Начало Е-Аптека Лекарства С рецепта ALCON ТРАВАТАН колир 2.5 мл.

ТРАВАТАН колир 2.5 мл.

Арт. #30000776

ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ
TRAVATAN 
Травопрост (Travoprost)

Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да използвате това лекарство.
Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново. Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо, че техните симптоми са същите като Вашите.
Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

В тази листовка:
1.    Какво представлява TRAVATAN и за какво се използва?
2.    Преди да използвате TRAVATAN
3.    Как да използвате TRAVATAN?
4.    Възможни нежелани реакции
5.    Как да съхранявате TRAVATAN?
6.    Допълнителна информация

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА TRAVATAN И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА?

TRAVATAN съдържа травопрост, представител на група лекарства, наречени простагландинови аналози. Той действа като понижава налягането вътре в окото. Може да бъде използван самостоятелно или в комбинация с други капки за очи, напр. бета-блокери, които също намаляват налягането.
TRAVATAN капки за очи се използва за лечение на високо налягане в окото. Това налягане може да доведе до заболяване, наречено глаукома.

2. ПРЕДИ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ TRAVATAN

Не използвайте TRAVATAN
•    Ако сте алергични към травопрост или към някоя от останалите съставки на TRAVATAN.
Консултирайте се с Вашия лекар, дали това се отнася за Вас. Обърнете специално внимание при употребата на TRAVATAN
•    Употребата на TRAVATAN не се препоръчва при пациенти под 18 годишна възраст. Ако това се отнася до Вас, консултирайте се с Вашия лекар.
•    Възможно е TRAVATAN да увеличи дължината, дебелината, да промени цвета и/или броя на миглите и може да предизвика необичайно окосмяване на клепачите.
•    Възможно е TRAVATAN да промени цвета на Вашия ирис (това е оцветената част от Вашето око). Възможно е тази промяна да е постоянна.
Рядко TRAVATAN може да причини задъхване или хриптене или увеличаване на симптомите на астма. Ако ви безпокоят някакви промени в дишането, при употребата на TRAVATAN, посъветвайте се с Вашия лекар възможно най-скоро.
Травопрост може да се абсорбира през кожата. Ако част от продукта влезе в контакт с кожата, трябва веднага да се измие. Това е особено важно за бременни жени или за жени, опитващи се да забременеят.

Употреба на други лекарства
Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

Бременност и кърмене
Не използвайте TRAVATAN, ако сте бременна. Ако мислите, че сте бременна, веднага се консултирайте с Вашия лекар. Ако има вероятност да забременеете, трябва да използвате адекватни контрацептивни мерки, докато прилагате TRAVATAN.
Не използвайте TRAVATAN, ако кърмите, TRAVATAN може да се отдели в млякото. Посъветвайте се с Вашия лекар преди употребата на което и да е лекарство. Шофиране и работа с машини
Възможно е непосредствено след поставянето на TRAVATAN да установите краткотрайно замъгляване на зрението. Не шофирайте и не работете с машини, докато зрението Ви не се проясни.

Важна информация относно някои от съставките на TRAVATAN
TRAVATAN съдържа хидрогенирано рициново масло и пропиленгликол, които могат да причинят кожни реакции и дразнене.

3. КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ TRAVATAN?
Винаги използвайте TRAVATAN точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Обичайната доза е:
1 капка в засегнатото око или очи, веднъж на ден-вечер.
Използвайте TRAVATAN и в двете очи само, ако така Ви е казал Вашият лекар. Използвайте го толкова дълго, колкото Ви е предписал Вашият лекар.

Използвайте TRAVATAN само за накапване във Вашите очи.
•    Непосредствено преди да използвате за пръв път, отворете пликчето като го разкъсате, извадете бутилката и отбележете датата на отваряне на отбелязаното място върху етикета
•    Измийте ръцете си
•    Отвъртете капачката
•    Дръжте бутилката, насочена надолу, между палеца и пръстите
•    Наклонете главата назад. Разтворете клепача, с почистените вече пръсти, така че да се образува 'джоб' между него и окото. Капката трябва да попадне именно на това място
•    Приближете апликатора-капкомер на бутилката близо до окото. Използвайте огледало, ако това Ви улеснява
•    Не докосвайте окото или клепача, заобикалящата ги област или други повърхности с върха на апликатора-капкомер. Има опасност от замърсяване на капките
•    Внимателно стиснете бутилката, за да изпусне една капка TRAVATAN.

•    След като поставите TRAVATAN, натиснете с пръст окото в ъгълчето при носа

Това ще попречи на TRAVATAN да премине към други части на тялото
•    Ако трябва да използвате капките и за двете очи, повторете всички стъпки и за другото око
•    Поставете капачката и затворете добре бутилката веднага след употреба
•    Използвайте само една и съща бутилка. Не отваряйте пликчето, докато не е необходимо да използвате бутилката.

Ако капката не попадне в окото, опитайте отново.
Ако сте използвали повече от необходимата доза TRAVATAN, незабавно изплакнете с топла вода. Не поставяйте повече капки до следващата обичайна доза.
Ако сте пропуснали да използвате TRAVATAN, продължете със следващата доза по Вашата обичайна схема. Не поставяйте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата. Никога не използвайте повече от една капка в увреденото око(очи) в един и същи ден.
Ако сте спрели употребата на TRAVATAN без да го съгласувате с Вашия лекар, налягането в окото Ви няма да се контролира, а това може да доведе до загуба на зрението.
Ако носите меки контактни лещи. Не използвайте капките, докато лещите са в очите Ви. Изчакайте 15 минути след употребата на капките, преди да поставите контактните лещи обратно в очите си.
Ако използвате и други капки за очи, изчакайте поне 5 минути между поставянето на TRAVATAN и другите капки.
Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този лекарствен продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ
Както всички лекарства, TRAVATAN може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
Обикновено, Вие може да продължите употребата на капките, освен ако реакциите са сериозни. Ако нещо Ви притеснява, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт. Не прекратявайте употребата на TRAVATAN без да сте се консултирали с Вашия лекар.

Много чести нежелани реакции (Засягат повече от 1 потребител на 10)
Ефекти, свързани с окото: Зачервяване, промяна в цвета на ириса (оцветената част от окото).

Чести нежелани реакции (Засягат 1 до 10 потребители на 100)
Ефекти, свързани с окото: възпаление вътре в окото, болка или подуване, дразнене, секреция, чувствителност към светлина, замъглено, намалено или променено зрение, сухота, сърбеж, увеличено слъзоотделяне, необичайно или намалено усещане; дразнене, сърбеж, зачервяване, болка, подуване или образуване на корички по клепача; промяна в цвета на миглите, увеличаване или намаляване на растежа или броя на миглите.
Ефекти, свързани с целия организъм: главоболие, потъмняване на кожата около окото(очите).

Нечести нежелани реакции (Засягат 1 до 10 потребители на 1 000)
Ефекти, свързани с окото: възпаление или инфекция на конюнктивата (конюнктивит) или роговицата, светли кръгове (ореолен ефект) при гледане към светлинен източник, нарушения на роговицата, алергия, уморени очи, увеличаване на размера на зеницата.
Ефекти, свързани с целия организъм: астма, недостиг на въздух, увеличено или намалено кръвно налягане, неправилна, ускорена или забавена сърдечна честота, замаяност, вирусна инфекция, кашлица, обща слабост, засилване на алергичните признаци, дразнене на гърлото, запушен нос, промени в гласа, стомашно-чревен дискомфорт или язва, сухота в устата, запек, зачервяване или сърбеж на кожата, болка в рамото, лош вкус.

Допълнителните нежелани реакции, които са наблюдавани включват:
- Ефекти, свързани с окото: възпаление в задната част на окото, хлътнали очи.
- Ефекти, свързани с целия организъм: влошаване на астмата, пищене в ушите, увеличен простатен антиген.
Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

5. КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ TRAVATAN?

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
Не използвайте TRAVATAN след срока на годност, отбелязан върху бутилката и картонената опаковка след "Годен до:". Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Лекарственият продукт не изисква специални условия за съхранение.
Бутилката трябва да се изхвърли 4 седмици след първото отваряне, за да бъдат избегнати евентуални инфекции и след това използвайте нова бутилка. Напишете дата на отваряне на означените за това места върху етикета и картонената кутия.
Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Какво съдържа TRAVATAN?
Активното вещество е: травопрост
Другите съставки са: Поликватерниум-1, полиоксиетилен хидрогенирано рициново масло 40 , пропиленгликол, натриев хлорид, борна киселина, манитол и пречистена вода. Добавени са малки количества хлороводородна киселина или натриев хидроксид за поддържане на нормални киселинни нива (pH нива).

Как изглежда TRAVATAN и какво съдържа опаковката?
TRAVATAN е течност (прозрачен, безцветен разтвор) и се доставя в опаковка, съдържаща пластмасова бутилка от 2,5 ml с капачка на винт или опаковка, съдържаща три пластмасови бутилки от 2,5 ml с капачки на винт. Всяка една бутилка е поставена в пликче. Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.

Притежател на разрешението за употреба

 Alcon Laboratories (UK) Ltd.
Frimley Business Park
Frimley
Camberley
Surrey GU16 7SR
Великобритания.

Производител: S.A. Alcon-Couvreur N.V Rijksweg 14 B-2870 Puurs
Белгия

Производител:
Alcon Cusi, S.A Camil Fabra 58 08320 El Masnou
Испания

ФАЙЛОВЕ ЗА СВАЛЯНЕ КЪМ ТРАВАТАН колир 2.5 мл.

ПО НЗОК

Информация за ТРАВАТАН колир 2.5 мл. по НЗОК

Код по НЗОК:SF074
Цена за НЗОК:24.65 лв.
Реимбурсация:7.05 лв.
Пациентът заплаща:17.60 лв.
Безплатно:НЕ
Тип рецепта:Нормална и хронична
Наркотично:НЕ
Протокол:Без протокол
Възрастова граница:Няма възрастово ограничение

Аналози на ТРАВАТАН колир 2.5 мл.

КОМЕНТАРИ КЪМ ТРАВАТАН колир 2.5 мл.

ТРАВАТАН колир 2.5 мл. Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияМаркаЗаболявания (МКБ)АнатомияФармакологични групи (Активни съставки):