенти на лечение с подобни лекарства получават загуба на мускулния тонус на ириса (цветната кръгла част на окото) по време на подобнаоперация. Очният лекар може да предприеме подходящи предпазни мерки относно използваните лекарства и хирургичната техника. Попитайте Вашия лекар дали трябва да отложите или да спрете временно приема на Urorec, когато се подлагате на операция на катаракта.
 • Ако някога сте припадали или сте изпитвали замайване при внезапно изправяне, моля информирайте Вашия лекар, преди да приемете Urorec. Възможно е да се появят замаяност при изправяне и понякога припадъци, когато приемате Urorec, особено в началото на лечението или ако приемате други лекарства, понижаващи кръвното налягане. Ако това Ви се случи, веднага седнете или легнете до отминаване на симптомите и информирайте възможно най-бързо Вашия лекар (вижте също “Шофиране и работа с машини”).
 • Ако имате тежки чернодробни проблеми, не трябва да приемате Urorec, тъй като лекарството не е изпитано при такива условия.
 • Ако имате проблеми с бъбреците, попитайте Вашия лекар за съвет. Ако имате умерени по тежест проблеми с бъбреците, Вашият лекар ще започне лечението Ви с Urorec внимателно и евентуално с по-ниска доза (вижте точка 3 “Доза”). Ако имате тежки бъбречни проблеми, не трябва да приемате Urorec.
 • Тъй като доброкачественото увеличаване на простатата и ракът на простатата може да имат същите симптоми, преди започване на лечение с Urorec Вашият лекар ще провери дали имате рак на простатата. Urorec не лекува рак на простатата.
 • Лечението с Urorec може да доведе до променена еякулация (намаляване на отделяната по време на полов акт сперма), което може да повлияе временно плодовитостта на мъжа. Този ефект отминава след преустановяване на приема на Urorec. Моля уведомете Вашия лекар, ако планирате да имате деца.
 • Не се препоръчва употребата на Urorec при пациенти под 18-годишна възраст поради липсата на значими показания за тази възрастова група.

Употреба на други лекарства
Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.
Информирайте Вашия лекар, особено ако приемате:

 • лекарства за понижаване на кръвното налягане (в частност лекарства, наречени алфа1-блокери, като празозин или доксазозин) тъй като може да крият риск от по-силен ефект на тези лекарства по време на приема на Urorec.
 • противогъбичкови лекарства (като кетоконазол или итраконазол), лекарства за инфекция с HIV/СПИН (като ритонавир) или лекарства, използвани след трансплантации за потискане на отхвърлянето на органи (като циклоспорин), тъй като тези лекарства могат да увеличат концентрацията на Urorec в кръвта.
 • лекарства, използвани за лечение на проблеми с получаването и задържането на ерекцията (като силденафил или тадалафил), тъй като едновременната им употреба с Urorec може да доведе до слабо понижаване на кръвното налягане.
 • лекарства за епилепсия или рифампицин (лекарство за лечение на туберкулоза), тъй като може да намалят ефекта на Urorec.

Прием на Urorec с храни и напитки
Винаги приемайте Urorec с храна.

Шофиране и работа с машини
Не шофирайте или не работете с машини, ако Ви прилошее, имате замайване, сънливи сте или имате замъглено виждане.

3. КАК ДА ПРИЕМАТЕ УРОРЕК
Винаги приемайте Urorec точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Дозировка
Обичайната доза е една капсула Urorec 8 mg дневно, приета през устата.

Пациенти с бъбречни проблеми
Ако имате умерени бъбречни проблеми, Вашият лекар може да Ви предпише друга доза. За тази цел се предлагат капсули Urorec от 4 mg.

Кога и как да приемате Urorec
Винаги приемайте капсулата с храна, за предпочитане по едно и също време всеки ден. Не чупете капсулата и не я дъвчете. Глътнете я цяла, за предпочитане с чаша вода.

Ако сте приели повече от необходимата доза Urorec
Ако сте приели повече от една капсула, информирайте Вашия лекар възможно най-бързо. Незабавно информирайте Вашия лекар, ако Ви прилошее или усетите слабост.

Ако сте пропуснали да приемете Urorec
Може да приемете капсулата и по-късно през деня, ако сте пропуснали да я приемете по-рано. Ако е наближило времето за приема на следващата доза, не приемайте пропуснатата доза. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата капсула.

Ако сте спрели приема на Urorec
Ако спрете лечението, симптомите Ви може да се появят отново.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.
 

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ
Както всички лекарства, Urorec може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
Най-честата нежелана реакция е намаляване на отделяната по време на полов акт сперма. Този ефект отминава след преустановяване на приема на Urorec. Моля уведомете Вашия лекар, ако планирате да имате деца.
Възможно е да се появят замаяност, включително замаяност при изправяне, а понякога – припадане.
Ако почувствате слабост или замаяност, незабавно седнете или легнете до отминаване на симптомите. Ако почувствате замаяност или припаднете при изправяне, моля информирайте възможно най-бързо Вашия лекар за това.
Urorec може да доведе до усложнения по време на операция на катаракта (перде) на окото (вижте точка “Обърнете специално внимание при употребата на Urorec”).
Важно е незабавно да информирате вашия очен лекар, ако използвате Urorec или сте го използвали в миналото.

Много чести нежелани реакции

 • Променена еякулация (отделяне на по-малко или на видимо никаква сперма по време на полов акт, вижте точка “Обърнете специално внимание при употребата на Urorec”)

Чести нежелани реакции

 • Замаяност, включително замаяност при изправяне (вижте също по-горе в тази точка)
 • Хрема или запушен нос
 • Диария

Нечести нежелани реакции

 • Понижено сексуално желание
 • Гадене
 • Сухота в устата
 • Затруднения за получаване или поддържане на ерекция

С неизвестна честота

 • Отпусната зеница по време на операция на катаракта (вижте също по-горе в тази точка)
 • Припадане

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.
Ако смятате, че половият Ви живот е засегнат, моля уведомете Вашия лекар.

5. КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ УРОРЕК
Съхранявайте на място, недостъпно за деца.
Не използвайте Urorec след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка.
Да не се съхранява над 30°C.
Да се съхранява в оригиналната опаковка, за да се предпази от светлина и влага.
Не използвайте опаковки Urorec, които са повредени или са били отваряни.
Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.
 

6. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
Какво съдържа Urorec
Urorec 8 mg

 • Активното вещество е силодозин. Всяка капсула съдържа 8 mg силодозин.
 • Другите съставки са прежелатинизирано царевично нишесте, манитол (E421), магнезиев стеарат, натриев лаурилсулфат, желатин, титанов диоксид (E171).

Производител:

Pharma Swiss

ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ НА УРОРЕК капс. 8 мг. * 30

 • Силно клинично значими взаимодействия (20)
 • Умерено клинично значими взаимодействия (203)
Виж подробно всички ›

ФАЙЛОВЕ ЗА СВАЛЯНЕ КЪМ УРОРЕК капс. 8 мг. * 30

ПО НЗОК

Информация за УРОРЕК капс. 8 мг. * 30 по НЗОК

Код по НЗОК:GF126
Цена за НЗОК:25.55 лв.
Реимбурсация:12.77 лв.
Пациентът заплаща:12.78 лв.
Безплатно:НЕ
Тип рецепта:Нормална и хронична
Наркотично:НЕ
Протокол:Без протокол
Възрастова граница:Няма възрастово ограничение

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С УРОРЕК капс. 8 мг. * 30

КОМЕНТАРИ КЪМ УРОРЕК капс. 8 мг. * 30

УРОРЕК капс. 8 мг. * 30 Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияМаркаЗаболявания (МКБ)АнатомияФармакологични групи (Активни съставки):