Начало Е-Аптека Лекарства С рецепта NOVARTIS PHARMA SERV ЕУКРЕАС табл. 50 мг./ 1000 мг. * 60

ЕУКРЕАС табл. 50 мг./ 1000 мг. * 60

Арт. #30020358

ЕУКРЕАС табл. 50 мг./ 1 000 мг.* 60

Листовка: информация за потребителя
Eucreas 50 mg/850 mg филмирани таблетки
Eucreas 50 mg/1 000 mg филмирани таблетки
vildagliptin/metformin hydrochloride
(вилдаглиптин/метформин хидрохлорид)
Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.

Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар, фармацевт или диабетна сестра.
Това лекарство е предписано единствено и лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите.
Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка.

Какво съдържа тази листовка
1. Какво представлява Eucreas и за какво се използва
2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Eucreas
3. Как да приемате Eucreas
4. Възможни нежелани реакции
5. Как да съхранявате Eucreas
6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

1. Какво представлява Eucreas и за какво се използва
Активните вещества в Eucreas, вилдаглиптин и метформин, принадлежат към група лекарства наречени "перорални антидиабетни средства".
Eucreas се използва за лечение на възрастни пациенти с диабет тип 2. Този тип диабет също така е известен като инсулинонезависим захарен диабет.
Диабет тип 2 се развива, ако организмът не произвежда достатъчно инсулин или ако инсулинът, който организмът произвежда не действа така добре, както би трябвало. Може също така да се развие, ако организмът произвежда прекалено много глюкагон.
Както инсулинът, така и глюкагонът се произвеждат в панкреаса. Инсулинът спомага за понижаване на нивото на захарта в кръвта, особено след нахранване. Глюкагонът отключва процеса на произвеждане на захар от черния дроб, което води до повишаване на нивото на кръвната захар.

Как действа Eucreas
Двете активни вещества вилдаглиптин и метформин спомагат за контрола на нивото на кръвната захар. Веществото вилдаглиптии действа така, че панкреасът да произвежда повече инсулин и по-малко глюкагон. Веществото метформин действа като подпомага организма да използва инсулина по по-добър начин. Установено е, че това лекарство понижава нивото на кръвната захар, което може да помогне за предотвратяване на усложненията на диабета.

2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Eucreas
Не приемайте Eucreas

 • ако сте алергични към вилдаглиптин, метформин или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6). Ако мислите, че сте алергични към някоя от тях, говорете с Вашия лекар преди да приемете Eucreas;
 • ако имате или сте имали сериозни усложнения на диабета, като диабетна кетоацидоза (усложнение на диабета с бърза загуба на тегло, гадене и/или повръщане) или диабетна кома;
 • ако наскоро сте преживели сърдечен удар или ако имате сърдечна недостатъчност или сериозни проблеми с кръвообръщението или затруднения в дишането, което може да бъде признак на сърдечни проблеми;
 • ако имате проблеми с бъбреците;
 • ако имате тежка инфекция или сериозно обезводняване (загубили сте много вода от организма си);
 • ако Ви предстои контрастно рентгеново изследване (специфичен вид рентгеново изследване, което включва инжектиране на багрило). Моля вижте също информацията относно това в раздел "Предупреждения и предпазни мерки";
 • ако имате проблеми с черния дроб;
 • ако пиете прекалено много алкохол (независимо дали всеки ден или само от време на време);
 • ако кърмите (вижте също "Бременност и кърмене").

Предупреждения и предпазни мерки
Спрете приема на това лекарство и говорете с Вашия лекар, ако получите един или повече от следните симптоми, които може да са свързани със състояние, наречено "лактатна ацидоза":

 • чувство за студ или неразположение;
 • мускулни болки;
 • тежко изразени гадене или повръщане;
 • болка в или около стомаха (коремна болка);
 • сънливост или замаяност;
 • учестено дишане.

Говорете с Вашия лекар, фармацевт или диабетна сестра, преди да приемете Eucreas, ако приемате противодиабетно лекарство, известно като сулфанилурейно лекарство. Вашият лекар може да поиска да намали дозата на сулфанилурейното лекарство, когато я приемате едновременно с Eucreas, за да избегне риска от ниска кръвна захар.
Ако сте приемали вилдаглиптин, но се е наложило да прекратите приема му поради чернодробно заболяване, не трябва да приемате този лекарствен продукт.
Диабетните кожни лезии са често усложнение на диабета. Препоръчва се да спазвате препоръките за грижи за кожата и краката, които сте получили от Вашия лекар или медицинска сестра. Също така се препоръчва да обръщате особено внимание на появата на нови мехури или рани, докато приемате Eucreas. В случай, че се появят такива, трябва незабавно да се консултирате с Вашия лекар.
Съобщени са случаи на възпаление на панкреаса (панкреатит) при пациенти, приемащи Eucreas. Панкреатитът може да бъде сериозно, потенциално животозастрашаващо състояние. Спрете приема на Eucreas и се свържете с Вашия лекар, ако получите силна и продължителна стомашна болка, с или без повръщане, тъй като е възможно да имате панкреатит.
Ако сте преустановили приема на Eucreas поради предстояща операция (трябва да преустановите приема поне 48 часа преди планирана операция с обща анестезия и не трябва да започвате отново лечението поне 48 часа след това) или поради рентгеново изследване включващо инжектиране на багрило, разговаряйте с Вашия лекар преди отново да започнете да приемате Eucreas.
Ще Ви бъде направено изследване за определяне функцията на черния дроб, преди започване на лечение с Eucreas, на тримесечни интервали през първата година и периодично след това. Това е необходимо, за да може признаците на повишени чернодробни ензими да бъдат открити възможно най-скоро.
Поне веднъж годишно Вашият лекар ще проверява дали бъбреците Ви работят нормално. Вашият лекар редовно ще изследва кръвта и урината Ви, за да определя стойностите на захарта.
При пациентите в старческа възраст, които приемат Eucreas, трябва редовно да се проследява бъбречната функция. Това ще се случва по-често при пациентите с бъбречни проблеми.

Деца и юноши
Не се препоръчва употребата на Eucreas при деца и юноши на възраст под 18 години.

Други лекарства и Eucreas
Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства. Това е от особено значение, ако вече приемате лекарства за лечение на сърдечно заболяване или за лечение на проблеми с кръвната Ви захар, бъбреците или кръвното налягане, като лекарства съдържащи:

 • глюкокортикоиди, които основно се използват за лечение на възпаление;
 • бета-2 агонисти, които основно се използват за лечение на дихателни заболявания;
 • други лекарства, използвани за лечение на диабет;
 • диуретици (наречени също така водни таблетки);
 • АСЕ инхибитори, които основно се използват за лечение на високо кръвно налягане;
 • някои лекарства, действащи на тиреоидната жлеза;
 • някои лекарства, действащи на нервната система.

Eucreas с алкохол
Избягвайте да пиете алкохол докато приемате Eucreas, тъй като алкохолът може да увеличи риска от лактатна ацидоза (моля вижте раздел "Възможни нежелани реакции").

Бременност и кърмене
Съобщете на Вашия лекар, ако сте бременна, ако мислете, че може да сте бременна, или ако възнамерявате да забременеете. Вашият лекар ще обсъди с Вас възможния риск от приема на Eucreas no време на бременност. Не приемайте Eucreas, ако сте бременна или кърмите.
Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство.

Шофиране и работа с машини
Ако чувствате замаяност по време на приема на Eucreas, не шофирайте и не работете с инструменти и машини.

3. Как да приемате Eucreas
Винаги приемайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Колко да приемате
Количеството Eucreas, което хората трябва да приемат е различно, в зависимост от тяхното състояние. Вашият лекар ще Ви каже точно каква доза Eucreas да приемате.

Кога и как да приемате Eucreas

Погълнете таблетката цяла с чаша вода.
Вземайте едната таблетка сутрин и другата вечер по време на или веднага след хранене.
Приемането на таблетката веднага след хранене ще намали риска от дразнене на стомаха.
Продължавайте да спазвате всички съвети по отношение на диетата, която е назначена от Вашия лекар. Особено, ако сте на диета за контрол на телесното тегло при диабет, продължете да я спазвате, докато приемате Eucreas.

Ако сте приели повече от необходимата доза Eucreas
Ако сте приели прекалено много таблетки Eucreas, или ако някой друг приеме Вашите таблетки, незабавно се свържете с Вашия лекар или фармацевт. Може да се нуждаете от медицински грижи. Вземете опаковката и тази листовка с Вас, ако е необходимо да посетите лекар или да отидете в болница.

Ако сте пропуснали да приемете Eucreas
Ако сте пропуснали да приемете таблетка, приемете я със следващото хранене, освен ако тогава не трябва да приемете следващата. Не вземайте двойна доза (две таблетки наведнъж), за да компенсирате пропуснатата таблетка.

Ако сте спрели приема на Eucreas
Продължете да приемате това лекарство толкова дълго, колкото е предписано от Вашия лекар, за да продължите да контролирате нивото на Вашата кръвна захар. Не спирайте приема на Eucreas, освен ако Вашият лекар не Ви каже.
Ако имате въпроси относно това, колко дълго да приемате това лекарство, говорете с Вашия лекар.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, моля попитайте Вашия лекар, фармацевт или диабетна сестра.

4. Възможни нежелани реакции
Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Някои симптоми изискват незабавни медицински грижи.
Трябва да спрете приема на Eucreas и да се свържете с Вашия лекар незабавно, в случай че получите следните нежелани реакции:

 • Ангиоедем (рядко): Симптомите включват подуване на лицето, езика или гърлото, затруднено преглъщане, затруднено дишане, внезапна поява на обрив или копривна треска, които може да сигнализират за реакция, известна като "ангиоедем";
 • Чернодробно заболяване (хепатит) (рядко): Симптомите включват пожълтяване на кожата и очите, гадене, загуба на апетит или тъмно оцветяване на урината, които може да сигнализират за чернодробно заболяване (хепатит).

Други нежелани реакции
Някои пациенти получават следните нежелани реакции, докато приемат Eucreas:

 • Много чести (могат да засегнат повече от 1 на 10 души): гадене, повръщане, диария, болка в и около стомаха (коремна болка), загуба на апетит;
 • Чести (могат да засегнат до 1 на 10 души): замаяност, главоболие, треперене, което не може да се контролира, метален вкус, ниска кръвна захар;
 • Нечести (могат да засегнат до 1 на 100 души): болки в ставите, умора, запек, подуване на ръцете, глезените и ходилата (оток);
 • Редки (могат да засегнат до 1 на 1 000 души): признаци на чернодробно заболяване (хепатит);
 • Много редки (могат да засегнат до 1 на 10 000 души): възпалено гърло, хрема, треска; признаци за високо ниво на млечната киселина в кръвта (известно като лактатна ацидоза) като сънливост или замаяност, тежко изразено гадене или повръщане, коремна болка, неравномерен пулс или дълбоко, учестено дишане; зачервяване на кожата, сърбеж; понижено ниво на витамин В12 (бледност, умора, психични симптоми като обърканост или нарушения на паметта).

Някои пациенти получават следните нежелани реакции, докато приемат Eucreas и сулфанилурейното лекарство:

 • Чести (могат да засегнат до 1 на 10 души): замаяност, тремор, слабост, ниска кръвна захар, прекомерно потене.

Някои пациенти получават следните нежелани реакции, докато приемат Eucreas и инсулин:

 • Чести (могат да засегнат до 1 на 10 души): главоболие, втрисане, гадене (повдигане), ниска кръвна захар, киселини;
 • Нечести (могат да засегнат до 1 на 100 души): диария, газове.

Откакто продуктът е на пазара, се съобщават също така следните нежелани реакции:

 • С неизвестна честота (от наличните данни не може да бъде направена оценка): сърбящ обрив, възпаление на панкреаса, локализирано белене на кожата или образуване на мехури.

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни, неописани в тази листовка нежелани реакции.

5. Как да съхранявате Eucreas
Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху блистера и картонената опаковка. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Да се съхранява в оригиналната опаковка (блистер), за да се предпази от влага.

6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация
Къкво съдържа Eucreas
Активните вещества
са: вилдаглиптин и метформин хидрохлорид.

Всяка филмирана таблетка Eucreas 50 mg/850 mg съдържа 50 mg вилдаглиптин и 850 mg метформин хидрохлорид (еквивалентни на 660 mg метформин).
Всяка филмирана таблетка Eucreas 50 mg/1 000 mg съдържа 50 mg вилдаглиптин и 1 000 mg метформин хидрохлорид (еквивалентни на 780 mg метформин).

Другите съставки са: хидроксипропилцелулоза, магнезиев стеарат, хидромелоза, титанов диоксид (Е171), жълт железен оксид (Е172), макрогол 4000 и талк.

Как изглежда Eucreas и какво съдържа опаковката
Eucreas 50 mg/850 mg филмирани таблетки са жълти, елипсовидни таблетки с "NVR" от едната страна и "SEH" от другата.
Eucreas 50 mg/1 000 mg филмирани таблетки са тъмножълти, елипсовидни таблетки с "NVR" от едната страна и "FLO" от другата.

Eucreas се предлага в опаковки, съдържащи 10, 30, 60, 120, 180 или 360 филмирани таблетки и в групови опаковки, съдържащи 120 (2x60), 180 (3x60) или 360 (6x60) филмирани таблетки.
Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба във Вашата страна.

Притежател на разрешението за употреба:
Novartis Europharm Limited, Обединено кралство.

Производител:
Novartis Pharma GmbH, Германия.

ФАЙЛОВЕ ЗА СВАЛЯНЕ КЪМ ЕУКРЕАС табл. 50 мг./ 1000 мг. * 60

ПО НЗОК

Информация за ЕУКРЕАС табл. 50 мг./ 1000 мг. * 60 по НЗОК

Код по НЗОК:AF373
Цена за НЗОК:69.28 лв.
Реимбурсация:34.64 лв.
Пациентът заплаща:34.64 лв.
Безплатно:НЕ
Тип рецепта:Нормална и хронична
Наркотично:НЕ
Протокол:Без протокол
Възрастова граница:Няма възрастово ограничение

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ЕУКРЕАС табл. 50 мг./ 1000 мг. * 60

КОМЕНТАРИ КЪМ ЕУКРЕАС табл. 50 мг./ 1000 мг. * 60

ЕУКРЕАС табл. 50 мг./ 1000 мг. * 60 Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияМаркаЗаболявания (МКБ)АнатомияФармакологични групи (Активни съставки):