Начало Е-Аптека Лекарства С рецепта MERCK SHARP & DOHME ЕЛОКОМ унгвент 30 гр.

ЕЛОКОМ унгвент 30 гр.

Арт. #30019433

ЕЛОКОМ унгвент 30 гр.

ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ

Елоком 0,1 % маз
мометазонов фуроат


Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да прилагате това лекарство.

•   Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
•  Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
•  Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо от това, че техните симптоми са същите като Вашите.
•  Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

В тази листовка:

1. Какво представлява Елоком и за какво се използва
2. Преди да използвате Елоком
3. Как да използвате Елоком
4. Възможни нежелани реакции
5. Как да съхранявате Елоком
6. Допълнителна информация

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЕЛОКОМ И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА

Елоком маз е лекарство от групата на локалните кортикостероиди и се определя като "мощен кортикостероид". Тези лекарства притежават противовъзпалителни, противоалергични и противосърбежни свойства.

Елоком се прилага при възрастни и деца за намаляване на зачервяването и сърбежа, причинени от някои кожни състояния, като псориазис и атопичен дерматит.

2. ПРЕДИ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ЕЛОКОМ

Не използвайте Елоком

•  ако сте алергични (свръхчувствителни) към мометазонов фуроат, към някоя от останалите съставки на Елоком или към други кортикостероиди.

•  ако имате някакъв кожен проблем, тъй като употребата на Елоком маз може да доведе до влошаването му, особено ако имате розацея (хронично кожно заболяване, характеризиращо се с постоянен обрив на кожата по изпъкналите части на лицето, най-вече на носа и бузите, разширяване на малките кръвоносни съдове и образуване на повърхностни гнойни мехурчета), акне, дерматит около устата, генитален сърбеж, обрив от бебешки пелени, варицела, херпес зостер или друга кожна бактериална, вирусна или гъбичкова инфекция, реакции след ваксиниране. Моля, консултирайте се с Вашия лекар.

Обърнете специално внимание при лечението с Елоком

•   ако Вашата кожа се възпали или стане чувствителна след употребата на Елоком, трябва да прекратите употребата му и да уведомите Вашия лекар.

•   Елоком маз не трябва да се използва повече от 5 дни върху кожата на лицето;

•   Елоком маз не трябва да се използва повече от 5 дни върху кожата на деца;

•   Елоком не трябва да се използва за лечение на кожата под памперси, тъй като така се улеснява проникването на лекарственото вещество в кожата и това може да доведе до някои нежелани лекарствени реакции;

•   Елоком не трябва да се използва в голямо количество, за лечение на голяма повърхност от кожата и за продължителен период от време (напр. всеки ден в продължение на седмици или месеци);

•   Елоком не трябва да се използва за лечение на очите.

Употреба на други лекарства

Не са известни взаимодействия с други лекарства.

Бременност и кърмене

Ако сте бременна или кърмите, уведомете Вашия лекар преди употребата на Елоком.

Все още няма достатъчно информация относно безопасността при употребата на Елоком при бременни жени. Локалното приложение на кортикостероиди при бременни животни може да причини ненормално развитие на плода, включително цепнато небце и вътреутробно забавяне на растежа. Следователно може да съществува, макар и много малък риск от подобни ефекти и за плода при хората.
Не е известно дали локалното приложение на кортикостероиди може да доведе до достатъчна абсорбция и откриването им в кърмата.

Вашият лекар ще прецени дали можете да използвате Елоком по време на бременността или докато кърмите.

Шофиране и работа с машини

Не оказва влияние.

Важна информация относно някои от съставките на Елоком

Елоком маз съдържа пропиленгликол, който може да причини дразнене на кожата.

3. КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ЕЛОКОМ

Винаги използвайте Елоком маз точно както Ви е предписал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Елоком се прилага при възрастни (включително при пациенти в напреднала възраст) и деца
като тънък слой се нанася веднъж дневно върху засегнатия участък от кожата и леко се втрива.
Ако се появи възпаление или чувствителност при употребата на Елоком, лечението трябва да се прекрати и да се замени с друг лекарствен продукт.

Ако се появи инфекция. Вашият лекар ще ви назначи противогъбично или антибактериално лекарство. Ако не настъпи бърз благоприятен ефект, кортикостероидното лечение трябва да бъде преустановено до овладяване на инфекцията.

Често може да се наблюдава локална и/или системна токсичност, особено при продължително лечение на обширна телесна повърхност, в кожните гънки и при употреба на оклузивна превръзка.
Ако се налага употребата на този лекарствен продукт при малки деца или върху кожата на лицето, лечението трябва да се ограничи до 5 дни и кожата не трябва да се покрива с превръзка. Да се избягва продължително лечение с Елоком, независимо от възрастовата група.

Необходимо е особено внимание при локалната употреба на кортикостероиди при псориазис, тъй като може да се развие т.нар. rebound - феномен, последван от развитие на толеранс, риск от генерализиран гноен псориазис и развитие на локална или системна токсичност дължащи се на нарушена защитна функция на кожата. Ако Елоком се употребява при псориазис много е важен строг контрол отстрана на лекаря.

Ако сте пропуснали да приложите Елоком

Ако забравите да използвате Елоком, приложете го веднага след като си спомните и продължете да го прилагате, както Ви е предписал лекарят.

Ако сте приложили повече от необходимата доза Елоком

При случайно поглъщане през устата (особена предпазливост да се проявява при деца), не се очаква поява на нежелани лекарствени реакции. Ако все пак се тревожите, обърнете се за съвет към Вашия лекар.

Не употребявайте това лекарство по-често или за по-продължително време от предписаното, тъй като в тези случаи могат да се наблюдават някои симптоми на предозиране (вижте точка 4 Възможни нежелани реакции). Острите симптоми на предозиране са обратими. Лечението е симптоматично.

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Както всички лекарства, Елоком маз може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

• При някои пациенти, макар и рядко могат да се наблюдават следните нежелани лекарствени реакции:

дразнене, сърбеж, парене, щипене, мравучкане, възпаление на космените фоликули, засилено окосмяване, акне, обезцветяване или изтъняване на кожата, стрий, милиуми, вторични инфекции и контактни алергии, сухота, възпаление на кожата около устата.

Както при всички кортикостероиди, употребата на Елоком върху голяма кожна повърхност, в по-голямо количество и за продължителен период от време, може да доведе до повишено усвояване през кожата, в количества причиняващи общи (системни) нежелани реакции. Те могат да включват отичане на лицето, шията и торса, увеличение на теглото, а при деца - повлияване на растежа и развитието. В такива случаи е необходимо да се консултирате с Вашия лекар. Децата са по-податливи от възрастните към такива реакции, поради по-голямото съотношение кожна повърхност/телесно тегло.

Ако някоя от нежеланите реакции Ви тревожи или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

5. КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ ЕЛОКОМ

• Да се съхранява под 25°С.

• Не използвайте Елоком маз след срока на годност, отбелязан върху опаковката.

• Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Срок на годност след отваряне на опаковката: 1 месец.

• Съхранявайте на място, недостъпно за деца.

• Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Какво съдържа Елоком маз

•  Активното вещество е: мометазонов фуроат 1 мг/гр (0,1 %).

•  Другите съставки са: хексиленгликол, фосфорна киселина, пропиленгликолов стеарат, бял вазелин, пчелен восък, бял и пречистена вода.

Как изглежда Елоком маз и какво съдържа опаковката

Елоком маз се предлага в туби от 15 или 30 гр.

Всяка туба заедно с листовка за потребителя е поставена в картонена кутия.

Притежател на разрешението за употреба и производител: Белгия

ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ НА ЕЛОКОМ унгвент 30 гр.

  • Силно клинично значими взаимодействия (1)
  • Умерено клинично значими взаимодействия (3)
  • Маловажно клинично значими взаимодействия (39)
Виж подробно всички ›

ФАЙЛОВЕ ЗА СВАЛЯНЕ КЪМ ЕЛОКОМ унгвент 30 гр.

Аналози на ЕЛОКОМ унгвент 30 гр.

КОМЕНТАРИ КЪМ ЕЛОКОМ унгвент 30 гр.

ЕЛОКОМ унгвент 30 гр. Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияМаркаЗаболявания (МКБ)АнатомияФармакологични групи (Активни съставки):