0 продукта

Лекарствен справочник

КСИМЕБАК табл. 200 мг. * 10

КСИМЕБАК табл. 200 мг. * 10 - изображение
Последна цена:  23.29 лв.

НЕ Е В НАЛИЧНОСТ

КСИМЕБАК табл. 200 мг. * 10

ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ
Ксимебак 200 mg филмирани таблетки
Ximebac 200 mg film-coated tablets
Цефподоксим проксетил (Cefpodoxime proxetil)
Прочетете внимателно цялата листовка преди да започнете да приемате това лекарство.

Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо от това, че техните симптоми са същите като Вашите.
Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

В тази листовка:
1. Какво представлява Ксимебак и за какво се използва
2. Преди да приемете Ксимебак
3. Как да приемате Ксимебак
4. Възможни нежелани реакции
5. Как да съхранявате Ксимебак
6. Допълнителна информация

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА КСИМЕБАК И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА
Цефподоксим е антибиотик. Той принадлежи към група антибиотици наречени цефалоспорини. Тези антибиотици са сходни на пеницилина.
Цефподоксим унищожава бактериите и може да се използва срещу различни видове инфекции.
Както всички антибиотици, цефподоксим е ефективен само срещу някои видове бактерии. Следователно е подходящ за лечение само на определени видове инфекции.

Цефподоксим може да се използва за лечение на:

 • инфекции на синусите;
 • инфекции на гърлото;
 • дихателни инфекции като бронхит и някои видове пневмония;
 • неусложнени инфекции на пикочния мехур и бъбреците;
 • инфекции на кожата и подкожните тъкани;
 • някои видове гонококови инфекции (заболявания, предавани по полов път).


2. ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ КСИМЕБАК
Не приемайте Ксимебак, ако:

 • сте алергични (свръхчувствителни) към цефподоксим проксетил или към някоя от останалите съставки на Ксимебак (виж Допълнителна информация в точка 6);
 • сте алергични (свръхчувствителни) към друг антибиотик от цефалоспориновата група;
 • някога сте имали тежка алергична реакция към който и да е пеницилинов антибиотик.

Не всички хора, които са алергични към пеницилини са алергични също и към цефалоспорини.
Вие, обаче, не трябва да приемате това лекарство, ако някога сте имали тежка алергична реакция към който и да е пеницилин. Това е важно, тъй като може да сте алергични и към това лекарство.
Ако не сте сигурни за нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Обърнете специално внимание при употребата на Ксимебак, ако:

 • някога сте имали алергична реакция към който и да било антибиотик, информирайте Вашия лекар или фармацевт преди да приемете това лекарство;
 • някога са Ви казвали, че бъбреците Ви не функционират много добре. Също така, ако провеждате някакво лечение (като диализа) по повод бъбречна недостатъчност. В този случай, Вие можете да приемате цефподоксим, но може да се нуждаете от по-ниска доза;
 • ако някога сте имали възпаление на червата, наречено колит или някакво друго тежко заболяване, което засяга червата Ви;
 • Това лекарство може да повлияе резултатите от някои кръвни тестове (като теста за кръвногрупова съвместимост и теста на Кумбс). Важно е да кажете на лекаря, че приемате това лекарство, ако е необходимо да направите някое от тези изследвания;
 • Това лекарство може също да повлияе резултатите от уринните тестове за кръвна захар (като тестове на Benedict или Fehling). Ако имате диабет и редовно изследвате урината си, кажете на Вашия лекар. Това е важно, защото може да е необходимо да се използват други тестове за проследяване на Вашия диабет.

Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт, ако някое от посочените по-горе се отнася за Вас.

Прием на други лекарства
Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.
Това лекарство може да бъде повлияно от други лекарства, които се отстраняват чрез бъбреците. Това е от особено значение, ако другите лекарства също повлияват бъбречната функция. Много от лекарствата може да имат такива ефекти и поради това се посъветвайте с Вашия лекар или фармацевт преди да приемете това лекарство.

По-специално, информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате:

 • антибиотици, наречени аминогликозиди (като гентамицин);
 • отводняващи таблетки или инжекции (диуретици) като фуроземид. Може да се наложи в хода на лечението често да проверявате функцията на бъбреците си. Това може да се направи с изследване на кръвта и урината.

Не приемайте цефподоксим едновременно с лекарства, които намаляват киселинността в стомаха. Те включват:

 • антиациди;
 • лекарства като ранитидин, фамотидин или циметидин (наречени Н2-рецепторни антагонисти).

Необходимо е да минат два или три часа след приема на това лекарство преди да приемете някой от посочените по-горе лекарствени продукти.

Прием на Ксимебак с храна и напитки
Приемайте това лекарство с храна. Това е необходимо, защото спомага за усвояването му в организма.

Бременност и кърмене

 • Вие сте бременна или смятате, че може да сте бременна? Въпреки, че няма данни, които да указват, че това лекарство може да навреди на нероденото дете, то ще бъде предписано на бременна жена само ако наистина е необходимо;
 • Вие кърмите? Това лекарство не трябва да се предписва на жени, които кърмят. Това е необходимо защото малки количества от него проникват в кърмата.

Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство.

Шофиране и работа с машини
Може да усетите замаяност докато приемате това лекарство. Това може да повлияе способността ви за шофиране и работа с машини. Ако това се случи, не шофирайте и не работете с машини.

Важна информация относно някои от съставките на Ксимебак

Ксимебак съдържа лактоза монохидрат. Ако Вашият лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои видове захари, свържете се с него преди да приемете този лекарствен продукт.

3. КАК ДА ПРИЕМАТЕ КСИМЕБАК
Винаги приемайте това лекарство точно както ви е казал Вашия лекар. Ако не сте сигурни в нещо попитайте Вашия лекар или фармацевт.
Фармацевтът ще надпише на опаковката какво количество от това лекарство трябва да приемате и колко често. Моля прочетете внимателно. Дозата, която Ви предписва Вашият лекар зависи от вида на инфекцията и от нейната тежест. Тя също така зависи и от функцията на бъбреците. Вашият лекар ще Ви разясни това.
Информация относно количеството на таблетките и колко често трябва да бъдат приемани ще бъде точно написана на опаковката. Моля прочетете я внимателно.
Таблетките трябва да се приемат с храна, тъй като това подобрява усвояването на цефподоксим в организма.
Препоръчителните дози са представени по-долу. Вашият лекар, обаче, може да предпише различна доза от посочените по-долу и ако това е така, обсъдете го с него, ако още не сте го направили. Предписаната ви доза зависи от вида и тежестта на инфекцията.

Обичайната доза е:
Възрастни и пациенти в напреднала възраст без бъбречни проблеми:

 • Инфекции на синусите: 200 mg два пъти дневно;
 • Инфекции на гърлото: 100 mg два пъти дневно;
 • Инфекции на долните дихателни пътища: 200 mg два пъти дневно;
 • Инфекции на пикочния мехур или бъбреците: 100-200 mg два пъти дневно;
 • Инфекции на кожата (леки до умерено тежки): 200 mg два пъти дневно;
 • Гонококови инфекции, когато лечението се провежда рано и преди разпространение на инфекцията: 200 mg като еднократна доза.

Деца:
За лечение на новородени на възраст над две седмици и деца е наличен Ксимебак прах за перорална суспензия.

Пациенти в напреднала възраст и наличие на бъбречни проблеми:
В зависимост от сериозността на бъбречните проблеми, обичайната за вида на инфекцията доза на цефподоксим може да се наложи да се прилага веднъж дневно вместо два пъти или дори веднъж на всеки два дни. Вашият лекар ще прецени какво количество е необходимо да приемете.
Ако провеждате хемодиализа обичайно ще получите дозата след всяка диализна процедура. Вашият лекар ще Ви каже какво количество да приемате всеки път.

Ако сте приели повече от необходимата доза Ксимебак
Ако сте приели повече от необходимата доза от това лекарство, незабавно говорете с Вашия лекар или отидете до спешното отделение на най-близката болница. Вземете лекарството със себе си в картонената кутия, за да може персоналът да разбере точно какво сте приели.

Ако сте пропуснали да приемете Ксимебак
Ако сте пропуснали да приемете доза от това лекарство в правилното време, вземете я веднага щом си спомните. Не вземайте двойна доза за да компенсирате пропусната доза.

Ако сте спрели приема на Ксимебак
Важно е да приемате това лекарство, докато не приключите предписания курс на лечение. Не трябва да спирате приема на това лекарство просто защото сте се почувствали по-добре. Ако спрете приема прекалено рано, инфекцията може отново да се възобнови. Ако все още не се чувствате добре в края на предписания курс на лечение или се чувствате по-зле в хода на лечението, информирайте Вашия лекар.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ
Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Тежките алергични реакции към това лекарство са много редки (засягат по-малко от 1 на 10 000 пациенти).  Те могат да включват:

 • Внезапно свирене и стягане в гърдите;
 • Подуване на клепачите, лицето или устните;
 • Тежки кожни обриви, при които могат да се образуват мехури и да засегнат очите, устата и гениталиите;
 • Загуба на съзнание (припадъци).

Всяка от тези алергични реакции се нуждае от спешна медицинска намеса. Ако считате, че имате някоя от тези видове реакции спрете приема на това лекарство и се свържете с Вашия лекар или със спешното отделение на най-близката болница.

Чести нежелани реакции (засягат по-малко от 1 на 10 пациенти) включват:

 • Стомашни проблеми: подуване, гадене, повръщане, болка в стомаха, флатуленция (газове) и диария. Ако имате тежка диария или диарията е кървава трябва да преустановите приема на това лекарство и незабавно да се свържете с Вашия лекар;
 • Проблеми с храненето: липса на апетит.

Нечести нежелани реакции (засягат по-малко от 1 на 100 пациенти) включват:

 • Проблеми с имунната система: реакции на свръхчувствителност (това са кожни обриви, които не са толкова тежки, колкото посочените по-горе, релефен обрив (уртикария), сърбеж);
 • Нарушения на нервната система: главоболие, изтръпване и мравучкане, замаяност;
 • Проблеми с ушите: звънтене в ушите;
 • Общи проблеми: гадене или повръщане, слабост и общо чувство за болест.

Редки нежелани реакции (засягат по-малко от 1 на 1000 пациенти) включват:

 • Проблеми с черния дроб и жлъчката: изменения в кръвните тестове, които показват как функционира Вашия черен дроб;
 • Проблеми с кръвта: анемия, намаляване на броя на различни клетки в кръвта (симптомите могат да включват умора, нови инфекции и лесно образуване на синини или кървене), нарастване на броя на някои видове бели кръвни клетки, увеличаване на броя на тези клетки, които са необходими за съсирването на кръвта.

Много редки нежелани реакции (засягат по-малко от 1 на 10 000 пациенти) включват:

 • Проблеми с имунната система: анафилактични реакции (напр. бронхоспазъм, пурпура и оток на лицето и крайниците);
 • Бъбречни проблеми: промени в бъбречната функция;
 • Проблеми с черния дроб и жлъчката: чернодробно увреждане, което води до жълтеница (това може да се прояви като пожълтяване на кожата или бялото на очите);
 • Инфекции: Когато провеждате курс на лечение с цефподоксим временно може да се увеличи възможността да получите инфекция, която се причинява от други видове микроорганизми. Например може да се развие гъбична инфекция;
 • Проблеми с кръвта и лимфната система: вид анемия, която може да бъде тежка и се причинява от разкъсване на червените кръвни клетки. Ако ще си правите кръвни изследвания по каквато и да било причина, кажете на лицето, което взима кръвната Ви проба, че приемате това лекарство, тъй като това може да повлияе на Вашите резултати.

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

5. КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ КСИМЕБАК
Съхранявайте на място недостъпно за деца.
Не използвайте след срока на годност отбелязан върху етикета на картонената кутия. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец. Не използвайте лекарството след изтичане на срока на годност.
Да се съхранява под 25°С. Съхранявайте в оригиналната опаковка.
Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
Какво съдържа Ксимебак
Активното вещество е:
цефподоксим проксетил, еквивалентен на 200 mg цефподоксим.
Другите съставки са: карбоксиметилцелулоза калций, лактоза монохидрат, кросповидон, хидроксипропилцелулоза, магнезиев стеарат, натриев лаурилсулфат, хипромелоза, талк и титанов диоксид (Е171).

Как изглежда Ксимебак
Таблетките Ксимебак са продълговати, бели до жълтеникави, с делителна черта от двете страни с диаметър приблизително 6.5 х 16 mm.
Таблетките Ксимебак са налични в блистери от по 6, 10, 14, или 15 таблетки.

Притежател на разрешението за употреба:
Sandoz d.d., Словения.

Производители:
Sandoz GmbH, Австрия.

Дата на последно одобрение на листовката: 04/2010.

Изображение 2 към продукта КСИМЕБАК табл. 200 мг. * 10
За повече информация, поръчки и въпроси можете да се свържете с нас по следните начини:
 • На телефони: 042 605 300, 0893 376 735.
  Понеделник - Петък, от 9.00 до 17.30 часа
 • Като ни пишете на електронната поща (натиснете тук)

Взаимодействия

на КСИМЕБАК табл. 200 мг. * 10 с продукти, активни съставки, заболявания, храни и напитки.

Силно клинично значими взаимодействия (1)

Умерено клинично значими взаимодействия (41)

Маловажно клинично значими взаимодействия (2)

Виж подробно всички.

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.3, 31 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

По темата във форума. Включете се в дискусията сега!

1. dzheydacher:

Някои хора се страхуват от антибиотиците и се опитват всячески да не ги приемат, а други точно обратното – при всяко заболяване разчитат единствено и само на тях. Кой всъщност е прав?...

2. Radost:

Този въпрос ми звучи като въпроса За или против оперативното лечение?. -> -> Ами, когато се наложи... Щем-не щем, ще изберем по-малкото зло. ...

3. Валич:

Проблемът се корени донякъде в здравната ни култура, а също така се дължи и на недоразвитата здравна система в България. Много пъти семейните лекари знаят, че не сме за антибиотик, но ни го изписват профилактично, защото нямат или искат да икономисат напр...

4. sarkis:

Ако след сладкото по-сладко от водата няма то след антибиотика по важно от пробиотика няма...

5. southern_sun:

Аз лично съм против примането на антибиотици, за пробиотиците незнам, от скоро са по аптеките може да пробвам тяхното действие....

6. Radost:

Аз лично съм против примането на антибиотици, за пробиотиците незнам... Е, как да не знаеш? Кисело мляко поне не си ли ял/а? -> -> Не мога да се оплача от нашия личен лекар - не изписва антибиотик без нужда. Но при нужда може да спаси живот... Знам за та...

7. southern_sun:

Аз лично съм против примането на антибиотици, за пробиотиците незнам... Е, как да не знаеш? Кисело мляко поне не си ли ял/а? -> -> Не мога да се оплача от нашия личен лекар - не изписва антибиотик без нужда. Но при нужда може да спаси живот... Знам за т...

8. Radost:

В случая по-важно е да има пробиотици (живи бактерии). -> -> За жалост, на много хора им се налага напоследък сами да си подквасват млякото, за да са сигурни какво ядат. ...

9. bisertaskov:

Не мога да разбера кво е това за или против антибиотиците, ако си на зор ще пиеш антибиотик че и още ще искаш,по скоро въпроса трябваше да е колко често употребяваме антибиотик без лекарско предписание ...

10. Рамела:

Антибиотиците са едно от най-добрите постижения на медицината. На времето маса народ е измрял от елементарни за лекуване днес болести. Грешката на хората днес - и на специалисти и на лаици - е, че изписват или респективно приемат антибиотици, баз да са си...

11. OrHiDeA:

Аз съм ЗА и за антибиотиците и за пробиотиците и за всичко, което е измислила медицината. Но съм ПРОТИВ безразборното и неразумно изписване на неподходящи лекарства....

12. southern_sun:

Аз съм ЗА и за антибиотиците и за пробиотиците и за всичко, което е измислила медицината. Но съм ПРОТИВ безразборното и неразумно изписване на неподходящи лекарства. А как да разберем кое лекарство е неподходящо и кое не? Все пак отиваш на лекар, изписват...

13. OrHiDeA:

Аз съм ЗА и за антибиотиците и за пробиотиците и за всичко, което е измислила медицината. Но съм ПРОТИВ безразборното и неразумно изписване на неподходящи лекарства. А как да разберем кое лекарство е неподходящо и кое не? Все пак отиваш на лекар, изписва...

14. southern_sun:

Знаете като са малки децата боледуват често, така и моето дете се разболя за пореден път от ангина и личната лекарка тогава ми изписа Цефалексин. Не само, че не се оправи, а получи афти по гърлото като страничен ефект от лекарството. Спряхме антибиотика и...

15. Рамела:

Не бива да се изпада в крайности. Именно за да се използват правилно антибиотиците се прави микробиограма и антибиограма...само дето лекарите доста често си го спестяват като изследване и изписват шитокоспектърни антибиотици, за да се застраховат... ...

16. mary jane:

От както се е родила дъщеря ми, здравето й съм поверила в ръцете на личния ни педиатър. Доволна съм, защото винаги първо прилага хомеопатично лечение, комбинирано с Вентолин или някакъв сироп и след това, ако не се оправи малката, изписва антибиотик. Вярн...

17. otvorete mi o4ite:

Дайте един личен лекар дето винаги да ни изпраща първо да ни направят микробиограма и антибиограма, че тогава да изписва антибиотици. -> -> Синът ми навърши 8години, често боледуваШЕ (да чукна на дърво), ходили сме къде ли не, но никога не са ни правили ...

18. southern_sun:

Дайте един личен лекар дето винаги да ни изпраща първо да ни направят микробиограма и антибиограма, че тогава да изписва антибиотици. -> -> Синът ми навърши 8години, често боледуваШЕ (да чукна на дърво), ходили сме къде ли не, но никога не са ни правили ...

19. qproin:

Аз съм за да се излекуваме, а начина не е от значение. ако е нужно да се приема антибиотик не бих се оставила на чай с лимон, водена от някакви убеждения....

20. сиско:

аз съм против антибиотиците, само когато се налага. Мисля, че колкото помагат, толкова са и вредни. Винаги започвам с хомеопатия....

21. valiart:

Едно време за щяло и нещяло са предписвали антибиотици, аз лично съм против....

22. radowen:

аз съм против антибиотиците, само когато се налага. Мисля, че колкото помагат, толкова са и вредни. Винаги започвам с хомеопатия. Подкрепям мнението! Още повече, че лекарите, особено при малките деца в повечето случаи изписват антибиотиците, зада си вържа...

23. сиско:

аз съм против антибиотиците, само когато се налага. Мисля, че колкото помагат, толкова са и вредни. Винаги започвам с хомеопатия. Подкрепям мнението! Още повече, че лекарите, особено при малките деца в повечето случаи изписват антибиотиците, зада си върж...

24. Димка Кънева:

Антибиотиците са едно от най-добрите постижения на медицината. На времето маса народ е измрял от елементарни за лекуване днес болести. Грешката на хората днес - и на специалисти и на лаици - е, че изписват или респективно приемат антибиотици, баз да са си...

25. pasta:

Не съм привърженик на антибиотиците и пробвам всичко възможно преди да пристъпя към приемането на антибиотик....

?. www.framar.bg:

Коментирайте "КСИМЕБАК табл. 200 мг. * 10"

1. svetlana: (2011-08-20 16:01:13)

мъжът ми проболедува летен вирус преди месец,но явно не се е излекувал.Днес с мъка отиде на лекар и му каза,че е пневмония.изписа му клацид sr500,но аз се обадих на личната лекарка и тя ми каза да купя ксимебак200.Той кашли много,има хрема,отпаднал е.Правилно ли постъпих?Страхувам се.

2. www.framar.bg отговаря: (2011-08-22 10:54:49)

svetlana

мъжът ми проболедува летен вирус преди месец,но явно не се е излекувал.Днес с мъка отиде на лекар и му каза,че е пневмония.изписа му клацид sr500,но аз се обадих на личната лекарка и тя ми каза да купя ксимебак200.Той кашли много,има хрема,отпаднал е.Правилно ли постъпих?Страхувам се.

Добре е пациента да се наблюдава от лекар по време на лечението.

КСИМЕБАК табл. 200 мг. * 10 е свързан към

Фармакологични групи (Активни съставки):

Кърменето на обществени места – естествено, допустимо или неприемливо?

Майката има право да кърми детето си независимо от възрастта му когато и където пожелае, без разголването й да се отъждествява с форма на ексхибиционизъм. Собствениците на търговския комплекс следва да бъдат осъдени и да платят обезщетение.
Кърменето на обществени места не подлежи на коментар, когато майката се стреми да запази интимността на този акт встрани от чуждите погледи като наметне себе си и бебето с шал. Искът на БХК не следва да бъде удовлетворен.
Кърменето на бебето и детето извън дома е редно да се практикува в уединението на специални помещения, предназначени за хранене и преобличане. Майката основателно е била помолена да преустанови храненето на детето си, щом не желае да завоалира процеса.
Не само тютюнопушенето, но и кърменето на обществена места трябва да бъде забранено.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.