Начало Е-Аптека Лекарства С рецепта MERCK SHARP & DOHME НАЗОНЕКС назален спрей 50 мг. 140 дози

НАЗОНЕКС назален спрей 50 мг. 140 дози

Арт. #30006936

НАЗОНЕКС назален спрей 50 мг. 140 дози

Листовка: информация за потребителя
Назонекс 50 микрограма / впръскване спрей за нос, суспензия
мометазонов фуроат
Nasonex 50 micrograms / actuation Nasal Spray, suspension
mometasone furoate
Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да използвате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.

Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
Това лекарство е предписано единствено и лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите.
Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка.

Какво съдържа тази листовка
1. Какво представлява Назонекс и за какво се използва
2. Какво трябва да знаете, преди да използвате Назонекс
3. Как да използвате Назонекс
4. Възможни нежелани реакции
5. Как да съхранявате Назонекс
6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

1. Какво представлява Назонекс и за какво се използва
Какво представлява Назонекс?

Назонекс спрей за нос съдържа мометазонов фуроат и спада към групата на лекарства, наречени кортикостероиди. Мометазоновият фуроат не бива да се бърка с "анаболните" стероиди, с които някои атлети злоупотребяват под формата на таблетки или инжекции. Прилагането в носа на мометазонов фуроат в малки дози спомага за облекчаване на възпалението, кихането и сърбежа, и при запушен или течащ нос.

За какво се използва Назонекс?
Назонекс спрей за нос е предназначен за възрастни и деца над 6 години за лечение на симптомите на сенна хрема (известна и като сезонен алергичен ринит) и целогодишен ринит. При възрастни над 18 години Назонекс се използва за лечение на полипи в носа.

Какво представляват сенната хрема и целогодишния ринит?
Сенната хрема, която се появява през определени периоди в годината, е алергична реакция причинена от вдишването на полени от дървета, треви, плевели, както и плесени и спори. Целогодишният ринит може да се появи по всяко време на годината, а симптомите могат да се дължат на чувствителност към различни неща, включително домашен прах, животинска козина, пера и някои храни. Тези алергии причиняват секреция от носа, кихане и набъбване на лигавицата на носа, което води до усещането за "запушен" нос. Назонекс намалява и дразненето в носа и по този начин облекчава кихането, сърбежа и запушения или течащ нос.

Какво представляват полипите в носа?
Полипите в носа са образувания, произхождащи от носната лигавица и обикновено засягат и двете ноздри. Основният симптом е усещането за запушен нос. Дишането може да стане затруднено, ако полипът нарасне прекалено. Възможна е също появата на воднист секрет от носа, усещане за стичане по задната стена на гърлото, както и загуба на вкус или обоняние.
Назонекс намалява възпалението в носа и води до постепенно намаляване на размера на полипите.

2. Какво трябва да знаете, преди да използвате Назонекс
Не използвайте Назонекс:

 • ако сте алергични (свръхчувствителни) към мометазонов фуроат или към някоя от останалите съставки на Назонекс;
 • ако имате инфекция в носа. Трябва да изчакате докато инфекцията отшуми, преди да започнете да използвате Назонекс;
 • ако наскоро сте претърпели операция на носа или сте го наранили. Трябва да изчакате докато раната / операцията заздравее, преди да използвате Назонекс.

Предупреждения и предпазни мерки
Говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да използвате Назонекс:

 • ако имате или някога сте имали туберкулоза;
 • ако имате херпес симплекс (вирусна) инфекция на очите;
 • ако имате друг вид инфекция;
 • ако приемате други кортикостероиди през устата или като инжекция;
 • ако имате кистозна фиброза.

По време на приложението на Назонекс избягвайте контакт с болни от морбили и варицела.
Информирайте Вашия лекар, ако влезете в контакт с човек, страдащ от тези инфекции.

Други лекарства и Назонекс
В случай, че приемате други лекарства за алергия от групата на кортикостероидите, през устата или като инжекции, Вашият лекар може да Ви посъветва да спрете приема им докато използвате Назонекс. При преустановяване на приема на кортикостероиди, при някои хора е възможно да се получат нежелани ефекти като болка в ставите или мускулите, слабост и чувство на потиснатост. Ако тези ефекти се проявят, трябва да информирате Вашия лекар и той ще Ви посъветва дали да продължите лечение със спрея за нос. Възможно е също така да развиете други алергии, като сърбеж и сълзене на очите, зачервявания и сърбеж по кожата. Ако някоя от тези реакции се появи и Ви тревожи, трябва да се консултирате с Вашия лекар.
Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако използвате, наскоро сте използвали или е възможно да използвате други лекарства.

Бременност, кърмене и фертилитет
Ако сте бременна не трябва да използвате Назонекс, освен ако лекарят Ви не Ви е посъветвал.
Ако сте бременна, информирайте Вашия лекар, преди да започнете да прилагате това лекарство. През времето, когато използвате това лекарство, не трябва да кърмите, освен ако лекарят Ви не Ви е посъветвал.

3. Как да използвате Назонекс
Винаги използвайте Назонекс точно както Ви е предписал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, обърнете се към Вашия лекар или фармацевт. Не прилагайте Назонекс в по-големи дози и не използвайте спрея по-често или за по-дълго време отколкото лекарят Ви е казал.

Сенна хрема и целогодишен ринит
Възрастни и деца над 12-годишна възраст:
Обичайната доза е две впръсквания във всяка ноздра веднъж дневно при възрастни (включително стари хора) и деца над 12-годишна възраст.

Щом симптомите бъдат овладени, лекарят Ви може да Ви посъветва да впръсквате само по веднъж във всяка ноздра веднъж дневно.
В случай, че не почувствате подобрение, трябва да се консултирате с Вашия лекар и той може да Ви посъветва да увеличите дозата до максималната дневна доза от четири впръсквания във всяка ноздра веднъж дневно. Щом симптомите бъдат овладени, лекарят Ви може да Ви посъветва да намалите дозата до две впръсквания във всяка ноздра веднъж дневно.

Деца на възраст от 6 до 11 години:
Обичайната лоза е едно впръскване във всяка ноздра веднъж дневно.

Продължителното прилагане на назални кортикостероиди във високи дози може да причини забавяне на растежа при деца. В хода на лечението през определени интервали от време, лекуващият лекар може да следи ръста на детето Ви и да намали дозата при поява на нежелани ефекти.

Ако страдате от тежка сенна хрема, Вашият лекар може да Ви посъветва да започнете използването на Назонекс от две до четири седмици преди началото на поленовия сезон, тъй като това ще спомогне симптомите на сенната хрема да не се проявят. Лекарят Ви може да Ви препоръча да използвате и друго лечение успоредно с Назонекс, особено ако очите Ви сърбят и са раздразнени. В края на поленовия сезон симптомите на сенната хрема би трябвало да се подобрят и е възможно повече да не се налага лечение.

Полипи в носа
Обичайната начална лоза при възрастни над 18 години е две впръсквания във всяка ноздра веднъж дневно.

Ако симптомите не бъдат овладени в рамките на 5-6 седмици, дозата може да бъде увеличена до две впръсквания във всяка ноздра два пъти дневно. Щом симптомите бъдат овладени, Вашият лекар ще намали дозата до най-ниската доза, при която симптомите са под контрол.
Ако след двукратно дневно приложение в продължение на 5-6 седмици не настъпи подобрение, трябва да обсъдите с Вашия лекар други възможности за лечение и да замените Назонекс.

Подготовка на спрея за употреба
Вашият спрей Назонекс има капачка, която предпазва накрайника от замърсяване. Не забравяйте да махнете капачката, преди да използвате спрея и да я сложите обратно след употреба.

Ако използвате за пръв път спрея, трябва да "прочистите" помпата като пръснете 10 пъти до появата на хомогенна струя.
1. Разклатете внимателно бутилката.
2. Сложете показалеца си и средния пръст от двете страни на накрайника, а палеца - под бутилката. Не продупчвайте накрайника.
3. Насочете накрайника настрани от Вас и натиснете с пръстите надолу, за да задействате дозиращата помпа.

Ако не сте използвали спрея в продължение на 14 дни или повече, трябва да "прочистите" отново помпата като пръснете 2 пъти до появата на хомогенна струя.
При обичайната дозировка от две впръсквания във всяка ноздра веднъж дневно за лечение на сенна хрема, целогодишен ринит и полипи в носа, лекарственият продукт трябва да осигури достатъчно дози за 35 дни лечение.

Как да използвате спрея за нос
1. Разклатете добре бутилката и махнете капачката.
2. Внимателно издухайте носа си.
3. Затворете едната ноздра и сложете накрайника в другата. Наведете главата си леко напред като държите бутилката в изправено положение.
4. Започнете бавно да вдишате през носа и докато вдишвате пръснете със спрея в носа си като натиснете с пръсти надолу ВЕДНЪЖ.
5. Издишайте през устата. Повторете стъпка 4, за второ впръскване в същата ноздра.
6. Извадете накрайника от ноздрата и издишайте през устата.
7. Повторете стъпки 3 - 6 за другата ноздра. След като сте използвали спрея, избършете внимателно накрайника с чиста платнена или хартиена кърпичка и поставете отново капачката.

Почистване на спрея за нос
Важно е редовно да почиствате спрея за нос, в противен случай е възможно той да не функционира правилно. Махнете капачката и внимателно отстранете накрайника. Измийте накрайника и капачката в топла вода и ги изплакнете под течаща вода. Не се опитвайте да отпушите апликатора като го продупчвате с игла или друг остър предмет, тъй като това ще го повреди и няма да получавате правилната доза лекарство. Оставете ги да се изсушат на топло. Поставете обратно накрайника и сложете капачката. При използване на спрея за пръв път след почистване, прочистете отново помпата с 2 пръсвания.

Ако сте използвали повече от необходимата доза Назонекс
Ако случайно сте използвали повече от предписаната Ви доза, уведомете Вашия лекар.
Ако използвате кортикостероиди продължително време или в големи количества е възможно, макар и рядко, те да повлияят нивата на някои хормони. При децата това може да окаже влияние върху растежа и развитието им.

Ако сте пропуснали да използвате Назонекс
Ако забравите да използвате спрея навреме, направете го веднага щом се сетите за това и после продължете приложението както преди. Не използвайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.

Ако сте спрели употребата на Назонекс
При някои пациенти повлияването настъпва след 12 часа, докато при други пълен благоприятен ефект от лечението се наблюдава едва след два дни. Важно е редовно да употребявате спрея за нос. Даже да се почувствате по-добре, не спирайте приложението, освен ако Вашият лекар не Ви е казал.

Ако имате допълнителни въпроси относно употребата на този лекарствен продукт, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4. Възможни нежелани реакции
Както всички лекарства, Назонекс може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Честотата на нежеланите реакции, описани по-долу, се определя по следния начин:

 • Много чести (засягат повече от 1 потребител на 10);
 • Чести (засягат 1 до 10 потребители на 100);
 • Нечести (засягат 1 до 10 потребители на 1 000);
 • Редки (засягат 1 до 10 потребители на 10 000);
 • Много редки (засягат по-малко от 1 потребител на 10 000);
 • С неизвестна честота (от наличните данни не може да бъде направена оценка).

Рядко, след употребата на това лекарство, могат да се проявят реакции на бърза свръхчувствителност (алергични реакции). Много рядко тези реакции могат да бъдат тежки. Ако при Вас се появи хриптене или затруднено дишане, незабавно потърсете лекарска помощ.
В много редки случаи приложението на спрей за нос, съдържащ кортикостероид като Назонекс е довело до увреждане на носната преграда, която разделя ноздрите, и до увеличаване на вътреочното налягане (глаукома) и/или катаракта, причинявайки зрителни нарушения. Свържете се с Вашия лекар, ако забележите някоя от тези нежелани реакции.
Когато спрей за нос, съдържащ кортикостероиди, се използва продължително време, много рядко може да се появят нежелани реакции, дължащи се на абсорбцията на лекарството в организма.

Други нежелани реакции
При повечето хора не се наблюдават проблеми след употребата на спрея за нос. Все пак, при някои хора след приложение на Назонекс или на други кортикостероидни спрейове, може да се появи:

 • главоболие;
 • кихане;
 • кръвотечение от носа;
 • възпален нос или гърло;
 • промени във вкуса или обонянието, които може да се появят много рядко.

Деца
Когато са използвани в големи дози и за продължителен период от време, кортикостероидните спрейове за нос могат да причинят някои нежелани реакции като забавяне темпа на растеж при деца. Препоръчва се при деца, които се лекуват продължително време с кортикостероиден спрей за нос, ръстът редовно да бъде проследяван и ако се забележат промени, лекуващият лекар да бъде информиран.
Назонекс съдържа бензалкониев хлорид, който може да причини дразнене на носа.

Ако някоя от тези нежелани лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани ефекти, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

5. Как да съхранявате Назонекс
Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
Не използвайте Назонекс след срока на годност, отбелязан върху етикета и картонената опаковка. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Да се съхранява под 25°С. Да не се замразява.
Спреят трябва да се използва в рамките на 2 месеца от първо отваряне на опаковката.
Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация
Какво съдържа Назонекс
Активното вещество е:
мометазонов фуроат. Всяко впръскване съдържа 50 микрограма мометазонов фуроат, под формата на монохидрат.
Другите съставки са: диспергируема целулоза BP 65 cps, глицерол, натриев цитрат дихидрат, лимонена киселина монохидрат, полисорбат 80, бензалкониев хлорид, пречистена вода.

Как изглежда Назонекс и какво съдържа опаковката
Назонекс е спрей за нос, суспензия.
Всяка бутилка съдържа 140 впръсквания.

Притежател на разрешението за употреба и производител
Притежател на разрешението за употреба:

Мерк Шарп и Доум България ЕООД, България.

Производител:
Schering-Plough Labo N.V., Белгия.

ФАЙЛОВЕ ЗА СВАЛЯНЕ КЪМ НАЗОНЕКС назален спрей 50 мг. 140 дози

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НАЗОНЕКС назален спрей 50 мг. 140 дози

КОМЕНТАРИ КЪМ НАЗОНЕКС назален спрей 50 мг. 140 дози

НАЗОНЕКС назален спрей 50 мг. 140 дози Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияМаркаЗаболявания (МКБ)АнатомияФармакологични групи (Активни съставки):