Начало Е-Аптека Фармакологични групи ДЕРМАТОЛОГИЧНИ СРЕДСТВА АНТИБИОТИЦИ И ХИМИОТЕРАПЕВТИЦИ ЗА ДЕРМАТОЛОГИЧНА УПОТРЕБА АНТИБИОТИЦИ ЗА ЛОКАЛНО ПРИЛОЖЕНИЕ Други антибиотици за локално приложение неомицин (D06AX04)

неомицин (neomycin) | ATC D06AX04

neomycin | D06AX04

неомицин (neomycin) | ATC D06AX04

Неомицинът е аминогликозиден антибиотик с широк спектър на антибактериална активност.

Показания: бактериални кожни инфекции, причинени от стафилококи (импетиго контагиоза, фурункули), бактериални усложнения при алергични заболявания на кожата, неголеми инфектирани изгаряния или измръзвания.

Противопоказания: свръхчувствителност към медикамента или някое от помощните му вещества. Да не се прилага върху големи или увредени повърхности на кожата, мокрещи лезии и венозни разязвявания. Да не се прилага едновременно с други ото- и нефротоксични лекарствени продукти.

Нежелани лекарствени реакции: няма данни за такива.

Фармакодинамика: действа бактерицидно върху Грам положителни (St. aureus, Strep. Faecalis, M. tuberculosis) и Грам отрицателни бактерии (E.coli, Enterobacter aerogenes, Klebsiella pneumoniae, Proteus vulgaris). Бактерицидният механизъм на действие се основава на свързване на субединица 30S на бактериалните рибозоми, което води до грешка в разчитане на информацията, която се съдържа в mРНК, както и до потискане на белтъчния синтез, вследствие на което бактериалната клетка загива.

Лекарствени взаимодействия: продължителната употреба в комбинация с нефротоксични и ототоксични продукти (гентамицин, колистин) може да повиши токсичността на неомицин.

Дозов режим: поразените участъци се напръскват със суспензията, като флаконът се държи вертикално на разстояние 15-20 см в продължение на 1-3 секунди. Да се прилага 2-3 пъти в денонощието, на равни интервали. Да не се вдишва, да се пазят очите. Преди всяка употреба флаконът трябва да се разтърси няколко пъти. Ръцете трябва да се измиват старателно със сапун и вода след всяко приложение.

Достъп до пациента: с рецепта.

3.5, 6 гласа

ПРОДУКТИ ОТ ГРУПА неомицин (neomycin) | ATC D06AX04 (D06AX04)

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ неомицин