Начало Е-Аптека Лекарства С рецепта TCHAIKAPHARMA ВЕРАПАМИЛ табл.240 мг.* 20 ЧАЙКАФАРМА

ВЕРАПАМИЛ табл.240 мг.* 20 ЧАЙКАФАРМА

Арт. #30004771

ВЕРАПАМИЛ - ЧАЙКАФАРМА ®

VERAPAMIL - TCHAIKAPHARMA©

240 mg таблетки с удължено освобождаване

 

Състав:

Активна съставка:

Всяка таблетка с удължено освобождаване съдържа 240mg verapamil hydrochloride.

Помощни вещества:

Магнезиев стеарат, микрокристална целулоза, лактоза монохидрат, натриев алгинат, хидроксипропилметилцелулоза, син оцветител OY-30944.

 

Притежател на разрешението за употреба:

"Чайка фарма - висококачествените лекарства" АД ул. Н.Й. Вапцаров 1 гр. Варна 9000 България

 

Фармако-терапевтична група:

ВЕРАПАМИЛ-ЧАЙКАФАРМА® 240 mg таблети с удължено освобождаване са предназначени за лечение на високо кръвно .налягане (хипертония). Това лекарство е от групата на калциевите антагонисти.Верапамил подтиска навлизането на калциеви йони в гладкомускулната клетка на сърцето, упражнява своето фармакологично действие като изменя навлизането на калциеви йони през клетъчната мембрана на артериалната гладка мускулатура, както и през проводимите и контрактилни клетки на сърдечната мускулатура.

 

Показания:

• Есенциална хипертония (лека до среднотежка)

ИНФОРМАЦИЯ, КОЯТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕТЕ УПОТРЕБАТА НА ТОВА ЛЕКАРСТВО

 

Противопоказания:

- остра миокардна недостатъчност;

- хипотония (кръвно налягане под 90 mm Hg) или кардиогенен шок;

- нарушен синусов ритъм;

- атриовентрикуларен блок - втора или трета степен;

- пациенти с предсърдна фибрилация или мъждене и WPW и LGL синдром;

- пациенти с брадикардия (пулс по-малко от 50 удара/мин),

- остър инфаркт на миокарда;

- нестабилна ангина пекторис (стенокардия);

- порфирия;

Предпазни мерки:

Берапамил трябва да се използва с особено внимание при пациенти със сърдечни заболявания (сърдечна недостатъчност, WPW синдром, AV блок -1 степен) и ниско кръвно налягане.Трябва да се прилага внимателно при пациенти с бъбречни или чернодробни заболявания както и при пациенти с мускулна дистрофия.

 

Лекарствени и други взаимодействия:

-Едновременната употреба на верапамил и кардиодепресивни лекарства, т.е лекарства с отрицателен ефект върху атриовентрикуларната (предсърдно-камерната) проводимост (т.е. бета рецепторни блокери, антиаритмици, инхалационни анестетици) води до усилване на този ефект. Комбинацията трябва да се използва само след препоръка от кардиолог; -Приложен с орални антихипертензивни средства (вазодилататори, АСЕ-инхибитори, диуретици, бета-блокери), верапамил оказва допълнително въздействие към техния ефект;

-Тъй като верапамил увеличава серумната концентрация на дигиталис, неговата дозировка трябва да се намали с 40-50%;

-Верапамил се свързва във висока степен с пазмените протеини и следователно трябва да се прилага с внимание когато се използва едновременно с лекарства, които се свързват във висока степен към плазмените протеини (перорални антикоагуланти, хидантоин, салицилати, сулфонамиди и сулфанилурейни производни);

-Верапамил усилва действието на карбамазепин и теофилин, увеличава серумните нива на циклоспорин и литий (което може да доведе до невротоксичност);

-Rifampin намалява бионаличността на верапамил а фенобарбитон увеличава клирънса на верапамил;

-Дозировката трябва да се прецизира при едновременна употреба на верапамил и нервномускулни блокери, симвастатин, sirolismus)

-Калциеви соли, витаминВ и йохамбин противодействат на повлияването от верапамил;

-Верапамил води до величаване концентрацията на кофеин и етанол. Грейпфрутът води до увеличаване концентрацията на верапамил. Жълтият кантарион, ментовото масло, женското биле (Glycyrrhiza glabra) и псевдоефедринът от Ма Huang намаляват ефективността на калциевите антагонисти.

 

Специални противопоказания и специални предупреждения при употреба:

Съществува риск за увеличаване честотата на страничните ефекти от страна на сърцето при пациенти с хипертрофична кардиомиопатия. При пациенти с предсърдно мъждене или фибрилация (трептене) и с допълнителен път на предностепенна проводимост - например при WPW синдром, верапамил може да индуцира тежка предсърдна тахикардия. Дозата верапамил следва да се намали при пациенти с нарушена чернодробна функция, както и когато верапамия се употребява едновременно с дигиталис.Дозата на верапамил трябва да се намали при пациенти с понижена нервно-мускулна проводимост.Понякога се наблюдават ефекти на повишаване на стойностите на чернодробните ензими - трансаминази, (което може да се придружава или не с повишаване в стойностите на алкалната фосфатаза и билирубина), но те са преходни и могат да изчезнат, в хода на лечението с верапамил. Верапамил трябва да се употребява с внимание при пациенти с нарушена бъбречна и чернодробна функция. Тези пациенти трябва да се проследяват внимателно.

 

Бременност и кърмене:

Верапамил преминава през плацентарната бариера и може да се използва по време на бременност, само след внимателна преценка на съотношението полза/ риск.Верапамил се отделя в майчиното мляко. Поради риска от нежелани ефекти за новороденото, верапамил не трябва да се употребява по време на кърмене.

 

Ефекти върху способността за шофиране и работа с машини:

Приложен в терапевтични дози, верапамил не повлиява способността за шофиране и работа с машини.

 

ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО ПРАВИЛНАТА УПОТРЕБА

Дозировка и начин на приложение:

Началната препоръчвана дозировка ВЕРАПАМИЛ - ЧАЙКАФАРМА е 240 mg веднъж дневно сутрин (по-ниска доза от 120 mg е необходима при възрастни и пациенти с ниско телесно тегло). Ако се постигне съответен отговор в рамките на 24 часа след перорално приложение, дозата трябва да се съобрази според него. Препоръчва се прием от 180 мг два пъти дневно, или 240 мг всяка сутрин и 120 мг вечер преди лягане, или 240 мг на всеки 12 часа.

 

Предозиране:

Остро предозиране с верапамил обикновено води до сърдечносъдови симптоми като: тежка брадикардия (много забавена сърдечна дейност), AV блок -I или II степен и в крайни случаи до пълен блок с или без асистолия, изразена хипотония (много ниско кръвно налягане) и намалена периферна перфузиясъс загуба на периферен пулс, цианоза и студени ръце и крака.Лечението е симптоматично и поддържащо. Верапамил не се отстранява чрез хемодиализа.

 

Пропусната доза:

Пропусната доза трябва да се вземе колкото е възможно по-скоро. Ако почти е настъпило времето за следващата редовна доза, пропуснатата доза трябва не трябва да се взема. Не приемайте допълнително лекарство за да наваксате пропуснатата доза.

 

Нежелани лекарствени реакции:

Обикновено лечението с верапамил се понася добре.Нежелани лекарствени реакции от страна на сърцето включват брадикардия, атриовентрикуларен блок (I или II степен), влошаване на сърдечната недостатъчност и преходна асистолия. Тези реакции са по-често срещани при парентералната, отколкото при пероралната терапия. Най-обезпокояващата нежелана лекарствена реакция, която не е свързана със сърцето е запек. По-рядко срещана нежелана лекарствена реакция е гадене. Другите реакции включват хипотония, замайване, горещи вълни, главоболие, уморяемост, затруднено дишане и периферен оток. Има съобщения за кожни реакции и някои случаи на нарушена чернодробна функция и чернодробна токсичност. Наблюдавана е хиперплазия на венците. Рядко има случаи на гинекомастия. В случаи на предозиране се наблюдават тежка кардиотоксичност и изразена хипотония.При първи признак на поява на някаква нежелана реакция, трябва да се потърсите лекарски съвет, преди да продължите лечението с ВЕРАПАМИЛ -ЧАЙКАФАРМА 240 mg таблети с удължено освобождаване.

 

Съхранение:

Да се съхранява при температура под 25 °С.

ДА СЕ СЪХРАНЯВА НА НЕДОСТЪПНО ЗА ДЕЦА МЯСТО!

 

Фармацевтична форма и опаковка:

Блистер Алуминий/ PVC фолио20 обвити таблетки (2 блистера х 10 обвити таблети) в картонена кутия.

 

Срок на годност:

Три (3) години. Да не се употребява след изтичане на срока на годност обозначен върху опаковката.

ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ НА ВЕРАПАМИЛ табл.240 мг.* 20 ЧАЙКАФАРМА

  • Силно клинично значими взаимодействия (52)
  • Умерено клинично значими взаимодействия (317)
  • Маловажно клинично значими взаимодействия (35)
Виж подробно всички ›

ФАЙЛОВЕ ЗА СВАЛЯНЕ КЪМ ВЕРАПАМИЛ табл.240 мг.* 20 ЧАЙКАФАРМА

ПО НЗОК

Информация за ВЕРАПАМИЛ табл.240 мг.* 20 ЧАЙКАФАРМА по НЗОК

Код по НЗОК:CF546
Цена за НЗОК:4.86 лв.
Реимбурсация:1.15 лв.
Пациентът заплаща:3.71 лв.
Безплатно:НЕ
Тип рецепта:Нормална и хронична
Наркотично:НЕ
Протокол:Без протокол
Възрастова граница:Няма възрастово ограничение

Аналози на ВЕРАПАМИЛ табл.240 мг.* 20 ЧАЙКАФАРМА

КОМЕНТАРИ КЪМ ВЕРАПАМИЛ табл.240 мг.* 20 ЧАЙКАФАРМА

ВЕРАПАМИЛ табл.240 мг.* 20 ЧАЙКАФАРМА Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияМаркаЗаболявания (МКБ)АнатомияФармакологични групи (Активни съставки):