0 продукта

Лекарствен справочник

СЕФПОТЕК табл. 200 мг. * 10

СЕФПОТЕК табл. 200 мг. * 10 - изображение
Цена:  20.36 лв.

НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ЗАКУПЕН ОНЛАЙН

 СЕФПОТЕК® 200 мг
филмирани таблетки


Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.
-   Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
-   Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар.
-   Това лекарство е предписано единствено и лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите.
-   Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка.

Какво съдържа тази листовка?

1. Какво представлява СЕФПОТЕК и за какво се използва
2. Какво трябва да знаете, преди да приемете СЕФПОТЕК"
3. Как да приемате СЕФПОТЕК
4. Възможни нежелани реакции
5. Как да съхранявате СЕФПОТЕК
6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

1. Какво представлява СЕФПОТЕК8 и за какво се използва?

Името на Вашето лекарство е СЕФПОТЕК  200 мг филмирани таблетки. Всяка таблетка съдържа 260.90 мг цефподоксим проксетил, еквивалентни на 200 мг цефподоксим.
АКТИВНОТО вещество цефподоксим е антибиотик, който се използва да убие бактериите, които причиняват инфекция във Вашия организъм. Цефподоксим принадлежи към групата антибиотици, наречени цефалоспорини.
Вашето лекарство се използва за лечение на инфекции на ушите, гърлото, синусите, гърдите и белия дроб,  причинени от бактерии. То може да Ви бъде изписано при инфекции като бронхит, синузит, тонзилит, фарингит, отитис медиа или пневмония. Може да се използва за лечение на кожни инфекции, инфекции на пикочната система (цистит и бъбречни инфекции) и полово предавани инфекции (гонорея).

2.  Какво трябва да знаете, преди да приемете СЕФПОТЕК?

Не приемайте СЕФПОТЕК

-   ако сте алергични към цефподоксим или антибиотици, останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6).


Предупреждения и предпазни мерки

Преди да започнете лечението информирайте Вашия лекар, ако имате алергия, особено към цефалоспорини, пеницилини или подобни антибиотици. Ако се появи алергична реакция към цефподоксим проксетил, преустановете лечението.
Информирайте незабавно Вашия лекар, ако имате тежка, постоянна и/или кървава диария по време или след лечението с таблетките. Това може да бъде знак за сериозно чревно възпаление (псевдомембранозен колит), което е възможно да възникне след лечение с антибиотици и да наложи преустановяване на лечението и започване на специфична терапия.

Прием на други лекарства

Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства, тъй като някои от тях биха могли да взаимодействат със СЕФПОТЕК.
Уведомете Вашия лекар, ако приемате някои от следните лекарства, тъй като те могат да взаимодействат със СЕФПОТЕК:

•   антиациди, използвани за лечение на стомашно разстройство
•   лекарства за лечение на язва
•   диуретици, които се употребяват с цел повишаване отделянето на урина като пробенецид
•   лекарства, използвани за предотвратяване увреждане на бъбреците
Антиацидните лекарства и противоязвеното лечение трябва да се прилагат 2-3 часа след приема на
таблетките СЕФПОТЕК. В такива случаи Вашият лекар може да промени лечението, ако прецени за необходимо.
Ако се налага да си правите тестове (кръвни, уринни или диагностични като тест на СоотЬ), докато приемате това лекарство, информирайте Вашия лекар, че приемате СЕФПОТЕК.

СЕФПОТЕК с храна и напитки

Винаги трябва да приемате таблетките с храна, тъй като това спомага за тяхното действие.

Бременност и кърмене

Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар преди употребата на това лекарство.
Кърмещите майки не трябва да употребяват СЕФПОТЕК . Незабавно се консултирайте с Вашия лекар, в случай че кърмите.

Шофиране и работа с машини

Известни са случаи на замаяност. Ако се почувствате замаяни Вие не трябва да шофирате, да работите с машини или да участвате в дейности, които биха Ви изложили на риск.

3. Как да приемате СЕФПОТЕК?

Винаги приемайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо. попитайте Вашия лекар или фармацевт.
Вашият лекар ще Ви каже колко таблетки да приемате, по кое време да приемате таблетките и колко дълго да ги приемате.

Препоръчителната доза е:

•   Инфекции на гърлото: 100 мг два пъти дневно.
•   Инфекции на синусите: 200 мг два пъти дневно.
•   Инфекции на гърдите и белия дроб: 200 мг два пъти дневно.
•   Инфекции на пикочните канали, напр. цистит: 100 мг два пъти дневно.
•   Инфекции на бъбреците: 200 мг два пъти дневно.
•   Инфекции на кожата: 200 мг два пъти дневно.
•   Сексуално предавани инфекции, гонорея: 200 мг единична доза.
Важно е да приемате Вашето лекарство в точното време на деня. Винаги вземайте таблетките с храна тъй  като храната спомага действието на таблетките.


ЗАБЕЛЕЖКА: Вашият лекар ще Ви посъветва кой е най-добрия начин да приемате лекарството. Винаги следвайте този съвет за това кога и как да приемате Вашето лекарство и винаги четете информацията върху кутията. Вашият фармацевт също може да Ви помогне, в случай че не сте сигурни в нещо.

Ако сте приели повече от необходимата доза СЕФПОТЕК

  Ако сте приели повече от необходимата доза от това лекарство, незабавно говорете с Вашия лекар или отидете до спешното отделение на най-близката болница. Може да се появят следните странични ефекти: объркване, липса на емоции или интерес, възбуда.


Ако сте пропуснали да приемете СЕФПОТЕК

Ако сте пропуснали да приемете доза от това лекарство в правилното време, вземете я веднага щом се сетите. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.

Ако сте спрели приема на СЕФПОТЕК

Важно е да приемате това лекарство, докато не приключите предписания курс на лечение. Не трябва да спирате приема на това лекарство само защото сте се почувствали по-добре. Ако спрете приема прекалено рано, инфекцията може да се възобнови.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
Нежеланите лекарствени реакции се оценяват в зависимост от честотата, при която се срещат. За тази цел се използват следните категории за честота на нежеланите лекарствени реакции:

Чести: Нежелани лекарствени реакции, които могат да се проявят при по-малко от 1 човек на всеки 10.

Нечести: Нежелани лекарствени реакции, които могат да се проявят при по-малко от 1 човек на 100 пациенти.

Редки: Нежелани лекарствени реакции, които могат да се проявят при по-малко от 1 човек на 1 000 пациенти.

Много редки: Нежелани лекарствени реакции, които могат да се проявят при по-малко от 1 човек на 10 000 пациенти.

Изолирани случаи: Нежелани лекарствени реакции, които могат да се проявят при още по-малък брой пациенти.

Консултирайте се с Вашия лекар незабавно, ако някой от следните много редки, но сериозни нежелани ефекти се появи: подутина в глезена/стъпалото, уморяемост, замайване, учестен сърдечен пулс/сърцебиене, проблеми с дишането, нарушения в мисленето/промени в настроението, нови признаци на инфекция (напр. висока температура, постоянни болки в гърлото), тъмна урина, постоянно гадене, повръщане, пожълтяване на бялото на очите/кожата, лесно нараняване/кървене, промяна в количеството на урината, пристъпи.

Потърсете незабавна медицинска помощ, ако някой от следните редки, но много сериозни странични ефекти се прояви при Вас: зрителни промени, обърканост, неясен говор.

Стомашно-чревни нарушения

Редки: псевдомембранозен колит, в резултат на вид устойчиви бактерии. Това състояние може да се появи по време на лечението или седмици до месеци след преустановяване на лечението. Консултирайте се с Вашия лекар незабавно, ако у Вас се проявят: неотшумяваща диария, коремна или стомашна болка/спазъм, кръв/слуз в изпражненията. В случай че имате тези симптоми, не използвайте лекарства срещу диария или наркотични болкоуспокояващи, тъй като това може да влоши Вашите симптоми.

Нарушения на имунната система

Нечести: алергични реакции, като кожно-лигавични реакции, кожни обриви, уртикария (релефен обрив) и сърбеж.

Много редки: кожни реакции с образуване на мехури. Ако се появят такива симптоми, лечението с продукта трябва да се преустанови. Анафилактични реакции (напр. бронхоспазъм, пурпура и оток на лицето и крайниците).

Много сериозните алергични реакции към това лекарство са много редки. Въпреки това, потърсете незабавна медицинска помощ, ако забележите някой от следните симптоми на сериозна алергична реакция: обрив, сърбеж, подуване, силна замаяност, дихателни проблеми.

Нарушения на нервната система

Чести: главоболие, замаяност, безсъние, изтръпване и мравучкане.

Нарушения на метаболизма и храненето

Чести: понижен апетит

Нарушения на ухото и лабиринта

Нечести: звънтене в ушите

Нарушения на кръвта и лимфна система

Редки: намаляване броя на различни клетки в кръвта, нарастване на броя на някои видове бели кръвни клетки, увеличаване на броя на клетки, които са необходими за съсирването на кръвта

Много редки: хемолитична анемия (вид анемия, която може да бъде тежка и се причинява от разкъсване на червените кръвни клетки).

Хепатобилиарни нарушения

Редки: изменения в кръвните тестове, които показват как функционира Вашия черен дроб

Много редки: чернодробно увреждане

Въпреки че е необичайно, това лекарство може да повлияе на Вашия черен дроб и кръв. То може да Ви накара да се почувствате уморен или да влоши общото Ви състояние. В случай че употребявате това лекарство повече от 10 дни, Вашият лекар може да Ви направи кръвен тест, но това е обичайна процедура и затова не бива да се притеснявате.

Нарушения на бъбреците и пикочните пътища

Много редки: повишени стойности на BUN и креатинина

Общи нарушения и ефекти на мястото на приложение

Нечести: обща отпадналост или умора
Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар.

 

Как се съхранява Сефпотек?

 Да се съхранява на място, недостъпно за деца. Да се съхранява в оригиналната опаковка, за да се предпази от влага. Да се съхранява под 25°С.
Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Не изхвърляте лекарствата в канализацията. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда,

6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

Какво съдържа СЕФПОТЕК
-   Активното вещество е цефподоксим. Всяка филмирана таблетка съдържа 260.90 тд цефподоксим проксетил, еквивалентни на 200 тд цефподоксим.
-   Другите съставки са: Ядро на таблетката: микрокристална целулоза   карбоксиметилцелулоза натрий (Ауюе! КС 591), натриев лаурилсулфат,
хидроксипропилцелулоза-1 (НРС-I), силициев диоксид, колиден безводен (АегозН 200), магнезиев стеарат.
Състав на филмовото покритие: титанов диоксид (Е171), целулоза, микрокристална (Е460), стеаринова киселина (Е570), хидроксипропилметилцелулоза (Е464).
 
 

Информация за продукта по НЗОК
Код по НЗОК:JF513
Цена за НЗОК:20.37 лв.
Реимбурсация:5.09 лв.
Пациентът заплаща:15.28 лв.
Безплатно:НЕ
Тип рецепта:Нормална
Наркотично:НЕ
Протокол:Без протокол
Възрастова граница:Няма възрастово ограничение
За повече информация, поръчки и въпроси можете да се свържете с нас по следните начини:
  • На телефони: 042 605 300, 0893 376 735.
    Понеделник - Петък, от 9.00 до 17.30 часа
  • Като ни пишете на електронната поща (натиснете тук)

Взаимодействия

на СЕФПОТЕК табл. 200 мг. * 10 с продукти, активни съставки, заболявания, храни и напитки.

Силно клинично значими взаимодействия (1)

Умерено клинично значими взаимодействия (41)

Маловажно клинично значими взаимодействия (2)

Виж подробно всички.

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 0.0, 0 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "СЕФПОТЕК табл. 200 мг. * 10" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "СЕФПОТЕК табл. 200 мг. * 10"
--- 10 скрити --- Прочети всички тук

11. www.framar.bg отговаря: (2014-04-11 17:54:56)

Kameliq

Урологът ми ми каза,че имам гной в урината. Пия трето хапче днес и цикъла ми се появи (а ми свърши преди седмица). А да не говорим, че трети ден съм с висока температура и главоболие. ... Има ли известни такива реакции?

Консултирайте се отново с вашия лекар, тъй като това са симптоми на заболяването ви.

 

12. Stela: (2014-06-30 21:26:07)

Iskam da popitam,predpisaha mi go tova lekarstvo,zashtoto sum imala bronhit,no ot opredeleno vreme imam otichane na rucete i krakata i neznam ot kakvo e i neznam dali moga da go pia tova lekarstvo.Shte sum blagodarna za burz otgovor

13. www.framar.bg отговаря: (2014-07-01 13:47:52)

Stela

Iskam da popitam,predpisaha mi go tova lekarstvo,zashtoto sum imala bronhit,no ot opredeleno vreme imam otichane na rucete i krakata i neznam ot kakvo e i neznam dali moga da go pia tova lekarstvo.Shte sum blagodarna za burz otgovor

Възможно е да имате подобен страничен ефект. Потърсете лекуващия си лекар!

14. kami: (2014-08-15 20:12:40)

Zdraveite priemam lekarstvoto ot dnes,imam infekciq(problemi s matkata),trqbva da mi doide sled 2 dni,lekarstvoto moga li da upotrebqvam po vreme na mesechniq mi cikal?Molq,za barz otgovor

15. www.framar.bg отговаря: (2014-08-18 10:29:45)

kami

Zdraveite priemam lekarstvoto ot dnes,imam infekciq(problemi s matkata),trqbva da mi doide sled 2 dni,lekarstvoto moga li da upotrebqvam po vreme na mesechniq mi cikal?Molq,za barz otgovor

Не провеждайте самолечение и се консултирайте със специалист.

Кърменето на обществени места – естествено, допустимо или неприемливо?

Майката има право да кърми детето си независимо от възрастта му когато и където пожелае, без разголването й да се отъждествява с форма на ексхибиционизъм. Собствениците на търговския комплекс следва да бъдат осъдени и да платят обезщетение.
Кърменето на обществени места не подлежи на коментар, когато майката се стреми да запази интимността на този акт встрани от чуждите погледи като наметне себе си и бебето с шал. Искът на БХК не следва да бъде удовлетворен.
Кърменето на бебето и детето извън дома е редно да се практикува в уединението на специални помещения, предназначени за хранене и преобличане. Майката основателно е била помолена да преустанови храненето на детето си, щом не желае да завоалира процеса.
Не само тютюнопушенето, но и кърменето на обществена места трябва да бъде забранено.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.