Начало Е-Аптека Лекарства С рецепта УЛКОПРОЛ фл. 40 мг.

УЛКОПРОЛ фл. 40 мг.

Арт. #30012753
9.73 лв.

Продуктът не може да бъде закупен онлайн.

НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ ›
2.8, 8 гласа
Виж всички Лекарствени продукти отпускащи се по лекарско предписание ›

УЛКОПРОЛ

ULCOPROL

Прочетете внимателно цялата листовка преди да започнете да приемате това лекарство.

Запазете тази листовка. Може да имате нужда да я прочетете отново.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или към фармацевт.

Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо от това, че техните симптоми са същите като Вашите.

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар ши фармацевт.

В тази листовка:

1. Какво представлява Улкопрол и за какво се използва?

2. Преди да приемете Улкопрол.

3. Как да приемате Улкопрол?

4. Възможни нежелани реакции.

5. Съхранение на Улкопрол.

6. Допълнителна информация.

1. Какво представлява Улкопрол и за какво се използва?

Улкопрол представлява противоязвен лекарствен продукт от групата на така наречените инхибитори на протонната помпа в стомашната лигавица. Като потиска действието на "протонната помпа", той намалява образуването на солна киселина в клетките на стомашната лигавица. Улкопрол потиска както основната, така и стимулираната стомашна секреция. Еднократна венозна доза води до незабавно намаляване на стомашната киселинна секреция, като осигурява контрол над киселинността на стомашния сок в продължение на 24 часа.

Улкопрол прах за инфузионен разтвор се използва за

• Профилактика на аспирацията (попадане в белия дроб) на стомашно съдържимо в случаи когато съществува такъв риск по време на обща анестезия (синдром на Менделсон).

При пациенти, които не могат да приемат терапия през устата, Улкопрол се използва за краткотрайно лечение (до 5 дни) при следните състояния:

• Язви на стомаха и дванадесетопръстника, включително такива дължащи се на "употребата на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС),

- Симптоматичен рефлукс гастро-езофагит (възпаление на хранопровода от преминаване на стоашен сок),

• Синдром на Цьолингер-Елисън (множествени повтарящи се язви на стомаха и дванадесетопръстника, предизвикани най-често от тумор в панкреаса или дванадесетопръстника и произвеждащ повишено количество гастрин).

2. ПРЕДИ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ УЛКОПРОЛ

Улкопрол не се прилага при

Алергия към омепразол или към някое от помощните вещества на продукта.

Обърнете специално внимание при употребата на Улкопрол За да се избегне неподходящо лечение е необходимо съмненията за язвена болест да бъдат уточнени в ранен стадий, посредством провеждане на инструментални изследвания (рентгеново или ендоскопско).

При наличие на стомашна язва или съмнение за такава, особено при наблюдаване на някои от следните симптоми - значителна загуба на тегло, периодично повръщане, болка при преглъщане, кървене от стомашно-чревния тракт, трябва да се изключи злокачественост, тъй като терапията може да повлияе симптомите и да забави поставяне на диагнозата.

Поради понижаването на стомашната киселинност е възможно покачване на броя на нормално населяващите стомаха бактерии. Терапията с понижаващи киселинността медикаменти може да предизвика леко покачване на риска от развитие на стомашно-чревни инфекции.

Прием на други лекарства

Моля, информирайте своя лекуващ лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

Поради намалената стомашна киселинност може да се промени абсорбцията на някои лекарствени продукти. Абсорбцията на кетоконазол и итраконазол намалява при лечение с омепразол и това води до намаляване на тяхната ефективност. Тъй като омепразол се метаболизира в черния дроб, той може да удължи елиминирането на диазепам, варфарин и фенитоин. Това изисква внимателно проследяване на пациентите лекувани с тези медикаменти и при нужда намаляване на дозите им.

При едновременно приложение на кларитромицин или еритромицин и омепразол, плазмените концентрации на омепразол се повишават. Те не се повлияват при съпътстващо лечение с амоксицилин или метронидазол.

Едновременното приложение на омепразол и дигоксин при здрави хора води до увеличено съдържание на последния.

Някои лекарствени продукти (протеазни инхибитори, кетоконазол, интраконазол) могат да предизвикат увеличаване на плазмената концентрация на омепразол. Не са установени взаимодействия между омепразол и антиациди, теофилин, кофеин, хинидин, лидокаин, пропранолол, метопролол или етанол.

Бременност

Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство.

Данните от предклинични и епидемиологични проучвания не са установили опасност при прилагане на омепразол по време на бременност и няма данни за токсичен или тератогенен ефект върху плода. Въпреки това този продукт трябва да се прилага по време на бременност само при необходимост и след внимателна преценка на съотношението полза/риск.

Кърмене

Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство.
Омепразол се отделя в кърмата. Въпреки, че не са установени нежелани ефекти върху новороденото при прилагане на терапевтични дози, не се препоръчва употребата на омепразол по време на кърмене или ако това е наложително, кърменето трябва да се преустанови.

Шофиране и работа с машини

Няма данни за повлияване на способността за шофиране и работа с машини

3. КАК ДА ПРИЛАГАТЕ УЛКОПРОЛ?

Винаги прилагайте Улкопрол точно както е посочено в тази листовка. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт

Строго янтравенозно, само по лекарско предписание!

Предоперативна профилактика на аспирацията на стомашно съдържимо: Препоръчва се приложението на 40 mg един час преди операцията. Ако операцията продължи повече от 2 часа, дозата може да се повтори.

Язва на стомаха и дванадесетопръстника или рефлукс езофагит:

Прилага се при пациенти, при които пероралното лечение е неподходящо или невъзможно, в доза 40 mg еднократно дневно. Продължителността на венозното приложение е 2-3 дни, след което се преминава на перорална терапия.

При пациенти със синдром на Цъолингер-Елисън:

Препоръчителна начална доза - 60 mg еднократно дневно, като венозна инфузия. Възможно е да са необходими по-високи дози, като те се определят индивидуално. Когато необходимата дозата е по-голяма от 60 mg дневно, тя трябва да бъде разделена под формата на две венозни инфузии.

Увредена бъбречна функция:

Не се налага корекция на дозата при пациенти с нарушена бъбречна функция.

Увредена чернодробна функция:

Тъй като чернодробното разграждане при такива пациенти е силно понижено, а престоят на лекарственото вещество в организма е увеличен се налага намаляване на дозата, като обикновено дневна доза от 10 mg -20 mg е достатъчна.

Пациенти в напреднала възраст

Не се налага корекция на дозата.

Деца:

Този продукт не се препоръчва за деца. При тях безопасността и ефективността не е доказана.

Начин на приложение:

Улкопрол за инфузионно приложение трябва да се прилага бавно интравенозно (за период от 20-30 минути). Съдържанието на един флакон трябва да се разтвори със 100 ml физиологичен разтвор за инфузии или с 5%-ен глюкозен разтвор. Препоръчително е приложението на така приготвеният разтвор да започне веднага, като той трябва да бъде използван в рамките на 6 часа.

За приготвянето на разтвора е необходимо първо да бъде добавено към съдържанието на флакона достатъчно количество физиологичен разтвор или 5% глюкоза за да се разтвори напълно сухото вещество, след което така приготвеният разтвор трябва да се прехвърли в инфузионната система.

Ако е използвана по-голяма доза Улкопрол от предписаната

При приложение на по-висока от предписаната доза е необходимо да бъде информиран лекуващия лекар!

При предозиране могат да се наблюдават следните симптоми: замъглено виждане, обърканост, сънливост, сухота в устата, главоболие, обща отпадналост, гадене, повръщане, разстройство, сърцебиене.
При прояви на предозиране е необходимо незабавното спиране приложението на продукта. Поради липсата на специфичен антидот лечението е симптоматично и поддържащо.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Както всички лекарства, Улкопрол може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава

Обикновено лечението с омепразол се понася добре.

Наблюдавани са следните нежелани реакции:

Чести (>1/100, <1/10):

• Стомашно-чревни нарушения - разстройство, гадене, повръщане, запек; коремни болки, повишено образуване на газове.

• Нарушения на нервната система - главоболие.

Не чести (>1/1000, <1/100):

• Общи нарушения - умора.

-Чернодробно-жлъчни нарушения - повишаване на някои чернодробни показатели (АЛАТ, АСАТ, ГГТП, алкална фосфатаза, билирубин).

-Нарушения на кожата и подкожната тъкан - обрив, сърбеж, уртикария.

-Нарушения на нервната система - парестезии, световъртеж, сънливост или нарушения на съня.

Редки (>1/10000, <1/1000):

- Общи нарушения - повишено потене, периферни отоци

- Нарушения на имунната система - алергични кожни обриви, повишена температура (втрисания), анафилактичен шок

-Стомашно-чревни нарушения - сухота в устата, промяна във вкуса, кандидоза,
панкреатит, хепатит, - чернодробна недостатъчност и чернодробна енцефалопатия (засягане на мозъчната функция),

- Дихателни нарушения - бронхоспазъм (стеснение на бронхите),

- Нарушения на метаболизма и храненето - хипонатриемия (ниско натриево съдържание).
-

Сърдечни нарушения - гръдна болка, ускорен или забавен пулс, палпитации, периферни отоци.
е Нарушения на мускулно-скелетната система - мускулни крампи, мускулни болки, слабост, ставни божи.

-Нарушения на кожата и подкожната тъкан - косопад, фоточувствителност, много рядко - генерализирани кожни реакции (вкл токсична епидермална некролиза, синдром на Стивънс-Джонсън, еритема мултиформе).

-  Нарушения на бъбреците и пикочните пътища - интерстициален нефрит,

-  Нарушения на кръвта и лимфната- система - промени в състава на кръвта (левкопения, тромбоцитопения, агранулоцитоза, панцитопения).

-Психични нарушения - обърканост, депресия, халюцинации, апатия, агресивност, тревожност.

-Нарушения на ендокринната система - гинекомастия (увеличаване на млечните жлези при мъжете).

-Нарушения на очите - неясно виждане.

Ако някоя от нежеланите реакции стане сериозна или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

5. СЪХРАНЕНИЕ

Да се съхранява на място недостъпно за деца.

Флаконите Улкопрол 40 mg прах за инфузионен разтвор, трябва да се съхраняват на защитено от светлина място (в картонена кутия), при температура под 30°С. Готовият разтвор трябва да се използва в рамките на 6 часа. Срок на годност: 2 (две) години от датата на производство. Да не се употребява след изтичане срока, указан на опаковката! Не използвайте "Улкопрол след срока на годност отбелязан върху картонената опаковка. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец. Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Какво съдържа Улкопрол

- Активната съставка в един флакон е: omeprazole 40 mg (като omeprazole sodium 42.6 mg).

Другите съставки са: динатриев едетат, натриев хидроксид

Как изглежда Улкопрол и какво съдържа опаковката

Улкопрол прах за инфузионен разтвор представлява бял или почти бял прах. Улкопрол се предлага във флакони от 15 ml от безцветно силикатно стъкло с хлорбутилова запушалка и капачка от две части - алуминиева обкатка и пластмасово капаче.

По 5 флакона са поставени в картонена кутия заедно с листовка.

Притежател на разрешението за употреба и производител

„Актавис" ЕАД

Бул. "Княгиня Мария Луиза" № 2

 1000, София, България

Производители

"Балканфарма-Разград" АД бул. "Априлско въстание" № 68 гр. Разград, България Тел. (084)615318 и
Sofarimex-Ind. Quimica е Farmaceutica, Lda Av. Das Industrias-Alto de Colaride - Agualva 2735 - 213 Cacem PORTUGAL Тел. 00351 21 432 82 00; Fax: 00351 91 879 68 84

За всяка допълнителна информация относно този лекарствен продукт, моля свържете се с локалния представител на притежателя на разрешението за употреба. „Актавис" ЕАД
Бул."Княгиня Мария Луиза"№2
1000 София, България

ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ НА УЛКОПРОЛ фл. 40 мг.

  • Силно клинично значими взаимодействия (6)
  • Умерено клинично значими взаимодействия (107)
  • Маловажно клинично значими взаимодействия (35)
Виж подробно всички ›

ФАЙЛОВЕ ЗА СВАЛЯНЕ КЪМ УЛКОПРОЛ фл. 40 мг.

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С УЛКОПРОЛ фл. 40 мг.

КОМЕНТАРИ КЪМ УЛКОПРОЛ фл. 40 мг.

УЛКОПРОЛ фл. 40 мг. Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗаболявания (МКБ)АнатомияФармакологични групи (Активни съставки):