Начало Е-Аптека Лекарства С рецепта SCHERING PLOUGH ПРИМОЛУТ-НОР табл. * 20 - SCHERING

ПРИМОЛУТ-НОР табл. * 20 - SCHERING

Арт. #16004761

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПАЦИЕНТА

Примолут - Hop 5

Primolut -Nor 5

Орален прогестоген.

Лекарствено вещество: norethisterone acetate Важна информация, моля прочетете внимателно! Състав1 таблетка Примолут-Нор 5 съдържа 5 mg норетистерон ацетат.

Помощни вещества: лактозен монохндрат, царевично нишесте, поливидон 25 000, талк, магнезиев стеарат

Примолут-Нор 5 се предлага в стъклено шише, съдържащо 20 таблетки.

 

Притежател на разрешението за употреба:

Schering AG Muellerstrasse 170-178, D- 13342 Berlin, Germany

 

Производител:

Schering GmbH & Co. Produktions KG Doebereinerstrasse 20, D-99427 Weimar, Germany иSchering AG,Muellerstrasse 170-178, D-13342 Berlin, Germany

 

Показания

Дисфункционално маточно кървене, първична и вторична аменорея, предменструален синдром, мастопатия, регулиране на менструацията, ендометриоза.

 

Дозировка и приложение

Преди да започне лечението с Примолут-Нор 5 трябва да се извърши щателно общо медицинско и гинекологично изследване (включително преглед на гърдите и натривка от шийката на матката) и да се изключи бременност.Като предпазна мярка контролни прегледи трябва да се провеждат приблизително на 6 месеца при продължително лечение с Примолут-Нор 5. Таблетките трябва да се поглъщат цели с малко течност.

Следните схеми на дозиране се препоръчват, освен ако лекарят не е предписал друго:

Дисфункционално маточно кървене

Приложението на една таблетка Примолут-Нор 5 два пъти дневно в продължение на 10 дни води до прекратяване на маточно кървене, което не се дължи на органично нарушение в рамките на 1 -4 дни. В отделни случаи кървенето намалява в първите няколко дни след първоначалния прием на таблетки и не спира 5 до 7 дни след това. За да бъде успешно лечението, приложението на Примолут-Нор 5 трябва да продължи редовно дори след спиране на кървенето (общо до 20 табл. Примолут-Нор 5).Около 2-4 дни след преустановяването на лечението ще се появи кървене, наподобяващо нормална менструация по интензитет и продължителност.

Леко кървене в периода на прием на таблетките

Понякога след първоначалното спиране на кървенето може отново да се появи леко кървене. В тези случаи приемът на таблетките да не се преустановява.Неспиращо кървене, тежко пробивно кървене Ако кървенето не спира въпреки редовния прием на таблетки, да се има предвид възможна органична причина. Лекуващият лекар да се информира незабавно,, тъй като са наложителни по-нататъшни мерки. Това се отнася и за случаите, когато след първоначално спиране на кървенето сравнително тежко кървене се появява отново по време на приема на таблетки.

 

Профилактика на рецидивно кървене

За предотвратяване на дисфункционално кървене се препоръчва да се назначи Примолут-Нор 5 профилактично по време на следващите три цикъла, напр.1 табл. Примолут-Нор 5 два пъти дневно от 19-тия до 26-тия ден на цикъла (първият ден на цикъла = първия ден на последното кървене). Отпадно кървене възниква няколко дни след приема на последната таблетка.Само лекарят може да реши дали тези мерки са необходими. Неговото решение тогава се основава на хода на базалната телесна температура, която трябва да се измерва ежедневно.

 

• Първична и вторична аменорея

В случай на вторична аменорея, хормоналното лечение трябва да започне най-рано 8 седмици след последната менструация.С цел да се предизвика кървене подобно на менструация преди лечението с Примолут-Нор 5 се приема естроген (напр. Progynon Depot 10 mg).Преди началото на терапията, трябва да се изключи наличието на хипофизен тумор, продуциращ пролактин, тъй като според съществуващи до този момент данни не може да се изключи възможността макроаденомите да се увеличават по размер, когато са третирани с по-високи дози естроген за продължителен период от време. 

Начало на лечението

2 ампули Progynon Depot 10 mg мускулно в първия ден на лечението и 1 ампула Progynon Depot 10 mg мускулно на 14-тия ден от лечението, последвани от 1 таблетка Примолут-Нор 5 два пъти дневно от 19-тия до 26-тия ден на лечението. Отпадналото кървене започва на 28-ия ден.

 

Продължаване на лечението (за минимум 2-3 цикъла-)

1 ампула Progynon Depot 10 mg мускулно на 6-тия и 16-ден на изкуствено създадения цикъл, последвани от една таблетка Примолут-Нор 5 дневно от 19-тия до 26-тия ден на цикъла (1-вият ден на кървенето = 1-вия ден на цикъла).

След това може да се направи опит да се спре естрогенното лечение н да се установи циклично кървене чрез назначаване на 1 табл. Примолут-Нор 5 дневно от 19-тия до 26-тия ден на цикъла.Изключение: Пациенти, при които със сигурност се установява, че продукцията на ендогенни естрогени е недостатъчна (първична аменорея при нарушена генеза на яйчниците).

 

Внимание:

Контрацепцията трябва да се осигурява с нехормонални методи (с изключение на ритмичния и температурния метод). Ако менструално-подобното кървене, което се появява на редовни интервали от около 28 дни, не се появи при приложената лечебна схема (по-горе) е възможно наличие на бременност въпреки предпазните мерки. Лечението тогава трябва да се преустанови докато ситуацията се изясни с диференциална диагноза.

• Предменструален синдром, мастопатия

Премденструални симптоми като главоболие, депресивни промени в настроението, задръжка на течности, чувство на напрежение в гърдите, могат да се облекчат или успокоят с прием на една таблетка Примолут-Нор 5 веднъж или два пъти дневно от 19-тия до 26-тия ден на цикъла.Посоченото във "Внимание" при показанията "Първична и вторична аменорея" са приложими съгцо при тези индикации.

• Регулиране на менструацията

Месечното кървене може да се ускори или отложи, ако специални обстоятелства го налагат. За ускоряване се предпочита комбинация прогестаген-естроген, тъй като при подтискане на овулацията се изключва бременност. За разлика от ускоряването, отлагането на менструацията изисква употреба на Примолут-Нор 5, когато необходимото изключване на бременност може да е проблемно. Примолут-Нор 5 трябва да се приема по време, когато не може да се изключи бременност, като се използват съвременните методи на изследване. Ето защо, този метод остава ограничен само за онези случаи, при които не съществува възможност за ранна бременност в конкретния цикъл.

Дозировка: 1 табл. Примолут-Нор 5 два пъти дневно за не повече от 10-14 дни, започвайки 3 дни преди очакваната менструация. Кървенето ще се появи 2-3 дни след спиране на лекарствения продукт. Ако не се появи, се налага консултация с лекар.

 

• Ендометриоза

Лечението започва на 5-тия ден от цикъла с 1 табл. Примолут-Нор 5 два пъти дневно, увеличавайки до 2 табл. по 5 rag два пъти дневно. Когато кървенето спре, началната дозировка може да се възстанови. Продължителност на лечението - най-малко 4-6 месеца. По време на лечението овулация и менструация не могат да възникнат. След прекратяване на хормоналното лечение ще се появи менструално-подобно кървене.

 

Нежелани реакции

В редки случаи може да се появи гадене. Възможни са различни кожни оплаквания.

 

Противопоказания

Бременност, тежки нарушения на чернодробната функция, синдром на Dubin- Johnson, синдром на Rotor, чернодробни тумори или анамнеза за такива, анамнеза за жълтеница или тежък пруритус по време на бременност, анамнеза за херпес при бременност, тромбоемболични процеси.

Повишена чувствителност към лекарственото вещество или някоя от помощните съставки на продукта..

Причини за незабавно прекратяване приема на таблетките

Поява за първи път на мигренозно главоболие или по-честа поява на необичайно тежко главоболие, внезапни нарушения във възприятието (напр. зрителни или слухови нарушения), първи белези на тромбофлебит или симптоми на тромбоемболия (напр. необичайни болки при подуване на краката, пронизващи болки при дишане или кашлица с неясна причина), чувство на болка и стягане в гърдите, предстоящи операции (шест седмици предварително) и обездвижване (например след злополука), поява на хепатит или жълтеница, сърбеж по цялото тяло, значително покачване на кръвното налягане, бременност.

 

Специални указания

Лекарят трябва да бъде информиран ако пациентката страда от диабет, тъй като това заболяване изисква специално наблюдение.Необходимостта от орални антидиабетични продукти и инсулин може да се промени. Епидемиологични проучвания са установили, че използването на естроген/прогестерон съдържащи орални инхибитори на овулацията се съпътства с увеличена честота на тромбоемболични заболявания. Въпреки че Примолут-Нор 5 не съдържа естроген, трябва да се има предвид възможността за повишен риск от тромбоемболия, по-специално при анамнеза за тромбоемболични заболявания или при наличие на тежък диабет сьс съдови промени или сьрповидно-клетьчна анемия.

В редки случаи след използване на хормонални субстанции, подобни на тази, съдържаща се в Примолут-Нор 5, са наблюдавани доброкачествени, а в още по-редки случаи -злокачествени чернодробни тумори, водещи в изолирани случаи до животозастрашаващи кръвоизливи. Лекарят следователно трябва да е информиран за наличието на необичайни оплаквания в горната част на корема, които не отзвучават спонтанно за кратко време.

Съвременните изследвания потвърждават, че норетистерон ацетат частично се метаболизира до етинилестрадиол. След като естрогенната активност на норетистерон е била предположена и в последствие доказана в клиничната практика, по-нататъшно разкриване на метаболитните му свойства няма да промени съществуващите препоръки за употреба.

Всички лекарства да се съхраняват според указанията и да се пазят на място, недостъпно за деца.

ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ НА ПРИМОЛУТ-НОР табл. * 20 - SCHERING

  • Умерено клинично значими взаимодействия (75)
  • Маловажно клинично значими взаимодействия (4)
Виж подробно всички ›

ФАЙЛОВЕ ЗА СВАЛЯНЕ КЪМ ПРИМОЛУТ-НОР табл. * 20 - SCHERING

Аналози на ПРИМОЛУТ-НОР табл. * 20 - SCHERING

КОМЕНТАРИ КЪМ ПРИМОЛУТ-НОР табл. * 20 - SCHERING

ПРИМОЛУТ-НОР табл. * 20 - SCHERING Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияМаркаЗаболявания (МКБ)АнатомияФармакологични групи (Активни съставки):