Начало Е-Аптека Лекарства С рецепта PHARMSTANDARD НИТРОКОР табл. 500 мкг. * 40

НИТРОКОР табл. 500 мкг. * 40

Арт. #30000494

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА НИТРОКОР И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА?

Нитрокор е периферен вазодилататор с преимуществено влияние върху венозните съдове. Използва се за купиране и кратковременна профилактика на стенокардни пристъпи.

ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ НИТРОКОР

Не използвайте Нитрокор ако сте алергични към активното вещество, или към някоя от останалите съставки. Не бива да се прилага при състояния на шок, колапс и при пациенти под 18 години.

Обърнете специално внимание при употребата на Нитрокор - При прием на Нитрокор е възможно артериалното налягане значително да се понижи и да се появи световъртеж при рязко изправяне от седнало или легнало положение: при употреба на алкохол, извършване на физически упражнения или в горещо време. Към Нитрокор, както и към други органични нитрати, при често приемане може да се развие привикване, което да изисква увеличаване на дозата.
Ако неясното зрение или сухотата в устата не отзвучават или са силно изразени, лечението трябва да се прекрати. Силното главоболие при приема на Нитрокор може да се облекчи с понижаване на дозата му и/или с едновременен прием на валидол.

Да се прилага внимателно при: едновременен прием с инхибитори на фосфодиестеразата, черепно-мозъчна хипертония, сърдечна тампонада, неконтролируема хиповолемия, при болни със сърдечна недостатъчност и нормално или ниско налягане в белодробната артерия, артериална хипотония, закритоъгълна форма на глаукома с високо вътреочно налягане, тежка анемия, хипертиреоза, токсичен белодробен оток, тежка бъбречна и/или чернодробна недостатъчност.

БРЕМЕННОСТ И КЪРМЕНЕ

Прилагането по време на бременност и кърмене е възможно само по жизнени показания, в случай на категорична необходимост.

ШОФИРАНЕ И РАБОТА С МАШИНИ

При управление на транспортни средства и работа с машини, които изискват повишено внимание, трябва да се има предвид, че приемът на Нитрокор може да доведе до забавяне на психомоторните реакции.

КАК ДА ПРИЕМАТЕ НИТРОКОР

Препоръчва се Нитрокор да се приема по лекарско предписание.
Нитрокор трябва да се приема веднага, още при първите признаци на стенокарден пристъп: 1 таблетка Нитрокор 0,5 мг се поставя под езика и се държи до пълно разтваряне,  без да се поглъща. Обичайна доза е 1 таблетка под езика.
Ако стенокардният пристъп не премине в продължение на 5 минути, трябва да се приеме още 1 таблетка Нитрокор.

При липса на терапевтичен ефект след прием на 2 таблетки, трябва да се повика лекар.
При чести стенокардни пристъпи, целесъобразно е да се приемат продукти от нитроглицериновия ред с удължено действие.

Симптоми при предозиране: понижаване на артериалното налягане с ортостатична дисрегулация, силен световъртеж, главоболие, лесна уморяемост, задух, изразена слабост, учестена сърдечна дейност, повишаване на телесната температура, спазми, астения, сънливост. При прием на високи дози - колапс, цианоза, метхемоглобинемия, диспнея и тахипнея.
При поява на симптоми на предозиране, болният незабавно трябва да се сложи да легне, краката му да се повдигат и да се повика лекар.

ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Нарушения на нервната система: неясно зрение, "нитратно" главоболие, световъртеж и чувство на слабост, тревожност, психотични реакции, раздразнителност, дезориентация.

Сърдечни нарушения:  понижаване на артериалното налягане, рядко тахикардия, цианоза, зачервяване на кожата на лицето.

Стомашно-чревни нарушения: сухота в устата, гадене, повръщане, стомашни болки.

Възможни са алергични реакции, хипотермия.


ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:

Активното вещество е глицерил тринитрат.

Другите съставки са: Potato starch, Stearie acid, Cellulose microcrystalline, Aspartame, Silica dioxide, Sodium croscarmellose

ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ НА НИТРОКОР табл. 500 мкг. * 40

  • Силно клинично значими взаимодействия (12)
  • Умерено клинично значими взаимодействия (147)
  • Маловажно клинично значими взаимодействия (30)
Виж подробно всички ›

Аналози на НИТРОКОР табл. 500 мкг. * 40

КОМЕНТАРИ КЪМ НИТРОКОР табл. 500 мкг. * 40

НИТРОКОР табл. 500 мкг. * 40 Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияМаркаЗаболявания (МКБ)АнатомияФармакологични групи (Активни съставки):