Начало Е-Аптека Лекарства С рецепта DR.FALK PHARMA УРЗОФАЛК капс. 250 мг. * 50

УРЗОФАЛК капс. 250 мг. * 50

Арт. #20000464

Информация за пациента

ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ЛИСТОВКА ВНИМАТЕЛНО, ТЪЙ КАТО ТЯ СЪДЪРЖА ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТОВА, КАКВО ТВЯБВА ДА СЪБЛЮДАВАТЕ, КОГАТО УПОТРЕБЯВАТЕ ТОВА ЛЕКАРСТВО. АКО ИМАТЕ НЯКАКВИ ВЪПРОСИ, ОБЪРНЕТЕ СЕ КЪМ ВАШИЯ ЛЕКАР.

 

URSOFALK® КАПСУЛИ

 

СЪСТАВ

Активна съставка: урзодезоксихолева киселина

Една капсула съдържа:Терапевтично активна съставка: 250 mg урзодезоксихолева киселина

Други съставки: царевична скорбяла, колоидален силициев анхидрит, магнезиев стеарат, желатин, вода, титанов диоксид, натриев додецил сулфат. Дозировьчна форма и съдържание: Опаковки от 50(N2), 100(N3) капсули.

 

Фармакотерапевтична група

Лекарството се използва при заболявания на черния дроб и жлъчния мехур; жлъчна киселина.

Притежател на разрешението за регистрация и производство

 
Dr.FalkPharma GmbH
Leinenweberstr.5
D-79041 Freiburg
Germany
TeI.0761/1514-0
Fax: 0761/1514-321
e-mail :zentrale@drfalkpharma.de
http://www.drfalkpharma.de

 

ПОКАЗАНИЯ:

-За разтваряне на холестеролови камъни в жлъчния мехур. Жлъчните камъни не трябва да са по-големи от 15 мм, трябва да пропускат рентгеновите лъчи (не дават сянка на рентгеновото изследване) и функцията на жлъчния мехур трябва да е запазена, въпреки жлъчните камъни.

- За лечение на билиарния рефлукс гастрит (възпаление на стомашната лигавица, което се
дължи на проникването на жлъчни киселини в стомаха).

-За симптоматично лечение на първичната билиарна цироза при условие, че няма декомпенсация на чернодробни функции следствие чернодробна цироза.

Режим на предписване: По лекарско предписание.

 

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

Кога не трябва да се взема Ursofalk®

Ursofalk® не трябва да се взема при:

-остро възпаление на жлъчния мехур и жлъчните пътища

-запушване на жлъчния тракт (общия жлъчен проток или този на жлъчния мехур)

Кога можете да вземате Ursofalk® само след консултация с вашия лекар

- когато жлъчният мехур не се изобразява при рентгеновото изследване -когато жлъчните камъни са калцифицирани -когато жлъчният мехур не се съкращава ефективно

-при чести жлъчни кризи

Това също се отнася ако тези състояния са намерени в миналото.

 

Какво трябва да се знае за употребата по време на бременност и кърмене

Проучванията при животни показват, че урзодезоксихолевата киселина има токсично действие върху зародиша в ранния стадии на бременността. Няма достатъчен опит с използване на лекарството през първото тримесечие на бременността. Жените, които могат да забременяват биха могли да се лекуват с урзодезоксихолева киселина само при условие, че използват по същото време сигурни противозачатъчни средства. Преди започване на лечението трябва да се изключи съществуваща бременност. В интерес на безопасността, Ursofalk® не трябва да се дава през първото тримесечие на бременността. Няма достатъчно данни относно излъчването на урзодезоксихолевата киселина в кърмата. За това Ursofalk® не трябва да се употребява от жени, които кърмят деца,

 

ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ И ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ

Какви предпазни мерки трябва да се предвидят

Ursofelk® капсули трябва да се използват под лекарско наблюдение. Показателите на чернодробната функция като AST(SGOT), ALT(SGPT) и GT трябва да бъдат контролирани от лекуващия лекар през 4 седмици по време на първите 3 месеца от лечението, а след това веднъж в тримесечието.
С цел да се прецени ефекта от лечението и да се открие в ранен стадии евентуално калцифициране на камъните се препоръчва да се извърши рентгеново изследване на жлъчния мехур (холецистография) в зависимост от големината на камъните, 6 до 10 месеца от началото на лечението. Извършват се обзорна и прицелна рентгенови снимки в изправено и лежащо положение. Използва се също с успех проследяване с ехографско изследване (ултразвуков мониторинг)

 

ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ С ДРУГИ ЛЕКАРСТВА.

Кои лекарства влияят върху действието на Ursofalk® или сами се повлияват от него
Моля забележете, че тази информация се отнася също за лекарства, които са били използвани напоследък.
Ursofalk® не трябва да се употребява едновременно с йонообменни смоли като холестирамин и др.или ангаациди, съдържащи алуминиев хидроксид или магнезиев трисиликат (лекарства, които свързват стомашната киселина), защото тези лекарства се свързват и с урзодезоксихолевата киселина в червата и намаляват нейното усвояване (абсорбция) и ефективност. Ако се налага лечение с препарат, съдържащ такива вещества, тогава Ursofalk® трябва да се приема 2 часа преди или след другото лекарство.
Ursofalk® може да увеличи абсорбцията на циклоспорина (едно лекарство, което подтиска активността на имунната система). Затова при болните, които провеждат лечение с циклоспорин се налага да се контролира неговото ниво в кръвта и при нужда да се коригира дозата.
В отделни случаи Ursofalk® може да намали абсорбцията на антибиотика ципрофлоксацин.

 

УКАЗАНИЯ ЗА ДОЗИРОВКА И НАЧИН НА УПОТРЕБА

Прилагайте следващите шструкции, освен ако вашият лекар не ви е дал различно предписание. Следвайте упътванията за употреба грижливо, тъй като в противен случай Ursofalk® не може да действа както трябва.
За разтваряне на холестеролови камъни

Приблизително 1 Omg на kg телесно тегло се равняват на

2 капсули Ursofalk® при болни с тегло до 60kg

3 капсули Ursofalk® при болни с тегло до 80kg

4 капсули Ursofalk® при болни с тегло до 100kg

5 капсули Ursofalk® при болни с тегло над 100kg

Капсулите трябва да се поглъщат цели, с малко течност, вечер преди лягане.

За лечение на билиарния жлъчен гастрит

Една капсула Ursofalk® дневно

За симптоматично лечение на първична билиарна цироза

Дневната доза зависи от телесното тегло и варира между 2 и 6 капсули (около 10-15 mg урзодезоксихолева киселина на kg телесно тегло).

 

Колко време трябва да вземате Ursofalk®

Жлъчните камъни обикновено се разтварят за 6 до 24 месеца. Ако размерите на жлъчния камък (камъни) не се намалят след 12 месеца, лечението не трябва да продължава. Резултатите от лечението трябва да се мониторират (проследяват) през 6 месеца с помощта на ултразвук (ехография) или рентгеново
изследване. Контролните изследвания целят също да установят, че камъните не са калцифицирали. В такъв случай лечението трябва да се прекрати.
За лечение на билиарния рефлукс гастрит, Ursofalk® обикновено се взема 10-14 дни. Като правило, продължителността на лечението зависи от протичането на заболяването. Същота се определя от лекаря, който ви лекува.
В редки случаи в началото на лечението на болни с първична билиарна цироза, симптомите могат да се влошат (напр.сърбежът може да се засили). В тези случаи лечението трябва да продължи с 1 капсула Ursofalk® дневно, като дозата се повишава постепенно с 1 капсула седмично докато достигне предвидената пълна доза.

 

ГРЕШКИ И ПРЕДОЗИРАНЕ ПРИ УПОТРЕБА

Какво трябва да се направи ако е взет повече Ursofalk ®

Обикновено предозирането на урзодезоксихолевата киселина е малко вероятно,тъй като при по-високи дози абсорбирането й в червата се влошава и тя се отделя с изпражненията. Поради специфичните свойства на урзодезоксихолевата киселина в Ursofalk® в случаите с предозиране може да се появи диария. В тези случаи дозата трябва да се намали. Ако диарията продължава трябва да се информира лекуващия лекар. Не са необходими никакви специални мерки. Диарията трябва да се лекува симптоматично с заместване на загубената течност и електролити.

Какво трябва да направите ако еднократно сте взели повече или по-малко Ursofalk®

Не опитвайте да поправите грешката си като вземете по-малко или повече капсули следващия път, а просто продължете лечението си с обичайната доза. Какво се прави ако вие прекъснете лечението или желаете да го завършите предварително
Винаги трябва да се консултирате с вашия лекар, когато прекъснете лечението с Ursofalk® поради нежелана реакция или спиране преди завършването на лечебния курс.

 

НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Какви нежелани реакции се наблюдават при лечение с Ursofalk® и какви мерки се препоръчват за да се справим с тях

Информирайте вашия лекар ако получите нежелани реакции и особено ако същите не са описани в тази листовка!
Жлъчните камъни могат да се калцифицират по време на лечението с този препарат. В отделни случаи може да се появи уртикария (копривна треска). В редки случаи изпражненията могат да станат кашави. По време на лечение на болни в напреднал стадий на първична чернодробна цироза са наблюдавани отделни случаи на декоомпенсация на цирозата, които са се възстановили след прекъсване на терапията. В отделни случаи се съобщава за силни болки в дясната коремна половина по време на лечение с Ursofalk® на болни с първична билиарна цироза.

 

СРОК НА ГОДНОСТ

Срокът на годност HaUrsofalk® е отпечатан на блистера и на кутията. Не използвайте лекарството след тази дата!

ВИНАГИ СЪХРАНЯВАЙТЕ URSOFALK® КАПСУЛИТЕ НА МЯСТО НЕДОСТЪПНО ЗА ДЕЦА!
4

ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ НА УРЗОФАЛК капс. 250 мг. * 50

  • Маловажно клинично значими взаимодействия (4)
Виж подробно всички ›

ФАЙЛОВЕ ЗА СВАЛЯНЕ КЪМ УРЗОФАЛК капс. 250 мг. * 50

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С УРЗОФАЛК капс. 250 мг. * 50

КОМЕНТАРИ КЪМ УРЗОФАЛК капс. 250 мг. * 50

УРЗОФАЛК капс. 250 мг. * 50 Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияМаркаЗаболявания (МКБ)АнатомияФармакологични групи (Активни съставки):